icon

Byt v Bratislave verzus dom v Čiernej Vode: Ktorý je ideálny?

sandra299
20. sep 2024

Ahojte!

Zvazujeme s manželom že by sme sa presťahovali z 3i bytu v Ba do domu v Čiernej vode. Mame dieťa, tak preň chceme záhradu.
Otázok s ktorými sa trápime je viacero. Čo si myslite o takomto sťahovaní? Bývate niekto v ČV? Ako sa tam žije? Čo občianska vybavenosť? Školy, škôlky, lekári? Kaviarne, krčmy, cukrárne, reštiky? Tu mame všetko pod nosom, tak nechceme urobit chybu.

Ďakujem ❤️

Strana
z2
beata_k
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
20. sep 2024

@sandra299 odišli sme tak zo satelitu. Už nikdy viac! Teraz sme v Bratislave, podstatne vyššia kvalita života, viac času, viac možnosť, výborná MHD.

jana_eyre_2
20. sep 2024

@7lenka11 ja som rodená Bratislavcanka.a Bratislavu milujem, ale zase idealizovanie aké tam je jednoduche cestovanie je fakt smiešne.. či človek sedí v aute, alebo v MHD, vždy to je náročné a aj vždy bolo.. ja som na strednú cestovala v rámci Bratislavy hodinu.. každý deň hodinu tam a hodinu späť..

h2
20. sep 2024

@beata_k Od nás nejde bus 3x do dňa. Chodí raz za hodinu, v rannej a popoludňajšej špičke 2x za hodinu. Okrem toho chodí vlak, ten neviem presne, ako chodí, ale myslím, že podobne (1-2x za hodinu). To sú v špičke 4 spoje za hodinu.

h2
20. sep 2024

@beata_k V ktorej dedine si bývala? Nie je dedina, ako dedina, treba si aj vedieť dobre vybrať.

jana_eyre_2
20. sep 2024

@beata_k keď chces riešiť doslova, tak citujem "Maju vyhlad akurat tak rok napred, ze sa im deti pohraju v piesocku na zahrade." Je v prenesenom význame myslené naivitou.. alebo ako inak si to.myslela?

beata_k
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
20. sep 2024

@beata_k 🙄 vieš čo pekný víkend želám..

beata_k
Autor odpoveď zmazal
beata_k
Autor odpoveď zmazal
maris5
20. sep 2024

@sandra299 ty si musis polozit otakzy, chodim kazdy den do prace? Aku mam pracovnu dobu? Do kedy je otvorena skolka v CV? Budem stihat vyberat dieta aj ked ostanem v kolone? Mame 2 auta? Je odtial dobre spojenie hromadnej dopravy do BA (ak tam robim)? Su tam ihriska, alebo sa bude moje dieta hrat same na nasom dvore?
Jedno je ked je dieta male a ty na RD a ine ked treba zit realny zivot a behat medzi pracou, skolou a kruzkami.

nikasmile
20. sep 2024

@jana_eyre_2 to celkom pekne zhrnula.
Bývame na ČV 4r. Sme spokojní, doprava je teraz záhul, výjazd na diaľnicu je uzavretý....písali cca pol roka, uvidíme ako dlho to bude. No pre nás veľké plus: dom, dvor, priestor, parkovanie na vlastnom na nezaplatenie a život v komunite. Pomáhame si ako susedia, trávime spolu čas, stretávame sa, deti spolu vyrastajú a bláznia sa na ulici.

h2
20. sep 2024

@beata_k Ale stále neviem, o akej dedine sa tu bavíme. Ak si bývala niekde, kde chodí autobus 3x za deň a po škole si musela dlho čakať, tak to chápem. Ale to nebude náš prípad.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
h2
20. sep 2024

@beata_k Veď jasné, každému vyhovuje niečo iné. Ale len preto, že mne vyhovuje A a nevyhovuje B, nebudem tvrdiť, že len A je super a B je otrasné a nemôže vyhovovať nikomu.

zmrzlinka2021
20. sep 2024

@sandra299 ešte k tomu: všetky tieto satelity už dávno nemajú raz dediny, sú to tzv predmestia BA. Áno cena domu je možno aj nižšia ako cena v bytu v Bratislave ale má to svoj dôvod. Keď si celé dni doma, môže to byť ok. V momente ak začneš fungovať v Bratislave, nastáva peklo. Aj teraz bežné chodím smer Lúžna. Cesty stále plne, ľudia bez áut si tam ani neprdnu. Ceny nehnuteľností sú tam nižšie práve kvôli lokalite.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
7lenka11
20. sep 2024

@katulienkax toto o dochádzaní moze naozaj napísať len človek, ktorý žije celý život v BA a je presvedčený, že nič lepšie neexistuje.. žila som v BA aj mimo a teda ani jedno nemá len plusy.. všetko má pre a proti.. a bývať v satelite neznamená, že všetci budú automaticky dochádzať do BA na strednú.. sú aj menšie mesta, niektoré decká sú na internáte a pod.. popravde neviem si predstaviť, že mam pri ročnom dieťati riešiť, čo bude o 15 rokov.. že či náhodou nebude dochádzať do Ba a koľko to potom bude trvať 🤦‍♀️🤦‍♀️

luccija
20. sep 2024

@beata_k a to je problém, keď rodina a deti zistia v puberte, že im to nevyhovuje predať dom a ísť spať do mesta?Moja dcéra má 17 r a po škole si ide každý po svojom krúžky, domov, vodičssky, učiť sa...nezdá sa mi, že by sa príliš druzili, keď idú do kina či po obchodoch idu cez víkend.Zase tu je boj za a proti domu nemám to rada.Take leto v paneláku s deťmi je utrpenie zase si nehovorme, že dvor a dedina nie je pre deti lepší.Byvala som v paneláku do 6 r dcéry viem ako som stále riešila musíme ísť von, musím rýchlo navariť len, aby bola vonku nechce sa mi vypisovať všetky +- bývania
Jedine plus na bývani v panelaku bolo, že je menej roboty, lebo nie je záhrada, kvety, polievanie, ale to nás zase na tom dome baví.

h2
20. sep 2024

@beata_k No tak si ešte raz prečítaj svoj príspevok z 16:49. Čuduješ sa, že ma to mierne namíchlo? Veď tebe tvoj názor nikto neberie, ale vlastne nám, ostatným, píšeš, že nerozmýšľame.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
kris_tin257
20. sep 2024

Bývala som v Stupave a bývam v Bratislave, v podstate súhlasím s názormi vyššie, kým sú deti malé predstava o káve na terase je krásna ale keď sú deti vyššie zabíjať dennodenne hodiny času cestovaním hore dole a komplikáciám tým spojeným to nie je veru pre každého. My máme školu škôlky na peši pediatra tiež manžel pracu na peši ja prácu 2 zastávky MHD... Keď potrebujem súrne niekde ísť mám tu Bolt uber a autobusy mi chodia na každý smer každú chvíľu. Toto by som ja neobetovala na úkor domu 😊 každý je iný treba sa na to pozrieť reálne, v každom prípade niečo obetuješ

tramtada31
20. sep 2024

@h2 nemyslim, že je to problem z mesta, ale keď chceš z dietata vrcholového športovca, tak sú tie možnosti obmedzene. Ja mam napr. Staršie dieta veľmi športové zdatne, s talentom v určitých smeroch, nenormalne silou, ktorú už identifikovali viacerí tréneri v 4 rokoch nezávisle od seba, tak hľadám niečo špecifickejšie, kde to dieta môže potiahnuť aj dalej. A tieto kruzky ako florbal, sach, skautske sú aj u nás na skole a mna ako matku nezaujali, prídu mi úplne out (hlavne ten sach a skauting), neviem si predstavit, že by dieťa pri nich zotrvalo roky rokuce. Druhé dieťa nemá take predispozície, takze bude robit sport rekreacne.. a rovnako by som chcela, aby presli deti na bilingválne 8 ročne gymnázium, to mame v pešej dostupnosti od domu, aj ja som naň chodila s mojim súrodencom. Keby som bývala v satelite, nemali by sme pre deti takéto možnosti, preto sme sa rozhodli v satelite predat dom, ale tak my mame špecifickú situaciu, cez vikend nie sme zavretí v byte…

h2
20. sep 2024

@tramtada31 Presne, ako píšeš, vy máte špecifickú situáciu. Ak niekto chce mať z dieťaťa vrcholového športovca a dieťa na to má aj talent a je tam šanca na úspech, tak často nemá problém sa presťahovať aj na opačný koniec republiky. Ja však z dieťaťa vrcholového športovca mať nebudem. Krúžky, ktoré spomínaš, ako "nič moc" si môj syn vybral sám. Ešte som špeciálne zdôraznila, keď som o nich písala, že to nie sú zďaleka všetky, aké je možné u nás absolvovať. Ale tieto chcel. Ak by sme bývali v BA, nemyslím si, že by si vybral iné, len preto, že tam tá možnosť je. Lebo ak áno, ja by som absolútne nemala problém ho na nich do tej BA voziť, je to môj jediný syn, robím na skrátený úväzok, čiže aj čas mám a v BA som autom za nejakých 20 minút záleží od toho, do ktorej časti by to bolo. Čiže o tom, kde bývame, to nie je.
Čo sa strednej školy týka, ja by som tiež bola rada, aby môj syn chodil na gymnázium, na ktoré som chodila aj ja kedysi dávno. Ak by ho tam prijali, tak z nášho domu pôjde peši 1 minútu na autobusovú zastávku, odtiaľ autobusom 27 minút (podľa cestovného poriadku, predpokladám, že to môže byť o niečo viac) a keď vystúpi z autobusu, pôjde ešte 7 minút (informácia z Google Maps) a je v škole. To je porovnateľné s tým, keď niekto cestuje z opačného konca Bratislavy.

lusilla
20. sep 2024

Byvame na ciernej vode viac ako 5 rokov, pred tym sme byvali v 3i byte v ruzinove, mame tri deti aktualne 11, 13, 15 rokov, vsetky chodia na ZS. Najstarsi ostal chodit do skoly v BA v ruzinove nechcel prestupit, stredna prestupila na druhy stupen sem ne hxela cestovat, najmladsi nastupoval uz tu do prvej triedy. Aktualne po dvoch rokoch a prvom stupni prestupili vsetky deti do BA. Skola tu je nova, ano je plna, ale co nam vadilo bolo to ze syn si tu nevedel najst kruzky, dcere vadil kolektiv, mne vadila cela skola 😂 vela veci mi vadilo nejdem sa rozpisovat. Dochadzanie mne az tak nevadi, ked som z ruzinova robila v petrzalke dochadzanie bolo horsie, dlhsie a to som bola v meste a chodila som nie daleko. Cize za mna dochadzanie nie je take zle. Vybavenost tu je dobra, pizzerie, krcmy, potraviny, kaviaren, drogeriie, odevy, lekaren, posta, zelovoc, chovatelske potrrby, cukraren, to vsetko tu najdes, plus tu samozrejme funguje susedska komunita cize kupis aj prebytky alebo tu je obchod bez penazi, velmi dobra vec. No a teda pre nas dom je zivotny sen, splneny, citime sa tu dobre, mame velku zahradu (nie na obrabanie) pre mna neskutocna psychohygiena, deti su vonku, maju kamosov, na ulici si pomahame, stretame sa. Ja by som nemenila a citime sa tu dobre. Za mna odporucam, je to subjektivne ale napriek tomu je tu fain.

sandra299
autor
21. sep 2024

@lusilla mna by zaujimalo čo ti nesedelo na škole 🙂 bábätka naše majú síce iba rok, ale je to vec ktorú v hlave riešim. Skola a škôlka

lusilla
21. sep 2024

@sandra299 nooo je toho velmi vela. Ta skola je tak chaoticka ze to az pekne nie je. Mne najviac vadilo ze nemali ziadne kruzky v ramci skoly pre deti, kruzky sa tu daju najst ale nic co by bolo detom po ruke v skole. Skola nerobi viac menej ziadne akcie, skola v prirode len ked je dotacia, pritom tam v triedach su zle kolektivy a cas spolu by ich utuzil, lyziarsky detto len ked je dotacia. Akcia ako dielnicky, mdd, mesiac knihy, neviem valentin, lampiony, helloween. Nic. Maju den zeme kedy chodia zbierat odpadky a den vody kedy pridu v modrom. Nemaju poriadne ucebne, ta skola je stale vo vystavbe a premene, doteraz nemali telocvicnu, vybudovali novu ale maju tam tak malo stani ze sa deti museli prezliekat na chodbe, na wc alebo v triede. Skola sa stavala na tri krat a aninpo dvoch pristavbach nemaju ucebnu techniky. Do skoly sa da len velmi tazko dostat, ja som to volala alcatras lebo zvonim nic, klopem nic, pisem ucitelke ze dieta ma ist k lekarovi (na jej sukromne cislo keby mi ho nedala tak neviem) ona ho poslala ja stojim na jednej strane dveri on na duhej a zamknute, okolo prejde ucitelka a neotvori. No des, vyzdvihovanie z druziny tiez hotovy proces, menili to v kuse. Cele to malo jednoduche riesenie zvonceky v triedach a bzuciak, ale nie to sa pri troch prestavbach nedalo zrealizovat. Maly polozil telesnu na lavicku, isiel na obed, medzi.tym mu niekto telesnu zobral a hodil do strat a nalezov, hladal veci vsetko zmiesane, ziadala som ucitelku ci mozem prist najst veci, nie do skoly nemozem ist ona to bude hladat s malym, no jasne ze nic nenasli, ved tam mali 30 ciernych teplakov on nevedel ktore su tie prave. Preco som nemohla ist pre veci nechapem, preco teda nedali foto veci na fb aby si ich ludia nasli ako to robia ine skoly, netusim. Ucitelia nie su ochotni nic naviac spravit fakt. Proste milion veci ktore ma davali do vyvrtky, ale podstatne ze deti videli ze to je inak ako na skole kde chodi najstarsi a tak prestupili.

euie
21. sep 2024

Necitala som vsetky prispevky. My sice nie sme na CV, sme v Malinove, vybavenost je lepsia napeso ako na Kramaroch v Bratislave kde sme byvali predtym. Kazdy den s detmi kedy blbnu na zahrade si dakujem za rozhodnutie ist do domu a moj manzel detto, viac nas to vzdy tahalo k zeleni ako k mestu. Aj skola aj skolka su tu super, kruzky, vybavenost in general. A tie co hovorite ze problem uvidim ked budu deti starsie? No a? Sak sa neskor stale mozme vratit do Bratislavy alebo ineho mesta, ked nam to prestane vyhovovat, sak to nemusi znamenat ze tu aj dozijeme 🙂 . Aktualne by som nemenila.

scila
21. sep 2024

@sandra299 Čierna voda bola voľakedy úžasná maličká dedina (pred 35. rokmi). Teraz je to vďaka developerom miesto, ktorému sa vyhýbam. Okrem prehustenej zástavby, kolón a problémov s vysokou spodnou vodou mi vadia plné ulice malých zrazených žiab, ktorým ľudia vzali miesto pre život. Keď som tam bola naposledy ulicami ich skákali stovky a stovky ležali mŕtve na cestách. Brr. Chudatka.

Strana
z2