icon

Ľutujete presťahovanie z bytu do domu? Výhody a nevýhody

Dnes o 12:29

Ahojte, ľutujete, že ste sa presťahovali z bytu do domu? Ak áno prečo? A tí, čo neľutujete, dajte výhody oproti bývaniu v byte. Ja mám teraz také blbé obdobie a ľutujem, že sme stavali dom a neostali radšej v byte. Som síce dieťa z dediny a domu, ale akosi mi chýba mestský život a hlavne to, že okolo bytu nie je toľko roboty a ani také výdavky, aké budem celý život vrážať do domu. Ale zasa susedia v paneláku tiež vedia potrápiť. A muž už o sťahovaní do bytu nechce ani počuť.

anonym_e52bd0
Dnes o 12:30

Uz som to tu raz pisala ale ja ano, velmi. Ja len k tym susedom, idiota mozes mat vedla seba aj v dome

anonym_75b3c3
Dnes o 12:36

Bývame v dome, ale v krajskom meste (praca ja s muzom kľudne na pešo, deti ZŠ tiež), takze neľutujem. Nenarobime sa, mame len trávnik (síce 1000 m2 🙂) a 5 vyvysenych záhonov pre moje "mičurinstvo". 3-izbovy byt sme si vsak nechali a na dôchodok sa tam možno znova prestahujeme (je tiez vo výbornej lokalite).

anonym_1cf2cd
Dnes o 12:37

Vzdy to je vec priorit a nastavenie.

Ja som neolutovala. ALE. Nasou podmienkou pred stahovanim do domu bolo prva dedina za velkym krajskym mestom, hotovy dom (uz ziadne prerabky atd). To co vrazame do udrzby domu, by sme vrazili aj do bytu. My velmi usetrime. Hypoteka je ta ista (prenesena), a naklady na zivot mame v dome 3x nizsie ako v byte.
Nebola som ale ochotna ist do domu kde bude treba kazdy vecer/vikend/volno dostavovat a upravovat, nebola som ochotna ist niekde kde budem nonstop dochadzat a vyvazat.
S troma deckami na nezaplatenie, vybehnut na zahradu miesto nerealnych prechadzok pomedzi bytovju a cesty s autami, kedze su este velmi male. A to sme mali dobry byt, tehlova bytovka, ok velkost, v centre mesta. Ale nelutujem ist do domu, nase najlepsie rozhodnutie. Viem vsak, ze v mnohych pripadoch tento napad "musi byt domcek" byva uplna katastrofa a ludia viac stratia ako ziskaju (financie, dialka, nedokoncene domy, nekonecny rozvoz deti atd).

autor
Dnes o 12:39
@anonym_e52bd0

Uz som to tu raz pisala ale ja ano, velmi. Ja len k tym susedom, idiota mozes mat vedla seba aj v dome

@anonym_e52bd0 veď to aj máme, to je ďalšia vec, čo ma serie. Mám pocit, že aj v byte by som sa cítila lepšie a anonymnejsie než tu v dome. Hoci my máme veľký pozemok, ostatní sa tu na nás lepia 2 m od hranice a nič s tým neurobím.

anonym_18feb1
Dnes o 12:43

@anonym_autor ist do domu bolo to najlepsie rozhodnutie. Som sice rodena bratislavcanka.. ale odjakziva som neznasala hluk a ruch mesta. Vadili mi zvuky od susedov, ze som vnutri nemala ticho. V lete ked som otvorila okno, citila som cigaretovy dym od susedov pod nami. Bordel okolo stojiska na smeti, kazdodenny boj o parkovacie miesto..V zapche som bola kazde rano v Bratislave.. teraz byvame 17min od BA a cesta mi snad trva kratsie, jak sa trepat cez centrum mesta. Dalsie plusy domu su sukromie. V dome nepocujem nic. Vonku len obcas susedov, ktorych mam len dvoch. Mame velky pozemok, vela sukromia. Vlastna zahrada je nieco uzasne, je to skvely relax, nez byť zavrety v klietke v byte..Ziaden problem s parkovanim. Dalsie plus je, ze sa nemusim s nikym hadat, kam maju ist peniaze zo spravy budovy, nemusim sa rozculovat nad tym, kde sa nase peniaze ulievaju, pripadne ako za nase peniaze na hovno zateplili a pod. Tu v dome sme si sami zodpovedni za to, kam idu nase peniaze a ako sa co opravi.

Ovsem, ked si niekto vyberie na prd dom, napriklad dvojdom v radovej zastave s pozemkom velkym ako predzahradka.. a vyberie si byvat v zapchovej casti satelitov, tak to je zla volba. My sme si veci najprv dobre premysleli a vybrali tak, aby sme boli natrvalo spokojni

anonym_cbe67e
Dnes o 12:43

Už nikdy by som nešla do domu, ani v meste, nie ešte ísť bývať na dedinu. Ale poznám viac rodín, či veľmi ľutujú, tí čo odišli na dedinu sa už vrátili do bytov v meste. Kvôli práci, školám, krúžkom, záujmom detí

anonym_fe4e7d
Dnes o 12:50

Prečítaj si staré diskusie, je veľa písania okolo toho, nie każdému sa chce to isté písať dookola

anonym_f8276d
Dnes o 12:50

Poznám takých, čo ĺutujú.Asi 20 min.od BA keď nie sú zápchy.KEĎ.. Kým boli deti maličké,chválili si.Teraz sú na druhom stupni , na záhrade už netrávia čas a ako začnú chodiť na strednej,očakávam,že sa vrátia do BA do bytu.

anonym_f8276d
Dnes o 12:54

A vlastne ešte jednu rodinu.Tam to žiaĺ vyzerá na rozvod a problém každý deň deti rozvážať tiež 20-30 min.do školy,potom krúžky.Keby bývali v meste,mali by aspoň o jeden problém menej. To ale nemusí byť váš prípad.Veĺa ĺudí si časom zvykne,že by už nikdy do bytu nešli.Ja som žila aj,aj.Všetko má svoje muchy.

anonym_9dd682
Dnes o 13:21

Tak jedine,co vrazame do domu su peletky,teda kurenie.Plyn nemame a ani s kurenim,nie je problem.Mam dost velke deti,co nasypu pelety do zasobnika.Sam sa zapne,da do utlmu alebo sa pusti akumulacka.Tak isto vodu ohrievame,cez leto zase ohrev zo slnka.Ako aj elektrinu zo slnka,mame svoju baterku.Svietime aj v case ked dedina je bez elektriny.
V dome je chladnejsie ako vonku cez leto.Mame len malinku zahradku skor pre potesenie.
Tieto vydavky mame uz ozaj za sebou a som rada,ze to v dnesnej dobe uz nemusime platit.
Mame kde parkovat 3auta,bazen cez leto.
Mozme sa konecne venovat aj sebe,teda dovolenky cez leto.V case prerabky sa to nedalo,trebalo vela toho.
Mame maly travnik,teda syn pokosi za chvilocku.V altane dame kavu,grilujeme.
13km do prace obaja,do mesta.V dedine mame postu,zubara,obchody,skolku.Skola je 5km vo vedlajsej dedine,to si idu na kolobezkach.
Pre nas byt nie je,chceli sme dom,chceli sme velku rodinu tak mame aj velky dom zo 6timi izbami.
Mam sikovne deti a muza,co si vie porobit vsetko sam aj s detmi.Tie sa ucia vsetkym zrucnostiam.Aj hadat do miesacky,aj sadit aj betonovat.No pri kazdej praci pomahali.
To,co sa pokazi v byte sa pokazi aj v dome.

anonym_215b2b
Dnes o 14:00

nie nelutujem - mam maly domcek uplne malu zahradku a som hned mestu za zadkom ... takze skor predmestie... a nelutovala by som ani keby som troska dalej v pripade ze mam auto a su tam moznosti prechadzok .. kedze nieje dedina ako dedina

anonym_0fc876
Dnes o 14:16

Neľutujem, ale pre nás bola priorita lokalita. Sme v podstate v hlavnom meste v rodinnom dome v tichej uličke. Ale inde do satelitu by som nešla ani zadarmo

anonym_f5a092
Dnes o 14:26

Vieš, darmo ti ja budem hovoriť prečo jednoznačne neľutujem dom, keď sme každá zrejme iný typ. Výhody sú pre mňa súkromie, bezpečnosť, dvor kde sa dieťa prehrá, my posedíme ma terase, muž môže majstrovať, ja môžem sadiť. Dom ide veľmi do peňazí ale s tým sme rátali a radi do domu vrážame, pomaly a postupne čo rozpočet dovolí. Ale ako som napísala, čo sú pre mňa výhody tak pre iných nie sú. Ja si neviem vynachváliť ako varím a dieťa sa hrá na dvore a dovidím naň z kuchyne. Dochádzanie mi neprekáža, aj keď sú zápchy tak to nie je nič neprežitelné.

belllinka
Dnes o 14:36
@anonym_75b3c3

Bývame v dome, ale v krajskom meste (praca ja s muzom kľudne na pešo, deti ZŠ tiež), takze neľutujem. Nenarobime sa, mame len trávnik (síce 1000 m2 🙂) a 5 vyvysenych záhonov pre moje "mičurinstvo". 3-izbovy byt sme si vsak nechali a na dôchodok sa tam možno znova prestahujeme (je tiez vo výbornej lokalite).

@anonym_75b3c3 preco chcete ist na dochodok do bytu? 🤔 Ja si praveze planjem, ze na dochodok sa definitivne odstahujem do nasho vikendoveho domceka. Ved prave vtedy si najviac uzijes tu zahradku a klud.

anonym_650de1
Dnes o 14:39

@anonym_autor
Nas byt bol v panelaku v Ruzinove nacapenom na hlavnu cestu, aspon nikdo z rodiny k nam nechcel prist prespat.
Ticho teraz je ohlusujuce 😄

anonym_ad7ff0
Dnes o 14:43

Ako pisu vyssie. Nie je dedina ako dedina. My byvame cca 20 minut autom od mesta. Ja uz by som nikdy do domu byvat neisla. Neustale dochadzanie nie len do roboty ale aj do obchodu v dedine. Dieta sa bojim nechat same prejst cez ulicu lebo vecne nejaky pes beha. My mame chodnik len na hlavnej ulici..Rodina nechce prist na navstevu lebo sme "daleko". Najhorsie zivotne rozhodnutie.

anonym_9dd682
Dnes o 14:52

Soferujem len do prace a domov,lebo vzdy soferuje syn 17r,chodi vzdy s nami vsade,kedze chceme,aby vela jazdil s nami,kym bude soferovat o chvilu sam.Takze ani toto neriesim.Ale tak deti su uz velke a samostatne,takze je to vsetko uplne ine ako s malymi detmi.A vtedy ten dvor pre male deti je na nezaplatenie.V case covidu to bolo citit riadne,my vonku,ludia len v bytoch zavreti.Vtedy si to clovek uvedomil najviac.

anonym_93b9e4
Dnes o 14:53

@anonym_autor Ja som panelákove decko, nadávala som ako pohan keď sme ,,museli,, ísť do domu, v Tom čase bolo postaviť si dom lacnejšie ako kupovať byt + prevádzka je lacnejšia stále... Nevedela som si to predstaviť lebo som upratovaci Monk a desilo má že budem upratovať raz taký priestor ...je to 10 rokov čo sme postavili a bývame a už by ma do paneláku nikto nedostal iba keby nejaká rodinná kríza sa udiala že musím.... Milujem ten kľud a ticho , máme perfektných susedov čo ceu vec značne ovplyvňuje pozitívne . Máme záhradu , deti sa učia za života pomáhať , o prírode , majú priateľstva veľmi širokospektrálne , od 2 ročných po 12 ročných sa tu hrajú na jednej ulici...( To sa samozrejme dá aj pri paneláku ale asi ťažšie trocha ) ... Sme ale ,,dedina,, pri Bratislave , nie klasický vidiek takže aj na tom veľa záleží lebo tu je plno mladých ... Vyhovuje mi hlavne ten kľud a pokoj, možnosť si vytvoriť svoje miesto, oázu...veľkým plus je bazén v lete, nemusím sa mackat niekde na zlatých deka na deke...vlastne ,,ihrisko,, pre deti, čistý piesok a podobne ..deti baví starať sa o záhradu, umývať s mužom auto , zbierať ovocie, kosiť, opravovať ...ten čas že keď sa aj nikomu nechce odísť z domu , je kvalitnejší ako v bytovke pri telke lebo ja niesom moc typ rodiča čo vie všeličo vymýšľať doma keď je škaredo alebk tak ...nesmrdi mi sused fajčiaci na balkóne, suseda čo vari strašne nechutnosti a smrdela z toho vždy stupačka a teda aj byť... Plusom je aj parking , nejaký ten záhradný domček ,znamená viac priestoru alebo garáž kde sa človek veci navyše čo by som inak musela mať v byte neviem kde alebo proste by som bola nútená to nemať 😁super sú aj balíky prehodene cez plot takže nemusím byť doma 😁 mínus - my máme dobrú dostupnosť takže toto ani nie i keď väčšina miest týmto trpí blízko BA , a viem si predstaviť že dve hodiny v aute denne iba na cestovanie môže byť blbé... Ale pre mňa je mínus to že keď nemám druhé auto, som odkázaná na SAD ku, lebo taxík je ťažko zohnať s dvoma autosedačka mi ... Čiže kým boli krôčik vo vajíčku sa dalo a potom už jedine autobus a ja to z duše neznášam chodím hromadnou dopravou veľmi výnimočne a vždy sa niečo pokazí, alebo zmení ale čo a keď aj náhodou všetko funguje tak už v v bude sú dva kočíky a teda tretí nesmie ísť a tak 20 min. Čakám na ďalší...ale ako hovorím , to sa stane asi dva krát za rok že musím....

anonym_2bc5e9
Dnes o 14:53

Pol roka byvame cca v dome a pol v byte. Je to tak uz 8 rokov. Dom je neporovnatelne pohodlie. Ale trvalo by som tu nechcela byvat. Ale trvalo by som nechcela byvat ani v tej kralikarni v meste.

Vyhody dom: tichsie, pokojnejsie, ziadni otravni susedia, ziadny smrad na chodbe ked ludia vynasaju smeti alebo chodia so psom, ziadne buchanie dveri o polnoci. Velky priestor, velka terasa, cez jar leto uzasny vzduch, sadenie, vlastna zeleninka ovocie, vacsia kuchyna, obyvacka, navyse pracovna. Garaz, nikto ti auto neobucha, neplatis za parking. Co minies to zaplatis. Urobis na dome to co chces a kedy chces. Plus v lete bazen. Vlastna zelenina a ovocie.

Nevyhody: som mestsky clovek pomerne akcny, tu v okoli niet co robit. Mala dedina blizko Ba, ale je tu jedna restika a obchod a to je vsetko. Do porrisdneho obchodu 10-15 minut autom, aj ked clovek chce byt medzi ludmi.

Byt vyhody: vsetko blizko, skola, kruzky (aj tak vozime), ale skola na skok. Dost vyzitia, kino, restiky, kaviarne, mesto, nabrezie Dunaja, nakupne centra, vacsinu veci vybavis hned.

Nevyhody: susedia, susedia, susedia. Napriek tomu ze nemame uplne zlych, teda vlastne mame dobrych, ale ten kazdovecerny a nocny ci skororanny ruch, to mi strasne lezie na nervy. Vrzgajuce dvere, pipanie kohutika, v sobotu skore ranne vysavanie susedky. Elektricky pocut od skoreho rana. A samozrejme chyba mi priestor, garaz, na jar a jesen ked je este ale uz zima tak este neviem kurit. A bolo by toho habadej.

anonym_fce597
Dnes o 14:54

Nelutujem a nikdy nebudem, do bytu sa uz nevratim za nic. Najhorsie co mohlo, vzdy nejaky blby susedia, na dedine ju klud pokoj, hej mozno nevyhoda, ze tu je len jeden obchod, ale co uz prezijem. Deti sa mozu hrat na dvore, v dome je ticho, nikto mi nebucha nad hlavou ani nenadava pod. Konecne stres opadol a mozem si uzivat pokojny, tichy zivot. Od hlavneho mesta sme 35min takze pohoda. Pre deti je to tu bezpecnejsie, ulice plne deti, kamaratov. Pekne detstvo.

anonym_106c24
Dnes o 15:06

My sme sa presťahovali z veľkého bytu do domu, ale
ostali sme v meste, takže necítime žiadny deficit. Niekde na okraj sme ani neplánovali , podmienka bola, všetko musi byt na pešo. My sme veľmi spokojní.

domkakvet
Dnes o 15:08

@anonym_autor ak o tom nechce tvoj muz ani pocut, ak tak nic neurobis.

anonym_17ad09
Dnes o 16:57

@anonym_autor

vyhody rodinneho domu:

->osobne ticho, kľud
->poriadok v dome a pred domom
->ked chces prerobis, podas iba ohlasku, ziadne vyvesky

nevyhody rodinneho domu:

->co si nespravis to nemas...

vyhody bytu:

->len platis a uzivas, mas postarane o vsetko
->viac socializacie s ludmi

nevyhody bytu:

->pravidelne rusenie osobneho pokoja
->domove schodze burcujuce vášne
->ked vyjdes z bytu, uz to nie je tvoje...

Byt je v skutocnosti len prechodne robotnicke byvanie, tak to bolo pôvodne projektovane, prist doň v pondelok, zit v nom do piatka a odist na vikend za rodinou, byt je ciste akvarium, ludia v panelaku ziju na kope ako morčatá, je to absolutne nevyhovujuci zivotny priestor pre rodinu, toto byvanie je stale umelo precenovane, najnovsie aj ten posledny standart byvajia z bytu znizuju zvierata z Azie ktorym sa to prenajima cisto za ucelom co najvyssieho zisku..., byt v skutocnosti nema ziadnu hodnotu.

anonym_17ad09
Dnes o 16:58
@anonym_e52bd0

@anonym_e52bd0 ale stale tych idiotov nebudes mat pohromade😎