Byt v Bratislave verzus dom v satelite
ahojte, nechcem tu vyvolať žiadne vášne, len by som si rada prečítala pre a proti o téme, ktorá sa nás s manželom bude čoskoro týkať.. teraz žijeme v BA v okrajovej časti - 2i priestranný, slnečný byt v novostavbe, v pokojnej a zelenej časti.. sme maximálne spokojní.. chceme však rozšíriť svoju rodinku, a teda uvažujeme o zmene bývanie.. nechceme sa do toho vrhnúť hneď teraz (kvôli aktuálnym cenám nehnuteľností), ale v rozpätí najbližších dvoch rokov sa budeme musieť rozhodnúť, ako ďalej s bývaním.. preto by som rada poznala vaše skúsenosti.. moja predstava je radšej priplatiť si za 3i byt v BA, ale nemať starosti s dochádzaním (aj ušetriť na benzíne), vybavovačkami, neskôr možno s krúžkami pre deti.. rodičov máme obaja na dedine, takže máme kde tráviť víkendy a leto.. muž však inklinuje k domčeku mimo BA, túži po grilovačkách, posedeniach na záhrade, dochádzanie do BA nevníma ako prekážku.. no a teraz, ako nájsť zlatú strednú cestu?! 🙂
@zuzanka.zuzu s pubertiakmi a zobrat im zivot na dedine, bicyklovacky s kamosmi, kamosi od narodenia a co spravite z tych deti? Budu sediet doma za pc, telkou a mobilom….. v meste nemaju deti taku volnsot a bezpecnost ako na dedine podla mna…..
@evkamotka Neviem, či sa celkom rozumieme. Ja v Šamoríne len pracujem, bývam v Miloslavove. A jasné, dochádzať sa dá, určite mnohí dochádzajú od nás na školy do BA, ale tým, že v BA nepracujem (muž síce áno, ale má dosť neštandardnú pracovnú dobu), tak voziť ho nebudeme môcť. A vlaky zvyknú často meškať, prípadne môže byť iný problém s dopravou... Nechcem, aby syn strávil 3 hodiny denne cestovaním do a zo školy.
@andrejkap123 No mne uz dnes nepride bezpecne nechat deti same bicyklovat po cestach, uz aj na dedinach je velka premavka. Na druhej strane aj v mestach najdes kludnejsie stvrte, kde to mozne je. Napr. v nasom dome zijeme komunitnym sposobom, deti sa po skole hravaju spolu vonku vo vnutrobloku, mavame aj spolocne susedske akcie na dvore, grilovacky. Skor sa mi zda, ze v prilahlych satelitoch ziju ludia casto izolovane, kazdy zatvoreny vo vlastnom dvore za dvojmetrovym murom, ani sa nepoznaju so susedmi.
Ináč, sranda, akí sú ľudia z mesta, ktorí na dedine nikdy nežili, odborníci na život na dedine. Každý presne vie, aké to tam je, že sa ľudia nepoznajú, že sú izolovaní za múrmi, priam ako vo väzení, že tam chodia len prespávať...
@kp7333 Naschvál som ťa v predošlom príspevku neoznačila, aby si to nezobrala osobne, práve preto, ze neviem, či si tam žila, alebo nie. Čiže bolo to myslené všeobecne, nie konkrétne na tvoj príspevok, hoci to tak môže vyzerať.
Je to individuálne, určite sú takí, aj onakí. Ono, tým novým ľuďom v novej štvrti nejaký čas trvá, kým sa zoznámia a zblížia so susedmi. My v novej štvrti nebývame, prišli sme medzi starousadlíkov, ale prijali nás pekne, všetkých susedov poznám. Síce spolu nežúrujeme (najmä kvôli vekovému rozdielu), ale pomáhame si a vychádzame spolu super.
@h2 aha, v Miloslavove. Ja byvam v Pezinku, mam dve deti. Dochádzanie na strednu do BA by ich stalo hodinu, ak ratam aj nejaky prestup....ak by chceli nejakú v Petrzalke na opacnom konci od nas, aj dlhšie. Ale beriem to tak, ze aj inde su stredne, ja som si aj kvoli tomu vybrala gymnazium v PK a ked mi chlapci dorastu, tiez im ukazem aj ine, blizsie moznosti nez BA. Z Miloslavova by sa tiez dalo ist na strednu aj blizsie. A ak nie, zase su to len 4 roky a poobede mimo spicku ;)
@h2 ja to osobne neberiem, len som chcela povedat to, ze byvanie na dedine este nezarucuje detom volnost a zivot v partiach ako si to pamatame zo svojho detstva. A naopak zivot v meste nemusi nevyhnutne znamenat, ze deti vyrastaju osamele vnutri bytov. Vzdy treba hladat zdravy kompromis s ohladom na logistiku a obciansku vybavenost.
byvala som v byte v bratislave, vymenila som ho za byt v ba s malou predzahradkou, ale nestacilo mi to 🙂 teraz sme v satelite, kazdy den som v zahrade, vytesujem sa velmi. Ale, robim z domu, cize odpada kazdodenne stresujuce soferovanie do ba. ak by som musela chodit do ba, asi by som si to premyslela. obcianske vybavenie slabsie, to je pravda, ale nam hlavne treba tu zahradu a bezpecne ulice pre deti, ked idu von. raz do tyzdna vacsi nakup, inak dokupujem v dedinskom obchode mlieko a pecivo. raz dva krat do mesiaca, ked treba ine veci dokupiut, navstivom ba obchodne centrum. ale ak napriklad ta zahrada ta nebavi, tak ta to bude otravovat, stale riesit kvety, burinu, polievat kosit atd.
@h2 Zila som velmi dlho na dedine, cele detstvo.
@andrejkap123 ja ked pridem do tych satelitov, nevidim ziadne deti sa nahanat, bicyklovat... vsetko zalezene.
Vela ludi zijucich tam funguje na principe, ze rano vypadne cela rodina do BA, vecer sa vratia a na vikend v piatok idu prec.
@zmrzlinka2021 Vďaka za info. Písala som o ľuďoch, ktorí na dedine nežili. Nie o tých, ktorí tam žili. 😉
Podla mna treba prehovorit muza na Vasu verziu. Ta je za mna najsamlepsia. Tie grilivacky opekacky a zahradne siesty vam budu bohate stacit semtam u oboch rodicov. Za mna urcite 3i byt v meste 👍
Ja som sa s manzelom dohodla, ze ked chce dom, tak kupime nieco v meste odkial pochadzam alebo jeho blizkom okoli. On robi z domu a ja by som si snad tiez nieco nasla bud z domu alebo aj na mieste. Mali by sme tam moju rodinu a vyhody mesta, ktorych sa ja urcite nechcem vzdat. Ceny domov su tam pre nas dostupne. Viaceri nasi kamarati uz takto spravili. Dom v satelite pri Bratislave by pre mna bol zlatou klietkou, to radsej zostanem v byte v BA, kde mam vsetko dostupne.
@h2 len ja rozlisujem dedinu a tieto satelity, najmä tie, ktore ja poznam - luzna, alzbetin, kvetoslavov atd... hnusna rovina, vysoke ploty.. mne to nesedí.
Ale na druhej strane, ja som vyslovne mestsky typ cloveka
@zmrzlinka2021 Ja som sa do Alžbetinho dvora prisťahovala pred vyše 13 rokmi. Bola to vtedy milá dedinka, kde sa všetci na ulici zdravili, škola bola jednotriedka. Hneď ďalší rok už bola dvojtriedka a postupne to narastalo, úmerne k nárastu obyvateľov. Z dedinky je dnes satelit, všetka orná pôda okolo zastavaná, prípadne rozparcelovaná na ďalšiu výstavbu. Nie som z toho nadšená, oveľa lepšie tu bolo predtým. Ale zase pre mňa ešte stále lepšie, než mesto. Ja som si Bratislavy užila dosýta, po všetkých stránkach. Takže momentálne sa už občas cítim, ako dôchodkyňa, ktorá sa chce hrabkať vo svojej záhradke. 😃
@h2 A keby si vedela, kolko ornej pody sa predava / ide sa predavat za ucelom vystavby. My tiez ideme nieco predavat takto...
Proste pre mna to je tam mega rast a to nehovorim o tom ked ides z BA do rovinky... cele nove ulice pidi domcekov s pidi pozemkami...
Vy mate aspon vlak, aspon... jedina vyhoda, v hamuliakove je dunaj, to je celkom prijemne..
@zmrzlinka2021 Viem, som geodetka. Geometrické plány na vyňatie z PPF robíme veľmi často. Je mi z toho smutno. ☹️
A z coho je Vam smutno?Ved to je super, ze sa to rozrasta, umerne s domami narasta aj obcianska vybavenost. Obchody, sluzby, lekari, skoly, skolky, sportove kluby. Za mna nech sa to len nafukuje, na jednej strane ludia placu, ze tam nic nie je a na druhej strane ked sa "satelitne mestecko" rozvija tak im to vadi tiez ;) Az mi pride ze ludom vadi vsetko 🙂
Btw. pre mna vyhoda "maleho pozemku" je aj ta, ze ten pozemok proste na bezny den mam, umozni mi zrelaxovat po dni v praci a ze je "maly" mi len vyhovuje, pretoze sa na nom nenarobim a v BA som jedine kvoli praci. Kvoli nicomu inemu tu zit nechcem. Kazdy vikend aj tak chodievam na Liptov odkial pochadzam a tam si uzijem do sytosti aj rieky, jazera a aj hory.
Proste zopakujem, to 4ty krat, neda sa generalizovat, kazdy ma inu zivotnu situaciu, niekomu vyhovuje to a inemu to. Byvanie by malo zohladnovat Vas zivotny styl a potreby. Niekto je spokojny v byte a niekto v satelite. Uz z tejto diskusie vidno, ze co clovek to iny nazor.
@k0l0b3zka Mne je konkrétne smutno z toho, že tu na Žitnom ostrove, kde je tá najúrodnejšia pôda na celom Slovensku, sa na tejto pôde stavajú domy. A to všetko len a len preto, že je to blízko Bratislavy. Veď aj ty sama píšeš, že si v BA kvôli práci a na víkend odchádzaš na Liptov. Nebolo by lepšie, keby sa to rozvíjalo tam, na Liptove, tak aby ľudia, keď chcú mať slušnú prácu za normálne peniaze, nemuseli ísť do Bratislavy? Detto východné Slovensko. Celé dediny sa tam vyľudňujú, lebo tam nie je robota. A keďže odtiaľ schopní a perspektívni ľudia odchádzajú, je to začarovaný kruh.
Druhou stranou tejto mince je to, že kvôli výstavbe reálne ubúda poľnohospodárskej pôdy. Slovensko nie je potravinovo sebestačné. Pšenica stojí toľko, ako nikdy predtým. Poľnohospodárska pôda nie je zaujímavá, stavebné pozemky sú oveľa lukratívnejšie.
@zmrzlinka2021 presne tak, bývanie v satelitoch BA nieje v ničom výhodné ale absolutne.. Sú to obycajne domy v poli postavené na rychlo a s vadami, bez auta si tam človek ani neprdne.. BA je ako velkomesto mizerne ale radšej toto..
@zoja1234 Možno by sme si mali zadefinovať, čo sa vlastne rozumie pod slovom satelit (satelitná obec). Lebo podľa mňa to je obec v susedstve väčšieho mesta. To automaticky neznamená narýchlo postavené minidomčeky v poli. Ja bývam v satelite. Môj dom má takmer 100 rokov, mám veľký pozemok so starými veľkými stromami. Chodí sem vlak, aj autobus. Máme tu aj to, čo ty opisuješ, novostavby v poli. Sú všade v okrajových častiach dediny. Ale v starom jadre sme normálna dedina, ľudia tu aj sliepky a zajace chovajú.
@h2 tak pôjde na gymnázium do Samorina🙂aspoň myslím, že je slovenské...srandujem času dosť.Teraz sa Ti zdá malý... za pár rokov pôjde rád autobusom, alebo ho na pol cestu zavezies.Nas to čaká tento rok 20 min jej to bude trvať zo školy domov.To ja som z Petržalky tak bola v meste v škole a cez Prístavný most kolóny či ráno, poobede...a mala som to pár zastávok.
Autorka narodila som sa do paneláku aj tam žila, pokým sa mi narodilo dieťa.Chvilu sme žili aj u muža v centre mesta to bola moja nočná mora ráno 04:10 elektricky, všade veľa ľudí..keď sa mi narodilo dieťa rodičia sa odsťahovali mimo Ba na dedinu nie do satelitu.Casto som bola u nich, ale dedina prázdna sami starší ľudia na ihrisko nikto dva obchody po 3 dňoch som vždy musela utiecť chýbal mi nejaký život.Ale, keď som videla ako sa mi dieťa tmoli po záhrade a hodiny hra, bazén, že večer namiesto TV sedíme na dvore, tak sme kúpili pozemok v satelite.Ked som balila krabice v meste tak som plakala, že som celé dni bola kade tade ako si zvyknem, mali sme blízko na hrádzi bicykle, blízko Sad Janka Kráľa, veľa som chodila s kočíkom cez most do mesta ja som si materskú poriadne užila.Hned ako sme sa nasťahovali som si zvykla.Dnes bývame 8 r a nešla by som späť do mesta.Ak ideme, tak cez víkend do kina, prejsť sa a to nám stačí.Nepotrebujem riešiť či mi sused neklope, že mi hlasno hra TV, že perieme, dieta dupe, že ešte nekuria...My sme boli vždy aktívni a išlo ma roztrhať, že som sa celé dni naháňala treba ísť s dieťaťom von, a ihrisko, zase sme doma a ako je pekne, lebo musím variť...takto som ju pustila na dvor a varila a odbiehala.Okrem toho v dome platíme mensie energie ako v panelaku.Vybavenost máme, obchody aj veľké, lekáreň, drogeria, reštaurácie a pozemok má 7,5 neviem odkiaľ všetci majú, že 4 ár pozemky.Ved v každej dedine rozparceluju aj aj...nie každý pozemok využije a chce malý.Ja si myslím, že sme ho mohli mať aj trocha menší.Prave na našej ulici boli aj 9 a ťažko sa predávali medzi poslednými.
Susedov máme 2 a oproti pole kde behajú srnky.Naokolo cyklo chodníky za 20 min sme v Juri, Ivanke na plavárni v Samorine...dieťa chodilo do dedinskej školy.Kruzk rôzne lukostrelba, tenis...jazyková škola v dedine.
Futbal, pingpong taká klasika.Fitness, sauna vo vedľajšej dedine.mne sa tu zdá život kludnejsi, rodinnejsi.A to ja nesoferujem, takže buď idem s mužom, robím z domu, alebo sedím v buse za 17 min som pri Perle Ruzinova.Moj muž nechcel stavať bál sa, že pohorime na peniazoch, načo nám to bude veď byť staci...a pod...hneď si zvykol.Pre nás to bola dobrá voľba.
V Šamoríne je slovenské aj maďarské gymnázium. Ale je pravda, ze ešte mám čas to riešiť. 😊 A ty v ktorej dedine bývaš? Kam bude dcérka dochádzať?
Vsetci co tu mate idealisticke predstavy ako si deti zajazdia autobusom/vlakom pocitate aj s casom, ktory to trva dalej ako len od stanice po stanicu? Ja som cestovala pocas strednej hodinu tam hodinu spat a neznasala som to. Nehovoriac o tom, ze vecer ked som chcela ostat vonku s kamaratmi, musela som ist na najneskorsi bus o 22 (ked uz som bola starsia, lebo neskorsi jednoducho nesiel). Zaprisahala som sa, ze ja toto svojim detom neurobim. Na zahradku sa decka mozu vo veku 10+ s prepacenim viete co, oni potrebuju byt s rovesnikmi, sucastou partie ;)
minule sme isli okolo nejakeho satelitu, no vyzeralo to ako nejaka osada… strasne
Presne chápem na čo sa muž teší, grilovacky, kavicky ma teraske. Len nech si spočíta, o koľkej príde každý deň z prace. Ak okolo 18-18.30 tak mu akurát tak strcis dieťa do rúk, keď budete mat, nech sa stará, lebo po prebdenej noci a celom dni s dieťaťom toho už budeš mať dosť. Takto den co deň. Cez víkend môže grilovať koľko chce, len ak pôjdete pozrieť raz jednych rodičov, potom druhých, ugrilujete tam a doma akurát tak porobi okolo domu. Každému to vychádza inak, my sme do 16.45 všetci doma a ide sa do lesa (je hneď za bytovkou) , na bicykle, v lete k vode, alebo len tak na ihrisko. Ak by sme sa mali ako rodina stretnúť až večer, lebo odchádzame z domu do mesta, tak to nie, radšej dom nechcem. Kto však robí z domu, alebo blízko domu, tak to musí byť super.
My to mame takto: byvame v byte v Ba, skolku mam pod bytovkou, skolu za bytovkou. Deti obeham za 20 minut oboch a peso a su doma. Cez tyzden chodime domov do bytu spat. Cez vikend sme na zahrade ktoru mame v Ba v zahradkarskej casti, mame 400m2, kde naozaj pestujem zeleninu, ovocie, mame stromceky, chatku, gril...a tu pohodicku co kazdy hlada...mysli, ze sa nam podarilo skombinovat ideal pre nas. Ktomu vsetkemu mame radi vylety a tie sa daju len vikendovo riesit, takze vikendy ako take nikdy netravime na byte. Po Ba sa dopravujeme mhd. Ja by som to za nas nemenila.pekny vecer.
My to riešime tiez aktuálne, takže táto diskusia mi prišla vhod. Boli sme už naklonení kúpiť dom smer Miloslavov, Hviezdoslavov, lebo odtiaľ je teraz fajn dochádzanie, ale... Ak už mám ísť od domu, asi chcem viac, ako pozemok v rozmeroch mojej obyvacky...chcela by som pekne dedinské prostredie, prechádzku do poľa, do lesa, nie pozrerat do grilu susedovi...a na taky luxus prit týchto cenách nemáme...tak sme to vzdali.
Ale u nás je iné to, že mame rodičov blízko ba a tam máme obrovsky pozemok, velky dom a skvelé rodinné zázemie, čiže víkendy a voľné dni travime tam. Keby sme toto nemali, ešte by sme tomu satelitu dali šancu.

@zmrzlinka2021 nesuhlasim. Ja by som do mesta naspat byvat nesla. Zivot v dome milujem. Je to individualne.