Byt v Bratislave verzus dom v satelite
ahojte, nechcem tu vyvolať žiadne vášne, len by som si rada prečítala pre a proti o téme, ktorá sa nás s manželom bude čoskoro týkať.. teraz žijeme v BA v okrajovej časti - 2i priestranný, slnečný byt v novostavbe, v pokojnej a zelenej časti.. sme maximálne spokojní.. chceme však rozšíriť svoju rodinku, a teda uvažujeme o zmene bývanie.. nechceme sa do toho vrhnúť hneď teraz (kvôli aktuálnym cenám nehnuteľností), ale v rozpätí najbližších dvoch rokov sa budeme musieť rozhodnúť, ako ďalej s bývaním.. preto by som rada poznala vaše skúsenosti.. moja predstava je radšej priplatiť si za 3i byt v BA, ale nemať starosti s dochádzaním (aj ušetriť na benzíne), vybavovačkami, neskôr možno s krúžkami pre deti.. rodičov máme obaja na dedine, takže máme kde tráviť víkendy a leto.. muž však inklinuje k domčeku mimo BA, túži po grilovačkách, posedeniach na záhrade, dochádzanie do BA nevníma ako prekážku.. no a teraz, ako nájsť zlatú strednú cestu?! 🙂
My napriklad sme kupili stary dom v Raci a prerobili ho, nebolo to nejake extra drahe a byvame v BA a zaroven na dedine 🙂 Ale je pravda, ze stary dom v spolocnom dvore nie je pre kazdeho, treba mat mozno trochu mensie naroky. My sme ale ultra spokojni.
Ja som vyrástla v Bratislave, počas VŠ sme sa odsťahovali a dochádzala som. Keď bolo fajn počasie, do vedľajšej dediny na bicykli, vlakom za 30-40 min v centre BA (čo je rýchlejšie ako z Vrakune do Petržalky v špičke). Za mňa, čas vo vlaku alebo v aute ako spolujazdec je super, človek sa môže najesť, čítať si, učiť sa jazyk, zdriemnuť si.... Chápem, že to ale nie je pre každého. Vo vlaku bola aj slečna, čo sa ráno maľovala :D.
Potom som zas pár rokov bývala a pracovala v BA. Ja ale nie som typ, čo chodí po obchodoch, kávičkách a pod, dokonca som si do práce nosila navarené svoje. Cestovanie z práce/do práce ma zabíjalo, lebo som mala pracovnú dobu presne ako väčšina a teda som v špičke tvrdla dosť dlho v aute alebo MHD (potom tie MHD pruhy to dosť zlepšili, ale keďže som mala cestu na prestupy, aj tak som denne cestovala 2x40 min minimálne).
A minulý rok sme sa presťahovali do domu. Zvolili sme ďalej od BA, už sme vlastne bližšie k DS. Obaja robíme najmä z domu, ale cesta do BA nám zaberá autom 25 min. Dokonca je priamy spoj z našej dediny, ktorý prvýkrát stojí až na Prístavnom moste.
Je tu škôlka, pošta, niekoľko potravín, lekáreň, detská lekárka, obvodná lekárka, dovoz z Tesco, eDelia, Lunys.... Proste všetko, čo som "potrebovala" aj v BA, tu to mám dokonca bližšie, na pešo do 10 min všetko.
No a cena domu plus prerábka naozaj do stavu ako sme chceli nás vyšla menej ako lepší 2izb byť v Bratislave momentálne.
Ale je pravda, že grilovačky a oddych zatiaľ veľmi nerealizujeme, stále je čo robiť okolo domu, začali sme pestovať nejaké ovocie a zeleninu a tým pádom je to viac úžitkové. Ale tak jeden deň v týždni máme aj oddych na lehátku.
Za mňa je dedina skvelá, aj keď to nebolo moje detstvo. Najviac sa teším, že z domu budem môcť ísť a kočíkom a žiadne/minimum autá, všade mám blízko, nebudem sa potrebovať kvôli prechádzke v parku presúvať autom... Bábo budem môcť nechať aj v záhrade na terase...
Tak na zhrnutie, asi závisí, na čo ste zvyknutí (kino, divadlo, reštaurácie, špecifické miesta, čo sú len v BA...) a akú vybavenosť by mala dedina, ktorú vyberiete. Pre nás bolo vtipné, že napr aj priatelia sa zhodli, že sa im oplatí prísť nás pozrieť a zobrať domov taxi za 60e, lebo minule boli 4 chlapi v krčme, jedli a pili až do záverečnej a platili 40e :D
Držím palce, podľa mňa oboje je skvelé a nemôžete zle vybrať. Záleží len, čo Vám najviac robí život pohodlným🙂
@sisaka a aky je rozdiel medzi vysedavanim v dome a vysedavanim v byte?
My napr. s muzom sme velmi aktivni, chodime bajkovat, turistikovat, radi cestujeme, milujeme divadlo, kino.
Moji svokrovci maju dom, su na dochodky a vysedavaju cely zivot doma a robia na zahrade. Ziadne zazitky... len par metrov stvorcovych zivota, co by mna ubijalo.
Nie je satelit ako satelit. Najlacnejšie nehnuteľnosti sú v tých najhorších lokalitách, ale kde si človek priplatí tak je to super. Tu u nás sú všetci spokojní, stretávame sa so susedmi, detičky sa spolu hrajú, keď je krásne počasie tak to tu žije na uliciach. Musia sa tu dodržiavať odstupové vzdialenosti a uličná čiara takže to tu nie je masaker ako kde sa stavia na ohlášku. Určite sú aj lokality kde je to horšie a kde je nejaká obcianska vybavenosť mimo dosah...treba si dobre vybrať. Nie je nič lepšie na materskej ako v lete byť s deťmi celé dni na záhrade.
Stravila som 6rokov s dvoma detmi na materskej v nadhernom dome v satelite pri Ba. Uzili sme si dom aj zahradu na 1000 percent, pochodili sme okolie krizom krazom. Milujem nas dom a nasu zahradu, ale.. zmenil sa mi zivot, moznosti aj priprity. Je to tak. Neviem si predstavit tu dalej zit s dvoma decakmi ktore budu potrebovat neustalu asistenciu pri preprave napriklad. J som si uz zvykla na nulovu obciansku vybavenost, ale deti si na to skratka nezvyknu. Stahujeme sa do mensieho domu v radovke v mensom meste, ale v meste, konkretne do Tn.
@zmrzlinka2021 aj my sme aktívni, ale čakám, že keď budem 70-80 nebudem mat toľko energie a možno ani peňazí, aby som každý deň išla do kina alebo na plaváreň, alebo do divadla alebo sa štverala po kopcoch… nepoznám ludi, ktorí v dome vysedávajú, mozno ešte tak v zime, od jari, do jesene sa vždy niečo nájde, ale možno ľudia niekomu platia, aby sa im staral o záhradu a dom. Každý ma iné predstavy… za mna maly dom v mestečku bude ideálny.
Ja som za dom v meste (nie satelit). Celý život s rodičmi som bývala v paneláku v meste, ale vždy ma to ťahalo do domu - v meste. Dedina neprichádzala do úvahy presne kvôli cestovaniu, krúžkom a pod. Mať záhradu je pre mňa splnený sen, potrebujem okolo seba zeleň, prírodu. Satelit by som neriešila to je kralikaren. Človek sa tam chodí iba vyspať, častokrát tam nemaju ani len potraviny. Rodičia sú taxikári pre deti, do školy, na krúžky, zo školy vyzdvihnúť deti, všetko stále autom. Žiť v dome je úplne iný luxus bývania ako v byte, pre mňa neporovnateľne.
@elizabet173 ja žijem v meste, do obrovského lesoparku to mám na bicykli 25-30 min, ale do divočiny - Skalnatých hor tak minimálne hodinu autom.
V byte som žila len 2 roky, balkón sme mali v spálni, kávu som tam nepila ani raz. V dome mame terasu, ranajkujeme tam vždy keď počasie dovolí, večere takisto, grilujeme, opekame na ohni, čitavam tam, hráme bedminton, mame tam hot tub (jacuzzi) … o byte fakt nesnívam.
Treba zvážiť všetky pre a proti. Môjho muža sem tam chytia myšlienky na dom pri meste, ale ja som.proti: nehovorím, ak je to dobre zabezpečená obec, mesto je blízko, a ja robím home Office, tak ešte budiž... Ale taxikára pre deti a sebe robiť každý boží deň (však ráno tam cesta 25 minút plus zápchy v meste, poobede to isté, vyzdvihnúť jedno dieťa, druhé dieťa, seba, nejaký nákup a hajde domov absolvovať to isté). Treba mať minimálne 2 auta.. keď si predstavím, že jedno dieťa je choré, treba ho zobrať k lekárovi, a potom s ním byt doma a druhé nosiť do školy,či škôlky do mesta, lebo veď z praktickosti sme dali škôlku do mesta, aby sme ju mali po ceste... To dochádzanie ma odrádza najviac. Osobne si neviem predstaviť bývať už ani na okrajovom sídlisku, aj keď tam zvykne chodiť MHD. Dve moje kamošky išli takto bývať, nie sú ďaleko, ale keď sa chceme stretnúť, treba cestovať, buď im alebo mne, oni po práci nestíhajú lebo utekajú domov... Na káve sme neboli spolu viac ako tri roky, lebo sa to nedá zladiť.. keď oni sú už doma, tak sú radi, že sú radi a konečne sedia na zadku a vychutnávajú si pochopiteľne tu kávu na tej terase pred domom, a nechcu trepať sa aj cez víkend do mesta.
Ja som panelakove dieta a zivot na dedine bol pre mna vzdy trest, ale odkedy sme v RD, do bytu ma uz nikto nedostane. Minimalne ten osobny priestor, co poskytuje RD je na nezaplatenie (hlavne pri detoch). 8m v roku nieco robime na zahrade, nepotrebujeme nonstop niekam utekat na tury, vylety apod ako ked sme boli v byte. Starsie deti su uz vacsie (10 a 12r) a tiez by nikam uz nesli, maju tu kamaratov, chodia si sami zahrat futbal, na bicykle, uplna samostatnost. Vela zavisi od lokality, pri satelite, kde su len domy, je to o nicom. K nam chodi dokonca MHD (okrajova cast BA), ale poznam ludi aj v mensich obciach s plnou obcianskou vybavenostou, ktori riesia vsetky zaujmy na mieste (skolka, skola, lekar, kruzky, obchod, praca) a tiez im RD aj lokalita plne vyhovuju.
My sme riešili s manželom takú istú situáciu… až na to, že byt v ktorom bývame nebol náš ale rodičovský, takže sme šli od nuly (nemali sme čo predať)… obaja sme z bytov, obaja máme rodičov v bytoch ale ešte máme babky z dediny a vlastne celé naše detstvo vyzeralo tak ako opisuješ víkendy na záhrade u babky alebo na výlete - zvážili sme si pre a proti… v skutočnosti sme aj tak chodili na nákup do obchodu autom lebo keď kúpim mlieko/múku a iné ťažké veci tak sa s tým ozaj nebudem trepať 10 minút pešo lebo sa tak akurát zničím… dostať sa autom do práce z bytu v Ružinove do Devínskej (aj keď iba dočasne) bolo peklo 40 minút každý deň… MHD ešte dlhšie… teraz chodíme z Ružinova do Petržalky jasné zo satelitu kam sa sťahujeme to bude asi o 10 min dlhšie ale cena trojizbového bytu v Petržalke s terasovými balkónmi a trojizbového bungalovu s malou záhradkou v satelite bola rovnaká pričom ten bungalov sa predával zariadený je to 5r novostavba a každý byt na ktorý sme sa boli pozrieť v rovnakej alebo podobnej cene bol otrasný častokrát s umakartovou kúpeľňou 🙈 jednoducho žiť v byte pri tom ako sa nám mení počasie na Slovensku a reálne sa dá sedieť vonku od marca do októbra… ale to bolo o nás, my sme konečne chceli mať ten pocit, že môžeš byt vonku a zároveň mať záchod a kuchyňu blízko🤣 to na výlete nemáš a ako dieťa som to už maximálne neznášala… ráno skoro vstať dakde sa vychystať povinne vyliezť na nejaký kopec lebo však jeeej po celom týždni v byte sme na výlete… ale u babky na nezaplatenie, pieskovisko lopta susedka v mojom veku s ktorou sme sa chodili bicyklovať hádzať si loptu a iné. Chcela som aby deti vyrástli vonku a nie vnútri za počítačom a ja ich budem hnať von a čo budú vonku medzi panelákmi robiť? No asi nič 😂
V zivote by som dietatu nerobila taxikara 😄
Ja niesom sice z BA , ale tiez je to u nas na palicu so zapchami a som stastna ze som nas dotlacila do bytu v centre mesta a neskor ked bude syn vediet sam dochadzat tak pojdeme bud do domu alebo si kupime uz len vikendovu chatu. Svokrovci byvaju 4min autom od nas ,maju dom takze podobne ako u Vas,dieta sa mi ma kde v lete vyblaznit ked chce,( aj my) ,tak neni co riesit
ďakujem všetkým, ktorí mi radia kúpiť si dom v meste.. podotýkam, že žijeme v BA a tu kúpiť pekný dom so záhradou je utópiou.. ak by to bolo v našich možnostiach, hlavne finančných, nezakladala by som túto diskusiu a neriešili by sme doma, či byt v BA alebo dom v satelite/mimo BA.. už by sme dávno mali kúpený dom v meste a všetci by boli spokojní :D
Autorka a kebyze to nie je satelit? Svaty jur, pezinok? Aky mate rozpocet?
Ahoj, pre mňa osobne je dom v satelite stelesnenie nočnej mory, ani zadarmo. Ale ja som mestsky bytový človek 🙂 myslím, že kebyže som v Tvojej situácii, spravím nasledovné: presvedčíme muža, aby sme na mesiac šli do airb'n'b niekde do satelitnej obce pri Bratislave, ideálne v nejakom pochutkovom mesiaci ako január 🙂 keď ma nulové benefity z domu a iba všetky nevýhody dochádzanie. A donútila ho každý deň dochádzať do BA v čase špičky. Lebo musíte rátať s tým, že aj keď budete mať HO, deti chodia do školy, krúžky, kamoši a všetko. Moja svokra býva neďaleko BA a pár krát sme u nej boli, keď sme nejaké drobné úpravy robili na byte a teda, obaja s mužom vieme, že mimo BA v dohľadnej dobe nejdeme. Benefity nám neprevysuju nevýhody.
Inak mám len jednu pripomienku v rámci komentárov, čo tu padli - ako krúžky a podobne... Ak som správne pochopila, autorka ešte nemá deti... Pri novodobom trende zatvárania škôlok je podľa mňa dosť trúfalé odhadovať, či o tri-štyri roky bude mať kam dať dieťa (aj v Bratislave, kde väčšina škôlok už berie až 5r deti len na povinný jeden rok), o krúžkoch nehovoriac.... Čo bude za takých 6-7 rokov riešiť.... Jedine teda, že je v pláne profesionálny športovec s tréningami od úplne malého dieťaťa. A v okolí mám viacero mamičiek, ktoré bývajú v meste, ráno 40 minút vezú dieťa niekam na opačný koniec a potom ďalšiu polhodinu idú do práce, lebo proste inde škôlka nebola. Takže toto by som úplne ako smerodajné nebrala v tomto momente.
Neviem preco vsetci spominate auto, ale ja cely zivot dochadzam v bezne pracovne dni vlakom. Auto mam na nakupy a vylety. Nulovy stres a nizke naklady na dopravu.
Ono zalezi co clovek potrebuje, ja osobne potrebujem slnko a priestor, v byte mam chut sa obesit a aj ked mam byt s vyhladom na park a rano ma budili vtaciky, casom chcete od zivota trochu viac a tak ina moznost ako dom pre mna nebola a keby mi partner povedal ze budeme byvat v byte tak okamzite rozchod :D Cez toto nejde vlak u mna :D Samozrejme, ze idealne je mat dom priamo v BA ale u mna vyhrala radsej moznost ponechat si povodny byt ,dat ho do prenajmu a mat z neho prijem a ist radsej trochu dalej od BA (25 minut vlakom) s benefitom zahrady za cenu 2izboveho bytu v novostavbe s 2 nasobnou uzitkovou plochou a zahradou a parkovanim
. Kazdy si musi zvazit sam, ako tu niekto pisal mozno idealna moznost je radovka priamo v meste. Mas aj kusok zahrady a aj dostupnost.
Tiez sme svojho casu presne toto riesili. Je to naozaj velmi individualne. Mesto mame radi, lebo tu je naozaj vela moznosti, ktore plne vyuzivame. A ked sme videli ako kamarati ktori sa prestahovali do domu pri BA su s detmi non stop v autach, dost nas to odradilo. Chceme to vyriesit kupou chaty/chalupy a sezonne travit cas tam.
Byt v Ba s vacsou terasou.
Odpadne praca s domom a je priestor na posedenie a grilovacky
Stredna cesta nie je. Treba si dat na papier pre a proti. Kamoska ma dom v Limbachu a uziva si pre aj proti naplno... dochadzanie - katastrofalne casove straty, este ze je tam ten vlak... vuyhody samozrejme zahrada, vela priestoru, sukromie... co ja viem... ja by som sla asi do domu. Vyrastla som v byte, cize aj s tym som OK, ale dom sa mi paci. Momentalne sme v dome v Devinskej. Uz len samotna Devinska je na dochadzanie, je to odrezane od zvysku mesta... ale da sa. Vlak pomoze, busy chodia... auto ani nechcem.
Ja by som do satelitu a mimo mesta nešla ani keby mi ten dom niekto daroval. Takže objektívna nebudem. Ale tiež vidím, že naša uterákova záhrada je nám úplne zbytočná. Na grilovanie nám stačí terasa. Pripúšťam, že moje (neexistujúce) ego záhradníka dostalo včera nečakanú potravu, keď som zistila, že tento rok nazbierame nielen obvykle tri kilá blchomalin (sú asi pol centimetra veľké ale sladké ako cukor), ale aj zo desať kíl mandlí a štyri (áno, štyri kusy!!!) čerešne. Ale akože záhradu kvôli tomu fakt nepotrebujem. Na vašom mieste volím kompromis (ale áno, existuje!). Byt v meste a malú mestskú záhradku k tomu. Stojí to dokopy približne rovnako ako dom v satelite, síce musíte do záhrady dochádzať, ale zase vrámci mesta a víkendu to za žiadnu tragédiu nepovažujem.
Byt s terasou v BA je celkom fajn moznost, takisto zahradny domcek niekde v okoli BA.. Problem vsak je ten, ze obidve tieto veci su v BA ciste podpultovky a normalny clovek sa k tomu nema sancu dostat (pokial nevychytas absolutny zaciatok developerskeho projektu ) lebo taketo byty su predane bez toho aby sli do ponuky. Zahradne domceky detto. Takze odporucanie je fajn, no drzim palce pri kupe 🙂 Posledna moznost je chalupa ale to je pre mna otravne sa tam presuvat, balit atd atd. Ono clovek ma velke sny, ale vzdy do toho potom vo velkej miery vstupi trh , jeho moznosti a financne pomery, ktore Vase sny okresu velmi rychlo 🙂
@basska_b
V Devínskej som žila 10rokov v tom období som pracovala v centre mesta a úplne v pohode. V DNV máš všetko, školy, školky, obchody. Kolegyňa chodila do roboty pravidelne vlakom a to bolo ozaj na 15minút. Devínska je veľmi fajn kompromis, aj keď, pre mnohých ľudí je to diera na konci sveta 😂. My sme z bytu z DNV odišli do domu v Záhorskej a tu je to také dedinskejšie, ale dostupnosť do mesta ok. Zápchy sú ráno všade. My sme v našej momentálnej situácii tak ako sme spokojní. Momentálne by ma so bytu nedostal nikto, aj keď áno, auto je pre nás nevyhnutnosť.
Ja som vyrástla v BA, do 18 som bývala v malom 2 a pol izbovom byte (teraz bez hanby označovaný, ako 3 izbový). Potom som až do 34 rokov bývala v jednoizbáku. Čiže bola som na malé byty zvyknutá, po dome som netúžila, lebo som to nikdy nezažila. Ale môj muž je z domu, pri ňom som sa na tú predstavu namotala. Kúpili sme dom v dedine pri Bratislave. Naschvál nepíšem, že v satelite, lebo toto označenie vytvára istú predstavu (malé bungalovy na mini pozemkoch na bývalej roli). My sme kúpili starý dom s veľkým pozemkom v centre obce. Síce nás stálo (a stále stojí) veľa úsilia, kým sme si ho prerobili podľa svojich predstáv, ale musím povedať, že som veľmi spokojná a do BA by som sa už vrátiť nechcela. V čase sťahovania som, samozrejme, pracovala v BA. Dochádzať som vydržala rok, potom som si povedala dosť a našla som si prácu v Šamoríne. Rovnako, ako s bývaním, aj tento krok si neviem vynachváliť.
Jediné, čo mi vŕta v hlave, je to, kam bude syn chodiť na strednú školu. Mám v BA mamu, má veľký byt v centre. Nechcem na to zatiaľ myslieť, lebo ešte je čas, ale ak bude treba, možno by som mohla byť do istej miery schopná sa na ten čas čiastočne vrátiť do BA, od pondelka do piatku. A víkendy doma. No neviem, ešte uvidíme, ja svoj dom a záhradu milujem.
Vyrastala som v rodinnom dome s velkou zahradou, uz roky zijem v byte a vystriedali sme ich viac, tak viem porovnat. Poslednych 10 rokov zijeme v byte s terasou a predzahradkou, za mna idealny kompromis. Byvame 5km od centra Bratislavy, v pesej dostupnosti mame les, Karloveske rameno a kopec prirody, skoly, skolky, obchody a postu par metrov od bytu. Auto pouzivame len prilezitostne, vacsinu casu stoji v garazi. Deti maju vsetky kruzky bud v skole alebo hned vedla skoly (ZUS). Ked boli male, hrali sa bud na terase, kde mali hojdacku, trampolinu, pieskovisko alebo na spolocnom dvore, pripadne sme obiehali ihriska v okoli.
@bashee tak čau suseda....ja už som tu od roku 2013.....

Neda sa zovseobecnit, ak je vasa priorita venovat sa detom a napriklad po skole travia vacsinu casu na treningoch a chcete z nich vychovat profesionalnych sportovcov tak ostat v Ba.
Ak sa detom nejak zvlast nevenujete ako 98 percent ludi tak radsej dom na satelite, moznosti aj na tom "pidi pozemku" su uplne ine. Mam aj byt v Ba a aj dom v satelite a len sa smejem na tych poznamkach ze je to panelak na lezato.. Mozno aj je, ale vdaka tym 350m2 okolo domu mozem bez stresu parkovat 3 auta, pit kavicku v presvetlenom modernom bungalove, grilovat, kosit, opalovat sa atd. Do bytu mna uz nikto nikdy nedostane to viem na 100 percent.