icon

Centrum Kramáre - výber mandlí

adka7891
28. okt 2022

Ahojte maminky chcela som sa opýtať, či niektorá nedávno neriešila u dieťatka výber mandlí súkromne v Centrum Kramáre. Koľko to cca vyšlo a ako dlho ste čakali na termín? Ďakujem za odpovede.

melik23
17. feb 2024

Prosím vás viere mi poradiť tí čo už majú po výbere nosnej mandle aký sprej jej môžem striekať do nosa?viem že klasický nie ale napr morskú vodu? počujem na nej že má ten nos dosť upchatý a hlavne ráno. Aj dosť chrápe počas spánku myslíte si, že je to vporiadku?

resanka6
21. feb 2024

@alzbetkacicka moja ma zvacsene (rozumej obrovske) mandle uz asi rok. Ked je chora upne sa jej spoja a nemoze dychat. A ked nie je chora aj tak dycha v noci tazko. Boli sme aj u Kulicha asi 3-4x poskusali sme kadejake tabletky na imunitu, drahe spreje do nosa. On sa vyjadril, ze ten nekvalitny spanok jej moze do buducnosti priniest psychicke problemy, ale ze to nechava na mna ci vybrat ci nie. O nosnej povedal, ze uz ma velku hlavu, ze uz by jej to nemalo robit problemy. Za ten rok sme mali 5x antibiotika stale streptokok, pneumokok. Mandle ma samy krater. Stale je zahuhnana, casto kasle. Krvne testy nic neukazali. Na alergologiu nas vobec neposlala detska dr. Velmi tazko sa mi rozhodovalo, nakoniec som ju na ten zakrok objednala. Krcne jej zrezu a rovno pozru aj nosnu. Vacsej tam brali nosnu mandlu ked mala 4 rocky a bolo to v pohode, tak verim, ze aj teraz to bude dobre.

alzbetkacicka
29. feb 2024

@resanka6 dobrý deň,písala som vám predtým ale neviem teraz nájsť v ktorej diskusii.Ja by som na vašom mieste súhlasila hneď s operáciou,ja som malého objednala už na výber nosnej a zrezanie krcnych, ako nastúpil do škôlky,časté zelene sople,tým pádom sťažené dýchanie v noci,momentálne je na tom tak ze keď je zdravý dýcha nosom,ale v noci dýcha aj nosom aj ústami, neviem prečo ale strieda to a keď dýcha ústami tak občas zachrape a občas ma výpadok dýchania,neviem prečo,nos ma voľný .No a keď je chorý a zatekaju mu hlieny tak také cudne zvuky vydáva v noci,niekedy chrape,ale skôr počuť ako mu tie hlieny zatekaju a dusí sa nimi ,prehadzuje sa a ma vypadky v dýchaní ,dvaja orl ze je to ok keď je chorý, v súkromnej mi povedali ze to ok nieje a ze treba operáciu,mandle ma hraničné aj nosné aj krčné, mierne zväčšené oboje, uši ma ok.
Neviem s mužom ci odkladat operáciu alebo to dat zoperovat naraz,lebo časom sa to môže zhoršiť už aj na tie uši,každý mesiac ma zelene sople ,v škôlke sú stále choré deti,vyzerá to tam ako v čakárni u doktorky, neprehanam.
Lameme si s tým hlavu už dlho,môže takto fungovať ďalej alebo ho len trapime?nikto nám neporadí, všetci čo dali tu na MK operovať deticky mali omnoho väčšie tazkosti ,omnoho väčšie problémy s dýchaním. Ešte máme mesiac nato ci dat operovať oboje mandle,takže ešte mesiac budem rozmýšľať a analyzovať, porovnávať, atď,trápim sa už dlho. Syn je alergik,možno aj preto ma pri tak malých mandliach takéto ťažkosti, syn má aj zlu rec a preto chceme tu nosnú dat určite prec aj keď dýcha pekne nosom.
Co by ste mi poradili?sprej nasonex pomohol ,už mu ho nedávam a ani by som mu ho kvôli mandliach nedávala dlhodobo,len sme ho chceli vyskúšať, užíva aerius na alergiu a to pomáha tiež.
Podľa vás sa to bude len zhoršovať?vy to odkladate už rok a je to aj horšie ze?ja syna už trápiť sprejmi nechcem,ani inhalovanim, či preplachy, to je trápenie, pre mňa aj pre neho.
Keď spi a dýcha ústami (zdravy) tak to dýchanie je také hlasné, pred polrokom tak vôbec nespinkal,spinkal potichu nebolo ho vobec počuť .
Prepáčte za dlhy koment,asi som sa len potrebovala rozpísať,poradit,možno si to tu ešte niekto prečíta a poradi,alebo napíše aspoň svoj názor, ďakujem a všetko dobré prajem

lechtivka
1. mar 2024

@alzbetkacicka ahoj vcera sme boli na vybere nosnej mandle v procare na betliarskej...bol tam jeden chlapcek kt mu operavovali tusim nosne kt mal ten IV stupen plus usi mal v katastrofalnom stave...
Ja som dlho vahala aj ked mala nemala velke problemy preto som citala recenzie na orl dr .. a aj odporuceny mi bol dr lorenc .malej vybral nodne mandle kt boli plne hnisavych capov III az IV stupen a pozrel jej rovno aj usi a v jednom mala tekutinu .
Bolo tam 5 deti a kazdym robil usi 🙈
Ja som spokojna mala to zvladla super... Trochu pomrnkala ze ju len boli hrdlo...aj personal pristup a hlavne dr super 🙏

alzbetkacicka
1. mar 2024

@lechtivka skoda ze pan lorenc je obsadený až do septembra hádam, možno by mam neodporúčal vybrať ani nosne ani krcne, neviem. To už nezistim ,ale možno je to tak ze teraz ma msle mandle a robia mu malé tazkosti a o rok ak by sme to oddialovali tak sa mu častými chorobami tie mandle zväčšia a začnú robiť ešte väčšie problémy neviem,som bezradna už v tomto.Nechat ci operovať?sami doktori nevedia.

alzbetkacicka
1. mar 2024

@lechtivka takže ten chlapček mal 4 stupen a vaša mala 3 až 4 stupen?a na vyšetreniach ste malý aký stupen predtým,keby ma môj syn co i len 3 stupen tak neriešim a hneď ho dám zoperovat.
Moze byt ze keď to pozrú fibroskopicky a je tam stupen 2 tak to nieje presne a môže mať aj stupen 3?
Podľa vás ho nemám ešte dávať operovať?tam vyššie píšem jeho tazkosti,podla mna banalnosti oproti iným deťom ktoré idú na operáciu,ale tiež mi nepríde ok ze keď spi chorucky tak spi s otvorenými ústami aj keď mu dám napr nasivin a ma voľný noštek a aj tak dýcha ústami a bud zachrape alebo len hlasno dýcha a tie výpadky to co ma byt.Akoze to ma byt ôk?kamoskyna mala chrape ,ma stupen 2 ale výpadky si nevšimla,nejde na operáciu ma sprej a čakajú ci to prejde,my to riešime hlavne kvôli zlej reci a výpadkom,u nás je chrapanie zriedkavé.
V októbri keď mu začali tazkosti tak to sa nedá porovnať, to hola hrôza ako bol na tom zle,ale ako užíva aerius tak sa stav omnoho zlepšil,dýcha nosom co predtým nedychal nosom vôbec ani cez deň preto nám aj chrapal hlasno počas choroby.
Uvidime za mesiac ze ako sa rozhodneme.mame ešte čas.
Aké mala prosím mala tazkosti?neviem ci nájdem staršie príspevky v inom fóre. Ďakujem

lechtivka
1. mar 2024

@alzbetkacicka nam orl u nas,imunolog,pedi,logo odporucili vybrat... Aj krcne..ale kedze na nic nemala capy sme to neriesili... Dr lorenc mi povedal ake tazkosti mozu nosne sposobit,aj kamosky spominali skusenosti . ja som vahala ale ked som sa knemu dostala som sa rozhodla vybrat . Aj ked posledny mesiac jej nič nebolo dychanie ciste ako myška.. lepsia rec mala tam predsa len hnisave capy kt bolo treba vybrat .. a hlavne ked mandle su prepojene s kadecim... Je to na Vas... Vela mamieciek povie ze dobre spravili ze vybrali mandle,niektore chcu cakat ze to prejde a niekt to zachranuju liekmi .. my sme mali napr aj nasonex kortikoidy do nosa pomohlo ale ked to douzivala sa to vratilo ..
A mala vkuse chora zo skolky,chuchmava rec,chrapanie,skripanie zubami nevedela prscovat s dychom ked mala plny nos a bola pritom zdrava..

alzbetkacicka
1. mar 2024

@lechtivka takže mala dýchala ústami aj v noci aj cez deň?tak to už len operacia pomôže, dobre ze ste šli,môjmu naspnex pomohol ale hlavne dlhšie uzivanie aerius,až po skoro 3 mesiacoch užívania začal dýchať nosom,normálne som skoro odpadla keď som hobvidela dýchať nosom aj cez deň aj v noci párkrát. Malý mal od sep 8krat zeleny sopel,podla mna ma na nosnej mandli už ložisko, aj ATB bral ale zeleny sopel sa vracia ako bumerang,preto nosnú dáme prec,aj kvôli reči, ale krčné zrezat to nevien ale je dosť možné že krčné stupen 2 spôsobujú tie vypadky v dýchaní, píše sa aj v procare ze tonzilotomia sa robí pri apnoe, tak to sedí asi teda.dakujem za koment

alzbetkacicka
9. mar 2024

@veroniq85 dobrý deň,ako ste dopadli ,sli ste na operáciu a ak áno aké bolo hojenie,akú techniku ste si vybrali?
Môj syn má stupen 2 ale každé 3 týždne ma zeleny hustý sopeľ co mu zateka, prelieci sa a v škôlke znova chytí,už nám odmieta aj nosné spreje,to sa nedá mu takto denno denne znasilnovat nos s prepáčením .
Termín ma v centrum kramare,nás orl nám povedal ze ta koblacia sú vyhodené peniaze ze shaverom to staci,že je to tiež šetrná a dobrá technika.Tak sa nevieme rozhodnúť, teraz stoji koblacia až 750 eur.dakujem a prajem pekný deň

veve205
9. mar 2024

@alzbetkacicka ak idete len na nosnu tak stačí shaver🙂my sme mali koblaciu ale nám zmenšovali aj krčné aj nosnu ale ak by mal len nosnu tak dám shaver

alzbetkacicka
9. mar 2024

@veve205 aha ďakujem pekne,no uvidíme,ja by som radšej tou koblaciou aby mal čo najmenšie bolesti a krvacanie.
Shaver je tiež dobra technika ale pri našom šťastí...

veve205
11. mar 2024

@alzbetkacicka Jasné je to na Vás 🙂 mne to s tými technikami priamo vysvetlil lekár z toho centra čo nás aj operoval tak za to len posúvam info od neho že záleží čo sa bude operovat🙂ale jasne koblacia je šetrnejšia ale ak sa vám zdá drahá stačí aj tá lacnejšia😉

alzbetkacicka
11. mar 2024

@veve205 ďakujem,zvážim to ešte, ja som strašne nerozhodna,ale je pravda ze nosne shaverom stačia.

sisiaaak
21. mar 2024

Ahojte neriešili ste niekto výber nosných madli aj v Boroch? Dnes je dcérka po orl vyšetrení a v boroch na 1. konzultáciu dostala termin 5.4.. termín na operaciu dostane po kontrole. Terím v štátnych Kramaroch dostala až na 24.1.2025 Má 5 rokov a 21 kg.

sinnovea1
21. mar 2024

@sisiaaak fuuu, tak to je sila s tym terminom 😳 v Boroch viem iba, ze mali podmienku vek (4r) a vahumin. 15kg, terminy neviem zial, my sme nesplnali vahu..

scorpionflower1
21. mar 2024

@alzbetkacicka Ak sa mozem spytat - to, ze nie je ok, ze vydava zvlastne zvuky v spanku, ked je chory ti povedali v ktorej sukromnej klinike? V Centre Kramare? Nechcem o nich rozsirovat zle veci, ale ja mam taky pocit, ze tam ta poslu vzdy na vyber mandli a za kazdych okolnosti. Moja sestra tam bola s deväťročným synom, ktorý mal problém s tým, že mal zvýšené teploty a nevedelo sa z čoho, lebo všetky vyšetrenia mal ok. Poslali ho tam na hadičku do nosa, dr. v Centre Kramáre skonštatoval "Nemá veľkú nosnú mandľu, ale pre istotu mu ju treba vybrať..." ten doktor vôbec nevedel, či príčinou jeho problémov je tá nosná mandľa a napriek tomu ho chcel poslať na operáciu. Ja tiež chodím na ORL s dcérou, má často sople (to či sú zelené, žlté alebo priesvitné je jedno, záleží v akom celkovom stave je) a našla som si takú ORL o ktorej viem, že nemá z vyberania nosných mandlí žiaden profit.

scorpionflower1
21. mar 2024

@sisiaaak Pre mňa je novinka, že to tam operujú, som myslela, že nie. Dobre vedieť....

hanalaura
22. mar 2024

Mamicky, vsetky ste isli s detmi v den operacie aj domov? Neprespavali ste tam?

dollydo
22. mar 2024

@scorpionflower1 pošlete mi prosím kontakt na ORL kde chodíte s dcérou? Ďakujem.

alzbetkacicka
22. mar 2024

@scorpionflower1 áno, preto tie krčné mandle nedáme zmensit aj keď to v centrum odporúčali,ma len stupen 2 a chcú ich zmenšiť asi len preventívne,to ako keby som si dala odoperovat preventívne slepé črevo lebo co ak sa mi v budúcnosti zapáli, takže áno viem ze tam operujú každého rad radom,preto sme sa rozhodli vybrať len nosne mandle, pretože mi to odporučili ďalší 2 orl .

alzbetkacicka
22. mar 2024

@scorpionflower1 áno a povedali ze dieta tak v noci spinkať nemá ze sa prehadzuje,nevie dýchať dobre,ma vypadky v dýchaní atď,druhý orl kde sme chodili od začiatku nepovedal ze je to zle ze tak spi ale ze takto sa nevyspime ani mi a ani on tak nám odporučil operáciu nosnyych mandli,krčné neriešil.

sisiaaak
22. mar 2024

@scorpionflower1
@scorpionflower1 nam povedali podmienky min 5r a 20 kg.mudrejsia budem po kontrole

scorpionflower1
22. mar 2024

@alzbetkacicka ale je predsa rozdiel, ci je zdrava alebo chora. Moja ked dostane sopel, tak prve dve noci sa tiez prehadzuje a tazsie sa jej dycha, potom v pohode. Ona ked je zdrava spi vyborne, ak sa jej nieco zle nesniva. Byva ale casto soplava. V januari sice bola cely mesiac v skolke bez choroby, ale vo februari zas system tyzden doma - tyzden skolka.
Ja som nevedela, ze aj velkost krcnych mandli sa deli na stupne. Ja by som "pre istotu" dieta urcite na oper!ciu nedala.

scorpionflower1
22. mar 2024

@dollydo na Mýtnu Mudr. Jana Berkociová

scorpionflower1
22. mar 2024

@sisiaaak ja zas mam taku informaciu, ze tam operuju az od 7 rokov.

alzbetkacicka
22. mar 2024

@scorpionflower1 no nás malý ma už nosnú stupen 2,počuť aj na hlase,ma nosovu rec občas plus v noci dýcha ústami a ráno ma vysusene pery a dýcha už aj keď je zdravý tak ze sa proste skoro pol noci trápi prehadzuje a ma apnoe.Asi preto ze sme vysadili kortikoid nasenox ale ja mu ho nechcem teraz dávať do 6 rokov kým mu hlava nenarastie a nebude mu ta mandla zavadziat. A myslím si ze ma na tej mandli nosnej také hnisave capy, že vraj to tam deticky majú ktoré majú časté zelene sople a zvacsenu mandlu.

scorpionflower1
22. mar 2024

@alzbetkacicka ano, toto je hrozne, moja toto mala minuly rok na jar, ale preslo jej to. Cela rodina z toho bola nevyspata. Teraz dycha pekne, nema problemy, dokonca ani ked je chora nechrape. Ale keby to malo byt take ako minuly rok, tak aj ja jej to dam vybrat urcite. Nam ale pomohol Mometasone, nebola potom chora skoro dva mesiace, co je u nas celkom pokrok. Teraz ma uz zas ale model tyzden skolka - tyzden doma, ma take virozy a ja neviem, ci je to ok, aby bola takto casto chora. V novembri uz mala aj zhorseny sluch, lebo bola mesiac vkuse so soplami. Teploty nemava. Ja len dufam, ze ako sa bude oteplovat, tak jej to prejde. Moja ma 5 rokov, ako vies, ze v 6 rokoch ta hlava dorasta? Nie az neskôr?

alzbetkacicka
22. mar 2024

@scorpionflower1 tak to mate asi ako my,nás ešte nemal zhorseny sluch ak by mal tak by som uz operáciu neodkladala ale to je na vás,aký má vaša mala stupeň nosnej mandli?no môj maly to ma uz od októbra a nemyslím si ze sa to samé zázračne zlepší a nechcem aby takto spal, raz dobre a raz tak hrozne, no a keď je chorý tak ten spánok to ani nieje spánok,mám chuť ho zobudit ze budeme radšej hore ze to nemá zmysel.
Ja som dlho odkladala operáciu, ale keď ma vaše jedine dieta v noci zástavu v dýchaní 10krat po sebe tak asi nemáme na výber, ved sa mu môže niečo stat,áno reflex tela ,nadychne sa ale za 7 sekúnd a viac a takto za noc to môže by veľakrát a môže mu to poškodiť aj mozog aj srdiečko.
Teraz je zdravý, nemava to často ale párkrát za týždeň som zaznamenala výpadok,aj keď krátsi ale to podla mňa ôk nieje,ešte keby mal 40 a viac rokov a nadváhu tak pochopím,ale zdravý malý vitálny 4 ročný chlapček nemá mať čo apnoe.
Všetko dobré vám prajem ,snáď nebudete musieť ísť na OP.

scorpionflower1
22. mar 2024

@alzbetkacicka nemame to uplne ako vy, ona mala problemy s tekutinou v uchu v novembri, ked bola chora, mala v uchu podtlak a opuch sliznic, ale ORL povedala, ze nic strsne, ze to ma zo soplov, dala jej lieky a mame ist na kontrolu, . Uz pred tym sme boli na ORL, ked nemala sople a mala zvacsenu mandlu; ale vraj to vyberat netreba, to povedal zas iny ORL (Kulich) Nam operaciu nikto neodporucil, lebo ona nema obstrukciu nosa (to je to chrapanie a tazkosti pri dychani, vynechavanie dychu nemala nikdy, na jar trochu chrapala ale to uz bolo rok dozadu, jej vtedy vyrazne pomohli antibiotika, to chrpanie trvalo asi mesiac, potom bol pokoj od juna do konca septembra) jedine, ze by mala tu tekutinu v uchu este, to neviem, ale pocuje uplne normalne. Ak ORL povie, ze treba nieco s tym robit, tak pojdeme. Ona ale chronicky neposoplieva, ale posledny mesiac mala uz 2x nadchu, aj ked ju ma, dycha potichu nosom, ma ju max 7 dni a je uplne zdrava ale za 2 tyzdne zas prechladne, najma v prechodnych obdobiach. Ja aj keby som chcela, tak nemam odporucanie na operaciu od dr. ona do papierov napisala, ze ak sa stav nezlepsi, tak treba zvazit fibroskopiu prip. imuno-alergo. O operaci ziadna rec nebola zatial. Jej pomohol teraz ten kortikoid.
Minuly rok v novembri mala narocny covid, nikto nam ju vtedy nechcel vysetrit a to ti poviem, ze to bola ovela viac nahluchla ako teraz tento rok, ked ju ORL vysetrila, lenze ked ma decko covid to ako mor keby mala tak ziaden ORL ju nechcel zobrat a ako zalahnutie v uchu prislo tak odislo, ked vyzdravela, isli sme v aprili na ORL a a obe usi uplne ok. Takze ziaden stav nie je definitivny. Ked ale chrape uz dlho a vynechava mu dych, to uz je velmi neprijemne, lebo sa nevyspite. Ak ma hnisave capy na mandli, to uz asi nic moc nepomoze, ja neviem, mozno aj my budeme musiet ist na operaciu, ale mne sa napriek tymto soplom teraz zda, ze jej choroby rychlejsie prejdu a cely januar vydrzala zdrava v skolke, aj ked bola cela treida chora. Tak este dufam, ze sa to spravi mozno.

alzbetkacicka
22. mar 2024

@scorpionflower1 aha tak to nemáte tak zle potom,najhoršie je podľa mňa keď dieťa začne kvôli mandli bud chrapat alebo zle počuť a keď dýcha nonstop ústami, náš cez deň dýcha nostekom ale v noci ústami a občas ma to apnoe ked je zdravý,keď ochorie tak amen tma,chrape len keď je chorý ale to apnoe mal veľakrát aj keď bol zdravý,no nám dal orl na výber, bud počkať ešte do leta keď bude menej chorôb a sa mu to zlepší a dopovat ho vitamínmi a tým nasonexom alebo OP.
Myslím ze ani nemáme moc na výber lebo syn odmieta už spreje do nosa,pretože aj nasonex ,morskú vodu aspoň 5 krát,veľakrát pamycom a chudák už to nedával a ani my.
Ale ak ma vaša mala vlastne len soplik často a vôbec nechrape ani nemá tazkosti s dýchaním cez noc tak to na OP určite nieje.
Drzkajte sa a všetko dobré prajem.