icon

Ceny bytov v Bratislave

9. jún 2022

Myslíte, že pôjdu ceny bytov v BA nižšie najbližšie 3 roky? Keď sa zvýšili percenta na hypotékach a postavia sa nájomné byty? 🤔 Myslím, že je taký predpoklad.

Strana
z2
melanta
9. jún 2022

@zuzanka.zuzu úplne škoda reagovať na hlupákov.

autor
9. jún 2022

@melanta v 2010 sme kupovali ano za 52k v Dúbravke 36m 1izbak.

autor
9. jún 2022

@melanta Kde presne som tvrdila cenu 80t v roku 2008?

k0l0b3zka
9. jún 2022

V 2008 bola kriza "spekulativna". Dnes je kriza "surovinova" , presiel covid, vojna a naozaj sa niekto pyta ci ceny klesnu? Nie neklesnu, este stale budu rast. Mozno uz nie 20 percent rocne, ale tych 10 urcite. Ak treba byvat tak by som kupil, ak spekulativne a je vela penazi taktiez by som kupil 🙂

A po korone sa ludia pomaly z Home officov vratia do prace v Ba, nastupi Airbnb takze aj ceny najmov pojdu hore.

hradnapani
9. jún 2022

@zuzanka.zuzu @melanta baby, ale napriklad ja mam tiez skusenost, ze 1-izbovy byt stal v 2008 75.tisic a o dva roky sa predaval za 58 tisic ;) bol to byt, v ktorom sme zili v prenajme. majitelka nam ho ponukala hned ako sme sa nastahovali a ked sme od nej odchadzali spustila takto cenu, lebo aj okolite porovnatelne byty isli takto dole. Ale 1 izbak nebol pre nas perspektivny. Tieto konkretne ceny si pamatam velmi dobre (BA-dubravka, vo velmi dobrej casti s peknym vyhladom ;) Nejdem vas presvedcat, ja len, ze autorka tak uplne nemusi tarat ;)

sisaka
9. jún 2022

@maranta_leuconeura dopyt prestane, lebo ľudia nebudú mať na to, aby platili hypotéku s napríklad 17% úrokom…. Asi si nevieš predstaviť, čo je skutočná kríza s vysokou infláciou a nezamestnanosťou. Ľudia nebudú schopní splácať, budú sa snažiť predať, aby im byt banka nezobrala, keď bude veľa bytov na predaj a záujemcov malo koli výške úrokov na hypotéke, tak to bude ceny tlačiť dole. Povedz mi ktorí šialenec, by si išiel uviazať na krk hypotéku so 17% úrokom?
Ja som rada, že mám hypo za dva roky splatenú, lebo sú obavy práve z tejto situácie.

zuzanka.zuzu
9. jún 2022

@hradnapani to sú špekulatívne... nepredala ho však? ty si predsa môžeš dať cenu akú chceš. ja som teraz dala cenu 265 na 3i ktorý by som reálne predala za 200t. ak sa nájde taký blbec čo ho kúpi, rada mu ho predám 😀 chápeš? to nie sú reálne byty na predaj. reálneho predávajúceho čo sa napr. chce sťahovať do domu, rozvádza sa, zomrel a predávajú dediči a iné.... to sa vôbec nedá porovnávať. a ja mám takých bytov niekoľko, kde mám cca 50 000 priestor na manévrovanie čiže keď o mesiac dám cenu 215 tak klesol? klesol. ale na reálnu cenu pre reálnych kupujúcich. a takýchto príkladov viem uviesť viac (ja reálne nepotrebujem predať lebo keby predám tak čo si ja za to kúpim? budem mať peniaze na účte kde strácajú na hodnote? no nie. držím nehnuteľnosti)

hradnapani
9. jún 2022

@zuzanka.zuzu jasne, ze ona dala tie sumy vysoke, dokonca aj tych 58 bolo vela (za to sa uz dal kupit pomaly aj dvojizbak). Ona tych 75 vtedy strelila, lebo tato suma sa v inzeratoch proste casto objavovala, no ved ale kto by to kupoval za tu cenu (nas to tiez hned odradilo). Ale v ludoch proste ostal dojem, ze ten prepad cien medzi rokmi cca 2008-2010 bol naozaj markantny a preto tu vznika nadej, ze snad aj teraz "pojdu" dole.

roxanna
9. jún 2022

@hradnapani potvrdzujem. Viem to, lebo som v roku 2008 predávala jednoizbak a kupovala trojizbak, zhodou okolností v Dúbravke.
Bolo to niečo šialené, ja som pred letnými prázdninami mala dohodnutu kúpu stvorizbaku s tým, že pani si nájde dom. Pani si nakoniec predaj bytu rozmyslela a na jeseň už boli ceny bytov trojizbových vyššie snáď o milión a môjho jednoizbaku o 600.000. Vtedy ešte boli koruny. Môj jednoizbak kúpili hneď prvi záujemcovia hneď v ten deň, ako ho dala realitka do ponuky. Trojizbaky niektori ľudia kupovali bez ohliadky, hneď ako sa objavili v ponuke realitky. Váhať sa nedalo, ked sa ti byť páčil, bolo treba brať hneď. Ja som tak o pár pekných bytov prišla ...
A potom tie ceny zrazu klesli. Ja som občas mrkla na cenu môjho bytu a veru trvalo zo 10 rokov, kým sa ta cena dostala na tú hodnotu, za aku som ho kupovala.
Takže netreba z autorky robiť hlupanu

k0l0b3zka
Autor odpoveď zmazal
autor
9. jún 2022

@roxanna Ďakujem ❤️

Niekto môže mať BYTY, ale charakter si za to nekúpi, viď povýšenecky posmešne ladené komentáre.

sasa1310
9. jún 2022

@sisaka to kde si zobrala 17 % úrok? Zo svojej hlavy? Trochu nereálne

sisaka
9. jún 2022

@sasa1310 nemám čas hľadať články i keď teraz je ich kopec, koli vysokej inflácii, ktorú mame v Kanade a prirovnávajú to práve k začiatkom 80tych rokov, tak len rýchlo screen shot

maranta_leuconeura
9. jún 2022

@sisaka ak pride kriza a nezamestnanost, najviac sa to dotkne regionov s uz teraz velkym odlivom ludi a menej sa to dotkne vacsich miest a ich okolia (s Bratislavou a celeho BA kraja na cele), pretoze tam su koncetrovane sluzby, firmy, dostatok prace. Takze priliv ludi sa len vystupnuje, odidu ,,z hladovych dolin" a s tym stupne aj dopyt po byvani-ak nebude na kupu, tak budu hladat prenajmy a kto ma byt a moze mat najomnika, co mu bude platit hypo, nema preco predavat.

akinom0077
9. jún 2022

pracujem v realitke 12 rokov a za toto obdobie idu stale len hore… pokles este nebol a ani nebude dokym je stale obdobie ( cca 5-6r) ze dopyt vysoko prevysuje ponuku

radoslavv
29. jún 2022

Pre tých ktorí tvrdia že byty pôjdu stále hore a ceny do neby odporúčam pozrieť k našim susedom- stačí ak sa zvýšia úrokové sadzby

https://www.youtube.com/watch?v=rhcmMW61Oic
sasa1310
29. jún 2022

@radoslavv v Bratislave neklesnú. Tu je taký vysoký dopyt, ktorý ostane aj po zvýšení úrokov. Úroky vo výške okolo 7-8 % sme tu už mali, a nehnuteľnosti sa kupovali aj tak

radoslavv
29. jún 2022

@sasa1310 A oplatí sa ešte vôbec v BA žiť?? Dobre mám vyšší plat ako napr. v Žiline/ani to nie vždy/ale cena bytu neporovnateľná a môžem bývať v Bytči je blízko ZA kde je práca. Kvalita života mám prírodu na skok, malé alebo skoro žiadne denno denné čakanie v zápchach, prírodné aj klasické kúpaliská, wellness Raj Teplice a iné, Malá Fatra na skok, kiná, divadlo, dosť obchodov, určite mi ostane po zaplatení hyppo a výdavkov viac ako v BA pri porovnateľnej práci. Fakt nerozumiem prečo sa všetci ťahajú do BA, už dávno sa tam neoplatí žiť. A na margo cien bytov v BA, stačí kríza, prepúšťanie, zvýšenie nezamestnanosti a garantujem Vám že ceny klesnú alebo je BA viac ako Praha? 😉

missdiva
29. jún 2022

@radoslavv ja nemam pocit, ze ceny bytov v prahe klesli. To ich dost sledujem, tamten link mi pride ako subjektivny nazor maklerky (ktoru by som si ja osobne nikdy nevybrala).
Ceny bytov Ziline tiez nie su nizke a Bytca je o dost mensie mesto. Samozrejme sa tam niekomu zije lepsie ak chce klud, prirodu, cerstvy vzduch a pokoj. BA ma vacsie moznosti co sa tyka prace, vzdelania, kruzkov, zaujmovych aktivit, stravovania a hlavne je to na skok od Rakuska kde si ludia nakupia ovela lacnejsie a ovela kvalitnejsie, su blizko medzinarodneho letiska atd. ... cize zalezi od povahy cloveka kde sa mu bude lepsie byvat. Mestsky typ nebude spokojny v Bytci a clovek co chce cerstvy vzduch zas nebude spokojny v Petrzalke. Ale za mna su vsetky tri spomenute mesta ZA, BY aj BA super.

sasa1310
29. jún 2022

@radoslavv mňa sa nepýtaj. Ja som sa tu narodila, moji rodičia sa tu narodili, moji starí rodičia sa tu narodili atď.
Asi oplatí, keď sem lezie celé Slovensko. A nie, neklesnú ceny bytov.

radoslavv
29. jún 2022

@missdiva Áno je to vec pohľadu a je to subjektívne, ja môžem v mojom meste chodiť do práce na biku a som v kancelárii za 3min, mám svoju klientelu, proste pre mňa nie je nad pokojný život kedy si vyjdem na biku do kopcov, užívam prírodu, lesné cesty, hlboké lesy... Keď som bol v BA veľmi stresujúco a obmedzujúco to na mňa pôsobilo, hluk, ponáhlanie sa, všade kopa šudí,prišlo mi tých ľudí ľúto. Kedže som taký malý rekreáčny športovec nakupujem asi najviac v Decathlone/môj top obchod/, niekedy v Intersporte, v podstate ani iné obchody mi netreba 😀 Ale určite má aj BA krásne miesta/Kamzík, Zlaté piesky, lužné lesy a hlavne cyklotrasy/Asi úplne top je mať prácu ktorú môžem robiť z pc odvšadiaľ a nebyť odkázaný na jedno miesto. Mať pár miliónov tak určite aj v BA by bol super život, vila s bazénom niekde nad mestom s krásnym výhľadom, mať tam pár budov na prenájom a kasírovať:D a potom víkendové zábavy určite aj tam je kopa pekných žien :DD / toto zo srandy/ Inak k tej maklérke mňa to tiež prekvapilo že ceny bytov začali v Česku klesať, uvidíme či sa to potvrdí.

lucinka9292
5. júl 2022

Tak 1-izbak predany par tyzdnov pred krizou v 2008 za nieco cez 3 miliony korun a nas byt kde momentalne byvame kupeny v novostavbe 3-izbak (podotykam este sme dostali zlavu 😅) v 2015 za 138 tisic €. Lokality da sa povedat porovnatelne, to hovori same za seba si myslim 🤷🏼‍♀️ Ale nejdem sa hadat. Tot len moja skusenost. 🙂

Strana
z2