Kde rodiť v Bratislave?
Ahojte. Som v 6tom mesiaci, nepochadzam z BA, ale prestahovala som sa sem, byvam tu a pracujem. Doktorku mam stale v rodnom meste a s miestnymi nemocnicami mam skusenost maximalne z pohotovosti. Strasne sa bojim porodu a mam sklony v strese panikarit a rozplakat sa, takze hladam porodnicu, ktora splna hlavne tieto kriteria:
- nebudu na mna kricat alebo sa mi smiat a vopred mi povedia, co sa ide robit a preco
- dovolia manzelovi byt cely cas pri mne
- nebudem v miestnosti s 20 ludmi, ktori budu ocumovat moje nahe telo
- bolo by fajn, keby sme obaja vyviazli v co najlepsom zdravi
Ano, som zbabelec a nezasluzim si mat deti, ked sa ich bojim porodit. Tuto cast mozeme preskocit.
Prosim o konstruktivne rady a skusenosti hlavne z posledneho obdobia, kedze veci sa menia. Dakujem.
@arwen321 rodila som 2x na Antolskej, a nikdy ma nikto neocumoval (tobôž niečo 20 ludi🤦♀️), nekrical na mna, nesmial sa. Keďže nie som gynekologicka, nepotrebovala som do detailov vedieť co a ako idú robit (pre vlastný pokoj na duši), rodila som ako na súkromnom boxe, tak i na tom "spolocnom" ale bola som tam vtedy sama. Uprimne, neviem si predstaviť tam byt s ďalšími 2 rodiacimi ženami. Ale prežili to ine, cize sa to urcite dá.
Doprovod teraz už mozes mat zo zákona, teraz niekedy bol tusim schválený. Mas na vyber v podstate Kramare, Antolská, Ružinov a Koch. Ja som volila podla toho, kde je najlepšie postarané o bábätko, a teda vyhrala Antolská. Ked chces si zaplatiť, chod do Kochá. Len keď sa niečo stane, dieta ti prevezu prec. Tak s tým pocitaj. Kamoske u Kochá dokonca ani nepovedali, ze dieta previezli mimo.
Pokial sa bojíš, odporucam ti zazmluvnit si lekara. Pre taky svoj vnútorný pokoj. 1x som mala zazmluvneneho, bol to uplne iny porod, ako ten druhy, kedy moj lekar nemohol. Cize za mna to urcite nie je len o tom, ze vsak niekto ta odrodi...
@lienka.7 dakujem za info. no skor mi ide o to, aby mi povedali ked idu nieco robit a nie ze sa zrazu zacnu niekde sparat a ani mi nepovedia. to sa akurat zlaknem co sa deje. alebo ked som si tak citala ze niekde zvyknu vsetky do radu nastrihovat len tak bez dovodu a ani nepovedia. ten doprovod viem ze schvalili ale ucinnost je vraj posunuta tusim az dakedy na 2024
@arwen321 je to veľmi individuálne. Pokial ta niečo zaujima, pokojne napis IP, a pytaj sa... nechcem tu verejne.
Ja som obe deti rodila cez koronu, cize sama, sprievod zakázali týždeň pred mojim prvym pôrodom. Myslela som ze sa tam psychicky zrutim ti poviem, mala som doslova nocne mory z toho ako som tam sama v kontrakciach. bála som sa ako nikdy v živote. A vôbec to tak nebolo.
Ono vies, veľmi závisí od toho aký budeš mat porod, pokial to bude nevyhnutné, nástrih urobia. Ja som 1x mala a uplne v pohode, ono ide o to ako "citlivo" ti ho urobia. Ja som necítila vobec nič, naozaj. 2x mi doktor nástrah robit nechcel, mala sa zasekla a skončilo to waxom😔
Preto fakt odporucam zazmluvnit si lekara, porozprávaš sa s nim, mne to fakt psychicky pomohlo ze som mu mohla veriť. Povedal mi co mi ide robiť a aj preco. Co navrhuje, prečo a co bude nasledovať. 2x (bez zazmluvnenia) vobec. Proste som bola len ďalšia na rade...
@arwen321 tak pri prvej dcére pred 12 rokmi som cestovala z Bratislavy 300km, aby som ju mohla v kľude porodiť. Pri druhej už našťastie fungoval Koch a mohla som si užiť kľud tam. Mňa by rodiť do slovenskej štátnej pôrodnice nikto nedostal.
Ešte veľkú nádej vkladám do Nemocnice Bory, priestory budú krásne, no dôležitejší je personál tak dúfajme, že to bude na úrovni.
Kazdy ma inu skusenost, vela zalezi od ludi. Ale na Kramare by ma uz nikto nedostal. Druhy krat som si vybrala Ruzinov a vsetko ok. Ako porodna asistentka, tak doktorka, tak sestricky na oddeleni. Na vizitu prisiel len izbovy doktor, a raz ich bolo viacej asi 5. Bola som tam tyzden. Dali nam jest ako sme mali casovo urcene.
Na Kramaroch chodilo vzdy aspon 10 ludi ani do izby sa nazmestili, sestricky trieskali dverami, nedalo sa tam spat. Tu nas budili o 5 a ranajky sme dostali o 10, lebo bude vizita a to nesmieme mat jedlo na izbe. 🤦♀️
Brno - Obilni trh
Mna by rozhodne nikto nedostal do slovenskej nemocnice, urcite by som riesila Cechy apod ako tu uz odznelo.
Co viem ja, z rozpravania kamaratiek a co som videla na vlastne oci:
Ruzinov - tlacenie do priorodzenych porodov, aj ked uz nevladzes a dieta je ohrozene, sestonedelie des
Kramare - uz tu pisali, otras pristup - na jednej smene ok, druha otras
Antolska - vzdychas medzi plachtami, pocujes ako vrieskaju ine baby vedla teba, su tam aj partneri za tou plachtou je tam sukromny box ale nemusi byt volny, cize nula sukromia, ale zas ked su komplikacie nenechaju sa az tak trapit a idu ta rezat (ja som bola tam)
Hainburg - platis (neviem kolko a ci vsetko ale platis si to) ak si rizikova, vraj neberu, sekcie tam nerobia vraj´ ale tu nemam vela info akurat ked je problem tak prevoz Kramare 😞😞😞. avraj uz aj tam su odroni (lekari zo slovenska samozrjeme)
Koch - 50 na 50, robia sa ze su top, ale ja by som nesla, odronstvo uz aj tam (sestry)
Brno a spol - zatial vsetky recenzie top, jedna dr s tebou, intimita, nevrieskaju po tebe, volis si polohu, nebiju ta po tvari, neprivezuju nohy a nerobia ti veci, co nechces, top za mna. Cast hradi poistovna.
@barborachors kebyže žijem v Brne neváham ale keďže aj ja žijem v Bratislave do Brna by som nešla. Keď som malého rodila ja som nevedela že rodím ja som prišla do pôrodnice už na 5 cm otvorená s tým že som mužovi povedala že mám nejaké kŕče že cestou do obchodu sa zastavíme v kochovi nech sa na mňa pozrú keď to máme blízko a platíme si za to, a o pár hodín bol malý na svete. Kebyže mám rodiť v Brne neviem kedy by som tam išla a celkovo prišla na to že vlastne rodím (plodová voda mi neodišla, praskla až po epidurale). Kamarátka zas rodila vo Viedni kde žije a bola v nemocnici 4krat kým si ju tam nechali kebyže má cestovať do iného mesta tak by mala každodenný výlet tam a späť. Zas v Brne neabsolvuje pacientka poradne ide tam len porodiť čiže nepozná lekárov priestory. Ďalšia kamarátka tá je zo Žiliny mala v Čechách zajednany pôrod, porodila cestou do čiech v Trenčíne nestihla doraziť.
Ja som tiež čítala na Brno samé chvály ale bála by som sa takýchto rizík
@barborachors paneboze, to kde bijú po tvári a privezuju nohy??? 😱🥺😢
Ako Antolská ma fakt minus tie 3 spolocne rodiace boxy. Ja som tam bola sama, uprimne neviem si tam predstaviť ďalšie 2 vrieskajuce zeny...asi by ma piclo. Ale nikto nikdy po mne nekrical nebil ani nič podobne...
@arwen321 Každá Bratislavská pôrodnica má tu na MK skupinu, popridávaj sa a popýtaj sa tam. Budú Ti tam vedieť baby poradiť, zvyknú tam byť aj nejaké fotky. Ja som z BA IV a najbližšiu pôrodnicu mám Kramáre, ja som tam bola 2x a bola som spokojná. Aj všetky moje kamošky boli na Kramároch, keďže to máme najbližšie. Jedna bola dokonca pred pár týždňami a bola spokojná. A mimochodom - kričať a smiať sa Ti nikto nikde nebude, veď nie sme deti v škôlke. A je v osobnom záujme snáď každého lekára aby rodička aj dieťa boli živý a neposralo sa dačo pri pôrode. Určite hocijaký lekár bude pre tvoje zdravie a zdravie dieťaťa robiť maximum. Pretože žiadny doktor nechce mať kvôli vám nejaké opletačky s úradmi, zákonom ani svedomím....
Ak chceš toto všetko tak sa oblúkom vyhni aspoň Kramarom a ideálne sa poobzeraj po možnostiach rodiť v Hainburgu.
Ruzinov, 2x super a keby bolo náhodou zas tak zas ruzinov 🙂 chlap môže byť s tebou od 4cm
Podľa mňa žiadnou z troch Antolská, kramare, ruzinov nič nepokazis🙂 ani závesy nevadia podľa mňa, keď niektorá z nás vresti jak pavian(a to hovorím bez urážky, proste každá to ma inak a ak si treba povriestkat aby bolo lepsie tak do toho :D ) tak to je pocut aj cez zatvorené dvere 🙂
Rodila som na Kramaroch a isla by som znova, mily doktor, prijemne sestry aj na detskom, vzdy mi pomohli ak som nieco nevedela.. jedine jedlo bolo des.. isla by som bez vahania znova rodit tam🙂
ak sa rozhodnes pre Kocha - nahodou sa nieco pokasle, tak len aby si vedela, oni nemaju Jis pre deti, deti hned odvazaju zachrankou na Kramare alebo Antolsku, teba neprevezu, teba nechavaju u Kocha.....
to len aby si nebola prekvapena, ze takuto info si nedostala...
@lucik194 no ono ked sa nieco pokasle aj so zenou, tak je pruser. V beznej nemocnici je lekar z ARO za par minut pri zene, tu mozu cakat na sanitku 😏
A teda, nie som zaujata voci Kochovi, ja tam mam dokonca lekara, aj som tam lezala ked som bola tehotna. Ale ja osobne by som tam nerodila.
@ysseba no kedze pisem ze mam sklony panikarit a pocuvam ze doktori na vacsinou nemaju nervy tak sa celkom obavam. mam nedavnu neprijemnu skusenost u mojej doktorky. chodim k nej od 16 a nikdy som nemala problemy. sestricky sa mi niekedy zdali trochu dopletene ale inak pristup taky slovensky standard. not great not terrible. lezala som na kresle doktorka ze mi zmera brucho haha mam studene ruky. zrazu sa ma dotkla dolu. co som samozrejme cakala ale nie priamo v tej sekunde lebo ma neupozornila ze uz konci s bruchom a trochu som sa pohla. to uz som videla ze prevracia oci. hned som sa ospravedlnovala a hovorim uz som kludna, mozte. na to som dostala hned prednasku co budem robit pri porode ked takto vyvadzam. ja tak napoly zo zartu napoly zufalo ze no budete ma musiet asi niecim napichat. a to ezte len druha prednaska ako malemu decku ze ezte ani nerodim a uz vymyslam a ze ako sa chcem starat o dieta ze som nezodpovefna matka a musim mysliiet na dieta a tak dalej. do toho este sestricka ze ako som otehotnela ked nezvladam vysetrenie hahaha ( keby vedela ze som mavala aj pri sexe bolesti a kolko mi trvalo kym som to nejako poriesila. yeraz uz ok ale stale je niekedy na zaciatku problem) co ma zabolelo este viac. potom uz ani neviem len si pamatam ked ma z kabinky zase zavolali po papiere som im povedala ze sa strasne bojim a myseli vidiet ze mi je do placu. na to doktorka len tak s usklabkom to vidim. chodte na pripravu a poslali ma prec. este pol hodinu som sa klepala v aute kym som bola schopna to odsoferovat domov. a to bola len blba poradna. ked si predstavim ze by som tam mala rodit pri podobne blbych poznamkach od sestriciek a namiesto ukludnenia este pocuvat prednasky tak mam dost.
@arwen321 podla mňa keď budeš rodiť, tak ti bude jedno, koľko ľudí je okolo teba a čo robia, kam pozerajú... Budeš mať čo robiť so sebou a naozaj budeš mať iné problémy.
@gertrudaosem kiez by to tak bolo. chapem ako to myslis. ale ver mi ze niektori ludia maju vacsi problem sa od takych veci odosobnit. samozrejme ze ma asi viac zamestna bolest a ostatne veci ale toto mi tiez na klude nepridava.
@arwen321 osobne by som šla Kramáre alebo Antolska. Čo sa týka zdravia dieťaťa najlepšie nemocnice. Ak by niečo dieťatku bolo z Ruzinova alebo Kocha by ho okamžite previezli a neboli by ste spolu. To bol dôvod, prečo by som si vyberala len z Kramárov alebo Antolskej. Tiež je vysoko hodnotený Hainburg, to stojí za popremyslanie. Úroveň prístupu k rodicke je tam iný level
@arwen321 ja ti odporucam najst si lekara ku ktoremu budes chodit a ktory ta aj odrodi. Ja som to tak mala a bolo to super. Neobzeralo ma 10 lekárov, len ona... Porod bol az taky rodinny, povedala by som. Rodila som na kramaroch u doktorky Provaznikovej. Super odbornicka, k tomu velmi mila a empaticka. Ked chces, mozem ti bapisat viac do sukromnej spravy.
Je pochopitelne, ze mas strach. Hlavne, aby si bola psychicky v co najvacsej istote, aka je len mozna... Neboj, vsetko bude v poriadku🙏.
@barborachors preboha nepíš tu sprostosti a nestras. Kde koho bijú po tvári? To už preháňas ....
@arwen321 ahoj, ja ti poviem svoju skusenost, kedze v BA ma detsku jis len Kramare a Antolska, rozhodla som sa pre prve, lebo to bolo blizsie. Doktora som si vopred nezazmluvnila, teraz to beriem ako negativum, ak by som sla rodiť este raz, urcite by som si zazmluvnila. Preco? Na rannej aj poobednej zmene sa o teba stara mlady doktor/doktorka, "starych" maju na prisluzbe, a ak sa nieco deje, tak ich volaju. Rozumiem, musia sa to niekde naucit, ak ide vsetko ako po masle, tak ta odrodia aj tito doktori. Ak sa nieco deje, volaju "starych" a pri porode ide o cas. Ja som teda komplikacie mala, a ked pozeras na mladeho doktora a on sam ma strach v ociach, kedze dieta malo slabe ozvy a krici, zavolajte doktora a pripravte vakuumextraktor. Napriek tomu, by som tam sla znovu, ale so zazmluvnenym doktorom. Lebo inak sa tam nedalo nic vytknut. Nebudem uz konkretizovat ostatne veci, ak chces, kludne napis.

@nikasmile jasne takze iba jvoli covidu ho nepustili ale inak hej. dakujem 🙂