Kto má skúsenosti so športovým gymnáziom Ostredkova?
Ahojte. Je tu prosím medzi nami niekto, koho dieťa študuje/študovalo alebo robí/robilo prijímacie skúšky na športové gymnázium Ostredkova v Bratislave?
Chcela by som sa spýtať na pár konkrétnych vecí niekoho so skúsenosťami z tejto školy.
co ta zaujima
@katarinaba Mám otázky súvisiace s prijímačkami.
Konkrétne - talentové skúšky:
- všeobecné pohybové testy - to je jasné;
- avšak tiež aj: špeciálne pohybové testy pre uchádzačov v kmeňových športových odvetviach: atletika, džudo, športová gymnastika, zápasenie, volejbal, hádzaná.
Čo sa tým chce povedať? Že každý uchádzač si má ešte pred prijímačkami (v prihláške sa to niekde má vyznačiť?) vybrať niektorý zo šiestich uvedených športov a z neho bude robiť pohybové testy?
Môj syn sa nevenuje žiadnemu akurát z týchto šiestich športov. Aj tak si jeden z nich bude musieť zvoliť a rámci neho bude robiť pohybové testy? Ako taký test v danom športe vyzerá?
Syn hrá futbal za jeden z bratislavských futbalových klubov, je registrovaným členom Slovenského futbalového zväzu. Zúčastňujú sa ligových súťaží - zápasy s inými klubmi v rámci ich vekovej kategórie, ale ja osobne sa v tom nevyznám.
Na futbal však asi na Ostredkovej môže zabudnúť, ak sa zameriavajú len na vyššie uvedených šesť športov... či?
Škola ešte žiada ako podmienku k pripusteniu k prijímačkám "potvrdenie o talentovanosti od športového zväzu".
Trochu som googlila, lebo vôbec netuším, o čo ide. Dopátrala som sa k informácii, že Národné športové centrum vedie nejaký "zoznam talentovaných športovcov". Na základe čoho sú do neho športovci zaraďovaní? Neviem nič o tom, že by syn bol na takom zozname, a predpokladám, že nie je. Vlastne počujem o takom niečom prvýkrát.
Moja otázka znie, či podmienka "potvrdenie o talentovanosti" znamená, že športové gymnázium na Ostredkovej požaduje práve to, aby bol uchádzač uvedený v tomto oficiálnom zozname.
Vopred ďakujem za trpezlivosť s prečítaním 🙂 a budem veľmi, veľmi vďačná za bližšie informácie a zorientovanie sa 🙏
Nie, sport moze mat ten, ktory robi. Len pokial nie je kmenovym sportom, robi vseobecne talentovky. Ti, co maju niektory z kmenovych sportov sa po zaklade odoberu na sportoviska tychto sportov, kde uz ukazuju "zrucnost" vo svojom sporte.
V skole maju potom stanoveny pocet hodin, ktory musi sportom absolvovat. Kmenove sporty to maju priamo upravene a sledovane trenermi v skole. Ostatne sporty - tam dostanete papier, ktory vyplni a podpise trener tvojho syna - dva krat do roka - a mailom ho doruci do skoly, ze kolko hodin absolvoval. Pokial by nebola moznost (co asi pri futbale problem nebude) absolvovat dostatocny pocet hodin sportu, v skole je tzv. sportova priprava (tusim takto sa to vola) a tu maju v skole s vyucujucim, kde maju vseobecne atletiku a podobne. Proste aby mali toho sportu dost - tolko co maju deti, ktore uz bezne maju dvojfazove treningy - rano aj poobede.
To potvrdenie od zvazu - to treba ziadat od trenera, on by mal vediet vyziadat toto potvrdenie. Moj syn to pytal od trenera - neviem, ci to on potom niekde ziadal, alebo ma pristup k databaze.
Hlavne - treba dolozit vsetky mozne dosiahnute uspechy - bud diplomy, pohare, umiestnenia a podobne. Kmenove sporty si to tahaju zo svojej evidencie automaticky, ale pri inych sportoch to ostava na rodicovi. Ja som spravila chybu, ze som to synovi k prihlaske nedala a vela bodov na tom stratil. To by mala byt ta talentovost. Nastastie na odvolanie a dodatocne prilozenie sa tam dostal. No teraz uz je iny system prijimaciek, preto to nepodcenuj a vsetko, vsecicko tam priloz.
Na skole je vela futbalistov, nemusi na futbal zabudnut. Su tam aj mnohe ine sporty, len deti sportuju mimo skoly.
Este idem napisat nasmu trenerovi, on bude urcite vediet. Len mi napis - dieta chces dat este do zakladnej skoly, ci uz na strednu skolu?
Veľmi pekne ďakujem za podrobnú a fundovanú odpoveď 🙂
Môj syn je ôsmak, čiže prijímačky na strednú budú pre nás aktuálne budúci rok. Momentálne sa snažíme zorientovať.
Čiže konkrétne môj syn, keďže sa nevenuje žiadnemu zo šiestich kmeňových športov, bude robiť "len" všeobecné pohybové testy?
Na stránke školy je to všetko napísané nejednoznačne a neprehľadne. Až s Tvojím vysvetlením mi to začína dávať zmysel.
Píšu tam:
"Náhradou špeciálnych pohybových testov pre uchádzačov v kmeňových športových odvetviach je:
- potvrdenie od príslušného športového zväzu, že uchádzač je členom reprezentačného družstva SR" - to môj syn určite nie je;
- "fotokópia diplomu medailistu z majstrovstiev SR" - medailu z majstrovstiev nemá
- "potvrdenie klubu o súťaži, ktorej sa zúčastňuje v individuálnych alebo v kolektívnych športoch" - každý týždeň chodia na zápasy v rámci ligy a sleduje sa to v oficiálnej tabuľke, tak to je asi tá súťaž, však? - to je asi skôr otázka na trénera...
Syn nemá nijaký diplom, pohár, umiestnenie ako individuálny športovec. Len nejaké to ich umiestnenie ako družstvo ich vekovej kategórie v rámci ligovej tabuľke.
Trénera sa opýtam na to potvrdenie o talentovanosti, ale naozaj si neviem predstaviť, že by môj syn mal byť na nejakom zozname talentovaných športovcov. Tréner mi nič také nehovoril, ani sa to v našom futbalovom klube neriešilo u nikoho, nejako som to nezachytila. A pochybujem, že by na ten zoznam bol zaradený automaticky každý hráč, či...?
Prosím, @katarinaba, Tvoj syn teda to potvrdenie o talentovanosti mal? Ak to dobre chápem, že si to pýtal od trénera/cez trénera. Vedela si už predtým, že je zaradený na zozname talentovaných športovcov?
Naozaj obrovská vďaka za Tvoju ochotu a milé zodpovedanie všetkých mojich asi aj naivných otázok 🙂
Môj syn je ôsmak, čiže prijímačky na strednú budú pre nás aktuálne budúci rok. Momentálne sa snažíme zorientovať.
Čiže konkrétne môj syn, keďže sa nevenuje žiadnemu zo šiestich kmeňových športov, bude robiť "len" všeobecné pohybové testy?
Na stránke školy je to všetko napísané nejednoznačne a neprehľadne. Až s Tvojím vysvetlením mi to začína dávať zmysel.
Píšu tam:
"Náhradou špeciálnych pohybových testov pre uchádzačov v kmeňových športových odvetviach je:
- potvrdenie od príslušného športového zväzu, že uchádzač je členom reprezentačného družstva SR" - to môj syn určite nie je;
- "fotokópia diplomu medailistu z majstrovstiev SR" - medailu z majstrovstiev nemá
- "potvrdenie klubu o súťaži, ktorej sa zúčastňuje v individuálnych alebo v kolektívnych športoch" - každý týždeň chodia na zápasy v rámci ligy a sleduje sa to v oficiálnej tabuľke, tak to je asi tá súťaž, však? - to je asi skôr otázka na trénera...
Syn nemá nijaký diplom, pohár, umiestnenie ako individuálny športovec. Len nejaké to ich umiestnenie ako družstvo ich vekovej kategórie v rámci ligovej tabuľke.
Trénera sa opýtam na to potvrdenie o talentovanosti, ale naozaj si neviem predstaviť, že by môj syn mal byť na nejakom zozname talentovaných športovcov. Tréner mi nič také nehovoril, ani sa to v našom futbalovom klube neriešilo u nikoho, nejako som to nezachytila. A pochybujem, že by na ten zoznam bol zaradený automaticky každý hráč, či...?
Prosím, @katarinaba, Tvoj syn teda to potvrdenie o talentovanosti mal? Ak to dobre chápem, že si to pýtal od trénera/cez trénera. Vedela si už predtým, že je zaradený na zozname talentovaných športovcov?
Naozaj obrovská vďaka za Tvoju ochotu a milé zodpovedanie všetkých mojich asi aj naivných otázok 🙂
@alexxandra3 ja si to uz presne nepamatam, ale tiez som to vtedy riesila, lebo som tomu nerozumela. Ale on bol v tom roku vicemajster SR, takze tam uspechy boli. Nie individualne, ale ako clen teamu. Futbalista tiez bude len ako clen teamu, urcite necakaju nejake individualne ocenenie. Tie tabulky budu urcite plus.
Idem napisat trenerovi, ci mi nevie odpovedat na tieto otazky, konkretne na futbalistu. Ked budem mat odpoved, napisem ti.
Píšu tam:
@alexxandra3 no napisal toto:
to potvrdenie o vykonnosti by ti mali vystavit na futbalovom zvaze - cize tam sa skus informovat (ak ma syn vykonnost).
Futbalisti robia len tie vseobecne talentovky.
Nie je problem, ak nema dieta titul majstra a ani nevadi, ze nie je reprezentant, ci hrac najvyssej ligy, len su za to plusove body (to co som ja zanedbala a obrala svojho syna o body). Zial o to viac bude musiet zabodovat na tych talentovkach.
Snad som pomohla aspon trochu.
Mne tam robili talentovky dve deti - najstarsi tam isiel z piatej triedy na 8 rocne sportove gymnazium, kmenovy sport, nejake vysledky mal, takze problem nebol. Stredny syn isiel ako prvy na zakladnu sportovu skolu - tu urobili po tom, co zrusili 8 rocne sportove gymnazium - vtedy tiez este robil kmenovy sport, talentovky zvladol lavou zadnou, vysledky mal, takze vtedy problem nebol. Ale pocas tej zakladnej skoly neskor zmenil sport na nekmenovy a uz musel robit talentovky na gymnazium - a ja som mu do prihlasky nedala tie klubove vysledky, skola si to nemala odkial stiahnut a napriek dobrym talentovkam mal malo bodov na riadne prijatie. No vtedy sa dalo este odvolat, niektori nepotvrdili nastup, tak sa to poposuvalo a dostal sa. No teraz je vraj prijimaci proces automatizovany, tak neviem ako to potom ide ak by bol pod ciarou. Ci nejake odvolanie a doplnanie ma zmysel, ci ti neostane len cakat, ze sa neprihlasi dost prijatych deti a tvojho to potom posunie nad ciaru.
Kazdopadne, drzim paste, nech zabojuje a nech sa mu podari. Vela stastia.
Ak este nieco, kludne sa pytaj.
@alexxandra3 ja si to uz presne nepamatam, ale tiez som to vtedy riesila, lebo som tomu nerozumela. Ale on bol v tom roku vicemajster SR, takze tam uspechy boli. Nie individualne, ale ako clen teamu. Futbalista tiez bude len ako clen teamu, urcite necakaju nejake individualne ocenenie. Tie tabulky budu urcite plus.
Idem napisat trenerovi, ci mi nevie odpovedat na tieto otazky, konkretne na futbalistu. Ked budem mat odpoved, napisem ti.
@katarinaba Si nesmierne milá a láskavá, ďakujem! Budem teda čakať na Tvoju odpoveď.
@katarinaba Si nesmierne milá a láskavá, ďakujem! Budem teda čakať na Tvoju odpoveď.
@alexxandra3 Nemas vobec za co. Len pre istotu - uz som ti napisala, co mi odpovedal, neviem, ci si to videla. Je to prispevok vyssie.
Ešte by som sa chcela spýtať, čo znamená "dvojfázový tréning". Je to uvedené na stránke školy s tým, že telesná výchova do rozvrhu zaradená nie je, pretože žiaci majú denne dvojfázový tréning.
Tréningy ráno pred vyučovaním i popoludní po skončení vyučovania? V akých časoch asi? Napríklad od šiestej ráno, potom vyučovanie, a následne až do večera?
@katarinaba Mám otázky súvisiace s prijímačkami.
Konkrétne - talentové skúšky:
- všeobecné pohybové testy - to je jasné;
- avšak tiež aj: špeciálne pohybové testy pre uchádzačov v kmeňových športových odvetviach: atletika, džudo, športová gymnastika, zápasenie, volejbal, hádzaná.
Čo sa tým chce povedať? Že každý uchádzač si má ešte pred prijímačkami (v prihláške sa to niekde má vyznačiť?) vybrať niektorý zo šiestich uvedených športov a z neho bude robiť pohybové testy?
Môj syn sa nevenuje žiadnemu akurát z týchto šiestich športov. Aj tak si jeden z nich bude musieť zvoliť a rámci neho bude robiť pohybové testy? Ako taký test v danom športe vyzerá?
Syn hrá futbal za jeden z bratislavských futbalových klubov, je registrovaným členom Slovenského futbalového zväzu. Zúčastňujú sa ligových súťaží - zápasy s inými klubmi v rámci ich vekovej kategórie, ale ja osobne sa v tom nevyznám.
Na futbal však asi na Ostredkovej môže zabudnúť, ak sa zameriavajú len na vyššie uvedených šesť športov... či?
Škola ešte žiada ako podmienku k pripusteniu k prijímačkám "potvrdenie o talentovanosti od športového zväzu".
Trochu som googlila, lebo vôbec netuším, o čo ide. Dopátrala som sa k informácii, že Národné športové centrum vedie nejaký "zoznam talentovaných športovcov". Na základe čoho sú do neho športovci zaraďovaní? Neviem nič o tom, že by syn bol na takom zozname, a predpokladám, že nie je. Vlastne počujem o takom niečom prvýkrát.
Moja otázka znie, či podmienka "potvrdenie o talentovanosti" znamená, že športové gymnázium na Ostredkovej požaduje práve to, aby bol uchádzač uvedený v tomto oficiálnom zozname.
Vopred ďakujem za trpezlivosť s prečítaním 🙂 a budem veľmi, veľmi vďačná za bližšie informácie a zorientovanie sa 🙏
@alexxandra3 nie. Kmeňové športy znamenajú, že presne pre ne, bolo toto gymnázium stvorené. Váš syn bude musieť zrejme doniesť odporúčania. Kmeňových si vyskúšajú sami. Títo tréneri sú na gympli. Tak isto všetky ostatné dokumenty v priebehu celého štúdia. Kmeňoví nedodávajú, tam si to interne riešia tréneri s pedagógmi.
So synom do triedy chodil tuším aj futbalista. Takže je možné aby sa tam váš syn dostal.
Ešte by som sa chcela spýtať, čo znamená "dvojfázový tréning". Je to uvedené na stránke školy s tým, že telesná výchova do rozvrhu zaradená nie je, pretože žiaci majú denne dvojfázový tréning.
Tréningy ráno pred vyučovaním i popoludní po skončení vyučovania? V akých časoch asi? Napríklad od šiestej ráno, potom vyučovanie, a následne až do večera?
@alexxandra3 čo sa tohto týka, tak áno. Vyučovanie začínalo 10:30. Ráno pred vyučovaním idú na tréning. Napr. do Mladosti. Potom do školy, pre desiatu a potom začínajú vyučovanie. Obed, olovrant dostali s obedom a po skončení vyučovania odchádzajú do hál na tréning.
Môj syn bežne išiel z domu pred 7:00 a zo školy prišiel po 19:00.
Je to gympel. Išiel tam z 5 ročníka so samými jednotkami. Prospech sa mu zhoršil, ale maturita jednotky a dvojky. Takže sa to dá. Aj keď ja mám pocit, že v tej škole nikdy nebol dva mesiace vkuse. Lebo sústredenia, ligy, turnaje…
@alexxandra3 ano, dvojfazove znamena dva krat denne. Ale nie vsetky sporty tak maju. Nekmenove sporty si riesia trening podla seba, preto je tam ta moznost tej sportovej pripravy ak by dieta neabsolvovalo dostatok hodin sportu vo svojom klube. Je jedno v akych casoch, pocet hodin je dolezity. Moj syn napr. ma len jeden ranny trening. Lebo klub a ostatne deti, co chodia na "normalne" skoly nestihaju chodit rano. A ten jeden o 6 rano je zahul.
Ako futbalista to bude mat tazke, syn je tiez futbalista, ale sem sa nehlasil. Osobne nepoznam futbalistu (ani hokejistu), ktorych by prijali minuly ci tento rok na Ostredkovu, predsalen je skola zamerana na ine sporty. Urcite si dajte aj alternativy.
Ako futbalista to bude mat tazke, syn je tiez futbalista, ale sem sa nehlasil. Osobne nepoznam futbalistu (ani hokejistu), ktorych by prijali minuly ci tento rok na Ostredkovu, predsalen je skola zamerana na ine sporty. Urcite si dajte aj alternativy.
@zuzike123 @janamoto78 ďakujem za podelenie sa o skúsenosti a rady! 🙂
@zuzike123 @janamoto78 ďakujem za podelenie sa o skúsenosti a rady! 🙂
@alexxandra3 syn ma v triede jadneho futbalistu, viacej hokejistov, potom zapasnikov, boxera, on ma basketbal, nejaky co robi atletiku. A vraj futbalisti boli prave ti, co museli mat bud plavanie alebo sportovu pripravu, lebo oni malo trenovali. Predtym mali futbalistov styroch, no traja odisli.

co ta zaujima