icon

Ktorej časti Bratislavy sa vyhnúť pri kúpe bytu?

9. mar 2025

Ahojte plánujeme s mužom kupovať byt v BA, keďže sme tam však dlhodobo nebývali, zaujímalo by nás ktorým častiam sa vyhnúť. Vieme v podstate len o Vrakuni. Byt chceme hlavne pre nás na bývanie, ale je možné že istý čas ho najskôr budeme prenajímať.

Strana
z2
tanapeta
10. mar 2025

No my sme sa z Petržalky (začiatok) sťahovali pred pár rokmi do Podunajských Biskupíc. A som tu spokojnejšia. Väčší kľud tu je, všetko mám pod rukou. My sme v časti rodinných domov, je tu predaj cez dvor domácej zeleniny, a fakt mám všade blízko. Na pošte žiadne rady ako v Petržalke, lekárka, škôlky bez problémov. Žiadne zápchy do mesta. Keď chcem ísť do Kittsee vyhnem sa zápcham celého Prístavného mosta, idem pekne cez Lužný, na letisko to mame 5 minút a pod. Na pešo lesik, 5 minút autom Lužné lesy a plno cyklotrás. Aj deti ma stredné školy majú dobré MHD spojenie. A výhľad na celú Ba mám rovnaký ako som mala v Petržalke. A keď idem teraz do Petržalky nieco, už sa na ňu inak pozerám. Tie otrasné terasové domy, zničené cesty a milión áut pod panelákmi

dadis
10. mar 2025

@mameha7 Suhlas, plus ja osobne by som nesla este byvat do Ruzinova a centra. Potrebujem pre zivot les v pesej dostupnosti. Pritom su to podla cien nehnutelnosti tie lepsie lokality.

belllinka
10. mar 2025

@tanapeta tak zeleninu pestovanu v podunajskych biskupiciach kto kupi?? Ked uz spominas ten predaj z dvora. Ved kazdy vie, ze je tam toxicka spodna voda, zakaz polievania vodou zo studne a pestovania cohokolvek na konzumaciu.

lenocka5533
10. mar 2025

Za mňa určite nie Vrakuňa, Vlčie hrdlo, Rendez. Dobré lokality sú za mňa okolo zimného štadiónu, Ľudová štvrť, Nivy(stará časť), začiatok Petržalky okolo Sadu Janka Kráľa, prípadne Trnávka alebo Prievoz ak chceš mať viac dedinský vibe

zmrzlinka2021
10. mar 2025

Ja preferujem staré mesto, nové Mesto, Ružinov, možno karlovku. Taká Dúbravka či Biskupice sú už ďaleko, ale aj tam je pekne.

milanemila
10. mar 2025

Vo vseobecnosti by som sa vyhla vrakuni a podunajskym biskupiciam, vlcie hrdlo a potom tie koncove casti petrzalky, devinskej, ja osobne nemam rada ani dlhe diely…zalezi aj od toho, ake byvanie preferujete. Ak viac zelene, tak pri lese viete byvat v karlovej vsi, niektore casti dubravky aj zahorska. Take “vsetko po ruke” byvanie je urcite stare mesto a zaciatky mestskych casti s nim susediace (nove mesto, petrzalka, ruzinov).
Skus mozno na to ist opacne, napis sem aku mas predstavu o byvani, okoli bytu a mysli na to ze aj ceny sa v roznych mestskych castiach vedia dost lisit. Za mna ak neplanujete kazdy den jazdit autom, tak by som pozerala nieco na trase elektricky, kt nestoji v zapchach.
Je to naozaj individualne, cidis ze aj tu ti jedna zena nieco vychvali a dalsia by tam nesla byvat ani zadarmo 🤷🏼‍♀️

petamich
10. mar 2025

Za mna lokalne casti, ktorym by som sa urcite vyhla su Pentagon v Podunajskych, Kopcianska v Petrzalke a asi aj Vlcie Hrdlo, inak je vacsina casti v pohode a uz to prisposob iba tomu, aky mate rozpocet, ci chcete centrum alebo nie.

Roky zijem v Bratislave, byvala som Vrakuna, Dubravka a Ruzinov. Najlepsie sa mi byva v Ruzinove a tu uz aj zrejme ostaneme 🙂.

liz_lemon
10. mar 2025

@petamich Pentagon je vo Vrakuni

bg92
10. mar 2025

naj radu si dostala od @chrobak7 . zalezi od preferencii 🙂 kto ma rad mesto a ruch je v starom meste, kto potrebuje prirodu je zas inde... nevieme co ocakavas a aky mas budget
jedine co ozaj nie je okolie pentagonu a vlcie hrdlo.

liz_lemon
10. mar 2025

@mameha7 ako ta ovplyvnuju spodne vody, ked byvas v byte?

sandrasstini
10. mar 2025

Mne sa nepaci devinska, lamac, karlovka, koncove casti petrzalky, dolne hony, vrakuna a podunajske.
Isla by som dubravka, ruzinov, centrum, petrzalka

deedol
10. mar 2025

skor by som sa zamerala na faktory, ktore su pre mna zasadne. u mna je na prvom mieste zdravotny aspekt. ked na to mam, nechcem byvat pri fabrikach, spalovniach, cistickach, atd. a na miestach, kde je chronicky znecisteny vzduch. aj v ramci BA sa daju najst zo zdravotneho hladiska lepsie a horsie lokality. to je vec, ktora sa v dohladnej dobe nezmeni (ked tam raz ta cisticka je, tak tam asi aj zostane).

druhy faktor je u mna kriminalita/drogy a pod. - uz spominana vrakuna, kopcany a pod. minule som bola prekvapena, ze po rokoch sme nasli ihly v sade janka krala, myslela som, ze tam sa take nevyskytuje.

treti faktor je hluk - niekto je rad, ked ma blizko autobusovu zastavku alebo elektrickovu trat, niekto nie. ja som napr. zvyknuta na trolejbusy a obcas nejaky ten autobus, ale na elektricky nie. viem, da sa zvyknut, opat je to o preferencii. to je presne dalsia z tych veci, co uz ked tam raz je, tak sa to nezmeni.

dalsie faktory su napr. vzdialenost do centra - su ludia, ktori do centra nechodievaju, su taki, ktori ano - vy si musite povedat, ci je to pre vas dolezite. potom kopec/rovina, blizkost lesa/vody/prirody, cyklotrasy...

keby ste sa s muzom zamysleli a napisali si taketo kriteria, tak by sa vam dali poradit aj konkretne lokality, lebo kazdy ma skusenost hlavne s tou svojou (pripadne vystriedal 2-3), ale asi nikto nevie porovnat miesta v ramci celej BA.

ja napr. byvam na spominanych dlhych dieloch a ano, su zastavane a "nepekne" a ano, parkovanie je stale problem, ale kamosky a zname z inych stvrti su prekvapene, ale velke casti su vlastne "pesia zona", kde mozu vypustit deti, kolko ihrisk je v medziblokoch, ako blizko je les a pod. ano, je tu pomerne veterno, ale vzduch je cistejsi ako inde. ja som napr. zvyknuta zit na kopci a mat vyhlad a v petrzalke alebo ruzinove sa citim tak nejako stiesnene, aj ked aj tam su pekne casti. takisto su pekne casti v karlovke, dubravke, lamaci, raci...

mameha7
10. mar 2025

@liz_lemon nech sa páči, dúfam, že je táto otázka iba vtip : https://www.voda-portal.sk/Dokument/zitny-ostro...

chrobak7
10. mar 2025

@petamich
@liz_lemon Treba rozlišovať medzi mestskou časťou a miestnou časťou (sídliskom). Mestskou časťou sú Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Ružinov... atď. Vrakuňa má miestnu časť Vrakuňa a časť Dolných Honov. Biskupické miestne časti sú Biskupice, Dolné Hony. Medzi Jarkami, Lieskovec a Ketelec. Ako li_lemon poznamenala správe - ulica Stavbárska, alias Pentagón (aj keď Stavbárska ulica je širší pojem, Pentagón je len pomenovanie jednej bytovky) leží v mestskej časti Vrakuňa.

Inak bytovka Pentagón bola počas výstavby (70-te roky) sídliska Medzi Jarkami a Dolnými Honmi robotníckou ubytovňou, boli tam jedno a dvojgarzónky. Potom to pridelili sociálne slabším rodinám. V rokoch 78 - 91 mi tam býval spolužiak s rozvedenou mamou.

liz_lemon
10. mar 2025

@mameha7 tak to ti potom moze byt jedno, ci byvas v PB alebo inde v BA, lebo BVS zasobuje celu BA

liz_lemon
10. mar 2025

@zmrzlinka2021 ty si z BB, takze co mozes vediet o byvani v BA?

zmrzlinka2021
10. mar 2025

@liz_lemon že v ba bývam?

kiwi3
10. mar 2025

@vanilkovazmrzka okolie autobusovej stanice? ved to su tie najvychytenejsie miesta. praveze jedno z top miest, blizko do centra, skvela obcianska vybavenost. dokonca aj nove byty, ktore vyzeraju velmi kulturne na dnesnu dobu. tie stare nie velmi vysoke bytovky, nestiesneny zivotny priestor, uplna pohoda.
moj muz tam ma nieco prenajate a ziadne podivne existencie si nikdy nevsimol. to je asi fakt len par metrov od stanice.

tiez si myslim, ze to je individualne a kazdy si chvali to svoje.
vyrastala som v petrzalke, az ked som sa odtial prestahovala, uz si hovorim, ze by som nechcela. prilis vysoke panelaky, milion ludi, preplnena mhd, pomerne zla vybavenost. uz mi to pride skor take na prespatie.
vrakuna podivni ludia. podobie aj okolie avionu, ale to je tym, ze tam su obytovne. nastastie obytnych domov malo.
dubravka, lamac, prilis daleko od centra. ale ak tam niekto nepotrebuje chodit, tak asi si tam svoje najde... ja ako rodena bratislavcanka som tam bola parkarat, lebo vlastne nie je velmi dovod.
a samozrejme slovnaft a podobne priemyselne lokality - tiez by som nechcela.

mameha7
10. mar 2025

@liz_lemon No musela by som byť blbá, aby som si kúpila byt v zamorenej oblasti. Už len vraziť toľko peňazí do bytu v Bratislave, ktorý by sa v budúcnosti ťažko predával.. Načo, keď mám na výber zdravšie lokality? Keby tlačím na cenu, asi by to bolo jedno. Teraz má Penta revitalizovať Istrochem. Som veľmi zvedavá, či vôbec zverejnia, čo sondy zistili z toho prostredia. A výskum dlhodobého vplyvu životného prostredia na zdravie obyvateľstva v mieste environmentálnej záťaže som tiež nikde nezachytila. Zrejme by bol veľmi drahý a náročný na realizáciu.

vanilkovazmrzka
10. mar 2025

@kiwi3 a vies aka stoka sa zgrupuje v tom okoli? Mne nemusis pisat co tam je, ja v ba zijem cely zivot, ale toto ako sa to zopsulo v poslednych rokoch a odkedy je tam novy nakupak, je to ovela horsie. A stazuju sa na to aj obyvatelia

kiwi3
10. mar 2025

@vanilkovazmrzka a byvas tam? ja som si nikdy nic nevsimla. muz tam je denne a detto. sa divil, ked sa o tom pisalo.

vanilkovazmrzka
10. mar 2025

@kiwi3 nebyvam tam, ale chodila som tam cvicit a uz tam radsej nechodim 🤷‍♀️

kiwi3
10. mar 2025

@vanilkovazmrzka rovno do centralu? tak tam urcite su podivni ludia, ako na kazdej jednej stanici, ale to konci par metrov za nou. mozno to tak este zasahuje prvy dom, kde je zalozna. dalej sa nic nedeje.

vanilkovazmrzka
10. mar 2025

@kiwi3 dobre

tecila
10. mar 2025

Toto je naozaj veľmi individuálne každému vyhovuje niečo iné. Vyhla by som sa problematickým miestam ako Pentagon, Kopčianska, okolie Slovnaftu. Aj keď poznala som ľudí čo boli spokojní aj s bývaním v Pentagone. Tam je zlých len zopár vchodov už. Musím sa zastať Vrakune v ktorej som vyrastala a stále si kvôli Pentagonu nesie zlé meno. Urobila veľký posun dopredu po dokončení obchvatu je aj doprava je oveľa lepšia ma tu zastávku aj vlak. Vrakunsky lesík je super aj hradza s dobrým pripojením chodievala som dokonca aj do práce na bicykli. Sú tu aj tiché ulice bez asociálov. Osobne by som si nevedela zvyknúť na rušné ulice ako Račianska napríklad ani bývanie v centre nie je pre mňa. Takisto by som si nezvykla na Petržalku. Ale to sú čisto moje preferencie a niekto naopak ten ruch vyhovuje, preto vyberajte čisto podľa seba a svojích potrieb.

marusia674
14. mar 2025

Ja byvam 8r na dlhych dieloch, kym som bola sama, alebo s muzom bolo to ok, ale pre deti to nie je uplne ok byvat na kopci. Kocik tlacis hore kopcom, fučíš, dole ti uteka. Starsie dieta na bicykli hore nevladze, dole neubrzdi, takze na biku chodis mimo sidlisko niekde do mesta. Druhy krat keby si mam vybrat idem bud dole do karlovky, dubravky alebo do petrzalky

Strana
z2