Ktorú školu vybrať: Adlerka alebo Zochová?
Dobrý deň,
dcérka je v 8. ročníku na základnej a a už sa rozhodovala nad výberom strednej školy. Rozmýšľala (čo sa týka tých škôl bez talentoviek), že by šla buď na Adlerku alebo Zochovú. Povedala mi, že nevie na ktorú by šla keby ju prijali na obi dve. Akože áno ešte je to kus skoro a ešte môže hockedy zmeniť názor. Napriek tomu ma zaujíma, či niekto nemá skúsenosti s týmito školami.
@roxana280 Asi si dychate popod nos 🙂, vživote som tam žiadny smrad necítil a asi ani neucítim, maximálne vôňu jedla z jedálne. To, že nespolupracuje so zamestnávateľmi nedáva zmysel, aj tento rok pre študentov vybavuje Erasmusy a keby sa spýtate hocijakého učiteľa, určite Vám aj pomôže zamestnávateľa vybrať a keď tak doporučiť Vás, len treba byť dobrý a chcieť.
Syn maturoval na Hálovej minulý rok. Vyberal medzi Halovou a Zochovou, prijatý bol na obe. Vybral si Halovu, že Zochova je taká staromódna povedal vtedy 🙃Ja som bola za Zochovu, ale rozhodnutie bolo na ňom. A dobre spravil. On bol spokojný, mali úplne fantastického triedneho, celkovo všetko.
@mateson2004 aký odbor? S akymi znamkami šiel a čo hovoril na prujímacky ?
@namina elektrotechnika. Prijímačky nerobil, bol Covid. Brali na základe známok . Nemal samé, zo SJ určite nemal jednotku, slovenčina nie jeho kamarátka. On mal obor elektrotechnika - počítačové systémy.
@mateson2004 Halov preferuje aj moj syn, len je tam tazko asi dostat, preto sme chceli technicke lyceum, ale tak to dobrabrali, ze ak by ho vzali na technicke nemoze skusat na stredne tak neviem ako to obijdeme
@lulamx nasho bavi Aj, Nj, vsetky technicke predmety, neznasa biologiu, obciansku, bavi PC a programovanie, neznasa Sj, programovanie tak uz sme mu zaplatili programko pythona a ide mu, stojarinu no to este enma skusenosti, rysuje oresne, ale ze by ho to bavilo, bavi ho matika, tak neviem ci je to pre neho na gympel ani za nic, najradsej by na Halovu informačné a sieťové technológie, ale bojime sa ze sa nedostane potom premarni sancu s lyceom, som prekvapena ze maju malo fyziky na lyceu a ti ziaci odisli sami, ze je to tazke ci preco?
@roxana280 neviem preco odisli. niektori, ako nas syn, isli z 8. rocnika, mozno len vyskusat a nechytilo ich to. mam pocit, ze nie su ani velmi sudrzny kolektiv, ze toto by ich aspon drzalo. cize asi zhoda okolnosti. u nasho bolo citit, ze mu chyba 9. rocnik, hlavne pokial ide o matiku.
na adlerke technicke lyceum ste nezvazovali? nas robil prijimacky aj tam, ale nedostal by sa, ani keby ich urobil na plny pocet. jednak mal nejake dvojky na zs a nemal ziadne body za mimoskolsku cinnost.
len tak na okraj, ked som si v tom (cca 3 roky dozadu) case pozerala ukazkovy prijimackovy test zo sj na halovu, bola som zdesena. mne sa zdal dost tazky, ale zas verim, ze tie decka su dost vycepovane v case pred monitormi a prijimackami.
@lulamx a kam chodi vas na technicke, lebo my sme checli prave adlerku, zial nemame tiez diplomy, chodil 8 rokov na Dudovu, mala som ho zobrat z tej skoly skol, ale mal tam kamarata chyba, teraz chodi do Rusoviec a zacali ho posielat na sutaze, ale vzdy skonci druhy na skolskom kole a na okresnych co boli tam sa neumiestnili. Znamky budu ale same jednotky teraz, tak by sme riskli, mne sa paci ta dualka technicke lyceum, boli sme na otvorenych dnoch, ale syn to dal ako poslednu moznost on sniva o Halovej.Ale tam neviem ci ma sancu sa dostat strane na ten odbor kam chce ist sa hlasi najviac sietove a informacne technologie a to fakt tomu nedavam ziadnu sancu. Ta dualka je SOS ale uz budu mat len maturitne rocniky, vybavenie neskutocne.MOderne take dielne, odpadla som, tam maju technicke zamerane skor na obnovitelne zdroje, tepelne cerpadla, solarne panely, buducnost. Ale jeho to az tak nelaka.
@roxana280 na strojnicku sps.
no hej, dudova... nasa spadova skola. ale ani sme o nej neuvazovali.
oni tie technicke lycea bilingvalne boli len tri, ked to bolo u nas aktualne - adlerka, chemicka a strojnicka. ked nechce ist z osmicky dieta na bilingvalny gympel, tak ma ako moznosti asi len toto a, ak sa nemylim, tak 2 bilingvalne obchodne akademie (nj hrobakova, aj dudova). to by pre nasho nebolo. obzvlast nemecka.
potom su este stvorrocne lycea. to mi je trochu luto, ze sa nepokusil o prestup na lyceum c. s. lewisa. tak snad jemu to luto nie je.
@roxana280 ahoj, so samymi jednotkami sa nebojte Halovej. Zo synovej triedy sa minuly rok dostali dvaja spoluziaci. Ani jeden nemal same jednotky, tam tusim ani nebrali celkovy priemer, ale len niektore predmety. A nemali ani ziadne body navyse za sutaze. A viem este o jednom chlapcovi, ktory sa dostal a ten tiez nemal same jednotky. Kazdy z nich siel na iny odbor.
@lulamx cirkevne skoly nie, sme ateisti, Narnia bola okamzite ako sukromna preto vylucena i ked to nie zla skola, pochodili sme viacere sukromne skoly a zostali na Dudovej od tretej triedy, lebo sa pisalo, ze dobra riaditelka, dobry kolektiv ucitelov, co bolo dobre slo uz o dochodku, ta matikarka a slovencinarka na druhom stupni su hotove katastrofy, pri Benovej priemer z pisomky z matiky trieda 4, to nevymyslis, ach.To nase skolstvo, chodi mi do Rusoviec v deviatke a konecne zavladol u nas pokoj. My sme strojarinu nechecli, jeho to neberie. Skor je na pocitace takze Adlerka technicke.
@lulamx ono tie gymnazia su na figu ak sa mu nepodari na VS, tak nema uplatnenie ziadne technicke lyceum strojarina to uz ma robotu hned ako vyjde skolu ak by nesiel na VS, alebo nedokoncil, syn o gymnaziu ni pocut ani na8 rocne nechcel, nebavia ho predmety ako biologia, Sj, geografia, nauci sa nan 1, ale len aby mal priemer znamok na skusky.

@roxana280 praveze jazyka je dost malo. ale z popisu odboru to bolo zrejme. len podla neho sme mysleli, ze to bude vseobecnejsie zamerane - viac it a ekonomickych predmetov a adekvatne tomu menej strojnickych. zacalo ich 26, aktualne je ich vraj 19... nechcem ale, aby to vyznievalo, ze robim nejake zavery. na druhej strane, nasho tie odborne predmety nakoniec bavia.
a uz ked spamujem povodnu diskusiu - tak dievca v triede nemaju, ale v inych rocnikoch su aj baby. oni mali jednu, po roku odisla.