Mamičky z Kramárov
Ahojte touto cestou si hladam nejake kamaratky mamicky s malymi detickami, najlepsie asi babatkami. Moj syncek ma 3 mesiace a odkedy sme sa sem pristahovali nikoho tu nepoznam a na ihrisku sa hanbim niektoru mamicku oslovit 😅
@denulka028 ak nebude fucat a prsat, tak na chvilu vybehnem s kocarom, ale este neviem ci sem hore alebo na velke. muz chce zobrat Matuska k svokrovi, tak podla toho ci pojde, alebo nie.
@denulka028 jaj deni a to co sme sa bavili o tych samponoch tak to bol fructis. Ten si skusala tiez? Alebo je teraz taky ze panthene nieco ze light taky bledomodry mam ho doma ja ho pouzivam a vyhovuje mi dost. Pockaj pozrem na presny nazov
@denulka028 je to aqua light, je tam pisane ze je to na take tie tazke vlasy ze im dodava lahkost, tak logicky mi z toho vychadza ze aj mastne vlasy su tazke, tak mozno to zaberie. A ak nie, tak uz ti potom asi neviem poradit. 😒
@bamato
@denulka028
@p4 baby preposlem vam sem to co mi poslala dr tie prikrmy ze co vy na to. Nebudem vas vysvecovat aby sa mi to sem zmestilo ale ide to pre vsetky 🙂
Prvé príkrmy by sa mali podávať v čase plného dojčenia. Stále platí, že dojčiť sa má minimálne 6 mesiacov, ideálne rok.
Cieľom podávania príkrmy v tomto veku nie je dieťa nakŕmiť, ale zvyknúť na chuť inej stravy a zároveň pomaličky vytvárať toleranciu k inej strave.
Zásada je na začiatku dávať príkrm len občas, nie denne, v malých dávkach, len 1-2 lyžičky, postupne zvyšovať množstvo aj druh .
4,5 – 5. mesiacov - obed (cca od 20. týždňa života)
Zemiak, cukina, mrkva, brokolica
Začíname jednou potravinou, uvariť, nesoliť, rozmixovať, ak je husté, pridať vodu, v ktorej sa zelenina varila. Ďalšia zložka sa pridáva po troch dňoch, ak je v rodine alergia až po 4 dňoch.
Nezačínať mrkvou, je sladšia, dieťa môže odmietať menej sladké jedlo.
Začať napríklad zemiakom alebo cukinou.
Začíname 1-2 lyžičkami, nemusí to byť denne, postupne pomaličky zvyšujeme dávku.
Vždy po príkrme (ak zje už aspoň 10 lyžičiek) podať ako prvú čistú vodu, buď Lucku alebo prevarenú vodu. Po pol roku vodu neprevárame.
Plná dávka príkrmu je 200 g. Tú dosiahne dieťa približne okolo 8.-10. mesiaca života. Ak zje menej ako 150g, je potrebné ešte dojčiť, ale až o pol hodiny po príkrme. Do dávky 150 g vždy dokojiť.
Ak zje plnú dávku príkrmu a už nepotrebuje dokojiť, potom dáme do obeda pár kvapiek olivového oleja.
Ak je dieťa zvyknuté na minimálne 4 druhy zeleniny – cca 3 týždne, začíname pridávať mäso- hydina, králik, teľacie. Dobre uvarené, rozmixované. Plná dávka je cca 50 g, začíname čajovou lyžičkou.
Cca po dvoch týždňoch od začatia pridávame mäsa, pridávame žĺtok. Na tvrdo uvarené vajíčko, oddelíme žĺtok, polovicu postrúhame do obednej dávky, stačí len 2x týždenne. Začíname štvrtinkou žĺtka. Vyvarujeme sa bielku, ten sa môže až po roku.
Od 17. týždňa do 26. týždňa je potrebné dieťaťu dať aj lepok. Ten je obsiahnutý v pšenici, jačmeni, raži.
Stačí malé množstvo (jedna čajová lyžička) bezvaječných cestovín do obednej dávky maximálne 2x týždenne.
Ja doporučujem po piatom mesiaci.
5,5 mesiaca – 6,5 mesiacov - Desiata
Ovocná dávka:
Začíname jednozložkovým príkrmom, napríklad jablko, ošúpané, uvarené. Po 3 dňoch pridávame napríklad hrušku, potom banán- ten nevaríme. Postupne podľa sezónnej ponuky.
Po týždni dvoch pridáme malé množstvo keksíka- suchý, neplnený, taktiež nie do každej dávky, stačí na začiatok 1-2x týždenne.. Je to taktiež zdroj lepku.
Desiatu tiež zapiť vodou.
Ak nedávame keks, čisté ovocie nie je samostatné jedlo, je potrebné dokojiť. Na plnú dávku desiatej (ovocie + keks asi 150-200g) by sa malo dieťa dostať cca za mesiac od začiatku podávania ovocia.
Ak by odmietalo dieťa obed, je možné, že je priveľmi sýte po desiatej, potom je vhodné buď posunúť obed, alebo dať desiatu bez keksíka. P ovocnej desiatej je možné tiež dať malé množstvo vody (2-3 lyžičky), len na spláchnutie kyselín a cukru z ovocia, hlavne u deti, ktoré majú zúbky.
Kaša- podávame večer, približne 1,5 hodiny pred spaním, tesne pred spaním ešte dokojiť. Kašu začíname podávať vedy, ak sa dieťa začína v noci častejšie budiť ako zvyčajne, čo môže byť známkou, že mu nestačí už len mlieko.
7.mesačnédieťa ma mať:
Raňajky- mlieko
Desiata ovocie + keksík alebo bez keksíka,
Obed – zelenina, mäso, žĺtok, ryža, cestovina,
Olovrant mlieko
Večera- kaša + mlieko.
Plná dávka príkrmu je 200g. Toto množstvo väčšina deti dokáže prijať okolo 9. mesiaca života.
Ja som mu dnes dala cely zltok tak snad som tym nic nepokazila lebo uz som z toho vsetkeho domotana 😠
@p4 jaj no denca ma problem smastiacimi sa vlasami. Ze jeden den si umyje hlavu a uz druhy den ju ma mastnu. Tak som hovorila ze moja jedna byvala kamoska mala tento problem a ze su na to nejake sampony. Jeden je head n shoulders a druhy som si nevedela vybavit. A teraz mi cvaklo ze to bol fructis ale uz neviem ako sa volal. No a ja mam zase strasne tazke vlasy a preto mo hrozne padaju tak mam odlahcujuci sampon, a reku ze aj mastne vlasy su tazke ze ked chce nech vyskusa aj ten ked jej hentie dva predtym nepomozu. Takze tak trochen zhrnute 😀 a vidis presne o toto prichadzas ked s nami nechodis von 😀
@denulka028 no snazila som sa len pomoct 🙂 ja tento problem totiz nemam takze to na sebe odskuane nemam, len hovorim zo skusenosti inych vies 🙂 ale kedze si poskusala tak neviem, mozno skus v lekarni alebo co. Pocuj a pouzivas kondicioner? Lebo ten masti vlasy ak ho pouzivas od korienkov po celu hlavu. Mal by sa davat tak od polky hlavy. Ale ak nepouzivas tak som nic nepovedala 🤐
Ozaj idete teda vn? Lebo ja to zvazujem ze ci ist 😉
@ibajeho Neboli sme lebo fuka jak dive vonku a je zima ale zajtra uz aj ked budu furiky padar idem vonku lebo chudak maly je uplne nepokojny.... 😒 😒 😒
@denulka028 ja mojho zabavam vsetkym co mam. Tiez sa nevie uvolnit, a vonku mi neni az taky zly jak doma. Aaaa uz nic nezabera neviem co mu este dam, skusim mobil ten aj svieti to by mohlo zabrat na par minut 😀
@denulka028
@ibajjeho som tiez ostala doma. sa mi nechcelo do toho vetra a tusim aj prsalo. ale nastastie muz zobral jacadlo k svokrovi a maly si na polhodku zdriemol, tak aspon na chvilu bol klud a ticho 😀
@ibajeho my sme zacinali s prikrmovat az po ukoncenom 6. mesiaci ,aj teraz budeme az potom, kedze je plne dojceny. zacinali sme zeleninou (mrkvou) potom som kazde 3-4 dni zacala postupne pridavat zemiak a ostatnu zeleninu. a davala som kazdy den. Po dvoch tyzdnoch som zacala pridavat na desiatu ovocie, ale bez keksov. Maso a lepok asi po mesiaci. Lepok som mu zacala davat vo forme chlebovej kvorky, ktoru si cez den ozuzlaval. neskor som zacala davat piskoty. cestoviny u nas nemali velky uspech. vzdy ich dokazal identifikovat a vyplut. Vajecny zltok som davala 1x do tyzdna namiesto masa. Ked sme zacali pridavat maso, tak som mu do jedla pridavala 1-2 kvapky olivoveho oleja. Mliecne vyrobky (biely jogurt, maslo a kravske mlieko - do varenia) od 10 mesiaca. Ryby a kuracie maso mi nezje do dnes. tak neviem ci som ti pomohla.
@bamato jacadlo? Myslis matuska ktory ledva cez den prehovori? Tak toto ma pobavilo 😀 😀 😀
Hej, len toto je jak ona pise ze po novom. Zatial som to aj ja robila tak ako ty. A asi zacnem aj s tym chlebom tak, lebo ten keksik ze mu mam hned davat sa mi nepaci, ved ovocie same o sebe je sladke nie to este ked tam dam keks. Sak mu zalepim crievka 😅 a davala si malemu kasu na veceru? Ja neviem ako ju mam pripravit.
@denulka028 dnes asik nie a ked tak jedine az po siestej a to neviem ci sa mi oplati na hodinku 😅
@denulka028 my ideme. ale az okolo piatej, lebo maly este nespi.
@ibajeho tak aspon mas prehlad kde sa co deje 😀 sme boli dole na ihrisku, lebo sa to s nim uz nedalo doma vydrzat a sa rozhodol, ze domov pojdeme okolo brixu 🙂 ti ho niekedy poziciam aspon na hodinu, ze co potom budes hovorit 😎 on je hrozny herec. sa vzdy vonku a pred navstevou iba tvari aky je strasne tichy a dobry ....
@denulka028 este neviem ci nepojdeme dnes na nakup. idem zistit a dam vediet. ale zajtra by sme mohli dat ten horsky park, co ty na to 🙂

@p4 no vidis a my vsetky ostatne sme boli na malom ihre hore. Tss, mozes lutovat ze si nas prepasla 😀