Platy v Bratislave
Neviem ci som ja divná alebo co.. ale prečo sa všade píše ze platy v BA sú neporovnatelne a platmi v iných mestách...ja žijem v BA a teda nemám pocit aby tu ľudia mali ťaž také platy ako inde.iste politici a riaditelia firiem ale co zvyšok...co si o tom myslite?
No ja z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť že na západe sú lepšie platy. Možno nie na všetkých pozíciách 🤷🏻♀️ Ja som si tu našla presne tu istú prácu ako som mala pred tým na východe, ešte aj hodinovo to iste - kratky - dlhy tyzden, prace ani viaccani menej úplne rovnako ako doma a mam plat o 550€ vyšší ako doma tak neviem čím to je 😄
Taktiež čo tu mam už zopar známych zarábajú viac, ako by zarábali na tých istých pozíciách u nás na východe 🙂 tak asi ide o to konkrétne o akú sféru sa jedna ale myslím že vo všeobecnosti tu to je platovo lepšie, taktiež viac pracovných možnosti 🙂
Keď chce človek 2 - 3000 a viac € netto v BA, tak IT, reklama, marketing, vyššie obchodné pozície a neviem kde este narychlo.. "obycajnesie" sféry a pozície len 1000 - 2000 mesačne.. ale asi je to stále viac než mimo BA
@modrykonik33 presne o chvilu uz aj upratovacka bude musiet vediet 2 jazyky a mat prax navyse
Veď ani nemajú, ak teda nerobíš odbornú prácu, lebo také tie obyčajné práce sú slabo platené. Ale to všade, ani Bratislava nie je výnimkou.
@zmrzlinka2021 VS je plus? Neda sa mi nereagovat. Pises akoby nic neznamenala. Osobne mam tiez VS a urcite by som uprednostnila cloveka s VS. Nic v zlom. Uz len VS svedci o schopnosti naucit sa “kvantum” veci niekedy v casovej tiesni, ako aj o usilovnosti a svedomitosti cloveka. Ze sa dostal na prijimacie skusky a zvladol cele studium.
@diaszoky Uprimne povedane, hladali sme, mohla mat kludne aj len ZS vzdelanie a byt hluchonema, ponukali sme 10e na hodinu netto 1x tyzdenne, 4-6hod, a hadaj co? Nenasli sme.
@bublinka1426 to ani nieje az taka pravda ved nehnutelnosti su tu velmi predrazene okolo presova je to nerealne a ceny v obchodoch urcite nie su nizsie skor naopak je tu mensia konkurencia a ludia nemaju az tak na vyber ist do rakuska alebo do madarska ,a platy su mizerne ale mozem napisat ze su tu raz take ako v humennom tam vam nikto neda v8ac ako 4e tam je to katastrofa
Mam tiez 2.st VS, robim v bankovnictve a mam tiez pocit, ze je to tam “bieda” :(
@laurita86 nesúhlasím. Ja som na pohovoroch pravidelne išla do kómy z VŠ... Niektorí mali názory a hlavne požiadavky ako keby sa udreli do hlavy. Jedného som vzala a po troch mesiacov šiel späť do obehu. To sa fakt nedalo, jeho produktivita práce bola žalostná a ešte sa tváril doktnuto, keď sa na to poukázalo. Bohužiaľ VŠ síce môže ukázať, že človek sa niečo dokázal nabrífovať, ale absolútne nič to nevypovedá o jeho použiteľnosti a reálnych schopnostiach. Z pozície zamestnávateľa ti môžem zodpovedne povedať, že najlepší obchodní zástupcovia, ktorých som naverbovala do firmy, boli ľudia so stredoškolským vzdelaním. Viac si vážia príležitosti, sú loajálnejší, vzlášť, keď im ukážeš, že im dôveruješ a dokážeš ich náležite odmeniť.
@sonnenshein notak idem ja😀
@sonnenshein Tak niekde je chyba, neverím, že ste nenašli.
@tiezjedna Viem, ze vela absolventov ma “velke oci”. Ja mozno patrim medzi tie “vynimky”, co nemaju a vazia si svoju pracu, aj ked teda plat nic moc..mozno aj preto som 13rokov, od skoly, v rovnakej firme. Ja si vazim, ze mam skvelych kolegov, moznost HO atd. Ale nie vsetky VS, su len o biflovani. Mam ekonomicku a myslim si, ze keby studenti nemali logicke myslenie, tak min skusku z informatiky, matiky a ucta by nedali..
@tiezjedna ano aj ja mam skusenost s ludmi co maju vysoku skolu ale ziadna chuť do prace ,nie vzdy je vš vzdelanie zaruka 100% prace ale bohuzial je to niekedy podstatne pri prijimani zamestnancov takze ja si myslim ze by pri niektorych zamestnaniach ani nemuseli davat podmienku vš vzdelania,lebo mozno pride zamestnavateľ o dobreho cloveka ,ktory by sa mozno viac dokazal dalej vzdelavat a snazil sa viac ako ten druhy co ma vš vzdelanie.
@laurita86 absolútne nepopieram, že takéto výnimky existujú a že aj VŠ dokážu byť šikovní a pracovití👍 Len som popísala vlastnú skúsenosť, pretože svojho času som hľadala dvoch obchoďákov, takže tých pohovorov bolo niekoľko desiatok, než sa zrekrutovali dvaja nádejní. Boli tam ľudia s rôznymi stupňami vzdelania, ale tých s VŠ bola určite viac než polovica. No a jeden z nich teda dostal šancu, ale to čo predvádzal sa fakt nedalo. Najviac frustrovaný bol z toho, že jeho "nevzdelaný" kolega zvládol ako technické systémy, tak samotný predaj oveľa rýchlejšie a lepšie. Perla bola, keď mi asi po dvoch mesiacoch na porade, kde sme teda jeho nedobré výsledky preberali povedal, že keď sa mi nepáči, tak pôjde, že on má dvere otvorené všade🙄 Tak som mu povedala, že keď bude odchádzať, nech zhasne... To bol fakt materiál😀
@domcek1989 my s mužom obaja pracujeme v korporáte, počas covid obdobia sa nám podarilo upraviť si zmluvy viac-menej na remote work, teda môj muž má full HO a ja to mám síce oficiálne "len" 3 dni HO a 2 dni office, no my sme sa presťahovali do malého mesta, odkiaľ obaja pochádzame a aj keď je to stále západné SVK, nikto ma do officu nasilu nenúti chodiť. Veľmi veľa totiž záleží na tom, aké je zloženie tvojho teamu. Muž je jediný z teamu na SVK, ostatní sú rôzne: USA, Panama,... My máme team viac slovenskí, no pár ľudí je tiež mimo a keďže už kvôli nim sa robia všetky meetingy online, tak sa vedia zviesť aj ľudia odtiaľto a nikomu to neprekáža. Ale ako som písala, veľmi závisí od teamu a manažéra. A pozície máme na finančnom a daňovom oddelení. Ja som za našu prácu veľmi vďačná, lebo ozaj plat bratislavský korporátny a náklady teda oveľa nižšie, keďže malé mesto... A viem to porovnať, lebo sme žili aj priamo v BA, aj v satelite. Len jediný problém je to, že je teraz freeze na prijímanie ľudí zvonka, čiže sa dá ku nám ťažšie dostať. A vlastne najväčší problém pre náš sektor do budúcna je automatizácia... Ale to je už na inú tému...
@tiezjedna tak na obchodného zástupcu nepotrebuješ VŠ, iba dobrú "hubu" a to bývajú aj menej vzdelaní ľudia..kvalitní ľudia s VS nejdu robiť obchodaka
@sonnenshein kde ste uverejnili pracovnú ponuku?
@modrykonik33 presne tak 🙂 Ja som ako podmienku pre uchádzačov nepísala, že podmienkou je VŠ, aj tak ich prišla väčšina
@positano tak to mate uplne super. No zial na taku poziciu sa nehrabem 😂 nedokoncila som VS, mam potravinárske vzdelanie. Raz som snívala ist robit na hygienu ale uprimne bez znamosti si ani s prepáčením neprdnem 😂 a toto je problem celeho štátu, ked nemas znamosti nemas nic. Dost to pocitujeme aj ja aj manzel. Muz je vyštudovaný technológ, v case 13rokov dozadu ked sa chcel ako technológ zamestnať ponúkali neskutocne male peniaze. Siel robit policajta, kde zarobil v tej dobe lepsie ale stale nic moc. Dnes ma uz odrobených 13 rokov a pocas tychto rokov im zvysili dôchodkový Ved uz nie po 15odsluzenych rokoch ale po 25r. Mali sme taku víziu ze teda by odslúžil 15rokov mal by sice biedny dochodok ale keby robil vysnívaného technológa a k tomu ten dochodok bolo by to celkom prijatelne. Teraz ma tri maturity, druhy vysoku si teraz robi a stale si nevie najst lepsie kvalifikovanú robotu (v štátnej sprave) lebo nema znamosti. A ja to iste, potravinárstvo s marketingom, bez znamosti. Mna robota v potravinarstve bavi, ale uz pozeram aj nejaku administratívnu ci personálnu pracu, aby som to vedela skĺbiť casovo so skolkou/skolou ale beznádejne. A hlavne sa mi to financne musi oplatiť.
Takze ludi ako si ty s manzelom obdivujem ze ste sa takto vypracovali 👍👏
@adrianajozko halo, pisem ze vynimky. a to ze je vsade draho, je zial holy fakt. nejdem sa teraz hrat na to ze na vychode je vsetko zadarmo. 🙈
@dooscoby suhlasim do bodky, ospevuju sa tu korporaty, ale povacsine je to des. Ja este ako slobodna som sa nevedela posunut lebo som proste nechcela byt otrokom prace a zvysit plat mk sef odmietol s tym, ze “ved aj tak zachvilu pojdes na matersku”, tak som aj isla 😅 a uz sa tam nevratila. Stresy ako svina, tlaky z kazdej strany. Presne to co pises, ze ludia travia zivot v praci, bohuzial sami si tu nastavujeme takyto standard. Je to fakt smutne. Robit od nevidim do nevidim a stale ne to vlastne almuzna v porovnani s okolitymi statmi 🤷♀️
@dooscoby ja presne takto robim, mam dieta a nemam pocit, ze nieco obetujem, prave naopak..nik ma nezdrbe, ked pridem o 10 do prace, nik ma nezdrbe, ked idem o 15 pre dieta do skolky, nik ma nezdrbe ked sa o 15 vypnem, pokym ten den nemam nic specialne robit..a tiez ked ostanem 1,5 tyzdna na home office, lebo mam dieta chore..korporaty maju aj vela vyhod a bud ti ten zivot vyhovuje, alebo ho nenavidis..mne vyhovuje 🙂 a ano, zarabam okolo 2500 mesacne na senior pozicii, keby nepostupim, zaseknem sa na plate 1800 a dalej uz horko tazko porastie..takto mam prilezitost zarobit viac, ano robim na roznych projektoch a musim si tie peniaze zasluzit, ale nepride mi to taka tragedia, ako sa to tu opisuje
Samozrejme, že sú tam vyššie platy ako inde. Všetci moji známi majú vyše 2000 v hrubom. Žiadni manažéri, bežní administratívni pracovníci v korporácií. Skus si toľko vypýtať niekde mimo bratislavy, či ti dajú. Možno ak by si bola logistickým riaditeľom a pod. ale možno ani vtedy nie... A ceny za potraviny, oblečenie, lieky mame všetci rovnaké. A nehnuteľnosti - som z malého mesta, aké teda starý dom na kompletnu prerabku pod 200 tisíc nekupis. Tu je clovek rad za 700 v čistom a bytová politika katastrofa...
Odpoviem na otázku. Myslím, ze obyčajný zamestnanec (teda nie vyšší manažment alebo IT pozície), nemá v Bratislave extra veľký plat. Ja co poznám ľudí okolo seba, mame priemerne platy - s VŠ vzdelaním. Aktuálne v tejto chvíli by som sa už do BA asi ani nesťahovala, lebo je nemožné získať z obyčajného platu byt / hypotéku. Išlo to do neunosnych výšok, tie náklady na život.
@lucia245 Ja tu žijem a ľudí s platom nad 2000 v hrubom nepoznám - iba v IT, tam áno, tam to ide aj ďaleko vyššie.
@vespertine ja ich tiez poznam koooopec a nerobim v IT sfere
@vespertine nie je to IT. A všetko sú to ľudia 30-35 rokov. Prakticky celá moja generácia, čo sa tam presťahovala, je ich veľa. A niektorí z nich aj vyšším.
@danadanaba no zalezi od pozicie a od firmy. Akurat dnes mi byvala kolegyna pisala, ze ludi malo, kopec meetingov, furt im nieco prihadzuju a nie nerobi stylom o 10tej sa zapnem alebo o 15tej vypnem. Ma kazdy den toho viac ako na 8 hodin a poznam ju, je to makac nie clovek, ktory sa flaka.
@dooscoby ja tiez nie som flakac, pisem o flexibilite ako vyhode, nie ze by som tak fungovala denno denne, to boli priklady 🙂 a ver mi, ze aj ja obcas robim 12 hodin denne 😉

Ja som pred materskou bola uradnik, vychodne slovensko a nieco kusok viacej ako minimalna mzda..Nemala by som sancu osamostatnit sa, nemat muza..
Nehnutelnosti ceny brutalne vysoke..
Ak su nizsie, tak v dedinach, kde su osady..odkial vela ludi uteka..
Ceny potravin rovnake ako v Ba. Samozrejme vy tam mate drahsie najmy a nehnutelnosti..