Podpora pre nadané deti v okrese Bratislava
Je rok 2025 a myslím si, že nastal čas, aby sa začala riešiť pomoc pre nadané deti systematicky a znovu sa obnovili triedy pre nadané deti min. 1 trieda v každom okrese.
Učitelia takej triedy by učili podľa metodiky Aprogen, tzn. metóda, podľa, ktorej učia školy pre nadané deti.
Nie je možné touto metódou učiť v bežnej triede, preto vôbec takýmto deťom nepomáha inklúzia do bežnej triedy, hovorí o tom aj p. Jolana Laznibatová, zakladateľka tejto metódy a dlhoročná riaditeľka ZŠ Teplická pre mim.nadané deti...
https://eduworld.sk/cd/nl/2628/laznibatova-tale...
Tieto triedy podľa mojich informácií boli zrušené, pretože už nebolo dostatok detí... ale teraz je ten stav opačný a keďže v okrese Trnava, Pezinok a myslím si, že ani v Bratislave triedy pre mim.nadané deti neexistujú....Zostali len 4 ZŠ pre nadané deti v Bratislave a tie sú každoročne plné, nepokryjú celkový záujem a ja neverím tomu, že sa každoročne nenájde aspoň 2x12detí do 2 tried pre nadané deti...
Nikto s tým nič nerobí, kopec rodičov zostane zúfalých a keď sa my rodičia nespojíme a nezačneme tlačiť na školy, mestá, štát, aby túto situáciu začal riešiť, tak sa nič nezmení...
Na začiatok - hľadám všetky Vás - maminy s takýmito deťmi, ktoré neboli prijaté na žiadne ZŠ pre nadané deti a veľmi by ste privítali, aby sa otvorili takéto triedy min. 1 trieda v okrese pre nadané deti.
Koľko Vás/nás je?
@katarina6 podla mna, ale treba aj prihliadat na to, aby sa taketo deti rozvijali aj emocionalne a boli zaclenene socialne a z tohto hladiska ma napr. Teplicka dost zlu povest.
Tvoj maly ma potvrdene nadanie testami?
@scorpionflower1 ja si nemyslim, ze na Teplickej je to zle... vsade budu nejake problemy ci na beznej skole ci na skole pre nadane deti, ale stale si myslim, ze tam kde je prosto viac odbornikov - ucitelia, ktori sa roky venuju nadanym, je tam psycholog, ktory roky riesi len tieto deti, to su roky skusenosti a praxe a vedia viac pomoct ako v beznych skolach.
Ano syna som davala testovat v oktobri.... v ccap v Cenade.
Ved bez toho testovania tu nemozem nic tvrdit, to by som si len mohla domyslat ze mam nadane dieta 😀.
Moj prvotny plan iba bol , aby mohol prestupit do 2.roc., a mat nejaky papier, tak mi toto vygooglilo, ze spravit test intelektu, ani som nejako necakala, ze co to vsetko vyhodnoti a nevedela vela o tejto teme....
@katarina6 znies velmi rozumne, velmi ti/vam drzim palce…bude to dlhy boj, ani Teplicka nema vyhrate, viac tried na 8rocku kazdy rok vybavuju na vynimku. Problemom je kazdu chvilu meniace sa osadenstvo na prislusnych organoch…
@guudy dakujem, no vies ako to je, stale viem malo....
Ako to myslis s tou teplickou?
Viac tried na 8rocku vybavuju na vynimku? Nerozumiem tomu....
Nic v zlom, ale zda sa mi, ze si velmi premotivovana, co sa nadania tyka. Mam s tym svoje skusenosti a uz by som do toho nesla. Nechcem ti brat iluzie, ale medzi tymito detmi je kvantum neosetrenych diagnoz a tak sa aj spravaju. Egoizmus, sikana, nespolupraca, individualizmus, chaoticke vyucovanie, mnohokrat tu nejde o nadanie, ale uplne nieco ine. Take nadanie po slovensky, pre mna na smiech.
Nic v zlom, ale zda sa mi, ze si velmi premotivovana, co sa nadania tyka. Mam s tym svoje skusenosti a uz by som do toho nesla. Nechcem ti brat iluzie, ale medzi tymito detmi je kvantum neosetrenych diagnoz a tak sa aj spravaju. Egoizmus, sikana, nespolupraca, individualizmus, chaoticke vyucovanie, mnohokrat tu nejde o nadanie, ale uplne nieco ine. Take nadanie po slovensky, pre mna na smiech.
@lenusiatko no vidis a my mame uplne inu skusenost. Plnu podporu skoly, aj pri mimoskolskych aktivitach dietata, utuzeny kolektiv, partnerske vztahy s ucitelmi, mlady, nezakomplexovany zbor ucitelov.
Samozrejme, chapeme. Ked ma nadane dieta nadstandardne podmienky pre svoj rozvoj, je to na smiech ;)
ako matka dvoch nadanych deti a clovek, ktory sa stykal s detmi z aprogen a na Teplickej ---- nikdy by som tam svoje dieta nedala.
problemom ani nie su tak deti - aj ked mat v triede niekolko aspergerov tiez nie je vyhra, problemom su rodicia a ich presvedcenie o neskutocnej jedinecnosti vlastneho dietata. K pani Laznibatovej ----- napisanie jednej knihy a "riaditelovanie" skoly, ktoru si zalozim zo mna odbornika na nadanie nespravi. Uz len to, aky dala tej skole nazov, hovori za vsetko.
dieta na prvom stupni potrebuje najma emocne dozriet a cibrit si socialne zrucnosti. Nadanie / nenadanie. Vedomostne ho vedia v tomto veku potiahnut s prehladom rodicia --- je mrte knih, vystav, projektov v ramci mimoskolskej aktivity. Obzvlast v okresoch, ktore spominas. Neskor urcite ma vyznam osemrocne gymnazium - staci vsak kvalitne, dieta si uz potom tu svoju cestu k tomu comu sa chce v zivote venovat najde. A pritomnost spoluziakov s IQ "iba" okolo 120 vnimam velmi pozitivne.
Tvoje dieta ma 7 rokov. Ides "bojovat" za nieco, co nema zmysel. Je velmi vela deti, ktorym v siedmich rokoch nadanie vyskoci, avsak ked budu mat 10 - uz budu iba v pasme mierneho nadpriemeru. Tak to proste je. Len zopar jedincov ostane v pasme velmi vyrazneho ci extremneho nadpriemeru.
Ano, v skolstve chyba koncepcia vzdelavania nadanych deti - a tu beriem za nadanych aj tie deti, ktore maju IQ iba od 120. Avsak otvaranie tried podla APROGEN tento problem nevyriesi.
Miesto zamerania pozornosti na takuto triedu / skolu sa venuj svojmu dietatu - a rozvijaj ho. Ak nesadla ucitelka na skole - pretoze rozvijanie dietata nie je o tom, ze mu dam kvantum uloh - vymen ju. Len ja mam z teba pocit ze si matka, ktora az moc riesi ze jej dietatu vysiel nejaky jeden test. A teda nevysiel az nejak extremne ---- aj preto tvoje dieta odmietaju, ono je sikovne, je nadpriemer - avsak nie taky, aky je pre tieto skoly primarne vhodny --- teda extremny. A budem naozaj uprimna, takyto rodic ako ty je nocnou morou pedagoga.... tak sa skus zamysliet, ci to synovi nerobis s tou skolou aj ty sama a ci naozaj za to moze ta skareda, bezna skola, kam chodi plebs.....
inteligencia je postihnutie - a teda rovnako ako zaclenujeme ludi s mentalnou retardaciou do spolocnosti potrebujeme do nej zaclenit aj tych mimoriadne nadanych - aby vedeli v danej spolocnosti fungovat. Aby neboli vyclenovani z komunity. Aby boli jej sucastou.
ako matka dvoch nadanych deti a clovek, ktory sa stykal s detmi z aprogen a na Teplickej ---- nikdy by som tam svoje dieta nedala.
problemom ani nie su tak deti - aj ked mat v triede niekolko aspergerov tiez nie je vyhra, problemom su rodicia a ich presvedcenie o neskutocnej jedinecnosti vlastneho dietata. K pani Laznibatovej ----- napisanie jednej knihy a "riaditelovanie" skoly, ktoru si zalozim zo mna odbornika na nadanie nespravi. Uz len to, aky dala tej skole nazov, hovori za vsetko.
dieta na prvom stupni potrebuje najma emocne dozriet a cibrit si socialne zrucnosti. Nadanie / nenadanie. Vedomostne ho vedia v tomto veku potiahnut s prehladom rodicia --- je mrte knih, vystav, projektov v ramci mimoskolskej aktivity. Obzvlast v okresoch, ktore spominas. Neskor urcite ma vyznam osemrocne gymnazium - staci vsak kvalitne, dieta si uz potom tu svoju cestu k tomu comu sa chce v zivote venovat najde. A pritomnost spoluziakov s IQ "iba" okolo 120 vnimam velmi pozitivne.
Tvoje dieta ma 7 rokov. Ides "bojovat" za nieco, co nema zmysel. Je velmi vela deti, ktorym v siedmich rokoch nadanie vyskoci, avsak ked budu mat 10 - uz budu iba v pasme mierneho nadpriemeru. Tak to proste je. Len zopar jedincov ostane v pasme velmi vyrazneho ci extremneho nadpriemeru.
Ano, v skolstve chyba koncepcia vzdelavania nadanych deti - a tu beriem za nadanych aj tie deti, ktore maju IQ iba od 120. Avsak otvaranie tried podla APROGEN tento problem nevyriesi.
Miesto zamerania pozornosti na takuto triedu / skolu sa venuj svojmu dietatu - a rozvijaj ho. Ak nesadla ucitelka na skole - pretoze rozvijanie dietata nie je o tom, ze mu dam kvantum uloh - vymen ju. Len ja mam z teba pocit ze si matka, ktora az moc riesi ze jej dietatu vysiel nejaky jeden test. A teda nevysiel az nejak extremne ---- aj preto tvoje dieta odmietaju, ono je sikovne, je nadpriemer - avsak nie taky, aky je pre tieto skoly primarne vhodny --- teda extremny. A budem naozaj uprimna, takyto rodic ako ty je nocnou morou pedagoga.... tak sa skus zamysliet, ci to synovi nerobis s tou skolou aj ty sama a ci naozaj za to moze ta skareda, bezna skola, kam chodi plebs.....
inteligencia je postihnutie - a teda rovnako ako zaclenujeme ludi s mentalnou retardaciou do spolocnosti potrebujeme do nej zaclenit aj tych mimoriadne nadanych - aby vedeli v danej spolocnosti fungovat. Aby neboli vyclenovani z komunity. Aby boli jej sucastou.
@kaktusik007 ahoj, mam niekolko postrehov k tvojmu prispevku 🙂
Suhlasim, za castokrat su problem rodicia. Podobne ako aj na beznych skolach. Integraciou tento problem neodstranis 🙂.
Suhlasim, ze nazov skoly je zvoleny velmi nestastne. Btw, skola ma uz rok noveho riaditela ;) Osobne som rada, vela rodicov malo problem s pristupom byvalej riaditelky.
Osobne si myslim, ze vedomostne ma dieta tahat v prvom rade skola, rodic doplna podla zaujmov dietata. Socializovat sa vramci beznej populacie sa da napr v ZUS, kruzkoch, timovych sportoch, taboroch a pod. Neviem, s akymi detmi si sa stretla ty, ale moja dlhorocna skusenost je, ze len velmi nizke percento deti z Teplickej je tzv nepouzitelnych v beznom zivote. Drviva vacsina normalne funguje.
Pises, ze pritomnost deti s iq okolo 120 je prinosne. To moze byt pravda, avsak isto sama vies, ze to nie je priemerne iq populacie. V beznej triede mas deti s iq okolo 100 a asi aj menej. Ako zabezpecis primerany rozvoj deti s iq 130+, ked sa ide tempom najpomalsieho? 🙂 pracovne listy nie su riesenim, to sikovne dieta tiez potrebuje interakciu s ucitelom.
Mame osobnu skusenost so starsou - 4 roky na beznej ZS. Dieta prirodovedne nadane dokolecka mechanicky pocitalo. Na informatike sa len hrali hry. Vsetkym ostatnym rodicom to vyhovovalo. Stazovala som sa len ja. Na hodinach dostavala dcera navyse ulohy, avsak stale to boli rovnako nezaujimave pracovne listy 🙂 Cize to nic nevyriesilo. Dcera nebola nikdy vyrusovaci typ, tak len znudene sedela s hlavou polozenou na lavici. Ano, prezila to, avsak jej ta skola dala len velmi malo, kedze po socialnej stranke bola bezproblemova. A to sa este nahodou zisla velmi sikovna trieda 🙂 Takto to vyzeralo na prvom stupni v jednej z top beznych ZS v Starom meste. Niet divu, ze sa tie nadane deti casom prisposobia urovni ostatnych. Nepodnetne prostredie, v ktorom stravi nezanedbatelnu cast dna.
Odporucas pri problemoch vymenit ucitelku, predpokladam, ze hovoris o vymene kolektivu, lebo ucitelku vymenis len tazko. Premiestnovat dieta do ineho, zabehnuteho kolektivu nepomoze socializacii dietata. Povedala by som, ze prave naopak…je vyssia pravdepodobnost, ze do kolektivu nezapadne.
Tak asi tolko odo mna 😊
je to tragédia ale naše školstvo je nanič čo sa týka deti so špeciálnymi potrebami a to tak ako pre deti nadané tak aj pre deti s inými potrebami, vo svete je to už dávno pokročilé, pre nadané deti sa nerobia len testy lebo nie sú dostatočne spoľahlivé ale aj iné metódy a taktiež pre deti s inými potrebami je diagnostika dávno vpredu, preto tieto deti v iných krajinách prosperujú a sú veľmi užitočné tak pre seba ako pre spoločnosť a rodičia sa nemusia trápiť pretože tomu nerozumejú prevažne, na SK aj boli vytvorené štúdie , ale zase to zaspalo myslím si hlavne pre priemernosť alebo až podpriemernosť obsadenia na MŠ
@lajcika12 4 su v BA - okrem co som ja pisala - tie dve by sme logosticky zvladli, dalsie dve su Petrzalka ZS Znievska a Cenada v Karlovke, no pisala som teraz aj tam, som zvedava co odpisu, ale teda logistiku budeme mat velmi narocnu... ak by to vyslo...
@katarina6 cize ty pre syna ziadas prestup do 2.rocnika ZS pre nadane deti. Je to sibenicny termin.
Triedy pre nadane deti si vyzaduju aj nadanych ucitelov v zmysle takych, ktori chcu aj z vlastnej vole ucit tieto deti.
Su aj ine skoly, ktore su sukromne, nemaju skoulu pre nadane deti ale kvalitou ucenia sa minimalne vyrovnaju skolam pre na.deti.
Najst skolu pre nad.deti, ktora i na druhom st. ZS bude rozvijat nadanie deti je real narocne
@katarina6 cize ty pre syna ziadas prestup do 2.rocnika ZS pre nadane deti. Je to sibenicny termin.
Triedy pre nadane deti si vyzaduju aj nadanych ucitelov v zmysle takych, ktori chcu aj z vlastnej vole ucit tieto deti.
Su aj ine skoly, ktore su sukromne, nemaju skoulu pre nadane deti ale kvalitou ucenia sa minimalne vyrovnaju skolam pre na.deti.
Najst skolu pre nad.deti, ktora i na druhom st. ZS bude rozvijat nadanie deti je real narocne
@lajcika12 ano, teraz aj keby boli ucitelia, ktori boli vyskoleni na Aprogen metodiku, tak tento sept.sa takato vec asi nepodari, ale mozno buduci sk.r. a teraz s tym zacat....
Ake ZS odporucas, ktore su vhodne pre nadane deti a nie su to skoly pre nadane deti?
@kaktusik007 ahoj, mam niekolko postrehov k tvojmu prispevku 🙂
Suhlasim, za castokrat su problem rodicia. Podobne ako aj na beznych skolach. Integraciou tento problem neodstranis 🙂.
Suhlasim, ze nazov skoly je zvoleny velmi nestastne. Btw, skola ma uz rok noveho riaditela ;) Osobne som rada, vela rodicov malo problem s pristupom byvalej riaditelky.
Osobne si myslim, ze vedomostne ma dieta tahat v prvom rade skola, rodic doplna podla zaujmov dietata. Socializovat sa vramci beznej populacie sa da napr v ZUS, kruzkoch, timovych sportoch, taboroch a pod. Neviem, s akymi detmi si sa stretla ty, ale moja dlhorocna skusenost je, ze len velmi nizke percento deti z Teplickej je tzv nepouzitelnych v beznom zivote. Drviva vacsina normalne funguje.
Pises, ze pritomnost deti s iq okolo 120 je prinosne. To moze byt pravda, avsak isto sama vies, ze to nie je priemerne iq populacie. V beznej triede mas deti s iq okolo 100 a asi aj menej. Ako zabezpecis primerany rozvoj deti s iq 130+, ked sa ide tempom najpomalsieho? 🙂 pracovne listy nie su riesenim, to sikovne dieta tiez potrebuje interakciu s ucitelom.
Mame osobnu skusenost so starsou - 4 roky na beznej ZS. Dieta prirodovedne nadane dokolecka mechanicky pocitalo. Na informatike sa len hrali hry. Vsetkym ostatnym rodicom to vyhovovalo. Stazovala som sa len ja. Na hodinach dostavala dcera navyse ulohy, avsak stale to boli rovnako nezaujimave pracovne listy 🙂 Cize to nic nevyriesilo. Dcera nebola nikdy vyrusovaci typ, tak len znudene sedela s hlavou polozenou na lavici. Ano, prezila to, avsak jej ta skola dala len velmi malo, kedze po socialnej stranke bola bezproblemova. A to sa este nahodou zisla velmi sikovna trieda 🙂 Takto to vyzeralo na prvom stupni v jednej z top beznych ZS v Starom meste. Niet divu, ze sa tie nadane deti casom prisposobia urovni ostatnych. Nepodnetne prostredie, v ktorom stravi nezanedbatelnu cast dna.
Odporucas pri problemoch vymenit ucitelku, predpokladam, ze hovoris o vymene kolektivu, lebo ucitelku vymenis len tazko. Premiestnovat dieta do ineho, zabehnuteho kolektivu nepomoze socializacii dietata. Povedala by som, ze prave naopak…je vyssia pravdepodobnost, ze do kolektivu nezapadne.
Tak asi tolko odo mna 😊
@guudy nemam co dodat, presne takto to vnimam aj ja.
Takze sa stotoznujem so vsetkym co si povedala pre katusik.
Katusik - ked je moje dieta 5-6h. V skole a je len v kute a cita si alebo ked aj chce riesit viac, zlozitejsie veci a nie je cas na to.... lebo sa treba venovat inym detom...vtedy je jednoducho vhodnejsie byt v kolektive deti, ktore su na tom podobne a chcu viac skumat do hlbky.....
So socializaciou nema syn priblem, on je extrovert, ma rad deti, no chce sa aj so starsimi viac porozpravat a to nemoze, a samozrejme ze to iq mu padne, ked sa takymto sposobom ta jeho chut ucit sa zabije a uplne utlmi.....
V ziadnom pripade tu nerobim z nadanych deti ziadnych nadludi... a neviem co.... ale je prakticky problem v beznej skole ucit aj klasicke ucivo aj ucivo o 2 ci 3 roc.vyssie pre jedneho ziaka....
Preto je omnoho vhodnejsie vytvorit triedy pre nadane deti, kludne nech sa to vola aj trieda kvetov alebo hocijako, a ist tam tempom, ktore detom vyhovuje...
Tak budu spokojne aj tie deti a aj ucitelia, ktori nemusia riesit specialnu vyucbu tychto deti resp.neriesia nic....
A to co ja riesim po skole to je jasne mozes si rozvijat dieta....ale potom aky zmysel ma skola a 5h.sedenie v kute a citanie si knihy pre to dieta? Po dobu 9rokov?
@lenusiatko s akou skolou mas takuto negativnu skusenost? Prosim napis mi do spravy.
Co konkretne tam nefungovalo?
Ucitel? Vedenie? Rodicia problemovych ziakov?
Psychologicka?
Spec.pedag.?
@guudy nemam co dodat, presne takto to vnimam aj ja.
Takze sa stotoznujem so vsetkym co si povedala pre katusik.
Katusik - ked je moje dieta 5-6h. V skole a je len v kute a cita si alebo ked aj chce riesit viac, zlozitejsie veci a nie je cas na to.... lebo sa treba venovat inym detom...vtedy je jednoducho vhodnejsie byt v kolektive deti, ktore su na tom podobne a chcu viac skumat do hlbky.....
So socializaciou nema syn priblem, on je extrovert, ma rad deti, no chce sa aj so starsimi viac porozpravat a to nemoze, a samozrejme ze to iq mu padne, ked sa takymto sposobom ta jeho chut ucit sa zabije a uplne utlmi.....
V ziadnom pripade tu nerobim z nadanych deti ziadnych nadludi... a neviem co.... ale je prakticky problem v beznej skole ucit aj klasicke ucivo aj ucivo o 2 ci 3 roc.vyssie pre jedneho ziaka....
Preto je omnoho vhodnejsie vytvorit triedy pre nadane deti, kludne nech sa to vola aj trieda kvetov alebo hocijako, a ist tam tempom, ktore detom vyhovuje...
Tak budu spokojne aj tie deti a aj ucitelia, ktori nemusia riesit specialnu vyucbu tychto deti resp.neriesia nic....
A to co ja riesim po skole to je jasne mozes si rozvijat dieta....ale potom aky zmysel ma skola a 5h.sedenie v kute a citanie si knihy pre to dieta? Po dobu 9rokov?
@katarina6 iq mu nepadne, len je to trápenie, ja som mala spolužiaka ktorý pretrpel ZŠ, opravoval sústavne učiteľov, samozrejme že vyrušoval, na strednej som s ním sedela a taktiež opravoval učiteľov, bolo to trapné vedel všetko lepšie, matiku, fyziku, slovenčinu, jedine kde mal partnera to bol učiteľ geografie, ktorý bol nadaný taktiež, bolo to veľa x trapné keď opravoval fyzikárku, vlastne sa mu nikto nevenoval, študoval sám, ja som sa cítila pri ňom ako debil, na strednej nakoniec spravil na konci prvého ročníka skúšky rovno do tretieho ročníka ročníka, učitelia nemali nervy na to jeho opravovanie a on nemal v nich partnerov, momentálne prednáša na Harwarde a Yale, ale v rodinnom živote je úplne mimo a taktiež v bežnom živote, občas si napíšeme, je mi ho ľúto, keby bol išiel do školy pre nadané deti asi by sa bol viac socializoval, neviem, ale on sa narodil bežným rodičom, ktorý takéto veci neriešili a ani nechceli, lebo by bol musel dochádzať veľa km, teda za našich čias neboli tieto školy, len vynímočne
@katarina6 iq mu nepadne, len je to trápenie, ja som mala spolužiaka ktorý pretrpel ZŠ, opravoval sústavne učiteľov, samozrejme že vyrušoval, na strednej som s ním sedela a taktiež opravoval učiteľov, bolo to trapné vedel všetko lepšie, matiku, fyziku, slovenčinu, jedine kde mal partnera to bol učiteľ geografie, ktorý bol nadaný taktiež, bolo to veľa x trapné keď opravoval fyzikárku, vlastne sa mu nikto nevenoval, študoval sám, ja som sa cítila pri ňom ako debil, na strednej nakoniec spravil na konci prvého ročníka skúšky rovno do tretieho ročníka ročníka, učitelia nemali nervy na to jeho opravovanie a on nemal v nich partnerov, momentálne prednáša na Harwarde a Yale, ale v rodinnom živote je úplne mimo a taktiež v bežnom živote, občas si napíšeme, je mi ho ľúto, keby bol išiel do školy pre nadané deti asi by sa bol viac socializoval, neviem, ale on sa narodil bežným rodičom, ktorý takéto veci neriešili a ani nechceli, lebo by bol musel dochádzať veľa km, teda za našich čias neboli tieto školy, len vynímočne
@alenka58 hej je to smutné, že toľko rokov v živote 9r plus 4roky nemal žiadnu oporu v škole....
A takýto génius to už sú ľudia s iq 150 a naozaj sa im veľmi ťažko žije, socializácia je pre nich ťažká aj všetko možné im vadí, priority dôležitosti majú inak nastavené, ale je super, že to z neho najlepšie čo v sebe má môže posúvať ďalej v zahraničí ako profesor... a má zmysel vo svojom živote....
@alenka58 hej je to smutné, že toľko rokov v živote 9r plus 4roky nemal žiadnu oporu v škole....
A takýto génius to už sú ľudia s iq 150 a naozaj sa im veľmi ťažko žije, socializácia je pre nich ťažká aj všetko možné im vadí, priority dôležitosti majú inak nastavené, ale je super, že to z neho najlepšie čo v sebe má môže posúvať ďalej v zahraničí ako profesor... a má zmysel vo svojom živote....
@katarina6 no on nad rodinou alebo dovolenkou nikdy neuvažoval, je zažratý vo svojom svete, na poli vedy je medzi špičkami, mňa dosť hnevá, že takýto ľudia musia mimo SK, nevieme si ich udržať, proste vládne tu priemernosť až podpriemernosť, školstvo je slabé, zaostávame, vidieť to naozaj na tých deťoch so špeciálnymi potrebami, či už nadanými alebo iné špeciálne potreby, vo svete tieto veci fungujú
@katarina6 no on nad rodinou alebo dovolenkou nikdy neuvažoval, je zažratý vo svojom svete, na poli vedy je medzi špičkami, mňa dosť hnevá, že takýto ľudia musia mimo SK, nevieme si ich udržať, proste vládne tu priemernosť až podpriemernosť, školstvo je slabé, zaostávame, vidieť to naozaj na tých deťoch so špeciálnymi potrebami, či už nadanými alebo iné špeciálne potreby, vo svete tieto veci fungujú
@alenka58 hej...ano tu na SK je to tazke... vacsina to prosto vzda, uz sa unavi a ide zit svoj zivot tam, kde ma slibodu, priestor a nekladu mu polena pod nohy...
Geniovia maju jednoducho taky zivot, to ke tak vzdy, ze ak urobia nieco pre spolocnost, tak ich sukr.zivot zvacsa trpi, ale dokym su stastni a nevadi im to, tak v tom nevidim problem... ich rodina je univerzita, ich deti su ziaci... 🙂... to len my nechapeme ich, zbytocne ich lutujeme, ale oni substastni ak mozu robit to co ich bavi... to je prosto vasen prist na to, co sa inym nepodarilo atd....
Vie,.ze nezil "zbytocne", pomohol v niecom svetu...
@alenka58 hej...ano tu na SK je to tazke... vacsina to prosto vzda, uz sa unavi a ide zit svoj zivot tam, kde ma slibodu, priestor a nekladu mu polena pod nohy...
Geniovia maju jednoducho taky zivot, to ke tak vzdy, ze ak urobia nieco pre spolocnost, tak ich sukr.zivot zvacsa trpi, ale dokym su stastni a nevadi im to, tak v tom nevidim problem... ich rodina je univerzita, ich deti su ziaci... 🙂... to len my nechapeme ich, zbytocne ich lutujeme, ale oni substastni ak mozu robit to co ich bavi... to je prosto vasen prist na to, co sa inym nepodarilo atd....
Vie,.ze nezil "zbytocne", pomohol v niecom svetu...
@katarina6 on nešťastný ozaj nie je , to len rodičia lebo majú len jeho, ale nešťastný je že nemá príležitosť na SK aj kvôli rodičom
ale má stále nejakých študentov aj z SK tomu sa nesmierne teší a je na nich hrdý, o tom rozpráva celé hodiny
U nás v meste taká škola bola zriadená 2x a dva krát aj zrušená, lebo rodičia odtiaľ deti potom spätne brali do klasických škôl, lebo do tých "nadaných" sa síce papierovo nadané deti dostali ale vytvorilo to zvyčajne otrasný kolektív a dalo to dokopy problémové deti.
Segregácia je problém, obzvlášť keď ju nevedia robiť, čož je klasický problém :D
U nás v meste taká škola bola zriadená 2x a dva krát aj zrušená, lebo rodičia odtiaľ deti potom spätne brali do klasických škôl, lebo do tých "nadaných" sa síce papierovo nadané deti dostali ale vytvorilo to zvyčajne otrasný kolektív a dalo to dokopy problémové deti.
Segregácia je problém, obzvlášť keď ju nevedia robiť, čož je klasický problém :D
@procrastique ano ak tam nie su ludia, ktori vedia s tymi detmi robit, nie je podpora v skole v inklu time..bohuzial.to skonci zle... 🙄
@guudy na teplickej aj bajkal. O mne vedia od oktobra, kazali mi ozvat sa jeden v marci, druha skola v maji.
Ozvala som sa v maji - teplicka nie, nikto neodchadza, pytam sa kedy sa znova mozem spytat, mozem vsept.? Mozno im niekto nenastupi... no a ze oni cez rok neberu...
Na bajkal. Ani len na adaptacne 2 dni nas nepozvali, cakala som od okt, aj na DOD sme boli, rozpravali sa s riaditelkou, ozvala sa v marci ako mi bolo povedane, ripomenula sa v aprili, a v maji, lebo dovtedy nebola odpoved a ze nie, nevezmu... a viem ze kazdy rok 1 dieta vezmu do rocnika, ale proste nie, dovod neznamy.... syna fyzicky ani nevideli a spravu mali, ale on ma 138, je extrovert, ma rad deti a jednoducho neviem aky ke dovod ze nie....asi my rodicia proste sa im nepacime, ja neviem.....
A dalsie moznosti nie su.... ale chcem nejako bojovat za to, aby aspon 1 taka trieda v okrese bola na beznej skole.... je otras ak cely okres Trnava, Pezinok, Ba nie je taka trieda...
@katarina6 Mimochodom, pravielo je, ze IQ sa neprezradza. A po druhe: 138 nie je az taky nadpriemer (mozno uprednostnili deti nad 150)
@procrastique ano ak tam nie su ludia, ktori vedia s tymi detmi robit, nie je podpora v skole v inklu time..bohuzial.to skonci zle... 🙄
@katarina6 mam taky obľúbený obrázok, ktorý hovorí o tom, že IQ zďaleka nie je všetko. Ešte tu máme emocnu inteligenciu, sociálnu, schopnosť prekonávať prekážky a vytrvať v tom, čo robíme.
Mam 2 deti. Jedno už dospelé, IQ merali takmer dospelemu. A druhé IQ merané na 2.st.
Prvé bežná ZŠ a milión záujmov, potom vychytena SŠ jedna z najlepších na Slovensku. A ...dieťa totálne za pár rokov znechutene v oblasti, ktorú oblubovalo a opačne našlo cestu k tomu, čo až tak nemuselo. Obrat 180st.
Omnoho dôležitejší ako škola sú pedagógovia, ktorí dieťa budú sprevádzať, kolektív, do ktorého sa dostane.
Druhé dieťa katastrofálne často choré, doslova ako v škôlke, takmer samostudium počas 1st. Športuje, navštevuje ZUŠ, je sociálne, empatické. Sú super kolektív, kde sa cíti dobre a neopustilo by ho pre žiadnu triedu či školu s nadanými deťmi😉 s tými je v kontakte v klube a na campe. Obe v Mense- tam si sa mimochodom už skúšala sa poradiť? Majú kluby, zaoberajú sa problematikou nadaných deti, robia rôzne aj vzdelávacie akcie pre rodičov aj deti.
Ako všade, niektoré im sadli viac iné menej.
A mňa to utvrdili v tom, že tá najdôležitejšia schopnosť je a bude komunikácia. Aj s tými megainteligentnymi aj s tými priemernými.
Za mňa si premotivovaná a momentálne presvedčená, že keď sa syn na školu či do triedy pre nadaných nedostane, zrúti sa svet. Nezrúti. Môžeš syna rozvíjať mimo školu.
A už len na okraj drvivá väčšina týchto nadaných deti odchádza študovať VŠ mimo Slovenska a aj tam ostávajú pracovať lebo tu sa nedokážu uplatniť. A to je za mňa ešte väčšia tragédia a omnoho vážnejší problém.
@katarina6 a staršie dieťa malo v rámci školy aj deti zo ZŠ pre nadané deti a nie každému dieťaťu z tej ZŠ sa darilo vyborne aj na SŠ.
Určite tie triedy aj ZS, význam majú, ale zďaleka nemusia každému nadanemu dieťaťu sadnúť či daná metóda vyučovania byť akurát pre to dieťa vhodná.
Píšeš, že syn sa nudí. Mimoškolské záujmy má?
Ešte aktuálne mi napadol pripad študenta, čo teraz vyhral pár dní dozadu prestížnu vedeckú cenu v Amerike.
Obyčajný gympel v obyčajnom meste, Ineko hodnotenie školy 5,6 ak sa dobre pamätám. Ale čo viem mimo školy pôsobil v organizácii AMAVET.
Takže nádych, výdych, neupinaj sa na školu ako takú, hľadaj pedagóga a kvalitnú mimoškolskú činnosť.
@katarina6 mam taky obľúbený obrázok, ktorý hovorí o tom, že IQ zďaleka nie je všetko. Ešte tu máme emocnu inteligenciu, sociálnu, schopnosť prekonávať prekážky a vytrvať v tom, čo robíme.
Mam 2 deti. Jedno už dospelé, IQ merali takmer dospelemu. A druhé IQ merané na 2.st.
Prvé bežná ZŠ a milión záujmov, potom vychytena SŠ jedna z najlepších na Slovensku. A ...dieťa totálne za pár rokov znechutene v oblasti, ktorú oblubovalo a opačne našlo cestu k tomu, čo až tak nemuselo. Obrat 180st.
Omnoho dôležitejší ako škola sú pedagógovia, ktorí dieťa budú sprevádzať, kolektív, do ktorého sa dostane.
Druhé dieťa katastrofálne často choré, doslova ako v škôlke, takmer samostudium počas 1st. Športuje, navštevuje ZUŠ, je sociálne, empatické. Sú super kolektív, kde sa cíti dobre a neopustilo by ho pre žiadnu triedu či školu s nadanými deťmi😉 s tými je v kontakte v klube a na campe. Obe v Mense- tam si sa mimochodom už skúšala sa poradiť? Majú kluby, zaoberajú sa problematikou nadaných deti, robia rôzne aj vzdelávacie akcie pre rodičov aj deti.
Ako všade, niektoré im sadli viac iné menej.
A mňa to utvrdili v tom, že tá najdôležitejšia schopnosť je a bude komunikácia. Aj s tými megainteligentnymi aj s tými priemernými.
Za mňa si premotivovaná a momentálne presvedčená, že keď sa syn na školu či do triedy pre nadaných nedostane, zrúti sa svet. Nezrúti. Môžeš syna rozvíjať mimo školu.
A už len na okraj drvivá väčšina týchto nadaných deti odchádza študovať VŠ mimo Slovenska a aj tam ostávajú pracovať lebo tu sa nedokážu uplatniť. A to je za mňa ešte väčšia tragédia a omnoho vážnejší problém.
@janage ale ved ze jasne ze IQ nie je vsetko, to som ja na 1.miesto tu ani nedavala.... ja stale vravim o tom, ze syn by chcel badat v skole viac, riesit vsemozne problemy a nemoze... lebo musi ist s triedou a tym ucivom....
A kedze nema v tomto oporu tak je to naozaj smutne....
A samozrejme, ze hodnoty ako empatia, respekt su naj, a v tomto sa velmi v skole rozvija a dba na to skola.
No preco by nemohol robit viac, preco je to problem na beznych skolach? Preco nemoze ist na matiku v 2.ci 3.roc. ked chce riesit viac? Aspon obcas?
Ja mam nosit ucitelke materialy? A ak aj donesiem aj tak mi zamietne lebo oni musia robit ine?
A potom co ? Riesit potom jeho frustraciu, a nasledky ako, ze vyrusuje alebo argumentuje ....
Clovek prezije vela a aj na vela si zvykne, je to tak.... takze necham vsetko tak a proste rob co ti povedia, to mu aj hovorim a tak to teraz je.... ale vidim na nom aj na dovodoch poznamok, ze by chcel viac sa ucit...
A v com je iny kruzok vytvarny ci hudobny od triedy pre nadane....? ved nech to je trieda deti, ktori chcu skumat temy hlbsie a nevolaju ju triedu nadanych...mne je to jedno.....
Ak su decka co maju viac zaujem o matiku ci vedy, tak prosto mozu mat taku triedu a bez toho aby rusili tie, ktore to nechcu skumat do hlbky....
Co je na tom zle? Preco su kurzy kde sa uci plavat a kde sa uci futbal a neucia sa spolu? Ved podme robit inkluziu....
Tak ako sa na strednych skolach delia deti urovne ANJ a1, b1 tak preco by tak nemohla byt trieda kde budu skúmači....? nech sa to vola ako chce....
Trieda nadanych je skaredy nazov pre vacsinu tak nech su to bádači, to je jedno.... aby z toho nebola trieda ktora je namyslena, resp.okolie to tak vnima....
Slovo premotivovana naozaj nemam rada a ludia ho dost vyuzivaju posmesne, negativne a uz to robi akusi pomyslenu ciaru medzi ludmi, ludia sa sudia, nalepkuju, rozpolcuju..... a nalepkujes ma niecim a ani ma nepoznas..... Mrzí ma to, bohuzial niekedy ten osobny kontakt by zmenil vela..... a cez tento text necitis, nevnimas vela.... Prosim nesud, nenalepkuj, nevies vela z pozadia.....
Skor som frustrovana, smutna a nahnevana pretoze nasa spolocnost uz ako tak zacala pomoc pre autistov, deti s adhd, dyslexiou, su pedag.asistentky, skolia sa ako robit s takymi detmi, dostanu pomoc, takisto ucitelia vedia lepsie s nimi pracovat... robi sa inkluzia a to je super..... ale ked je nadane dieta takisto ziak s podpornymi opatreniami, zrazu je vsade hlucho, slepo a nic sa neda, toto sa neda... a ved nech si len cita.... a preco vyrusuje a preco nechce robit?... akoby vladne taky nie nahlas povedany nazor, ze ale ved ty nepotrebujes asistentku, a co akoze tu treba riesit? A na co?.... a este sa aj ohrna nos nad tymito detmi, lebo si okolie z nich vytvara akychsi nadludi.... nieco viac.... a vobec to tak nie je.....
Nech su nadane deti v beznych triedach, ale nech maju rovnake pravo na pomoc a system vzdelavania dodany ako aj ine deti s diagnozami (autisti, atd)... ved ja som za.
Vidim, ze to nefunguje, a to som obvolala cely okres kde byvame vsetky bezne skoly, ziadna skola ho nechcela, nikto s nim nechce mat pracu navyse.... a v jeho povodnej skole mi to povedala na rovinu spec.pedag., aj vedenie, oni nanho nemaju cas ani nevedia ako... su tu horsie pripady, ktore treba riesit... takze ..... v zmysle, zrejme az ked zacne vystrajat budu ho nejako riesit ale nevedia ako....
Preto By bolo fajn mat take triedy... nazvane inak, aby to znelo viac inkluzivne a nemali by z toho ostatni pocit menejcennosti a ti nadani pocit nadradenosti.....
A len by sa tam systematicky ucili viac....s ostatnymi detmi sa stretavali na dvore, obede ci na kruzkoch, fungovala by aj inkluzia....
A ano tak ako v beznych triedach aj tam musia byt pravidla - respekt, empatia, vzajomma pomoc, budovanie spoluprace.... na 1.mieste! ...na to dbat najviac....
Nie som premotivovana, som skor smutna a viem, ze takych ako ja, je viac..... a preco by sa to nemohlo zmenit... a nieco s tym robit? V tom tkvie moja premotivovanost?
Ale ako vravim, clovek vela znesie, na vela si zvykne a mozno to tak bude aj u nas, jednoducho len rob co ti povedia.... a mozno za 9r.budes prijaty na nejaku skolu kde budes moct robit aj viac....ak ta to za 9r.neprejde.... aj to je riesenie.....
Do skoly chod a len to nejako odtrp tych 9rokov!
Ved mas super kruzky, po skole ti bude super aj si mozes skumat co chces! Super!
@katarina6 a staršie dieťa malo v rámci školy aj deti zo ZŠ pre nadané deti a nie každému dieťaťu z tej ZŠ sa darilo vyborne aj na SŠ.
Určite tie triedy aj ZS, význam majú, ale zďaleka nemusia každému nadanemu dieťaťu sadnúť či daná metóda vyučovania byť akurát pre to dieťa vhodná.
Píšeš, že syn sa nudí. Mimoškolské záujmy má?
Ešte aktuálne mi napadol pripad študenta, čo teraz vyhral pár dní dozadu prestížnu vedeckú cenu v Amerike.
Obyčajný gympel v obyčajnom meste, Ineko hodnotenie školy 5,6 ak sa dobre pamätám. Ale čo viem mimo školy pôsobil v organizácii AMAVET.
Takže nádych, výdych, neupinaj sa na školu ako takú, hľadaj pedagóga a kvalitnú mimoškolskú činnosť.
@janage ano mimoskoly ma veci ktore ho bavia, chodi na mentalnu aritmetiku, 2x v tyzdni ma futbal ktory miluje, 1x v mesiaci je v klube nadanych kde robi 2,5h. Veci ktore miluje s deckami, ktore ma rad.... su tam.super partia so skvelou lektorkou....
V skole si cita knihy, no a caka co bude....
Jedine co nevedel je ze sa ucil pisat comeniu script, vedel len palickove pismo.....
Rad nasobi,no v skole nemoze, idu podla ich planu....
Chcel by ist aj do triedy ku vacsim detom, no nemoze.... aj ked to je aj v zakone, ze ma na to pravo....
Nefunguje to ani na beznej skole ani na sukromnej...
Na matematicku olympiadu Klokana bol, mal 100%, potesil sa uloham, ze boli lahke....
Hladaj kvalitneho pedagoga... to myslis akoze mimo skoly mu najst pedagoga ktoreho budem platit aby s nim robil to co ma robit ten pedagog v skole sukromnej kde teraz je?
@katarina6 Mimochodom, pravielo je, ze IQ sa neprezradza. A po druhe: 138 nie je az taky nadpriemer (mozno uprednostnili deti nad 150)
@julish preco sa neprezradza? Aby sa tu nespustil hejt na mna?
Ja viem ze 138 nie je ako 150 🤣... to nie je genialne dieta....
Tie najvyssie skore beru na ZS Teplicka, mam.info od riaditela....
Na ZS Bajkalska praveze mam info od nich, ze u nich je dolezite spravanie dietata, to ci je socialne, ma rado kontakty s detmi a snazia sa vyvazit tu triedu tak, aby tam neboli konflikty...tzn.nie u nich nie je dolezite mat co najvyssie IQ... lebo tam je vyssie riziko problemov... takze o vyske iq to nebolo.....

@lucka_ke problem je, ze ja som sa toho tiez velmi bala, a predstavovala som si, ze ako tam budu deti, ktore su velki introverti a budu divni a kadeco....
Bohuzial toto si mysli zrejme vacsina rodicov....treba s nimi hovorit, ti rodicia, ktori dali deti do takych tried ci skol, aby tym rodicom s obavami povedali ako to funguje... a ja osobne viem povedat ako to nefunguje v beznej triede a ake vsetky problemy tam nastanu...
Jednoducho je to ako pocit ked ja som napr.celu strednu bola nepochopena, nemala kamaratky, vela som filozofovala, ludia ma nechapali, vzdy ma nejaka podrazila a az na strednej umeleckej skole som zazila prijatie niekam, kde ma nikto nesudi a ja sa mozem rozvijat... som pochopena aj vela rozpravat a snazia sa ma chapat aj komunikovat.....
Tieto deti maju svoje myslenie, iny svet a v beznej skole prosto nebudu pochopeny, vzdy sa budu musiet prisposobovat vacsine a niekedy aj byt ticho a len v kute si citat....
Samozrejme cest vynimkam, ucitelom, ktori sa snazia pomoct takymto detom a zmenit to...
@katarina6 znies velmi rozumne, velmi ti/vam drzim palce…bude to dlhy boj, ani Teplicka nema vyhrate, viac tried na 8rocku kazdy rok vybavuju na vynimku. Problemom je kazdu chvilu meniace sa osadenstvo na prislusnych organoch…