Podpora pre nadané deti v okrese Bratislava
Je rok 2025 a myslím si, že nastal čas, aby sa začala riešiť pomoc pre nadané deti systematicky a znovu sa obnovili triedy pre nadané deti min. 1 trieda v každom okrese.
Učitelia takej triedy by učili podľa metodiky Aprogen, tzn. metóda, podľa, ktorej učia školy pre nadané deti.
Nie je možné touto metódou učiť v bežnej triede, preto vôbec takýmto deťom nepomáha inklúzia do bežnej triedy, hovorí o tom aj p. Jolana Laznibatová, zakladateľka tejto metódy a dlhoročná riaditeľka ZŠ Teplická pre mim.nadané deti...
https://eduworld.sk/cd/nl/2628/laznibatova-tale...
Tieto triedy podľa mojich informácií boli zrušené, pretože už nebolo dostatok detí... ale teraz je ten stav opačný a keďže v okrese Trnava, Pezinok a myslím si, že ani v Bratislave triedy pre mim.nadané deti neexistujú....Zostali len 4 ZŠ pre nadané deti v Bratislave a tie sú každoročne plné, nepokryjú celkový záujem a ja neverím tomu, že sa každoročne nenájde aspoň 2x12detí do 2 tried pre nadané deti...
Nikto s tým nič nerobí, kopec rodičov zostane zúfalých a keď sa my rodičia nespojíme a nezačneme tlačiť na školy, mestá, štát, aby túto situáciu začal riešiť, tak sa nič nezmení...
Na začiatok - hľadám všetky Vás - maminy s takýmito deťmi, ktoré neboli prijaté na žiadne ZŠ pre nadané deti a veľmi by ste privítali, aby sa otvorili takéto triedy min. 1 trieda v okrese pre nadané deti.
Koľko Vás/nás je?
@katarina6 ďakujem za túto diskusiu, sama už pár dní som rozmýšľala niečo podobné sem napísať 🙂
Ďakujem aj ostatným babam co tu písali za zaujímavé informácie.
My sme len nedávno zistili ze syn je nadaný (tiež nemal až také vysoké čísla ale papier ma) a psychologička napísala ze odporúča školu pre nadane deti (nie integraciu). Tak sme skúšali Bajkalsku, Teplicku, ani na jednu ho nevzali ani na odvolanie kvôli kapacitam. Co sa tyka výšky čísla IQ tak v CPP psychologička uviedla len pásma a sama povedala ze u týchto malých detí je irelevantné riešiť presne číslo. Ale na Teplicku tento rok vyberajú tak, že vyžiadajú si presne čísla a zaradili deti od najvyššieho a tých brali. Takže my sme sa číslo dozvedeli takto.
Znievsku a Cenadu sme už nestihli tam už mali uzavretý výberový proces..
A potom sme zistili ze vlastne nadanie je problém. Ze školy tie deti nechcú lebo je to niečo navyše a majú plné triedy a nemajú na to priestor. Za mňa je to ako rodiča frustrujúce ze vlastne dieta nie je dosť ani pre školy pre nadane deti (vraj to tak vychádzalo ze až od IQ 140 brali ) a pre iné školy je problém.. a co teraz? Presne som rozmýšľala nad tým ze prečo tu nie je v BA žiadna trieda pre nadane deti, určite by sa naplnila. Aj aj to co tu niekto písal ze pôrodnosť klesá a co potom? No tak ak by sa nevyužila tak ju dalsi rok neotvoria ale o tom pochybujem. Tieto deti co nie sú ani priemer ani úplní géniovia tak vlastne majú len pretrpieť niekde kým pôjdu na gymnazium? A ja aj na gymnázia by som až tak nevsadzala, lebo tam je to veľa o memorovani a to podľa mňa zrovna pre nadane deti nie je...
Môžem sa spýtať na akú súkromnú školu chodi syn (kľudne aj do spravy). Náš ide od septembra tiež na súkromnú, mne sa skola veľmi páči, stotožňujem sa so spôsobom vzdelávania(veľa toho je podľa mňa vhodné pre nadane deti) ale mam tu pochybnosť ze ci mu to bude stačiť. Syn je tiež spoločenský, nemá problém s deťmi, v skolke je obľúbený.. ale vidím niekedy a je mi ľúto ze chcel by obcas si niečo viac aj povedať s deťmi, zahrať sa nejaké spoločenské hry ale tie deti sa na to nechytaju. Aj to je jeden z dôvodov prečo sa obávam školy, ci sa to časom neprejaví ze mu toto práve u kamarátov bude chýbať.
Kto mate nejake skúsenosti, rady tak sem s nimi 🙂
@katarina6 ďakujem za túto diskusiu, sama už pár dní som rozmýšľala niečo podobné sem napísať 🙂
My sme len nedávno zistili ze syn je nadaný (tiež nemal až také vysoké čísla ale papier ma) a psychologička napísala ze odporúča školu pre nadane deti (nie integraciu). Tak sme skúšali Bajkalsku, Teplicku, ani na jednu ho nevzali ani na odvolanie kvôli kapacitam. Co sa tyka výšky čísla IQ tak v CPP psychologička uviedla len pásma a sama povedala ze u týchto malých detí je irelevantné riešiť presne číslo. Ale na Teplicku tento rok vyberajú tak, že vyžiadajú si presne čísla a zaradili deti od najvyššieho a tých brali. Takže my sme sa číslo dozvedeli takto.
A potom sme zistili ze vlastne nadanie je problém. Ze školy tie deti nechcú lebo je to niečo navyše a majú plné triedy a nemajú na to priestor. Za mňa je to ako rodiča frustrujúce ze vlastne dieta nie je dosť ani pre školy pre nadane deti (vraj to tak vychádzalo ze až od IQ 140 brali ) a pre iné školy je problém.. a co teraz? Presne som rozmýšľala nad tým ze prečo tu nie je v BA žiadna trieda pre nadane deti, určite by sa naplnila. Aj aj to co tu niekto písal ze pôrodnosť klesá a co potom? No tak ak by sa nevyužila tak ju dalsi rok neotvoria ale o tom pochybujem. Tieto deti co nie sú ani priemer ani úplní géniovia tak vlastne majú len pretrpieť niekde kým pôjdu na gymnazium? A ja aj na gymnázia by som až tak nevsadzala, lebo tam je to veľa o memorovani a to podľa mňa zrovna pre nadane deti nie je...
Môžem sa spýtať na akú súkromnú školu chodi syn (kľudne aj do spravy). Náš ide od septembra tiež na súkromnú, mne sa skola veľmi páči, stotožňujem sa so spôsobom vzdelávania(veľa toho je podľa mňa vhodné pre nadane deti) ale mam tu pochybnosť ze ci mu to bude stačiť. Syn je tiež spoločenský, nemá problém s deťmi, v skolke je obľúbený.. ale vidím niekedy a je mi ľúto ze chcel by obcas si niečo viac aj povedať s deťmi, zahrať sa nejaké spoločenské hry ale tie deti sa na to nechytaju. Aj to je jeden z dôvodov prečo sa obávam školy, ci sa to časom neprejaví ze mu toto práve u kamarátov bude chýbať.
@pineapple6 Prosim do akej skoly ste synceka prihlasili?
@pineapple6 prosim ta kolko vyslo synovi IQ ak sa smiem spytat? Mozes aj sukromne, ak to tu nechces verejne. Buduci rok budeme tiez riesit Teplicku, tak som zvedava, na co sa pripravit. Aj pre porovnanie so starsou dcerou, ktora uz do tej skoly chodi.
@pineapple6 prosim ta kolko vyslo synovi IQ ak sa smiem spytat? Mozes aj sukromne, ak to tu nechces verejne. Buduci rok budeme tiez riesit Teplicku, tak som zvedava, na co sa pripravit. Aj pre porovnanie so starsou dcerou, ktora uz do tej skoly chodi.
@ullala na ZS Teplicku beru deti s najvyssim skore iq, tak mi povedal riaditel. Takze si vyberaju 12 s najvyssim.
Na ZS Bajkalska sa snazia robit mix deti, to skore min.120 a potom si vyberaju neviem presne podla akeho kluca...asi aj v sprave co je napisane ci ke introvert ci nie, ale nie len s najvyssim iq, to mam info od mamicky, ktora tam ma dceru.....
@ullala na ZS Teplicku beru deti s najvyssim skore iq, tak mi povedal riaditel. Takze si vyberaju 12 s najvyssim.
Na ZS Bajkalska sa snazia robit mix deti, to skore min.120 a potom si vyberaju neviem presne podla akeho kluca...asi aj v sprave co je napisane ci ke introvert ci nie, ale nie len s najvyssim iq, to mam info od mamicky, ktora tam ma dceru.....
@katarina6 len poopravim, Teplicka ma 4 prvacke triedy 🙂
@kofa77 dakujem za linky, uz si to citam.... 😃...
P. Jaburek tam tiez hovori o rieseni tried pre nadane ale s tym, ze sa tieto deti stretavali na inych predmetoch napr.na vytvarnej, hudobnej, telesnej s ostatnymi detmi.....jednoducho urcite predmety by riesili hlbsie, rychlejsie....
No... treba robit tym skolam osvetu.... ak sa my mamy nebudeme ozyvat, budu na nas kaslat aj na dalsie deti... tak to je....
To iste, co som aj ja spominala.....
@kaktusik007
@kofa77
@akvi dlho nebola tema, kde by sme sa stretli...
@katarina6 ako bolo pisane od bab so skusenostami, v aprogene su preferovane studijne typy deti. Neskoro si zistila, ze syn je nadany.... Mam dceru s vysokym iq - viditelne ine dieta uz mozno od roka, 5 rokov v aprogene, pri konci so stvorkami, v skole nuda. Z aprogenu vyhodena po 5triede, iq testy presla, vedomostne nie. Az do 9tej triedy v sidliskovej skole, opat 4 na vysvecku. Vdaka prijimackam a napriek vysvedceniam prijata na bilingval. V skole nuda, zle znamky, nechut chodit do skoly a znova vyhazov. Presla na sukr. gympel, maturita o rok skor, takze ako cerstva 18tka nastupila na vysku (na zaklade sciotestov). V skole je nuda. Opat. Uvidim ako to cele skonci.... Tieto decka potrebuju podporu. Aprogen ju rozhodne neposkytol a studijny typ sa nestrati ani v beznej skole a casom sa deti viacmenej zrovnaju. Nehnevaj sa, ale pre mna si tiez premotivovana a cakas zazraky. A posledne: dcera pri nastupe do skoly-teplickej plynulo citala (boli v triede 3 citajuci), napriek tomu cely rok slabikovala.... pred nastupom do skoly vedela z hlavy pocitat cez desiatky, stovky, dokonca tisicky. Ako tretiacka na teplickej mala problem s prechodom cez 10. Moje informacie hltajuce dieta aprogen ubil.
@kaktusik007
@kofa77
@katarina6 ako bolo pisane od bab so skusenostami, v aprogene su preferovane studijne typy deti. Neskoro si zistila, ze syn je nadany.... Mam dceru s vysokym iq - viditelne ine dieta uz mozno od roka, 5 rokov v aprogene, pri konci so stvorkami, v skole nuda. Z aprogenu vyhodena po 5triede, iq testy presla, vedomostne nie. Az do 9tej triedy v sidliskovej skole, opat 4 na vysvecku. Vdaka prijimackam a napriek vysvedceniam prijata na bilingval. V skole nuda, zle znamky, nechut chodit do skoly a znova vyhazov. Presla na sukr. gympel, maturita o rok skor, takze ako cerstva 18tka nastupila na vysku (na zaklade sciotestov). V skole je nuda. Opat. Uvidim ako to cele skonci.... Tieto decka potrebuju podporu. Aprogen ju rozhodne neposkytol a studijny typ sa nestrati ani v beznej skole a casom sa deti viacmenej zrovnaju. Nehnevaj sa, ale pre mna si tiez premotivovana a cakas zazraky. A posledne: dcera pri nastupe do skoly-teplickej plynulo citala (boli v triede 3 citajuci), napriek tomu cely rok slabikovala.... pred nastupom do skoly vedela z hlavy pocitat cez desiatky, stovky, dokonca tisicky. Ako tretiacka na teplickej mala problem s prechodom cez 10. Moje informacie hltajuce dieta aprogen ubil.
@moni73 ahooj, myslim na vas 🙂. Aku vs si vybrala?
@katarina6 na Teplicku beru 48 deti, do styroch tried.
Na Bajkalskej na dni otvorenych dveri pred dvomi rokmi tvrdili uplne nieco ine ako pises. Vraveli, ze beru iba deti, ktore maju vsetky oblasti v pasme nadpriemeru, ze nesmu mat nic v priemere. Take dieta urcite nema IQ 120, ale viac. 120 ani nie je intelektove nadanie. Na Teplicku beru aj take deti, ktore maju niektore oblasti v pasme priemeru. Cize z toho nam vyslo, ze dostat sa na Teplicku je jednoduchsie ako na Bajkalsku.
@pineapple6 Prosim do akej skoly ste synceka prihlasili?
@pupava567 ideme skúsiť Narniu. Nie je teda pre nadane deti ale mne sa celkovo paci ich prístup, hodnoty a aj spôsoby učenia. A celkovo z ich strany bola asi najväčšia ochota v porovnaní s ostatnými školami. Skôr sa teda bojím ci mu to bude stačiť.
@kaktusik007
@kofa77
@moni73 🤣🤣🤣🤣 tak som uz zaskatulkovana a basta. Premotivovana. 🤣🤣🤣🤣
No musim sa uz smiat veru....
Este keby ste ma nazvali Nasrata mama, aj to by ma viac vystihovalo ako toto sarkasticke premotivovana mamicka 🤣... boze!
Sak som mama, snazim sa hladat cesty, ziskavat info, urobit nieco aj pre ine nadane.... a som premotivovana 🤣🤣🤣 a nie nehnevam sa, lebo ja sa s tym negativnym vyznamom tohto slova nestotoznujem... 🤣....
Citam vase skusenosti, rady, a uz zasa neviem co robit, co je to spravne pre syna.... pre nas.....
Je tam neskutocne vela premennych a ja si myslim, ze absolutne sa to neda takto zlahcovat ako tu pisete, ze toto je dobre a toto nie.... a proste zobud sa dievca a ved klasicka skola je fajn prenho.... 😅... a mozno aj ano, ale potrebujem, aby v nej bola nejaka Ucitelka s velkym U a ano potom nie je problem.....
Ale ked nie je.... tak ho nenecham na takej skole kde spoluziacka bije decka a ucka to neriesi a uz vobec nebude riesit nejake nadane decko....
Takze mne z toho vychadza asi len to.... ze bud cas ukaze, co sa nam do zivota pripletie... a velakrat mi to pomohlo, nechat veci len tak plynut a same sa to nejako vyriesilo, ukazala sa nam cesta ako dalej....
Linky na nejake stranky pre nadanych vsetko pozriem a budem sa snazit dat synovi, a co chce nech riesi, cita..... atd... ja sa budem nadalej snazit viac vzdelavat v tejto problematike.....
Alebo.... nieco zmenime....
A poviem vam tak, ze ak budeme menit skolu, jednoducho aj ked nieco neodporucate, mozno my tam budeme mat fajn kolektiv a ucku a bude to dobre... 🙂
A zasa naopak co odporucate, nakoniec moze vypalit zle, lebo nikdy nebude v takom kolektive o akom tu pisete (nepisete o sucasnej triede 1.roc. 🙂, co sa tyka nas) a nevieme ako to vypali.... aki tam budu ucitelia... ci zrovna nebude mat nejakeho noveho a bude nanic......
Takze zrejme to bude vsetko formou pokus omyl.....
A tie referncie budu vzdy pre kazdeho velmi individualne.....
Zistit aktualny stav triedy sa da len cez mamicky, ktore maju svoje deti v aktualnom tomto roku, s nimi si mozem zavolat, zistit aky je kolektiv triedy.... aki su ucitelia to su asi najkvalitnejsie info.....
Ak je to bezna skola, tak to iste a potom uz len rozhovor s p.uc.ak by sa dal uskutocnit a zistit ci by bola ochotna pracovat so synom atd....
Takze idem hladat tie ihly v kope sena.... 😅.... v beznych skolach.... kedze ZS pre nadanych su nedostupne, nemaju miesta....
A ked uz budem unavena, necham to vsetko tak....
No a uvidime....
Som Vam povdacna za vsetky vase postrehy...
Ak mate este konkretne linky, kde su nejake rozne ulohy, sifry atd pre nadanych prosim napiste....
@ullala vyšlo mu "len" 130. On mal vysoké performacne a nižšie verbálne co mu znížilo celkové skóre. Viem ze pre niekoho to je malo ale psychologicka aj do spravy napisala ze mal neviem uz aky test na urovni 1% populacie, len proste nema tie hodnoty vyvážené. Napríklad on sa sám naučil čítať, písať, dokonca si precita aj po anglicky. Spĺňa 9 z 10 z takých znakov nadaných deti aj keď ja som to dlho brala ako normálne. Preto sa bojím v škole ako zvládne hlavne ten prvý rok kde budú sa učiť pomaly len písmenká, počítať vraj len bodky ze čísla oni ešte nemajú vedieť písať 🙈
Ale teda na teplicku to je skutočne malo. Aj nam napísali ze síce spĺňa kritériá ale keďže išli od najvyšších čísiel tak sa kapacitne už nezmestil. Ono asi každý rok je iný, teraz išli vyslovene len podľa tých hodnot deti nechceli ani vidieť.
@katarina6 na Teplicku beru 48 deti, do styroch tried.
Na Bajkalskej na dni otvorenych dveri pred dvomi rokmi tvrdili uplne nieco ine ako pises. Vraveli, ze beru iba deti, ktore maju vsetky oblasti v pasme nadpriemeru, ze nesmu mat nic v priemere. Take dieta urcite nema IQ 120, ale viac. 120 ani nie je intelektove nadanie. Na Teplicku beru aj take deti, ktore maju niektore oblasti v pasme priemeru. Cize z toho nam vyslo, ze dostat sa na Teplicku je jednoduchsie ako na Bajkalsku.
@ullala ja mam info ze berú od 130, proste musí mať papier a vyberajú potom tých co majú vyvážené performacne a verbálne. Lebo vraj nadane deti sú 2 typy, tie s vyrovnaným skóre (nebývajú "problemove") a tie s nevyrovnanym (tie bývajú problémové) Tak som čítala v knihe Nadane dieťa. Preto si aj myslím ze kľudne dieťa s vyššími hodnotami ale vyrovnaným môže lepšie zvládať možno aj bežnú školu ale dieťa s nevyrovnanymi a trebárs s aj s nižšími môže mať problémy možno aj v škole pre nadaných.
@kaktusik007
@kofa77
@katarina6 vies, ono je to aj o pristupe.... ides cielene do skoly ze aha, mam nadane dieta, co s nim budete robit, ako budete s nim pracovat...
za mna - ano, asi aj ja som aktualne za premotivovanu mater, kedze dnes som bola na vysokej skole na studijnom oddeleni a ano, prisla som tam s prosikom ze mam nadane dieta a ze prosim ake su moznosti prednasok - lenze ja fakt nerozumiem veciam o com syn rozprava - proste sam si studuje oblasti matematiky a fyziky, ktore spadaju uz pod vysokoskolske studia. A ma medzery v inych oblastiach matematiky, a ja sa bojim ze ked sa teraz venuje integralom a derivaciam a nejak nema ponatia o limitach a ma medzery v niektorych typoch rovnic, tak ze to nebude robit neskor dobrotu... a chcem tomu dat taky nejaky uceleny smer - preto ta vyska.
A vidis, tiez narazam na problem - studovat na vs mozes az ked mas maturitu, maturitu ako nadany si moze spravit sice skor, ale to ja odmietam - pretoze povazujem za dolezite aby mal dostatocny kontakt s vrstovnikmi. A nie aby teraz v 14tich nabehol na VS k 20 rocnym.
mas pravdu, to, aku mam skusenost ja, neznamena, ze budes mat taku skusenost ty -- ide o povahu dietata, o jeho schopnosti, ide o teba ako rodica - ako vies komunikovat, ide o interakciu ucitel / dieta a ucitel / rodic. Mozno by pomohlo aktualnej ucitelke vysvetlit v skratke o com nadanie je, ako sa prejavuje... A mozno by pomohlo aj zmenit tvoje nastavenie a necakat ze dieta bude stale napredovat a ze sa musi akademicky rozvijat -- dieta sa rozvija, aj ked to nevidis. Syn nasobil ako predskolak, ako stvrtak riesil veci co spadali pod deviatacku matematiku, ako priman odmietal byt uz integrovany a ja som mala pocit ze stagnoval.... Ale sam si nasiel cestu a teraz ako konci terciu ma opat zaujem studovat veci vyrazne nad svoj populacny rocnik -- a uvidime ako to vsetko dopadne.
@moni73 jeeej, ahoj... no zaujimavu akademicku cestu si voli tvoje dieta... a ty ako rodic mozes len ticho stat a usmernovat, ale nepomozes si... Mozno vyska, na ktorej je, nie je zrovna pre nu to prave orechove.... neboj, ona si najde nieco, co ju bude bavit a co ju v konecnom dosledku uzivi -- len mozno potrebuje viac casu, aby to nasla...
@katarina6 nechcem byť zlá, ale... Tie 4 školy pre nadané deti + montessori + Narnia + anglická/nemecká ZŠ + výberová trieda na Novohradskej, od 2.st. Gamča bohato pokryjú nadané deti v BA. A ani na tých školách všetky deti nie sú extra nadané. Dosť často pred 1.roč. majú vyššie hodnotenie intelektu, ale súvisí to mnohokrát s rodičmi, časom a aktivitami, ktorý venujú malým deťom, rozvíjajú ich. Ale často v týchto výberových ZŠ tieto deti už "nevládzu", tu sa ukáže reálna kapacita. Ani aprogen či iný špeciálny prístup im nepomôže. A z nadaných sa stávajú obyčajné. Pre vysvetlenie: krivka nadania kolíše, nie je stabilná. Naozaj len tie 2% populácie sú reálne nadané.
@ullala vyšlo mu "len" 130. On mal vysoké performacne a nižšie verbálne co mu znížilo celkové skóre. Viem ze pre niekoho to je malo ale psychologicka aj do spravy napisala ze mal neviem uz aky test na urovni 1% populacie, len proste nema tie hodnoty vyvážené. Napríklad on sa sám naučil čítať, písať, dokonca si precita aj po anglicky. Spĺňa 9 z 10 z takých znakov nadaných deti aj keď ja som to dlho brala ako normálne. Preto sa bojím v škole ako zvládne hlavne ten prvý rok kde budú sa učiť pomaly len písmenká, počítať vraj len bodky ze čísla oni ešte nemajú vedieť písať 🙈
Ale teda na teplicku to je skutočne malo. Aj nam napísali ze síce spĺňa kritériá ale keďže išli od najvyšších čísiel tak sa kapacitne už nezmestil. Ono asi každý rok je iný, teraz išli vyslovene len podľa tých hodnot deti nechceli ani vidieť.
@pineapple6 ak tvoje dieťa bude naďalej "excelovat", je možný prestup na Teplicku od 2. či vyšších ročníkov. Dobiehať bude pravdepodobne len angličtinu, a to si viete ošetriť napr. detskými kurzami.
Moje dieta po ukonceni ss, co bude asi tiez o rok skor vraj pojde oberat ovocie do Italy🤦♀️
Moje dieta po ukonceni ss, co bude asi tiez o rok skor vraj pojde oberat ovocie do Italy🤦♀️
@kofa77 vyborne! och. ale nepomozes si.
@moni73 🤣🤣🤣🤣 tak som uz zaskatulkovana a basta. Premotivovana. 🤣🤣🤣🤣
No musim sa uz smiat veru....
Este keby ste ma nazvali Nasrata mama, aj to by ma viac vystihovalo ako toto sarkasticke premotivovana mamicka 🤣... boze!
Sak som mama, snazim sa hladat cesty, ziskavat info, urobit nieco aj pre ine nadane.... a som premotivovana 🤣🤣🤣 a nie nehnevam sa, lebo ja sa s tym negativnym vyznamom tohto slova nestotoznujem... 🤣....
Citam vase skusenosti, rady, a uz zasa neviem co robit, co je to spravne pre syna.... pre nas.....
Je tam neskutocne vela premennych a ja si myslim, ze absolutne sa to neda takto zlahcovat ako tu pisete, ze toto je dobre a toto nie.... a proste zobud sa dievca a ved klasicka skola je fajn prenho.... 😅... a mozno aj ano, ale potrebujem, aby v nej bola nejaka Ucitelka s velkym U a ano potom nie je problem.....
Ale ked nie je.... tak ho nenecham na takej skole kde spoluziacka bije decka a ucka to neriesi a uz vobec nebude riesit nejake nadane decko....
Takze mne z toho vychadza asi len to.... ze bud cas ukaze, co sa nam do zivota pripletie... a velakrat mi to pomohlo, nechat veci len tak plynut a same sa to nejako vyriesilo, ukazala sa nam cesta ako dalej....
Linky na nejake stranky pre nadanych vsetko pozriem a budem sa snazit dat synovi, a co chce nech riesi, cita..... atd... ja sa budem nadalej snazit viac vzdelavat v tejto problematike.....
Alebo.... nieco zmenime....
A poviem vam tak, ze ak budeme menit skolu, jednoducho aj ked nieco neodporucate, mozno my tam budeme mat fajn kolektiv a ucku a bude to dobre... 🙂
A zasa naopak co odporucate, nakoniec moze vypalit zle, lebo nikdy nebude v takom kolektive o akom tu pisete (nepisete o sucasnej triede 1.roc. 🙂, co sa tyka nas) a nevieme ako to vypali.... aki tam budu ucitelia... ci zrovna nebude mat nejakeho noveho a bude nanic......
Takze zrejme to bude vsetko formou pokus omyl.....
A tie referncie budu vzdy pre kazdeho velmi individualne.....
Zistit aktualny stav triedy sa da len cez mamicky, ktore maju svoje deti v aktualnom tomto roku, s nimi si mozem zavolat, zistit aky je kolektiv triedy.... aki su ucitelia to su asi najkvalitnejsie info.....
Ak je to bezna skola, tak to iste a potom uz len rozhovor s p.uc.ak by sa dal uskutocnit a zistit ci by bola ochotna pracovat so synom atd....
Takze idem hladat tie ihly v kope sena.... 😅.... v beznych skolach.... kedze ZS pre nadanych su nedostupne, nemaju miesta....
A ked uz budem unavena, necham to vsetko tak....
No a uvidime....
Som Vam povdacna za vsetky vase postrehy...
Ak mate este konkretne linky, kde su nejake rozne ulohy, sifry atd pre nadanych prosim napiste....
@katarina6 určite nie si premotivovana. Skúšali ste bežnú ZŠ nešlo to, skusate súkromnú a stale to nie je ono. Mne by práve prišlo smutné ak to rodicia nechajú tak..
Co sa tyka odporúčaní a neodporucani na školy. Vôbec by som sa nariadila tým co povedia iní, veľa krát sú všeličo len reči. Samozrejme treba zvážiť skúsenosti iných ludi ale človek si vždy spraví na to svoj názor, každý máme hlavne iné kritériá a očakávania.
Podľa mňa si tu mala veľmi dobry úmysel a ja stále sa s tým tiež stotožňujem ze možno by stalo za to niečo poriesit a vybojovať možno nie už pre naše deti ale pre tie ďalšie. V BA by sa rozhodne ujala aj sukromna skola pre nadane, šikovné, iné.. deti.
Alebo minimálne trieda, aj ak by sa za ňu platilo, určite by sa naplnila. Rodicia platia za krúžky, CLIL na školách sa tiež platí a je o to bitka...koľko detí sa hlási na košickú každý rok? 300? A dostane sa 20..co ten zvyšok?
Ja co som za tu krátku dobu co toto riešim stihla nájsť tak prečítala som knižku Nadane dieta (tam je veľa vecí ozaj krásne vysvetlených aj je samostatná kapitola ohľadom skoly).
Stránka Intelektovo.sk tam som si zaplatila konzultáciu so psychologickou a super vie poradiť ohľadom škôl, akurát že ona je z Košíc a tie BA školy moc nepozná ale určite vie v tejto oblasti asi najviac na Slovensku sa tomu venuje.
Čo sa u nás osvedčilo ako aktivita na doma tak pripravím mu taky "pribeh" s úlohami a vždy ma niečo vyriešiť aby sa dostal ďalej (bud pracovný list, nejaku hádanku, niečo hľadať v dome na základe indícií, nejaký hlavolam) a na konci ma rozuzlenie. To vidím ako mu oči žiaria a potom ďakuje celý večer a pýta sa kedy to bude znova :D
@katarina6 nechcem byť zlá, ale... Tie 4 školy pre nadané deti + montessori + Narnia + anglická/nemecká ZŠ + výberová trieda na Novohradskej, od 2.st. Gamča bohato pokryjú nadané deti v BA. A ani na tých školách všetky deti nie sú extra nadané. Dosť často pred 1.roč. majú vyššie hodnotenie intelektu, ale súvisí to mnohokrát s rodičmi, časom a aktivitami, ktorý venujú malým deťom, rozvíjajú ich. Ale často v týchto výberových ZŠ tieto deti už "nevládzu", tu sa ukáže reálna kapacita. Ani aprogen či iný špeciálny prístup im nepomôže. A z nadaných sa stávajú obyčajné. Pre vysvetlenie: krivka nadania kolíše, nie je stabilná. Naozaj len tie 2% populácie sú reálne nadané.
@lilke momentálne to určite nestačí. Je nenormálny pretlak aj na bežné školy. Mimo spadu sa nedá dostať a aj spadove školy nestačia. Tým pádom je viac aj tých nadaných...a hlavne tieto školy co spomínaš nie sú len pre BA deti ale celé BA široké okolie. Všetky BA satelity, Pezinok, Senec, atď...
@pineapple6 ak tvoje dieťa bude naďalej "excelovat", je možný prestup na Teplicku od 2. či vyšších ročníkov. Dobiehať bude pravdepodobne len angličtinu, a to si viete ošetriť napr. detskými kurzami.
@lilke práve angličtinu ma dobru už teraz a začal sa sám učiť po taliansky. Jasne my uvidíme co s nim bude ak zvládne školu na ktorú ide tak ja budem len a len rada. Ja nepotrebujem aby mal nálepku nadane dieta ani aby chodil na najlepšiu školu. Pre mňa je dôležité aby bol spokojný a mal v skole aj deti s ktorymi si bude rozumiet a akurát na tie jazyky ja kladiem dôraz..
Ale nemyslím si ze teda na teplicku je ľahké prestúpiť, vid skúsenost Katky.
@kaktusik007
@kofa77
@moni73 ahoj, áno, davno sme sa nebavili, asi sme už všetky "z najhoršieho" vonku 😂😅🙈 Ale vidím, že to je ako cez kopirák s tými našimi AS. A začínam si myslieť, že AS nadané deti spravia rodičovi veľmi dobrú službu - rodič absolútne nič neočakáva 😂😂😂🙈 Preto nám možno autorka príde ako "premotivovana", aj keď to tak vôbec nemusí byť, len proste my už sme úplne inak nastavené.
@katarina6 vies, ono je to aj o pristupe.... ides cielene do skoly ze aha, mam nadane dieta, co s nim budete robit, ako budete s nim pracovat...
za mna - ano, asi aj ja som aktualne za premotivovanu mater, kedze dnes som bola na vysokej skole na studijnom oddeleni a ano, prisla som tam s prosikom ze mam nadane dieta a ze prosim ake su moznosti prednasok - lenze ja fakt nerozumiem veciam o com syn rozprava - proste sam si studuje oblasti matematiky a fyziky, ktore spadaju uz pod vysokoskolske studia. A ma medzery v inych oblastiach matematiky, a ja sa bojim ze ked sa teraz venuje integralom a derivaciam a nejak nema ponatia o limitach a ma medzery v niektorych typoch rovnic, tak ze to nebude robit neskor dobrotu... a chcem tomu dat taky nejaky uceleny smer - preto ta vyska.
A vidis, tiez narazam na problem - studovat na vs mozes az ked mas maturitu, maturitu ako nadany si moze spravit sice skor, ale to ja odmietam - pretoze povazujem za dolezite aby mal dostatocny kontakt s vrstovnikmi. A nie aby teraz v 14tich nabehol na VS k 20 rocnym.
mas pravdu, to, aku mam skusenost ja, neznamena, ze budes mat taku skusenost ty -- ide o povahu dietata, o jeho schopnosti, ide o teba ako rodica - ako vies komunikovat, ide o interakciu ucitel / dieta a ucitel / rodic. Mozno by pomohlo aktualnej ucitelke vysvetlit v skratke o com nadanie je, ako sa prejavuje... A mozno by pomohlo aj zmenit tvoje nastavenie a necakat ze dieta bude stale napredovat a ze sa musi akademicky rozvijat -- dieta sa rozvija, aj ked to nevidis. Syn nasobil ako predskolak, ako stvrtak riesil veci co spadali pod deviatacku matematiku, ako priman odmietal byt uz integrovany a ja som mala pocit ze stagnoval.... Ale sam si nasiel cestu a teraz ako konci terciu ma opat zaujem studovat veci vyrazne nad svoj populacny rocnik -- a uvidime ako to vsetko dopadne.
@moni73 jeeej, ahoj... no zaujimavu akademicku cestu si voli tvoje dieta... a ty ako rodic mozes len ticho stat a usmernovat, ale nepomozes si... Mozno vyska, na ktorej je, nie je zrovna pre nu to prave orechove.... neboj, ona si najde nieco, co ju bude bavit a co ju v konecnom dosledku uzivi -- len mozno potrebuje viac casu, aby to nasla...
@kaktusik007 Harvard ma zdarma online kurzy, skuste popozerat, ak mu nerobi anglictina problemy.
alebo ine unverzity.
potom je moznost robit AP kurzy online
ja napr. lutujem, ze som dala otestovat iq decka. keby som nic nevedela, som v klude, ze mam bystre decko, tak som celu zs bola akokeby pod tlakom, ze ci by si nedalo spravit viac a ci nekrpatie a pod. kraviny.😠
nastatsie ma to preslo.
ono celkovo rodic najprv je z toho taky happy, riesi, preziva, ale vekom to vysumi vsetko, aspon u mna , ale az tak koncom ZS sa to stalo. ale moze to byt len u mna, tie emocie.
Nerozumiem, ako môže niekto nazvať rodiča premotivovaným, keď sa snaží urobiť pre svoje dieťa maximum. My sme takto všetko riešili už od škôlky (3 rokov, dovtedy bola doma), kde to rieši ešte menej rodičov a som za to šťastná. Dieťa nemá žiadne traumy, malo naozaj pekné detstvo. A teraz je na Skalickej a som opäť rada, keď to porovnám so skúsenosťami rodičov z bežných škôl, kde sa nudia aj deti, ktoré nie sú diagnostikované ako nadané. Nie je to o premotivovanosti - je to o tom, že dieťa dostáva viac podnetov, mozog musí primerane reagovať a preto nestagnuje. Aj Skalická by mohla byť ešte lepšia, ale zase sme v nejakých reálnych súvislostiach, nie sú učitelia, tak buďme radi, že je to aspoň takto. A áno, niektoré deti o nadanie "prídu" (neviem, čo sú hlavné faktory) - napr. každý rok niekto nespraví testy na 8-ročné gymnázium (z Teplickej na Skalickú), ale určite by som netvrdila, že je to bežné a nejaké masovo rozšírené. Držím palce všetkým, ktorí chcú pre svoje deti čo najviac, lebo bojovať v týchto našich končinách, kde na to nie sú podmienky a kde vás dokonca aj ostatní rodičia za túto snahu hejtujú, je naozaj ťažké. Ale na Teplickej / Skalickej je naozaj dobrá atmosféra a pekný prístup k deťom. Ak niekto tvrdí, že je to úúúplne inak, tak buď tam jeho dieťa nechodí a on/ona to "počul/a", alebo mal naozaj veľkú smolu (čo mi je ľúto). Ja verím, že s novým vedením to bude ešte o niečo lepšie. Snáď sa nemýlim🙂
ja napr. lutujem, ze som dala otestovat iq decka. keby som nic nevedela, som v klude, ze mam bystre decko, tak som celu zs bola akokeby pod tlakom, ze ci by si nedalo spravit viac a ci nekrpatie a pod. kraviny.😠
nastatsie ma to preslo.
ono celkovo rodic najprv je z toho taky happy, riesi, preziva, ale vekom to vysumi vsetko, aspon u mna , ale az tak koncom ZS sa to stalo. ale moze to byt len u mna, tie emocie.
@kofa77 no ja som z toho vobec nebola happy, skor som.si povedala, ze a co teraz?
Skor zdesenie, ze vobec o tejto problematike nic neviem....
Ale ja som rada, zepiznam stav a potom ked som.si citala knihu Nadane dieta, tak som sa vydesila este viac.....ale aj vela veci mi zapadlo, co sa u syna prejavovalo... a ja som to riesila nechapanim preco taky je.....
A tym, ze viem co teda ma aky "stav", tak viem viac veci chapat.....
A urcite by v tej skole kde bol mebol stastny, ved 1.5mes.chodil nasraty domov aj ked som.p.uc.povedala, aby mu dala narocnejsie priklady....
To je jedno...uz sa nechcem opakovat....
Beriem to ako nasu cestu a nenecham dieta niekde, kde je nestastne....
Skola ma byt bezpecnym prostredim a nezabijat chut ucit sa.
@lilke hej to mas zrejme pravdu, ale nikde nemaju volne miesto pre nas...spominane alternativy... 😔
@lilke práve angličtinu ma dobru už teraz a začal sa sám učiť po taliansky. Jasne my uvidíme co s nim bude ak zvládne školu na ktorú ide tak ja budem len a len rada. Ja nepotrebujem aby mal nálepku nadane dieta ani aby chodil na najlepšiu školu. Pre mňa je dôležité aby bol spokojný a mal v skole aj deti s ktorymi si bude rozumiet a akurát na tie jazyky ja kladiem dôraz..
Ale nemyslím si ze teda na teplicku je ľahké prestúpiť, vid skúsenost Katky.
@katarina6 ja si myslim, ze mozes byt kludna. Mas sikovne dieta, aj ho intelektovo odmerali, zrejme sa nestrati. Co maju robit mamky normalnych deti, ked vidia aka je kvalita nasho skolstva a teda najma v BA to ma svoje specifika.
@pineapple6 rovnako sme pred rokmi uvazovali pri vybere skoly. Je to velka manez, vselico sa tam deje, o com ani netusis. Ale mozno to bude pre vase dieta vpohode. V kazdom pripade je to experiment LEN.
@katarina6 ja si myslim, ze mozes byt kludna. Mas sikovne dieta, aj ho intelektovo odmerali, zrejme sa nestrati. Co maju robit mamky normalnych deti, ked vidia aka je kvalita nasho skolstva a teda najma v BA to ma svoje specifika.
@pineapple6 rovnako sme pred rokmi uvazovali pri vybere skoly. Je to velka manez, vselico sa tam deje, o com ani netusis. Ale mozno to bude pre vase dieta vpohode. V kazdom pripade je to experiment LEN.
@eli3k co tým myslíš? Môžeš napísať viac? Kľudne aj do spravy..
@katarina6 , fandim ti a obdivujem, ze mas odvahu a silu ist do boja. Uplne ta chapem, nie si premotivovana, chces, aby tvoje dieta bolo spokojne a aby sa rozvijalo podla jeho potrieb. Mam deti na Teplickej, na 1.stupni. Obe v pasme extremneho nadpriemeru, ale aj tak som trpla, ci sa na skolu dostanu, lebo nadanych deti je hlavne v okoli BA koncentrovanych naozaj vela. Viem si predstavit, ako by moje deti trpeli na beznej ZS. Naozaj potrebuju ist do hlbky, zaoberat sa zaujimavymi temami, riesit priklady, ktore su komplikovanejsie, nie priamociare, ale co je dolezite, potrebuju byt aj v prostredi "medzi svojimi". Jednak pre to, ze nevnimaju, ze vycnievaju z davu, lebo vsetky deti v triede su nadane a este aj delenie do skupin na M, Sj a Aj podporuje to, ze su spolu deti cca na rovnakej urovni, ci uz vedomosti, alebo rychlosti/systemu prace a nemaju pocit, ze su "lepsi", ako ini. Dalsim faktorom, ze hra, alebo debata deti je na inej urovni, resp. v inej oblasti zaujmu, ako bezne, co je dane tym, ze deti maju mentalny vek omnoho vyssie ako ich skutocny. Na beznej skole, aj ak by mali kamosov, by si zrejme nevedeli najst partnerov do debaty, alebo by mohli byt za divnych. Napriek tomu, aj moje dieta malo prve 2 rocniky nestasne vylevy o tom, na co chodi do skoly, ved sa tam naucilo 4% navyse k tomu, co uz vie. Nie je tu individualny pristup, vyucovanie sa neprisposobuje potrebam jednotlivcov, ani vsetky ucitelky nie su idealne, ale v globale hodnotim tento koncept ako velmi dobry. Deti su spokojne, ucitelia chapu nastavenie deti a nerisia malichernosti typu uprava zositov, alebo, ze si dieta na hodine miesto prace kresli, ved pri preskusani ucivo aj tak vie, nie su zatazovane zbytocnymi ulohami...a teda spokojni sme aj my, rodicia. Ziaden rodic si nic nenamysla, ani nema potrebu sa svojimi detmi vystatovat. Naopak, sme si oporou, lebo riesime rovnake "problemy" a pocity a vzajomne sa vieme pochopit, ci podporit. Ja som mala ako backup, ak by to nevyslo, aspon skoly s CLIL. Kamarati riesia nadanie na matiku tym, ze ich dieta na beznej ZS hodi na M o rocnik vyssie - ZS Hubeneho. Ak sa nic nepodari, skuste na Teplicku a ostatne skoly aspon pri prestupe na 8r gymnazium. Drzim palce.
PS: za mna pracovne listy na doma, kruzky a pod.nikdy nenahradia to, ze dieta je 6-8+h v skole, kde nie je pochopene. A preco by malo robit doma nieco navyse, aby ostalo stimulovane, ked tu stimulaciu moze dostat v skole.

@akvi 🤣🤣🤣 no to si mi moc nepomohla...takze na SK nic...iba hladat tie ihly v kopach sena?- osvietene ucky niekde?
Ja ze mas realne tipy na take skoly tu na SK....ze budu v BA...
@katarina6 na SK je v tomto momente jediná slobodná škola, aj to v experimentálnom overovaní a borí sa s presne tými istými problémami, ako tie české, čo sa týka obsahu. Tie "iné" veci neviem, ako má vyriešené, nepoznám žiadnych denných študentov, ktorí tam chodia, poznám len pár DV, ktorí ju majú ako kmeňovu. Takže na slobodnú školu na SK môžeš rovno zabudnúť. Skôr by som sa zamerala na školy komunitné, v BA ich máte celkom dosť. Akurát nájsť vyhovujúcu tiež nemusí byť jednoduché.