icon

Práca alebo bývanie: Čo si nájsť ako prvé?

13. aug 2026

ahojte. hľadám si job v BA a pretože bývam 3 hodiny od mesta, budem si musieť hľadať aj bývanie. ale čo hľadať prvé? ak si budem najprv hľadať job tak je pravdepodobné že ak poviem že v meste nebývam tak to zamestnávateľa odradí. bola som totižto na pár pohovoroch a na každom sa ma pýtali na situáciu s bývaním. na druhej strane ak im budem klamať a poviem im že bývanie mám, bojím sa že si nebudem môcť rýchlo niečo nájsť a bude to komplikovanejšie lebo si plánujem prenajať len izbu zatiaľ. myslím si že spolubyvanie si je ťažšie nájsť než garsónku alebo jednoizbák. čo poviete vy?

anonym_ea2672
13. aug 2026

Najskôr prácu. A ak sa tá to na pohovore opytaju, tak daj neutrálnu odpoved, že tuto otázku mam vyriešenú. Nemusíš nikomu vesat na nos, že ešte si ubytko len hľadáš

anonym_004128
13. aug 2026

@anonym_autor podla mna je spolubyvanie uplne vpohode najst... a prosim ta, to kde sa pytaju na pohovore, ci mas byvanie? Co ich je do toho? Na FB v skupinach s prenajmom alebo "flatmates.sk" ... inzeratov plno...

anonym_afe586
13. aug 2026

Ja som mala túto istú dilemu pred "chvíľou" a najprv som dala výpoveď potom hľadala prácu a na Tom základe hľadala bývanie v cca tej časti čo mám prácu, lebo cestovaním v rámci ba vieš stratiť dosť času a spolubyvanie nájdeš v pohode

anonym_afe586
13. aug 2026

A otázku ohľadom bývania som tiež mala na pohovore a povedala som, že od napr februára som v Bratislave bodka

anonym_afe586
13. aug 2026

V životopise som nemala uvedené mesto a pohovory najmä prvé kolá som mala online

autor
13. aug 2026
@anonym_004128

@anonym_autor podla mna je spolubyvanie uplne vpohode najst... a prosim ta, to kde sa pytaju na pohovore, ci mas byvanie? Co ich je do toho? Na FB v skupinach s prenajmom alebo "flatmates.sk" ... inzeratov plno...

@anonym_004128 no tá ich otázka jasne naznačovala že preferujú niekoho z mesta a zamestnať čo najskôr.

anonym_afe586
13. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_004128 no tá ich otázka jasne naznačovala že preferujú niekoho z mesta a zamestnať čo najskôr.

@anonym_autor tak treba nájsť nieco, kde sú ochotní počkať prípadne začneš s hľadaním práce neskor keď sa ti bude blížiť koniec v predošlej práci, neboj, prácu v ba si nájdeš rýchlo

autor
13. aug 2026
@anonym_afe586

Ja som mala túto istú dilemu pred "chvíľou" a najprv som dala výpoveď potom hľadala prácu a na Tom základe hľadala bývanie v cca tej časti čo mám prácu, lebo cestovaním v rámci ba vieš stratiť dosť času a spolubyvanie nájdeš v pohode

@anonym_afe586 neupredňostňujú teraz najmä študentov ktorí si hľadajú spolubývanie? ja študent nie som

anonym_fe8420
13. aug 2026

Hladaj oboje naraz,a uvidis co budes mat skor.

doriiis
13. aug 2026

Oboje naraz by som hľadala. Niektorí zamestnávatelia ponúkajú aj ubytovanie

autor
13. aug 2026
@anonym_afe586

@anonym_autor tak treba nájsť nieco, kde sú ochotní počkať prípadne začneš s hľadaním práce neskor keď sa ti bude blížiť koniec v predošlej práci, neboj, prácu v ba si nájdeš rýchlo

@anonym_afe586 momentálne nepracujem čiže ohľadom toho žiadne obmedzenie nemám

anonym_afe586
13. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_afe586 neupredňostňujú teraz najmä študentov ktorí si hľadajú spolubývanie? ja študent nie som

@anonym_autor nie, aj pracujúce ženy hľadajú spolubyvanie

cyberk
13. aug 2026

Zalezi ako si veris, ja som si najprv ubytko a potom pracu, ale ja som vedela, ze sa zamestnam, vsak je to hlavne mesto, to by uz co bolo 😅

anonym_a16e15
13. aug 2026

ja som našla najskôr prácu a potom ubytovanie, nikto sa ma na pohovore nepýtal na bývanie, a to som bola hodinu a pol od BA

anonym_d6c811
13. aug 2026

Urcite najprv pracu... Aj keby som byvanie na poslednu chvilu nasla aj s dochadzanim do BA z okolitych miest, docasne, ... Ale neverim ze by bol taky problem najst jednu izbu.
A na pohovoroch by som nediskutovala na tuto temu, povedala by som ze samozrejme byvanie mam zabezpecene, nebudem predsa dochadzat z Ruzomberka (priklad, 3h od BA 😃 )...
Drzim palce.

tundra
13. aug 2026

@anonym_autor z mojej osobnej skusenosti,sa vzdy najskôr hlada praca,nasledne ubytovanie.
Poloz si otazku,ci by si prenajala byt alebo izbu niekomu,kto nema pracu.Drzim palce🍀

anka64
13. aug 2026

@anonym_autor Ahoj! Úplne ti rozumiem, toto je klasická dilema „sliepka alebo vajce“, ktorú riešila asi každá z nás, keď sa sťahovala za prácou do väčšieho mesta z diaľky. Tu je pár mojich postrehov, ako by som k tomu pristúpila ja:

Určite by som zamestnávateľovi neklamala
Hovoriť, že už máš bývanie, hoci ho nemáš, sa málokedy oplatí. Ak dostaneš ponuku a zistí sa, že nemáš kde zložiť hlavu, môže to hneď na začiatku naštrbiť dôveru. Zamestnávateľov totiž málokedy zaujíma tvoja aktuálna adresa – chcú len istotu, že budeš v práci včas a nebudeš zničená z dlhého cestovania.

Zvoľ radšej proaktívnu komunikáciu
Skús to na pohovore podať tak, že máš situáciu pod kontrolou. Ja by som povedala niečo v zmysle: „Bývam síce mimo Bratislavy, ale aktívne si hľadám bývanie a som pripravená nastúpiť do niekoľkých dní od podpisu zmluvy.“

Skús si nájsť dočasný medzistupeň
Najväčší stres ti opadne, ak si na prvé týždne zabezpečíš prechodné bývanie – napríklad lacnejší podnájom na mesiac, Airbnb alebo dočasný sublet. Vďaka tomu môžeš na pohovoroch s čistým svedomím tvrdiť, že v meste už zázemie máš, čo ti výrazne zvýši šance. Zatiaľ by som určite rozbehla hľadanie práce aj trvalejšieho ubytovania súbežne.

Spolubývanie vs. vlastný byt
Máš úplnú pravdu v tom, že nájsť dobré spolubývanie môže trvať dlhšie, pretože prebieha aj vzájomné "kastingové" kolo s budúcimi spolubývajúcimi. Na druhej strane, skús pozrieť špecializované skupiny na Facebooku zamerané na prenájmy v Bratislave. Často tam baby hľadajú náhradníčky do izieb zo dňa na deň, čo býva podstatne rýchlejšie ako riešiť celú garzónku cez realitku a platiť vysoké depozity.

Držím ti veľmi palce, dá sa to zvládnuť, len to chce pevné nervy a jasný plán!

ankare
13. aug 2026

@anonym_autor najskôr prácu. Podľa nej si nájdeš lokalitu na bývanie.

anonym_21d9ec
14. aug 2026

ja by som urcte najprv hladala pracu.. po prve vies kde budes pracovat v akej lokalite, aky budes mat prijem a teda ake byvanie si mozes dovolit.. navyse vacsinou v praci nezacnes na druhy den.. na nastupe sa vies dohodnut.. kazdopadne ja som raz byvala mesiac v hoteli kym som si nasla to svoje byvanie.. stalo to 400 eur.. take ponuky ma Hotel Bratislava alebo West na kolibe, urcite je ich viac

tykat
14. aug 2026

@anonym_autor prácu jednoznacne

anonym_773ddf
14. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor kazdemu je jedno, ci si student alebo nie, hlavne, ze platis

maraba
14. aug 2026

práca aby si mal z čoho platiť nájom.

anonym_18f819
Včera o 14:26

@anonym_autor niektorí ľudia chcú, aby človek pracoval dlhodobo, lebo to je risk.Mas nejaké peniaze našetrené?