Prečo sú ceny bytov v Bratislave také vysoké?
Dlhsiu dobu sledujem ceny starsich panelakov v Petrzalke. Momentalne si pytaju na portaloch za povodne byty 339000? Rekonstrukcia pred 20r je podla mna povodny stav. To tie ceny si davaju predavajuci alebo realitky len tak ako sa im paci?
Neviem aka lokalita presne ale principialne trhovy mechanizmus funguje aj v oblasti nehnutelnosti - dopyt vs ponuka. Ak ludia budu kupovat byty za 300tis tam preco by ich niekto predaval za menej? Ak je cena prestrelena, tak byt nikto nekupi a majitel moze skusit nizsiu
Snáď odhadca. Ale úprimne? Za pár metrov št., stará oštara..😵💫 radšej ďalej od BA a nový domček s tak akurát pozemkom.
@anonym_autor
V kapitalizme sa povie ze je to ponuka, dopit, cenu moze dat aj stara blaskova ked sa to preda
Snáď odhadca. Ale úprimne? Za pár metrov št., stará oštara..😵💫 radšej ďalej od BA a nový domček s tak akurát pozemkom.
@anonym_91d212 Myslis leziace panelaky a potom stravit zivot v aute?
predávajúci popozerá na portály ceny podobných nehnuteľností v blízkom okolí a podľa toho navrhne cenu. Samozrejme prestrelenú. aby mal z čoho znižovať.
@anonym_082988 myslím králikáreň, kde sa griluje max na balkóne, vyjdeš za vchodové dvere a už nie si na svojom pozemku, kde po 22hej aj prd pocut, nemáš pomaly kde parkovať….. tak vieš, to všetko u niekoho vyvoláva pocit úzkosti.🤷♀️
My teda máme novostavbu a budeme ju predávať lebo ideme do väčšieho. Mali sme nejakú predstavu o cene, ale prečo by som predala za menej, keď sa rovnaký byt vo vedľajšom vchode predal za 25 tisíc viac ako moja predtava? Plus teda väčší byt je fakt drahý a dofinancujeme to z predaja, takže áno, nemôžeme ho predať za toľko koľko stal pred 7-8 rokmi.
My teda máme novostavbu a budeme ju predávať lebo ideme do väčšieho. Mali sme nejakú predstavu o cene, ale prečo by som predala za menej, keď sa rovnaký byt vo vedľajšom vchode predal za 25 tisíc viac ako moja predtava? Plus teda väčší byt je fakt drahý a dofinancujeme to z predaja, takže áno, nemôžeme ho predať za toľko koľko stal pred 7-8 rokmi.
chapem ze su ceny vysoke. Ale pred 5mesiacmi isli ceny takych bytov za 250000-270tis a zrazu ze 300tisic az 339tis.
@anonym_082988 vždy lepšie ležiaci panelák ako byt kde nemôžem prat kedy chcem, pocuvat hudbu, alebo mať deti bez toho, že mi niekto bucha na radiátor.Ano, potrebujem ku šťastiu kúsok hliny, kvety deku kde si s deťmi ľahnem a mať viac životného priestoru ako 4 steny a pri každej príležitosti utekať z bytu, lebo sa tam nič nedá robit
@anonym_autor ten byt bude nepredajný.Za tu sumu môže mať niekto lepší štandard ako prestarnutu Petržalku a asocialov
@anonym_082988 Presne, z môjho pohľadu aj kdekoľvek mimo BA, v radových zástavbách kde mám spoločné steny napravo a naľavo (alebo veľmi malú vzdialenosť medzi domami) a pozemok 80 m2 a počujem siedmeho suseda, keď telefonuje alebo griluje a všetci o tom vedia, nehovoriac o párty alebo domácich zvieratkách, to nie je.sukromie domčeka. To už potom naozaj skôr panelák, kde medzi.mnou a susedom je výťahová šachta.
@anonym_autor
V lepšej štvrti v Bratislave sa okolo nás predali 3 domy v pôvodnom stave. Jeden za 700-tisíc, druhý za 800-tisíc, cenu posledného neviem, ale to je jedno – všetky sú už zbúrané.
@anonym_082988 Presne, z môjho pohľadu aj kdekoľvek mimo BA, v radových zástavbách kde mám spoločné steny napravo a naľavo (alebo veľmi malú vzdialenosť medzi domami) a pozemok 80 m2 a počujem siedmeho suseda, keď telefonuje alebo griluje a všetci o tom vedia, nehovoriac o párty alebo domácich zvieratkách, to nie je.sukromie domčeka. To už potom naozaj skôr panelák, kde medzi.mnou a susedom je výťahová šachta.
@anonym_aee902 veď nech si každý žije ako chce. Ale rozcarovana som zostala po poznámke “život v aute”😵💫 nie všetci pracujú výlučne v Bratislave, nie každý cestuje za prácou….. a naopak, ludia žijúci v Bratislave nemajú auta? Nevedia soferovat? Všetci chodia do prace pešo?😵💫 alebo sú strateni bez semaforov? 🤔 jasne, u nás sa griluje cele leto v inom dvore, pes je v každom druhom dvore, prdy nepocujeme, pretože nemáme domy nalepené na sebe a nikto v okoli necestuje do prace do Bratislavy. 🤷♀️
@anonym_autor len Petržalka? Pozri východ.
@anonym_autor cenu určuje dopyt, čím vyšší dopyt tým vyššia cena. Všetci by chceli bývať v Bratislave a okolí, tak to tak potom tie ceny vystrelí do nebies
@anonym_autor dobrá téma, tiež ma zaujíma, prečo sú ceny bytov také vysoké. Najmä keď tie byty sú už po svojej životnosti. Stavané boli v 70tych - 80tych rokoch na 50 rokov. Dnes sa predávajú akoby to bolo terno. Staré, nejako poplátané, suma toľko, čo zarobíš za 30 rokov, teda takmer celý produktívny život. Celé choré.
Môj známy pracuje v realitnej kancelárii dlhé roky a vravel že realitky majú v ponuke byty alebo celkovo nehnuteľnosti ktoré vlastne ani “neexistujú” pripadne sú už dávno predané. Podstata spočíva v tom že tieto nehnuteľnosti majú určitú cenu ktorá ma na začiatku navodzovať akceptáciu ceny= je to psychologicka hra.😉 V záujemcovi to ma vyvolať pocit že “veď tieto ceny sú normálne” pretože tieto nehnuteľnosti majú vždy v ponuke vyššiu hodnotu, a záujemcovi o inú nehnuteľnosť sa maju zdať ceny relatívne dobre v porovnaní s týmito fake predraženými ,a ak sa na nich záujemca pýta skratka mu povedia že buď už sa predali alebo sú rezervované. Povedal že to zaberie veľa času a úsilia vkuse menit inzeráty obmieňať fotografie aby nato nik neprišiel ale vraj sa to oplatí 😃
@anonym_autor dobrá téma, tiež ma zaujíma, prečo sú ceny bytov také vysoké. Najmä keď tie byty sú už po svojej životnosti. Stavané boli v 70tych - 80tych rokoch na 50 rokov. Dnes sa predávajú akoby to bolo terno. Staré, nejako poplátané, suma toľko, čo zarobíš za 30 rokov, teda takmer celý produktívny život. Celé choré.
@pako24 ked si to zoberies, aj za socializmu si sa na viac ako na jeden byt nezmohol. Je to zakladna uloha cloveka za zivot sa zmoct na strechu nad hlavou a mat co jest. A je jedno, ci ten jeden byt stihnes za 5 rokov, ci na hypoteku za 30. Proste ho ho na konci zivota mas. Pricom v zapadnej europe ludia nemali socializmus, tam sa majetky dedili bez toho, aby ich komunisti vyvlastnili a casto ziju v podnajme. Len tam sa mozu spolahnut na slusny dochodok, zatial co u nas sa na dochodok, ktory by ti stacil na komercny prenajom, spolahnut nemozes. Lebo kazdy kreten, co sa dostane do vlady, sa snazi rozkradnut cely statny rozpocet. Su nenzrani, chcu z vlady odist ako multimilionari s vilami, lietadlami, kastielmi,... Preto na Slovensku nikdy nebude slusny dochodok pre bezneho cloveka. 1.lebo socializmus 2. lebo zlodejska mentalita 3.hlupost populacie
@anonym_aee902 veď nech si každý žije ako chce. Ale rozcarovana som zostala po poznámke “život v aute”😵💫 nie všetci pracujú výlučne v Bratislave, nie každý cestuje za prácou….. a naopak, ludia žijúci v Bratislave nemajú auta? Nevedia soferovat? Všetci chodia do prace pešo?😵💫 alebo sú strateni bez semaforov? 🤔 jasne, u nás sa griluje cele leto v inom dvore, pes je v každom druhom dvore, prdy nepocujeme, pretože nemáme domy nalepené na sebe a nikto v okoli necestuje do prace do Bratislavy. 🤷♀️
@anonym_91d212 Ja zase nechápem ako može ist niekde bývať do satelitu typu Malinovo, Čierna Voda alebo Bernolakovo, kde developer urobilo v byvalom kururičnom poli radove zástavby a ludia si tam žiju v panelakoch na ležato na 4 árovom pozemku. Ešte ked majú malé deti, tak sa to dá (sukromne školky su aj tam po satelitoch) ale ako im deti začnu chodiť do školy, idealne do BA, tak môžu robiť nostop taxikara. K tomu treba prirátať aj vozenie na kružky.
Kolega takto žil a potom sa prestahoval spat do BA, ked už mu deti zacali chodiť do skoly, lebo odmietol stale žit s itinerárom v ruke a planovaj jazdy ako taxikar, lebo bolo treba voziť deti 20 km hore dole zo školy. Áno, potom može niekto povedať, že ked je dieta staršie, može chodiť aj same do školy.
Iny kamarát zase vyrastal na záhori a celú strednú a aj vysokú školu dochádzal sám do BA. Doteraz hovori že hlavne na strednej škole nenávidel dochádzanie ako musel vstávať o 5:15 aby už o 6:00 utekal na vlak na stanicu, potom prisiel vlakom do BA, zo stanice sa trepal MHD niekde do Ružinova na strednu školu. A poobede spať. Naozaj by som takto svoje dieta nechcel týrať.
Môj známy pracuje v realitnej kancelárii dlhé roky a vravel že realitky majú v ponuke byty alebo celkovo nehnuteľnosti ktoré vlastne ani “neexistujú” pripadne sú už dávno predané. Podstata spočíva v tom že tieto nehnuteľnosti majú určitú cenu ktorá ma na začiatku navodzovať akceptáciu ceny= je to psychologicka hra.😉 V záujemcovi to ma vyvolať pocit že “veď tieto ceny sú normálne” pretože tieto nehnuteľnosti majú vždy v ponuke vyššiu hodnotu, a záujemcovi o inú nehnuteľnosť sa maju zdať ceny relatívne dobre v porovnaní s týmito fake predraženými ,a ak sa na nich záujemca pýta skratka mu povedia že buď už sa predali alebo sú rezervované. Povedal že to zaberie veľa času a úsilia vkuse menit inzeráty obmieňať fotografie aby nato nik neprišiel ale vraj sa to oplatí 😃
@anonym_3d2ef6 z toho sa mi zdá, že celý tento systém je len o tom, ako koho odrbať
@anonym_3d2ef6 z toho sa mi zdá, že celý tento systém je len o tom, ako koho odrbať
A potom ze realitky nie su zodpovedne za vysoke ceny

Trhova cena. Nejaky priestor na zjednavanie tam bude, ale nie velky.