icon

Predĺženie rodičovského príspevku: Skúsenosti a rady

mariaola
24. mar 2026

Prosím máte skúsenosť s predĺžením rodičovského príspevku, ak Vám neprijali dieťa do MŠ, nakoľko sa narodilo skôr ako v septembri (naše 30 januára) a pri nástupe v septembri nedovŕši ešte 3 roky ?

Počítam správne s tým, že prihlášku do MS musím podávať v máji, po tom čo syn dovŕši 2 roky? Aby nevzniklo hluché obdobie.
Nakolko 3 roky by mal syn v januári, 5 mesiacov po nástupe do MŠ v septembri.

A či zvyknú brať 2,7 ročné deti do štátnych MŠ. Alebo vzyknú skôr zamietnuť žiadosť, kvôli nedovŕšeniu 3 rokov, teda z kapacitných dôvodov.

Sme z BA-Ružinov.
Vopred Vám ďakujem.

Na upsvr.gov.sk sa uvádza:
-Nárok na poberanie predĺženého rodičovského príspevku majú rodičia detí vo veku od 3 do 6 rokov, ktoré z kapacitných dôvodov neprijali do spádovej materskej školy.
-Platnosť zákona je od 30. mája 2023.

Strana
z2
anonym_482a01
Autor odpoveď zmazal
patta89
24. mar 2026

Ak Ti dieta nevezmu v septembri do skolky, tak z kapacitnych dovodov uz po 3 rokoch nemas narok. Kedze dieta teraz v auguste nedovrsilo 3 roky. Posledny rodicak dostanes vo februari za januar.

anonym_4670a8
24. mar 2026

@mariaola Tvoje dieťa nebude mať k 1.9. 2026 tri roky, takže do januára 2027 budeš poberať rodičovský príspevok a potom ho dáš do súkromnej škôlky, prípadne s ním budeš doma bez príspevku. Žiadny predĺžený rodičák sa ťa netýka.
Alebo hľadaj škôlku, kde je menej detí, podaj teraz prihlášku a možno ti ho vezmú, prípadne ti budú držať miesto do januára. Mnohé deti takto zoberú, len musia byť odplienkované. A mnohé nastúpia neskôr, ale prihlášku musíš podať už teraz, na jar, hoci dieťa má sotva dva a pol roka.

patta89
24. mar 2026

A este s tym, prihlasku si podaj teraz v maji a ak Ti ho nevezmu v septembri, tak sa dohodni, ci potom nemoze nastupit v januari. Zvykne sa uvolnit miesto v priebehu roka.

anonym_62fc96
24. mar 2026

Na narok na plateny rodicak je, ak ku 31.8 ma dieta 3 roky a nevezmu ho od septembra do skolky. Tvoje dieta nebude mat 3 roky ku 31.8 nemas ziaden narok. Ziadost sa posielaju vzdy ku septembru, a vyplacaju rodicak od septembra. Ani po 30 januari nebudes mat plateny rodicak. Mala by si nan narok iba ak by ti dieta nevzali do skolky v septembri 2027.

sisa_s
24. mar 2026
@anonym_482a01
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_482a01 zla info, autorka dostane posledny rodicak vo februari za januar, potom nic

belllinka
24. mar 2026

@mariaola tykalo by sa ta to, keby ti ho nezobrali od toho dalsieho septemra, cize ked bude mat 3 roky a 7 mesiacov

anonym_205631
24. mar 2026

BA - Ruzinov pod 3 roky tazko, vsade je vela deti (so skusenosti), ak chces Ruzinov tak sukromna skolka, cakat ci sa od januara 2027 nieco uvolni alebo skus niekde na okraji BA Vrakuna atd … prihlasku podaj do viacerych a uvidis

anonym_482a01
24. mar 2026
@sisa_s

@anonym_482a01 zla info, autorka dostane posledny rodicak vo februari za januar, potom nic

@sisa_s aha, ok, beriem spat.

anonym_93967b
24. mar 2026

@mariaola podstatne je, že dieta do 31.8.nedovrsi 3 roky, takže narok nemáš.

mariaola
autor
24. mar 2026

Tak nad týmto sa rozum zastáva, veď matka ani dieťa nemôžu za to kedy sa tieťa narodí. No modliťbaa aby mi dieťa aspoň v januáry vezmú ak by v seotembri zamietli s kapacitných dôvodov. Má niekto skúsenosť s odvolaním na mesto ?

patta89
24. mar 2026

A ty nevies, ze o dieta sa ma starat rodic ? rodicak je stale do 3 rokov. A odvolanie ti velmi nepomoze. Prioritne musia vziat 5r, 4r a 3r deti a ak im zvysi miesto, tak 2r. Moj syn isiel do sukromnych jasli a ja do prace. Takze tiez mas riesenie : sukromna skolka/jasle

patta89
24. mar 2026

A druhu dceru mam oktobrovu, teraz bude mat 3 roky. Ak ju nevezmu do skolky, tak mam smolu, na rodicak nemam narok, lebo az v oktobri ma 3 roky. Tiez pojde do sukromnej skolky potom.

anonym_0b825e
24. mar 2026
@mariaola

Tak nad týmto sa rozum zastáva, veď matka ani dieťa nemôžu za to kedy sa tieťa narodí. No modliťbaa aby mi dieťa aspoň v januáry vezmú ak by v seotembri zamietli s kapacitných dôvodov. Má niekto skúsenosť s odvolaním na mesto ?

@mariaola a inu skolku si neskusala?

anonym_52046d
24. mar 2026
@mariaola

@mariaola ani nehovor, moja dcera je marcova, takze do septembra s nou budem doma bez rodicaku, pol roka bez prijmu.

majlo1234
24. mar 2026

Vyskusaj podat prihlasky do viacerych skolok. A od januara ti ho mozno niekde zoberu. Moze sa stat, ze sa miesto uvolni, pripadne ze bude volne aj pre moadsie deticky

lucik194
24. mar 2026

das prihlasku a v nej napises, ze chces dat dieta od januara. Vela skolok naplni stav v septembri, no vzdy niekto odide a tak sa uvolni miesto.....

lucik194
24. mar 2026

v raci minuly rok brali deti aj pod 3 roky a dost vela

anonym_e2c104
24. mar 2026

Maly mal 3r v decembri,normalne som isla v maji dat prihlasku a dohodli sme sa na januar,potom mi sice volali,ze sa uvolnilo miesto a mozu ho zobrat uz od septembra ale nebol uplne odplienkovany.
A inac ked je plno,tyka sa to hlavne v mestach treba ist aj v 2r a pytat sa na to.Maju svoje poradovniky,kde sa mozes zapisat aj o 2r dopredu,potom uz len prides a podas ziadost.

fidorka7
24. mar 2026
@mariaola

@mariaola máš pocit že pred troma rokmi kedy túto sprostoť vymysleli, ženy nerodili alebo rodili len v určité mesiace? myslíš ako to dovtedy riešili? Tri roky vieš, že máš dieťa a máš čas sa zariadiť.

lauha21
24. mar 2026

Ale veď uznajte, že je to zvláštne… je zvláštne, že kapacity nedovoľujú prijať všetky deti, je zvláštne, že DO ŠKÔLKY može dieťa začať chodiť iba v septembri a inak musi mama “tŕpnuť” či sa nahodou miesto neuvoľní… ano system je tak nastavený to však neznamená že je vyhovujúci a vhodný… prečo ma niekto nárok ma štátne lacnejšie vzdelávanie a niekomu ponúkame možnosť drahej súkromnej škôlky lebo dieťa sa zhodou okolnosti nenarodilo v správnom mesiaci? Je to zvláštna lotéria, pre niekoho nie je problem, platiť súkromnú škôlku a pre niekoho začína byť to iste ako zostať doma bez príjmu, lebo by väčšina vyplaty šla na škôlku… načo mame štátny vzdelávací system keď nefunguje pre všetkych?

kris_tin257
25. mar 2026
@mariaola

@mariaola dcéra sa narodila vo februári dala som ju tým pádom do škôlky ktorá je od dvoch rokoch od septembra (súkromná) keďže adaptácia bola bez problémov tak ja som sa vrátila do prace 😊 po troch rokoch nie sú žiadne príspevky, treba sa dopredu na to pripraviť

mariaola
autor
25. mar 2026
@patta89

A ty nevies, ze o dieta sa ma starat rodic ? rodicak je stale do 3 rokov. A odvolanie ti velmi nepomoze. Prioritne musia vziat 5r, 4r a 3r deti a ak im zvysi miesto, tak 2r. Moj syn isiel do sukromnych jasli a ja do prace. Takze tiez mas riesenie : sukromna skolka/jasle

@patta89 Pítala som sa iné otázky:
1. Či prihlášku do MS musím podávať v máji, po tom čo syn dovŕši 2 roky? NA TO MI UŽ INÉ MAMIČKY ODPOVEDALI!! NEVIEM O Č VÁM IDE HODNOTIŤ CUDZIEHO ČLOVEKA A HO OSOČOVAŤ:,, A ty nevies, ze o dieta sa ma starat rodic ?“ NA TO SOM SA NEPÍTALA!
Trápne ako sa tu vyvršujú frustrovaný ľudia… Spýtaj sa a na SL ťa ukamenujú …

2. A či zvyknú brať 2,7 ročné deti do štátnych MŠ.

NA NIČ Z TOHO STE NEODPOVEDALI.

mariaola
autor
25. mar 2026
@anonym_0b825e

@mariaola a inu skolku si neskusala?

@anonym_0b825e Iba spádovú, kde aj dcéra pred rokom chodila.

mariaola
autor
25. mar 2026
@anonym_52046d

@mariaola ani nehovor, moja dcera je marcova, takze do septembra s nou budem doma bez rodicaku, pol roka bez prijmu.

@anonym_52046d 😣

mariaola
autor
25. mar 2026
@majlo1234

Vyskusaj podat prihlasky do viacerych skolok. A od januara ti ho mozno niekde zoberu. Moze sa stat, ze sa miesto uvolni, pripadne ze bude volne aj pre moadsie deticky

@majlo1234 ďakujem☺️

mariaola
autor
25. mar 2026
@lucik194

das prihlasku a v nej napises, ze chces dat dieta od januara. Vela skolok naplni stav v septembri, no vzdy niekto odide a tak sa uvolni miesto.....

@lucik194 ďakujem👍

mariaola
autor
25. mar 2026
@fidorka7

@mariaola máš pocit že pred troma rokmi kedy túto sprostoť vymysleli, ženy nerodili alebo rodili len v určité mesiace? myslíš ako to dovtedy riešili? Tri roky vieš, že máš dieťa a máš čas sa zariadiť.

@fidorka7 MÚDRE REČI NAOZAJ!!! OSOČOVAŤ VIE KAŽDÝ PRIMITÍV!!! STE ZO SMERU?

mariaola
autor
25. mar 2026
@lauha21

Ale veď uznajte, že je to zvláštne… je zvláštne, že kapacity nedovoľujú prijať všetky deti, je zvláštne, že DO ŠKÔLKY može dieťa začať chodiť iba v septembri a inak musi mama “tŕpnuť” či sa nahodou miesto neuvoľní… ano system je tak nastavený to však neznamená že je vyhovujúci a vhodný… prečo ma niekto nárok ma štátne lacnejšie vzdelávanie a niekomu ponúkame možnosť drahej súkromnej škôlky lebo dieťa sa zhodou okolnosti nenarodilo v správnom mesiaci? Je to zvláštna lotéria, pre niekoho nie je problem, platiť súkromnú škôlku a pre niekoho začína byť to iste ako zostať doma bez príjmu, lebo by väčšina vyplaty šla na škôlku… načo mame štátny vzdelávací system keď nefunguje pre všetkych?

@lauha21 Mne by šiel plat hneď celý preč: súkromná MŠ+nákldy na bývanie a som len 100€ na mesiac. Super nie…budeme jesť rožky…

anonym_93967b
25. mar 2026
@mariaola

@mariaola bolo takto vždy, ja nechápem,prečo si niektoré myslite, ze je to nejaká novinka? Viete, kedy mate narodené dieťa, tak sa podla toho treba zariadiť. Existujú predsa možnosti, len sa treba posnažít. Stat sa o teba staral vyše 3 rokov, je čas sa už starať sama o seba

Strana
z2