icon

Predĺženie rodičovského príspevku: Skúsenosti a rady

mariaola
24. mar 2026

Prosím máte skúsenosť s predĺžením rodičovského príspevku, ak Vám neprijali dieťa do MŠ, nakoľko sa narodilo skôr ako v septembri (naše 30 januára) a pri nástupe v septembri nedovŕši ešte 3 roky ?

Počítam správne s tým, že prihlášku do MS musím podávať v máji, po tom čo syn dovŕši 2 roky? Aby nevzniklo hluché obdobie.
Nakolko 3 roky by mal syn v januári, 5 mesiacov po nástupe do MŠ v septembri.

A či zvyknú brať 2,7 ročné deti do štátnych MŠ. Alebo vzyknú skôr zamietnuť žiadosť, kvôli nedovŕšeniu 3 rokov, teda z kapacitných dôvodov.

Sme z BA-Ružinov.
Vopred Vám ďakujem.

Na upsvr.gov.sk sa uvádza:
-Nárok na poberanie predĺženého rodičovského príspevku majú rodičia detí vo veku od 3 do 6 rokov, ktoré z kapacitných dôvodov neprijali do spádovej materskej školy.
-Platnosť zákona je od 30. mája 2023.

Strana
z2
anonym_93967b
25. mar 2026
@lauha21

Ale veď uznajte, že je to zvláštne… je zvláštne, že kapacity nedovoľujú prijať všetky deti, je zvláštne, že DO ŠKÔLKY može dieťa začať chodiť iba v septembri a inak musi mama “tŕpnuť” či sa nahodou miesto neuvoľní… ano system je tak nastavený to však neznamená že je vyhovujúci a vhodný… prečo ma niekto nárok ma štátne lacnejšie vzdelávanie a niekomu ponúkame možnosť drahej súkromnej škôlky lebo dieťa sa zhodou okolnosti nenarodilo v správnom mesiaci? Je to zvláštna lotéria, pre niekoho nie je problem, platiť súkromnú škôlku a pre niekoho začína byť to iste ako zostať doma bez príjmu, lebo by väčšina vyplaty šla na škôlku… načo mame štátny vzdelávací system keď nefunguje pre všetkych?

@lauha21 ale prosím ta, kapacity sú, deti sa rodí stále menej a menej. Akurát nemôžeš očakávať, že ti dieta bude chodiť do skolky pod domom.
Kapacity v BA sú také, že je viac miest ako deti. Len nemusíš dostať miesto v Ružinove ale Karlovke. A ked sa ti nepáči, tak sed doma ďalej, ale zadarmo.

mariaola
autor
25. mar 2026
@anonym_93967b

@mariaola bolo takto vždy, ja nechápem,prečo si niektoré myslite, ze je to nejaká novinka? Viete, kedy mate narodené dieťa, tak sa podla toho treba zariadiť. Existujú predsa možnosti, len sa treba posnažít. Stat sa o teba staral vyše 3 rokov, je čas sa už starať sama o seba

@anonym_93967b Na to som sa nepýtala!!! Samozrejme svet sa má točiť len podla názoru jedného človeka !!! Nie sme klony…Nie každého život je rovnaký!!!

anonym_93967b
25. mar 2026
@mariaola

@lauha21 Mne by šiel plat hneď celý preč: súkromná MŠ+nákldy na bývanie a som len 100€ na mesiac. Super nie…budeme jesť rožky…

@mariaola no tak nebudeš mať ani ten plat a môžete sa pásť a bývať pod mostom. Aj to je možnosť.

anonym_93967b
25. mar 2026
@mariaola

@anonym_93967b Na to som sa nepýtala!!! Samozrejme svet sa má točiť len podla názoru jedného človeka !!! Nie sme klony…Nie každého život je rovnaký!!!

@mariaola a načo sa pýtaš? Uplne zbytocna diskusia. Podaj si prihlášky a uvidis.
V BA kapacita je, takže niekde ti ho určite vezmú.

mariaola
autor
25. mar 2026
@anonym_93967b

@mariaola no tak nebudeš mať ani ten plat a môžete sa pásť a bývať pod mostom. Aj to je možnosť.

@anonym_93967b ak ide plat len na výdaje na čo mi je plat ? Ďakujem. Pekný peň.

mariaola
autor
25. mar 2026
@anonym_93967b

@mariaola a načo sa pýtaš? Uplne zbytocna diskusia. Podaj si prihlášky a uvidis.
V BA kapacita je, takže niekde ti ho určite vezmú.

@anonym_93967b Pýtam sa lebo je tu fórum a k tomu fórum je. Ale pýtať sa je asi morálne neprípustné a už som zlá matka tu pre mnohé…

lucik194
25. mar 2026
@mariaola

@mariaola no napr nato, aby si opatovne ziskala pracovné navyky. lebo cim dlhsie budes doma, tym horsie sa Ti bude hladat práca......a budes pre zamestnavatela nepouzitelna..... lebo proste uz tri roky bez práce je dlho, ake keď zostanes este dlhsie, tak sa bude praca hladat ešte tazsie ...

anonym_93967b
25. mar 2026
@mariaola

@mariaola omg🤦‍♀️ žeby na to, aby si si zaplatila tie výdaje? Alebo žiješ z milodarov?

mariaola
autor
25. mar 2026
@lucik194

@mariaola no napr nato, aby si opatovne ziskala pracovné navyky. lebo cim dlhsie budes doma, tym horsie sa Ti bude hladat práca......a budes pre zamestnavatela nepouzitelna..... lebo proste uz tri roky bez práce je dlho, ake keď zostanes este dlhsie, tak sa bude praca hladat ešte tazsie ...

@lucik194 Ja mám prácu, tri roky ju držia počas rodičovskej. Nevedela som len, že nemôžem zažiadať oboredĺženie rodičovskej, ak by mi syna nevzali do MŠ, lebo do 31.8. nebude mať 3 roky.

Prepáčte, že mi tento zákon ušiel, prosím zakusnite sa niekde inde, ak len mudrujete ludom do života, na to ako mám a nemám pracovať som sa nepýtala, vševedkovia!

mariaola
autor
25. mar 2026
@anonym_93967b

@mariaola omg🤦‍♀️ žeby na to, aby si si zaplatila tie výdaje? Alebo žiješ z milodarov?

@anonym_93967b Áno s “milodarov”, ako každá matka ktorej deti nevezmú do MŠ pred dovŕšením 3 rokov.

anonym_93967b
25. mar 2026
@mariaola

@anonym_93967b Áno s “milodarov”, ako každá matka ktorej deti nevezmú do MŠ pred dovŕšením 3 rokov.

@mariaola mas v 1.rade komunikovať so zamestnávateľom, ten ak po skončení RD nenastúpis ta v pohode moze prepustiť. Neviem, či ti to za to stoji. Ale budis. Potom ale asi naozaj budeš musieť žiť Z tých milodarov.
A ako ti tu napisali, uplne bezne berú deti mladšie ako 3 roky, ale musíš hľadať. Sestre vzali syna, ktorý bol narodený v marci uplne v pohode od januára. Stačilo, že dostatočne "otravovala" riaditeľky v okolitých škôlkach, malý bol samostatný odplienkovany a schopný nastúpiť ihneď

mariaola
autor
25. mar 2026
@anonym_93967b

@mariaola mas v 1.rade komunikovať so zamestnávateľom, ten ak po skončení RD nenastúpis ta v pohode moze prepustiť. Neviem, či ti to za to stoji. Ale budis. Potom ale asi naozaj budeš musieť žiť Z tých milodarov.
A ako ti tu napisali, uplne bezne berú deti mladšie ako 3 roky, ale musíš hľadať. Sestre vzali syna, ktorý bol narodený v marci uplne v pohode od januára. Stačilo, že dostatočne "otravovala" riaditeľky v okolitých škôlkach, malý bol samostatný odplienkovany a schopný nastúpiť ihneď

@anonym_93967b Nikto nepovedal, že nenastúpim. Prvé mamičky mi už odpovedali a zariadim sa!

Láskavo si od Vás vyprosím sa baviť sa s cudzími mamičkami a to nie len ja (je to tu bežný jav), ako s kusom hnoja!
Normálne som nikoho neponižovala a slušne sa spýtala na to čo som si nebola istá, ako funguje, tak si chodte kameňovať niekam inam.

fidorka7
26. mar 2026
@mariaola

@fidorka7 MÚDRE REČI NAOZAJ!!! OSOČOVAŤ VIE KAŽDÝ PRIMITÍV!!! STE ZO SMERU?

@mariaola čo je na tom osočovanie, ked ti napíšem pravdu? kto iný sa ti má postarať o dieťa, ak nie ty sama? Ak tomuto nerozumieš, tak si primitív akurát ty a je úplne jedno z akej strany a koho volíš. Čo má Smer spoločné s tvojim dieťaťom a tvojou neschopnostou sa oň postarať ty tupelo?

fidorka7
26. mar 2026
@mariaola

@anonym_93967b Nikto nepovedal, že nenastúpim. Prvé mamičky mi už odpovedali a zariadim sa!

Láskavo si od Vás vyprosím sa baviť sa s cudzími mamičkami a to nie len ja (je to tu bežný jav), ako s kusom hnoja!
Normálne som nikoho neponižovala a slušne sa spýtala na to čo som si nebola istá, ako funguje, tak si chodte kameňovať niekam inam.

@mariaola tak slušne sa s nami nebavíš, to za prvé, lebo akonáhle ti niekto napíše realitu, tak máš reči naozaj ako kus hnoja.

anonym_6fe751
26. mar 2026
@mariaola

@anonym_93967b Pýtam sa lebo je tu fórum a k tomu fórum je. Ale pýtať sa je asi morálne neprípustné a už som zlá matka tu pre mnohé…

@mariaola nikto ti nenapisal ze si zla matka. V ziadnom prispevku to nebolo ani okrajovo spomenute alebo naznacene

mariaola
autor
27. mar 2026
@fidorka7

@mariaola čo je na tom osočovanie, ked ti napíšem pravdu? kto iný sa ti má postarať o dieťa, ak nie ty sama? Ak tomuto nerozumieš, tak si primitív akurát ty a je úplne jedno z akej strany a koho volíš. Čo má Smer spoločné s tvojim dieťaťom a tvojou neschopnostou sa oň postarať ty tupelo?

@fidorka7 Strajte sa obseba a tykajte niekomu inému!!! Nikto o Vašu úvahu ani radu ani názor nestijí !!!

mariaola
autor
27. mar 2026
@fidorka7

@mariaola tak slušne sa s nami nebavíš, to za prvé, lebo akonáhle ti niekto napíše realitu, tak máš reči naozaj ako kus hnoja.

@fidorka7 Vôbec nereagujem už na komety, ktoré nesúvisia s touto diskusiiu!!! Nie som jediná ktorú tu osočujete!!! A nenechám sa urážať!!!

mariaola
autor
27. mar 2026
@anonym_6fe751

@mariaola nikto ti nenapisal ze si zla matka. V ziadnom prispevku to nebolo ani okrajovo spomenute alebo naznacene

@anonym_6fe751 no áno nepiamo, že sa neviem o dieťa postarať…

1sally12
25. apr 2026
@mariaola

@fidorka7 Vôbec nereagujem už na komety, ktoré nesúvisia s touto diskusiiu!!! Nie som jediná ktorú tu osočujete!!! A nenechám sa urážať!!!

@mariaola no už nemáš ale ani na aké komenty reagovať😃 urážať sa nemusíš nechať, hlavne popracuj na gramatike 😉 nech máš dieťa čo naučiť

Strana
z2