icon

Problémy s hľadaním práce v Bratislave

syslik92
22. apr 2025

Ahojte. Môj príspevok smeruje hlavne k babám z HR. Začnem z minulosti. Vyštudovala som technickú VŠ, prijali ma na miesto do výskumu, a popri tom som si dorobila doktorát a 2 štátnice (z AJ mám C1, z NJ B2). Potom mi skončila 2- ročná zmluva na dobu určitú, tak som si hľadala prácu 5 mesiacov na takmer celom Slovensku. Našla som si nakoniec prácu v BA, kde ma šéf nechcel (dal mi to pocítiť, a všimli si to aj iní) a na konci skúšobnej doby sme sa dohodli na výpovedi. Našla som si prácu opäť vo výskume, kde som ale nezapadla medzi výrazne starších kolegov a hlavne mala som z práce vážne zdravotné problémy (čo bol problém aj pre vedúceho, lebo som chodila na vyšetrenia a dokonca ma obvinil, že som to už mala pred nástupom a poprel moje lekárske správy), tak som zas odišla. Teraz som doma 2 mesiace a neviem si nájsť v Bratislave (akúkoľvek) prácu. Životopis mám v poriadku (mama je bývalá personalistka, tak ho videla, aj motivačný list), posielam si CV len na pozície, keď spĺňam aspoň polovicu z podmienok a nebola som pozvaná ani na pohovor (zatiaľ som poslala CV na 20 pozícii). Pritom okrem jazykov ovládam programy Officu a mám základy z 2 programov na kreslenie (nemám licenciu, tak si ich nemám ako zlepšiť). Čo by ste mi poradili, aby som zmenila? Je problém v tom, že som v priebehu 1,5 roka 2x odišla z práce ( po 6 a 8 mesiacoch)? Myslíte, že mi mohli tí 2 šéfovia zavariť? Mám vôbec nádej, že sa zamestnám s príliš vysokým vzdelaním? (Mám strach, dochádzajú mi úspory, bývam v podnájme).

Strana
z3
monsterablue
Autor odpoveď zmazal
syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue väčšinou v odbore, skúšam ale aj tam, kde vyžadujú angličtinu ako prioritu. Čiže sa hlásim na pozície, ktoré vyžadujú moje vzdelanie, teda II. stupeň VŠ, bez praxe alebo s minimálnou praxou ( mám 2r a 9mesiacov prax vo výskume a 6 mesiacov som kreslila).

balerina2025
22. apr 2025

@syslik92 niekedy radsej zoberu menej kvalifikovaneho cloveka, ktoreho menej zaplatia
mala som ten isty problem, kebyze mam ucnovku, tak ma zoberu snad vsade, ale vidia Mgr. a este aj specificky odbor, ze ma nikde nechceli
potom som mala nastastie stastie...ale netusim ako by som dopadla.
ale ja som sa chcela zamestnat mimo fachu, a tam nikde Vysokoskolaka nechceli zjavne.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
kiki68
22. apr 2025

Ved skus Vieden , mas b2, c1, mozno u susedov bude trava zelensia. U muza napr vo vyskume neberu bez speci vzdelania nikoho. Proste nema ten clovek sance. Lebo chcu urcite oblasti, co vyhovuju. Skusila by som zahranicie.

syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue odbor he špecifický, no zároveň som si prešla od učenia, cez vlastný projekt až po preklady článkov. Dá sa s tým teda niečo robiť, alebo mám veriť na zázrak?

lucik194
22. apr 2025

v prvom rade je uplne jedno, ci si dala vypoved ty alebo oni tebe. nie je to dolezite, a ani by som to nikde nespominala.

kde hladas pracu? treba sa popytat znamych, FB skupiny, ale hlavne linkedin profil, kde budes mat siet kontaktov.

Office uz teraz nikoho nezaujima, lebo to je cisto znalost administrativy. Pre administrativu si ale overqualified.
ANJ nie je teraz ziadna znalost, kedze SS vsetci vychadzaju zo skoly maju anj vyssiu uroven, ako generacia predtym.

Skusila by som skor Rakusko, kedze mas NJ B2. ALebo hladala pozicie s nemcinou

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
syslik92
autor
22. apr 2025

@kiki68 Posielala som si aj do Viedne, okrem univerzity mi neprišla žiadna odpoveď. Moja nemčina je pasívna ( kvôli financiám nenavstevujem kurz), takže aj tam vidím problém, že pri pohovore by som asi sklzla do AJ.

syslik92
autor
22. apr 2025

@lucik194 Moji známi majú moje CV, mám LinkedIn a sledujem aj tam voľné miesta. FB som zatiaľ neskúšala, popravde. Moja nemčina je pasívna, skôr B1, nehovorila som už 2 roky, na kurz som chodiť nemohla a radšej som dala minulý rok AJ, aby som ju udržala aktívnu.

pribinak
22. apr 2025

Príliš vysoké vzdelanie? Srandujes?
Office programy pozná snáď každý kto robí čo i len 5 minút denne na pc.
Angličtina nemčina je v Bratislave povinná jazda. Decka majú na škole native speakrov a vedia perfektne po anglicky

Čiže za mna nič výnimočne neponukas

Čo sa týka kreslenia, na tom by som asi stavala. To neponúka každý. Nevieš si dorobiť certifikát? Skúšku?
To by bolo podľa mna fajn, mat to oficiálne. Lebo jedna vec je, že to viem, druha vec, že mam certifikát

syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue Problém je, že okrem výskumu sa III.stupeň takmer nikde neuvádza. Mám akurát jazykové kurzy a kurz 3D tlače.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
zic
22. apr 2025

@syslik92 Skus nejaky korporat... tam chcu excel a jazyky... To PhD je ti v praxi (okrem vyskumu / v akademickych kruchoch) nanic, skor "na skodu" ...
Vlastne mas akurat VS technickeho smeru (kde si "pridlho studovala", lebo ved PhD), Anglictinu a trosku praxe... To je asi fakt ze malo...
Vpodstate by si asi mala zacat odznova, ako absolvent... pokial neziskas job vo vyskume, kde by si mohla stavat na predoslych skusenostiach...

syslik92
autor
22. apr 2025

@pribinak skúsim kurz cez úrad práce, aby sa mi financie vrátili. A teda keď som taká "márna", čo mám robiť? Vieš ma na niečo naviesť?

syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue prekladateľ, lektor, redaktor v mojom odbore.

syslik92
autor
22. apr 2025

@zic oslovila som korporáty, no zatiaľ je to rovnaké (našli vhodnejsieho uchádzača). Automobilky a veľké podniky sledujem každý deň.

pribinak
22. apr 2025

@syslik92 nie si márna. Ani titul ti nie je na škodu ako tu niekto debilne napísal
Oslovila by som napr VW, možno Peugeot v Trnave, alebo Jaguár v NR

Cvecka s PhD by som posielala len na pozície v odbore

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
katkaseiner
22. apr 2025

ja sa stracam co si studovala VS technickeho smeru... co presne? Podla mna sa nevies predat... taha ta to zrejme k vyskumu lebo ten si robila ale ty musis zacat zas z nejakej entry pozicie.... Popravde netusim ake su vyskumne pozicie, istotne si studovala nieco s cim sa vies uchytit na trhu prace... neverim ze s 3.stupnom VS nic. Ja som predvlani stratila pracu (hromadne sa prepustalo), 2. maja mi zahlasili ze ostavam uz len do konca mesiaca. 30.maja som odovzdala pocitac a 1. juna som nastupovala do druhej prace. Mala som 2 na vyber, dalej som uz na pohovory nechodila lebo som chcela co najskor nastupit - mam prvy a druhy stupen vs.

klotildabazarik
22. apr 2025

@syslik92 jednoducha odpoved nehladaj si pracu v ba, ked vies anglicky, nie je dostatok ponuk, a mozno mas len smolu na jednu poziciu sa hlasi vela uchadzacov ze ta jednoducho nevyberu

kikavadi
22. apr 2025

Aký mas vystudovany technicky odbor a PhD z akej oblasti? Vo vyskume si zostať nechcela? Ja mam tiež vystudovanu chemicku fakultu STU a doktorat na SAV, ale ja som zostala v odbore a nemam pocit, že by sa v našej oblasti nedalo zamestnat.

syslik92
autor
22. apr 2025

@pribinak VW som skúsila, skúšam zatiaľ BA a okolie. Sťahovať sa už veľmi nechcem (priateľ má prácu tu v BA a zas by sme platili 2 nájmy, každýv inom meste).

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue problém je, že neviem aké kurzy, kreslenie ma v kurze naučia po nejakú strednú úroveň a budem mať papier. Chcela som si spraviť projektový manažment 2 roky dozadu a to mi rovno zamietli pri pohovoroch, ze je to zbytočné, keď v tom nemám prax.

syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue uf no, s deckami mám ale nulové skúsenosti.

syslik92
autor
22. apr 2025

@katkaseiner mám odbor, ktorý už netreba (obrábanie výroba ložísk), neviem programovať (mali sme 1 semester programovania) a ani extra kresliť a modelovať (AutoCad viem asi na strednej urovni, 3D viem len absolútne základy).

syslik92
autor
22. apr 2025

@kikavadi chcela som ostať vo výskume, no miest je minimum (SAV, STU neponúkajú), mám vyštudované obrábanie a výrobu ložísk (bez programovania a kreslenia, mám základy kreslenia a este menej viem modelovať).

chestnut
22. apr 2025

@lucik194 tu si dovolim nesuhlasit, vela absolventov ma dost zlu anglictinu, pravidlo to nie je

lucik194
22. apr 2025

za mna by som zacala hladat nieco pre absolventa technickeho vzdelania s tym, ze vyzaduju AutoCAD.
Na AutoCad nepotrebujes mat ziaden papier, nikto to nikdy nebude vyzadovat, len musis v nom vediet robit. Prco nezacnes aj teda hladat aj pracu na stavebnych uradoch, stavebnych firmach, proste kde je potrebne to technicke vzdelanie...... vsak predpokladam, ze vykresy citat vies.....

Strana
z3