Problémy s hľadaním práce v Bratislave
Ahojte. Môj príspevok smeruje hlavne k babám z HR. Začnem z minulosti. Vyštudovala som technickú VŠ, prijali ma na miesto do výskumu, a popri tom som si dorobila doktorát a 2 štátnice (z AJ mám C1, z NJ B2). Potom mi skončila 2- ročná zmluva na dobu určitú, tak som si hľadala prácu 5 mesiacov na takmer celom Slovensku. Našla som si nakoniec prácu v BA, kde ma šéf nechcel (dal mi to pocítiť, a všimli si to aj iní) a na konci skúšobnej doby sme sa dohodli na výpovedi. Našla som si prácu opäť vo výskume, kde som ale nezapadla medzi výrazne starších kolegov a hlavne mala som z práce vážne zdravotné problémy (čo bol problém aj pre vedúceho, lebo som chodila na vyšetrenia a dokonca ma obvinil, že som to už mala pred nástupom a poprel moje lekárske správy), tak som zas odišla. Teraz som doma 2 mesiace a neviem si nájsť v Bratislave (akúkoľvek) prácu. Životopis mám v poriadku (mama je bývalá personalistka, tak ho videla, aj motivačný list), posielam si CV len na pozície, keď spĺňam aspoň polovicu z podmienok a nebola som pozvaná ani na pohovor (zatiaľ som poslala CV na 20 pozícii). Pritom okrem jazykov ovládam programy Officu a mám základy z 2 programov na kreslenie (nemám licenciu, tak si ich nemám ako zlepšiť). Čo by ste mi poradili, aby som zmenila? Je problém v tom, že som v priebehu 1,5 roka 2x odišla z práce ( po 6 a 8 mesiacoch)? Myslíte, že mi mohli tí 2 šéfovia zavariť? Mám vôbec nádej, že sa zamestnám s príliš vysokým vzdelaním? (Mám strach, dochádzajú mi úspory, bývam v podnájme).
@pribinak kreslenie s dizajnérov dnes nahrádza AL. Skôr prepúšťajú než berú nových. A ak tak seniorov.
@lenkakravcova možno
@melanta poradí najlepšie
@syslik92 hmm, ako kde, u nas na SAV momentálne hladaju ale teda z môjho odboru, o ostatnych ustavoch nemam prehlad. Neviem, ako je to v tvojom odbore, ale napr. servisneho technika pre prístroje pre tvoj odbor by si nevedela robiť? Ti napr. cestuju po Europe, jazyk je nutnosť a vzdelanie v odbore tiež.
@monsterablue kamarat z IT mi povedal, že ma s kurzom nevezmú, neberú už ani absolventov bez praxe (robí pre írsku firmu už 5 rokov) a tým ma odradil od IT. Máš skúsenosti z nedávnej doby, že sa po kurzoch zamestnali alebo je to dávnejšie?
@kikavadi nemám prax v oprave strojov, viem merať na 3 strojoch, ale nikdy som servis neriešila (vždy prišla firma na opravu). Som síce manuálne zručná (opravovala som si auto), no tu treba aj znalostí z elektrotechniky, určite aj vyhlášku a prax, aby človek mohol robiť sám bez dozoru a cestovať.
V skolstve - nejaká stredna odoborna skola si neskusala? Dorobiť pedagogicke minimum prípadne.
@syslik92 a ked vies jazyky, co tak rakusko?
Teraz je to všade zložité, nikto to nechce hovoriť nahlas, ale firmy prepúšťajú.
@balerina2025 posielala som si žiadosti do firiem aj na tech. univerzitu do Viedne, nevyšlo. Priateľ robí pri Viedni, zobral mi CV do firmy, kde komunikujú len v AJ a tiež sa mi neozvali. Nemčinu už popravde nemám na B2, skôr na B1.
@monsterablue o testovaní. On robí programy pre bezpečnosť a spolupracuje s testermi
@syslik92 Ked mas strojarinu, urcite vies matematiku a fyziku. Mas aj nejake skusenosti s ucenim, tak co tak skusit ucit na ZS alebo SS? Pokial viem, ucitelov v tychto odboroch nie je na rozdavanie.
@marianarem ucila som len dospelých študentov, s deťmi nemám žiadne skúsenosti (ani osobné). Musela by som si spraviť pedag. minimum v odbore, čiže by som mohla učiť len predmety, z ktorých mám štátnu skúšku (čiže matika a fyzika nie, v mojom pripade technologia, jazyky po štátnici občas dajú riaditelia učiť aj ľuďom s ped. minimom). Je to dvojročné štúdium a semester stojí asi 350 eur. Zvažujem aj tuto možnosť, no mám obavy zo stredoškolákov, keďže nie som sebavedomý typ a nemám skúsenosti s učením mladých ľudí, ktorí nemusia mať záujem o učivo (na VŠ sa s nimi učiteľ nebabre a hlavne sa mu neprídu sťažovať rodičia do školy).
@syslik92 Vies co kamoska nema ziadne pedagogicke vzdelanie a ziadnu prax s ucenim, ma matfyz odbor matematika-manažment. Pred asi rokom prisla o dlhorocnu pracu v korporate, tak nabehla do skoly v mieste jej bydliska (kusok od BA) a okamzite dostala miesto. Podmienka bola len ze do 2 rokov musi zacat DPŠ. Teraz je tych ucitelov ozaj nedostatok.
@marianarem matiku ani fyziku by som si netrúfla učiť, predpokladám, že kamoška mala viac ako 2 semestre matiky a fyziky, ako ja a ak to mala v študijnom pláne dotované nejakými hodinami a štátnicou z matiky, tak moze si urobiť DPŠ. Na DPŠ ma vezmú len na tie predmety, ktoré mám v odbore (ona mala matika - manažment ako píšeš). Tieto informácie mám priamo z STU, kde DPŠ robia pre moje zameranie.
@monsterablue Vravím nie tým možnostiam, ktoré som skúšala cez rôznych známych (IT, jazyky, DPŠ). Ide mi o to neminúť moje a priateľove úspory na nejaký nezmysel. Škrípe nám to kvôli peniazom a nedá mi už spoločné peniaze na niečo, čo nie je istota práce (tak som sa popálila s posledným kurzom AJ, ktorý ma mal uživiť ). Preto tu hľadám baby, ktoré majú skúsenosti z HR a vedia poradiť, čo zmeniť , alebo či doplniť kurzy k vzdelaniu. Lenže ak tadiaľ cesta nevedie, je to akom píšeš, nemá zmysel sa vzdelávať tam, kde cesta k zamestnaniu nevedie. Asi mi ostáva ozaj len kariérny poradca.
Ak vieš angličtinu, tak skus zatiaľ cez doucma ucit/doucovat angličtinu. Nemusíš deti, môžeš dospelých.
@monsterablue pri najbližšom stretnutí na ÚP sa na to spýtam, aké kurzy preplácajú.
@monsterablue viem, že si musím nájsť kurz sama, ale napr. projektový manažment mi pred 2 rokmi nechceli preplatiť. Takže sa musím spýtať, že keď chcem kurz programovania, modelovania, atď. či ho vôbec preplatia. Nepreplácajú hocijaký si človek vyberie.