icon

Problémy s hľadaním práce v Bratislave

syslik92
22. apr 2025

Ahojte. Môj príspevok smeruje hlavne k babám z HR. Začnem z minulosti. Vyštudovala som technickú VŠ, prijali ma na miesto do výskumu, a popri tom som si dorobila doktorát a 2 štátnice (z AJ mám C1, z NJ B2). Potom mi skončila 2- ročná zmluva na dobu určitú, tak som si hľadala prácu 5 mesiacov na takmer celom Slovensku. Našla som si nakoniec prácu v BA, kde ma šéf nechcel (dal mi to pocítiť, a všimli si to aj iní) a na konci skúšobnej doby sme sa dohodli na výpovedi. Našla som si prácu opäť vo výskume, kde som ale nezapadla medzi výrazne starších kolegov a hlavne mala som z práce vážne zdravotné problémy (čo bol problém aj pre vedúceho, lebo som chodila na vyšetrenia a dokonca ma obvinil, že som to už mala pred nástupom a poprel moje lekárske správy), tak som zas odišla. Teraz som doma 2 mesiace a neviem si nájsť v Bratislave (akúkoľvek) prácu. Životopis mám v poriadku (mama je bývalá personalistka, tak ho videla, aj motivačný list), posielam si CV len na pozície, keď spĺňam aspoň polovicu z podmienok a nebola som pozvaná ani na pohovor (zatiaľ som poslala CV na 20 pozícii). Pritom okrem jazykov ovládam programy Officu a mám základy z 2 programov na kreslenie (nemám licenciu, tak si ich nemám ako zlepšiť). Čo by ste mi poradili, aby som zmenila? Je problém v tom, že som v priebehu 1,5 roka 2x odišla z práce ( po 6 a 8 mesiacoch)? Myslíte, že mi mohli tí 2 šéfovia zavariť? Mám vôbec nádej, že sa zamestnám s príliš vysokým vzdelaním? (Mám strach, dochádzajú mi úspory, bývam v podnájme).

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
22. apr 2025

@pribinak kreslenie s dizajnérov dnes nahrádza AL. Skôr prepúšťajú než berú nových. A ak tak seniorov.

pribinak
22. apr 2025
syslik92
autor
22. apr 2025

@lucik194 viem citat strojárske výkresy, nie stavbárske, čiže to by ma museli naucit od nuly. Skúsim osloviť teda aj stavbárov.

marcellka32
22. apr 2025

@melanta poradí najlepšie

kikavadi
22. apr 2025

@syslik92 hmm, ako kde, u nas na SAV momentálne hladaju ale teda z môjho odboru, o ostatnych ustavoch nemam prehlad. Neviem, ako je to v tvojom odbore, ale napr. servisneho technika pre prístroje pre tvoj odbor by si nevedela robiť? Ti napr. cestuju po Europe, jazyk je nutnosť a vzdelanie v odbore tiež.

syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue kamarat z IT mi povedal, že ma s kurzom nevezmú, neberú už ani absolventov bez praxe (robí pre írsku firmu už 5 rokov) a tým ma odradil od IT. Máš skúsenosti z nedávnej doby, že sa po kurzoch zamestnali alebo je to dávnejšie?

syslik92
autor
22. apr 2025

@kikavadi nemám prax v oprave strojov, viem merať na 3 strojoch, ale nikdy som servis neriešila (vždy prišla firma na opravu). Som síce manuálne zručná (opravovala som si auto), no tu treba aj znalostí z elektrotechniky, určite aj vyhlášku a prax, aby človek mohol robiť sám bez dozoru a cestovať.

kiki68
22. apr 2025

@syslik92 potom nemas asi b2, alebo mas z b2 a c1 nejake medzinarodne certifikaty? Lebo to je tiez dolezite.

syslik92
autor
22. apr 2025

@kiki68 mám štátnicu z nemčiny na B2, ale robila som ju počas doktorátu, čiže dávnejšie, ako píšem v prvom príspevku a už asi nebude B2, ale B1. Nemám žiadny medzinárodný certifikát (na univerzite požadovali štátnice).

kikavadi
22. apr 2025

V skolstve - nejaká stredna odoborna skola si neskusala? Dorobiť pedagogicke minimum prípadne.

balerina2025
22. apr 2025

@syslik92 a ked vies jazyky, co tak rakusko?

alica110
22. apr 2025

Teraz je to všade zložité, nikto to nechce hovoriť nahlas, ale firmy prepúšťajú.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
syslik92
autor
22. apr 2025

@kikavadi chcem ísť na minimum od septembra, ak budú financie ešte na to.

syslik92
autor
22. apr 2025

@balerina2025 posielala som si žiadosti do firiem aj na tech. univerzitu do Viedne, nevyšlo. Priateľ robí pri Viedni, zobral mi CV do firmy, kde komunikujú len v AJ a tiež sa mi neozvali. Nemčinu už popravde nemám na B2, skôr na B1.

syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue o testovaní. On robí programy pre bezpečnosť a spolupracuje s testermi

marianarem
22. apr 2025

@syslik92 Ked mas strojarinu, urcite vies matematiku a fyziku. Mas aj nejake skusenosti s ucenim, tak co tak skusit ucit na ZS alebo SS? Pokial viem, ucitelov v tychto odboroch nie je na rozdavanie.

syslik92
autor
22. apr 2025

@marianarem ucila som len dospelých študentov, s deťmi nemám žiadne skúsenosti (ani osobné). Musela by som si spraviť pedag. minimum v odbore, čiže by som mohla učiť len predmety, z ktorých mám štátnu skúšku (čiže matika a fyzika nie, v mojom pripade technologia, jazyky po štátnici občas dajú riaditelia učiť aj ľuďom s ped. minimom). Je to dvojročné štúdium a semester stojí asi 350 eur. Zvažujem aj tuto možnosť, no mám obavy zo stredoškolákov, keďže nie som sebavedomý typ a nemám skúsenosti s učením mladých ľudí, ktorí nemusia mať záujem o učivo (na VŠ sa s nimi učiteľ nebabre a hlavne sa mu neprídu sťažovať rodičia do školy).

marianarem
22. apr 2025

@syslik92 Vies co kamoska nema ziadne pedagogicke vzdelanie a ziadnu prax s ucenim, ma matfyz odbor matematika-manažment. Pred asi rokom prisla o dlhorocnu pracu v korporate, tak nabehla do skoly v mieste jej bydliska (kusok od BA) a okamzite dostala miesto. Podmienka bola len ze do 2 rokov musi zacat DPŠ. Teraz je tych ucitelov ozaj nedostatok.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
syslik92
autor
22. apr 2025

@marianarem matiku ani fyziku by som si netrúfla učiť, predpokladám, že kamoška mala viac ako 2 semestre matiky a fyziky, ako ja a ak to mala v študijnom pláne dotované nejakými hodinami a štátnicou z matiky, tak moze si urobiť DPŠ. Na DPŠ ma vezmú len na tie predmety, ktoré mám v odbore (ona mala matika - manažment ako píšeš). Tieto informácie mám priamo z STU, kde DPŠ robia pre moje zameranie.

syslik92
autor
22. apr 2025

@monsterablue Vravím nie tým možnostiam, ktoré som skúšala cez rôznych známych (IT, jazyky, DPŠ). Ide mi o to neminúť moje a priateľove úspory na nejaký nezmysel. Škrípe nám to kvôli peniazom a nedá mi už spoločné peniaze na niečo, čo nie je istota práce (tak som sa popálila s posledným kurzom AJ, ktorý ma mal uživiť ). Preto tu hľadám baby, ktoré majú skúsenosti z HR a vedia poradiť, čo zmeniť , alebo či doplniť kurzy k vzdelaniu. Lenže ak tadiaľ cesta nevedie, je to akom píšeš, nemá zmysel sa vzdelávať tam, kde cesta k zamestnaniu nevedie. Asi mi ostáva ozaj len kariérny poradca.

kikavadi
23. apr 2025

Ak vieš angličtinu, tak skus zatiaľ cez doucma ucit/doucovat angličtinu. Nemusíš deti, môžeš dospelých.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
syslik92
autor
23. apr 2025
@kikavadi

Ak vieš angličtinu, tak skus zatiaľ cez doucma ucit/doucovat angličtinu. Nemusíš deti, môžeš dospelých.

@kikavadi skúsim, plánujem si založiť na to živnosť, keď sa do júna neobjaví práca.

syslik92
autor
23. apr 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue pri najbližšom stretnutí na ÚP sa na to spýtam, aké kurzy preplácajú.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
ivkaaacik
23. apr 2025

@syslik92 toto napr. evidujes?

syslik92
autor
23. apr 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue viem, že si musím nájsť kurz sama, ale napr. projektový manažment mi pred 2 rokmi nechceli preplatiť. Takže sa musím spýtať, že keď chcem kurz programovania, modelovania, atď. či ho vôbec preplatia. Nepreplácajú hocijaký si človek vyberie.