icon

V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov

17. dec 2022

Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
annm81
22. dec 2022

@kvetinka75 To nie je o názoroch, ale o faktoch. Ako som si istá, že sledujem dôveryhodné spravodajstvo? Vďaka niekoľkým veciam:
Dôveryhodné svetové médiá si svoju dôveryhodnosť budujú desaťročia, kľudne boli založené pred 50, 70, 100, 150 rokmi.
Dôveryhodné médiá zreteľne oddeľujú názory a komentáre od spravodajstva
Dôveryhodné médiá uverejňujú opravy a ospravedlnenia, ak dôjde k zverejneniu správy, ktorá sa neskôr ukáže ako nepravdivál
Dôveryhodné médiá sa neutápajú v nekonečných konšpiráciách
A najmä, dôveryhodné médiá na rozdiel od tých dezolátskych , nemajú vo zvyku zverejňovať dokázateľné lži.

vroni
22. dec 2022

@bobrina1, Viedeň je typický príklad toho, ako stačí jeden (resp. v tomto prípade dvaja) užitočný idiot, aby úplne zbytočne a nezmyselne terorizoval milióny ľudí. Povinnosť nosiť ruska n MHD je lestenim ega neúspešného primátora a jeho nepricetneho poskoka. Nemá opodstatnenie ani zmysel a teda z toho, čo sledujem, tak 80% ľudí v MHD žiadne rusko nemá (vidím len do autobusov a elektriciek, MHD zo zásady nechodím - kvôli maskam - možno v metre nosia viacerí). Ja beriem, za ak niekto rusko považuje za zmysluplnú ochranu, nech ho nosí. Aj u lekárov mi to do istej miery pripadá v poriadku. Ale buzerovat iných, lebo JA chcem, aby nosili rusko mi pripadá solídne od veci.
@annm81, ona píše, že ako neockovana nesmela ist s dieťaťom na operáciu. Ako sprievod, nie ze by dieťa nezoperovali. To platilo aj v AT, test nestačil (tu sú zadarmo, takže v cene problém nebol), sprievod musel byť očkovaný.

vevesh
22. dec 2022

@annm81 ak si citala poriadne, nestacil test v dobe planivanej operacie. Bola presunuta az dovtedy, dokym sa nedalo cakat (islo o 2 nadvazujuce operacie). Pri prvej som normalne isla ako doprovod s testom. K druhej ma uz nepustili kvoli neockovaniu. Skusali sme vybavovat inu nemocnicu, ktora nemala podmienku ockovaci status (ano, bola taka 50km dalej), ale kedze islo o skolsky uraz a BG prislusnost, nechceli posunut dalej dokumentaciu. Takze nam nic ine neostavalo. 2 tyzdne po operacii tento nezmysel zrusili a znova sa dalo ist s testom. Dieta na zivote ohrozene nebolo, len keby mu nevyoperovali drot z ruky, ,malo by ju dozivotne poskodenu....len tolko k tomu.

annm81
22. dec 2022

@oliolijanka Nuž, to, že v našom školstve je obrovské množstvo učiteľov, ktoré považuje za dôveryhodné članky, ktoré sa odvolávajú na HAARP, židojašterov, ľudí, čo sa považujú za spasiteľov, články o tom, že chemoterapia je podvod farmalobby... asi má dosť zásadný vplyv na to, že v chápaní súvislostí patria slovenskí žiaci k európskemu chvostu.

Nie, učitelia nie sú tí, ktorí vytvárajú poznanie. Mali by byť odborníci v tom, ako predať informácie ďalej a mali by mať široký náhľad do problematiky ktorú vyučujú. Tiež by mali mať slušný všeobecný prehľad- a to, ako sa ukázalo, nemajú.

annm81
22. dec 2022

@vevesh

Tvoje dieťa neodmietli ošetriť kvôli očkovaniu. Ty si trvala na svojej prítomnosti a nestarala si sa o to, aby si znížila riziko, že nakazíš iné, možno aj vážne choré dieťa. A v tých veciach je zásadný rozdiel.

bobrina1
22. dec 2022

@vroni tema diskusie nie je hodnotenie opatreni v AT,spomenula som to, lebo diskutujica sa na to pytala, ale ked myslis... Vidis, ja vyuzivam denne dopravu vo Viedni, tak asi to viem lepsie zhodnotit, ako ty pozeranim zvonka do busov (lebo zapchy na cestach vo Viedni su sialenstvo a parkovanie je tiez problem, kedze sa cez den presuvam.medzi viacerymi Bezirkami). Normalne mam pocit, ako keby sme nezili v rovnakom meste a kludne ti mozem urobit foto z elektricky, metra alebo busu, budes prekvapena, kolko ludi ma ffp2, odhadom 98%. Ale mozno podla Bezirkov, minuly tyzden som.musela do 10.Bez., tam to bolo trochu ine.

maciatkolulu
22. dec 2022

@annm81 toto nemyslíš vážne???? Takže matka, o testovaná matka na nejaký vírus, zdravá,ale neockovani na to jedno nieco nemôže sprevádzať svoje dieťa v nemocnici, lebo výkvet západu rozhodol??? A ina matka, kebyže ma iné infekčné ochorenie, ale je ockovana, tak ta je zodpovedná inteligentná vyspelá zapadniarka? Dobre, je to dobre, myslím, že je každému jasné co a ako s tebou 🤪👏👍

maciatkolulu
22. dec 2022

@vevesh nemala som ta sem ani zatiahnuť 🤪🤮.....

annm81
22. dec 2022

@vroni Tak si to môžme ešte raz doslovne citovať:

"nezoperovali nam dieta bez ockovania"
"musel muz ist " pod ihlu", aby dieta mohli byt operovame"

Vidíš tam nejaké slovo o sprevádzaní? Lebo ja tam vidím len tvrdenie, že ak nie je očkovanie, nie je operácia dieťaťa. Čo je klamstvo, žiadna taká podmienka za celú dobu pandémie v celom DE nikde nebola.

kvetinka75
22. dec 2022

@annm81 a čím zníži riziko? tým že sa dá zaočkovať, keď vieme , že ochorieť môžu aj očkovaní? Toto je vyslovene vydieranie ľudí , zo zdravým rozumom to nemá nič spoločné.

bobrina1
22. dec 2022

@vroni aha, teraz som si vsimla, ty pises o rusku, tak to mas pravdu, 100% ludi nema rusko, lebo 98% ma ffp2.

vroni
22. dec 2022

@bobrina1, chodím medzi 19. a 9. Takže si turecku enklavu môžeš odpustiť. Hovoríme o zmysluplnosti opatrení a toto je ukážka par excellence, aké opatrenie zmysel nema. Je jedno, kde územne takýto nezmysel platí. Momentálne má najviac teší, že aspoň týždeň nejdem nikam, ani autom ani MHD (my už máme prázdniny a voľno)

vroni
22. dec 2022

@annm81, pochopila som to tak z kontextu. Dieťa očkovať nechceli.

maciatkolulu
22. dec 2022

@annm81 takže ešte raz, dieťa by bez matky z operovali, ktorá pricetna mama nechá svoje dieťa samé v nemocnici samé??? Rodič?? Je to max vydieranie a la zapadniarka štýl. Nie slovenský, ale vysoko inteligentný, šľachtický.

ice8
22. dec 2022

@annm81 nie porusovanie pravidiel, neviem preco myslis stale tak negativne. Boh nastavuje pravidla, nie clovek - ale zavist cerstveho vzduchu, zavist slobody dychania...
Je mi normalne zle z toho, aka si toxicka a ako nadavas na Slovensko a Slovakov, tu naozaj nemam co hladat 🙂

ice8
22. dec 2022

@annm81 vymenuj prosim tie Dôveryhodné médiá , nech sa este poucim 🙂

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
matabb73
22. dec 2022

@annm81 že sa to nevykašleš. S ľuďmi, ktorí čítajú Zem a vek sa diskutovať nedá. Keď raz niekto verí hoaxom a konšpiráciám, nepresvedčia ho žiadne fakty a argumenty. Je to strata času.

annm81
22. dec 2022

@maciatkolulu
@kvetinka75

Nuž, to je tak, keď ľudia považujú nejaké nariadenia za hlúpe, lebo nevidia za nimi logiku, ktorá tam ale je.

Očkovaný je v prípade nakazenia sa štatisticky menej infekčný, keďže jeho imunitný systém vírus pozná a dokáže tak zasiahnuť skôr ako u neznámeho vírusu. Keďže imunita reaguje rýchlejšie, vírus má menej času nerušene sa množiť. Keďže má na to menej času, vytvorí menej svojich kópií. Keďže vytvorí menej kópií, menej sa ich dokáže preniesť na okolie. Vcelku logické.

Že sa preferovalo v niektorých oblastiach očkovanie pred testovaním je rozhodnutie vyplývajúce z toho, že bolo v záujme štátu čo najviac ľudí presvedčiť na očkovanie. Tiež to dáva logiku. Čím menej vážne chorých (z rovnakých dôvodov ako vyššie platí, že čím menej kópií vírusu v telez tým menšie škody), tým menej sú potrebné opatrenia. V záujme vlády je to už len z čisto sebeckých dôvodov - čím viac obmedzení, tým nespokojnejši občania (=voliči), čím viac obmedzení, tým horšia ekonomická situácia, a teda tým viac nespokojných ľudí (=voličov).

Nariadenia sa mierne líšili v rámci rôznych častí Nemecka, v rámci miest, dokonca v rámci nemocníc a menili sa v čase . Tiež je to logické, keďže situácia nebola ani náhodou statická. Niekde, najmä v začiatkoch pandémie, nepovoľovali sprievod nikomu. Niekde naopak požadovali testy aj od očkovaných. Lebo to nie je žiadna binárna logika, ale jednoducho vždy nejaký kompromis medzi prísnosťou nariadení a znížením rizika a neexistuje len jedno správne riešenie.
Keby sa tu namiesto covidu začal šíriť jeden z najväčších strašiakov - kombinácia ľudskej a vtáčej chrípky, tak by opatrenia boli ďaleko prísnejšie. Keď máme len bežnú chrípku, väčšina krajín si vystačila s odporúčaniami očkovania.

Celé toto je ale o dosť zo širšia vzaná problematika.. Celé to začalo tvrdením, že dieťaťu bol odmietnutá operácia ak matka nebude očkovaná - čo je lož, lebo nikde v Nemecku takéto pravidlá neboli stanovené.

kvetinka75
22. dec 2022

@matabb73 my vidíme čo sa deje okolo, nie sme slepí a zaslepení. Nám nemusia média hovoriť čo si máme myslieť

ice8
22. dec 2022

@oliolijanka no ja si pamatam plagaty od politikov a odbornikov z beznych menovanych medii, ze inflacia je docasna 🙂
no dobre, teda, je docasna :D

ice8
22. dec 2022

@annm81 Preco sa tie nariadenia menili? Ak si myslis a veris, ze rusko funguje, preco ho nenosis nonstop? Preco hazardujes s pravdepodobnostou a nosis ho len ked citis, ze je to nutne ? AJ bezpecnostny pas nosis len ked mas pocit, ze ides naburat?
Ja ak niecomu verim, robim to nonstop, a nie len ked mi hori pod zadkom..

annm81
22. dec 2022

@maciatkolulu Takže tvrdil matka, že dieťa odmietli operovat? Tvrdila.

Bolo to klamstvo? Bolo. Čo je na tom k nepochopeniu?

bobrina1
22. dec 2022

@vroni ojoj, enklava, pisem moju skusenost, nic ine nehladaj za tym. Vies, ffp2 v mhd vo Viedni je podla mna zmysluplne, ale napr.v Grazi alebo inom mensom meste skor nie. Kedykolvek idem mhd, plne,plne,plne, a teraz k tomu chripka, kasel a ine. Ale suhlasim, ze nie vsetky opatrenia su ok, ako som uz pisala, napr.ak sa nedam zaockovat, mozem si hladat novu pracu od januara, a nerobim v zdravotnictve ani socialnych sluzbach apod. Ale co.mam robit, bud to respektujem.alebo odidem....

ice8
22. dec 2022

@matabb73 Vidim, ze mas prehlad, daj prosim aspon 1 clanok, zo Zemavek, ktory je taky, ako opisujes, "hoaxom a konšpiráciám".
Mam pocit, ze sa tu bavime o Kolumbovej zene, oprav ma, ak sa mylim..

vevesh
22. dec 2022

@annm81 pre teba osobne, aby si videla a citala s porozumenim. A ako bolo hore spomenute, dieta same napospas v nemocnici nenecham!!!

vevesh
22. dec 2022

@maciatkolulu niekto si tu ide svoje, lebo vsetci neockovani su po slovensky dezolati🤮

jamacka
Odpoveď bola odstránená
vroni
22. dec 2022

@bobrina1, wow, to aká firna chce teraz bazirovat na očkovaní??? Povedala by, som, že bohatá, lebo to je na žalobu. Áno, pred časom to požadovala, spústa firiem a bolo to potichu akceptované ako spoločenská nevyhnutnosť. Od zrušenia platnosti návrhu povinného očkovania a potvrdenia, že očkovanie je od omikronu úplne neúčinné (to tvrdí Pfizer, nie ja) som teda nepočula, že by niekto mal odvahu od zamestnancov vyžadovať očkovanie. A Turecka enklava - no, miestni nazývajú desinu s láskou "Maly Istanbul", takže som to len parafrazovala 😇 (a viem, že su tam aj pekne časti).
Nakoľko nemá Viedeň ani o zastrúhaný chlp lepšie čísla ako Graz, zdá sa mi hystéria okolo rusok (fuk akých) úplne zbytočná a mimo. Práve tak ako sú mimo ti dvaja hlavní sasovia. Ale to už je mimo témy.