V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov
Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.
Skratim to na maximalne minimum - to, ze si niekto vsima niekoho, ze nema rusko, nie je to len zavist ?
@abbey1 uz som to tu pisala, v AT sa dodrziavali aj dodrziavaju, hoci nie vsetci suhlasia. V MHD i vo vlakoch vo Viedni su stale respiratory povinne a ano, 98% ludi ich nosi. U lekara, v nemocnici, v lekarni som pocas takmer 3 rokov nestretla nikoho bez respiratora. Nechapem, ako je mozne, ze diskutujeme o opatreni, ktore je povinne a tu sa mnohe "chvalia", ako obchadzat pravidla. Mozem nesuhlasit, ale ak nieco plati, tak to budem.dodrziavat.
@1gabriela13 presne tak. A este sa svojou bezohladnostou vystatuju. Hlupemu nevysvetlis, takze asi len prisne postihy a dokladne dodrziavanie predpisov pomoze. Ocakavat od takychto ludi nejake vnutorne uvedomie je nerealne.
@abbey1 veru zaujimave ze poniektore krajiny mali umrtnost taku aka je u nas na chripku. A u nas to vyskocilo.na tisice. Ale.kto chce vidi len to svoje
@annm81 ano, sme dedinski zadubenci. Vies co ma prekvapuje? V zahranici som pracovala s roznymi narodnostami, aj z velmi socialne zanedbanych pomerov oproti Slovensku- z Nigerie, z Albanska, byvaly Sovietsky Zvaz a podobne. A tito ludia boli stokrat sikovnejsi, flexibilnejsi, rychlejsie sa naucili veci, miestny jazyk, respektive viacero jazykov, mali lepsi zmysel pre humor, EQ oproti Slovakom. Slovaci boli uknourani, ufrflani, lenivi, vsetko nove a nepoznane sa od nich odrazalo jak pingpongova lopticka. Proste akoby tie zle pomery cudzincov vybicovali k vykonom a aspiraciam, zato Slovakov omnoho lepsie pomery, vzdelanie, zazemie absolutne nikam neposunuli.
@ice8 Čo závidieť? Že by som si aj ja nemohla porušovať pravidlá? Nie, to teda nezávidím- je to jedna z najpodstatnejších vecí, pre ktoré som sa rozhodla vychovávať svoje deti inde.
V Rakúsku boli opatrenia väčšinu času veľmi porovnateľné. Veď si stačí nájsť nejaké fakty, napr. https://ig.ft.com/coronavirus-lockdowns/
@kvetinka75 Ktoré krajiny mali úmrtnosť ako je u nás na chrípku? Znova fakty, tentoraz o nadúmrtnosti. https://www.ft.com/content/a2901ce8-5eb7-4633-b... či to budú všemožní antiXYZ popierať alebo nie, bol to celosvetový problém.
Tak zas, ja som sa dlhodobo pohybovala okolo akademickej sféry a poznám množstvá šikovných mladých Slovákov, ktorí sa bez problémov dokážu uchytiť aj v medzinárodnej konkurencii. Lenže to sú tí istí ľudia, čo Slovensko kritizujú. Súčasne mnoho z nich má ambíciu dlhodobo Slovensku pomáhať v rozvoj. Ibaže to tragicky často končí rovnakým scenárom. Keď 10x za deň počujú vetu "a prečo si kadíš do vlastného hniezda?" v situácii, keď prídu s navrhom zlepšenia, "a v USA je kopec bezdomovcov", " na západe imigranti vraždia" ... ,keď ich starší kolegovia 20x za deň odbijú vetou " tak sa to u nás robilo vždy ", keď im ešte aj štát hádže polená pod nohy, drvivá väčšina odíde natrvalo a jediné, čo pre Slovensko robia, že sa zúčastňujú volieb a dúfajú, že možno, kým pôjdu do dôchodku, sa situácia zlepší.
@annm81 bohuzial je to tak
@vevesh nieee, len si spomínam, že ste mali v de problém s operáciou dieťaťa, lebo si nebola očkovaná, či si ta pletiem?
@annm81 ja neviem, ja to až tak bledé nevidím, na to, aký sme malý národ...
Minimálne sme nikdy nespôsobili toľko utrpenia ako niektoré vyspelé, inteligentné, západné štáty....,všakze? ,to bude tým našim dedinský, primitívnym myslením asi.
Som rada, že vieš, kde som bola, kde som žila a kde žijem. Ale uprimne, tie nezmyselné opatrenia, ktoré mali tie inteligentné štáty, ako napríklad, zdravý, otestovaný človek nemohol ísť nikam bez očkovania, , iba do potravín a lekárne, ako to, že pozitívny človek mohol ísť von z karantény a negatívny musel sedieť doma 10 dní? To beriem ako výkvet inteligencie západného slobodného zmýšľania. Čistá demokracia. Zažila som si to, bolo to fajn.
Ja si nemyslím, že slovenský národ je chudobný na významné osobnosti,jan jesenius, Eugen suchon,, Pavol Dobšinský. Martin benka, Ondrej nepela, stefanik ... Neviem, mne sa zdá ze tých osobnosti na tak malý a primitívny a udupany rolnicky národ, ktorý nemal svoje šľachtické rodiny(mal ich viac než dosť a vyznamne..) je viac než dosť. Niekto to nechce vidiet. Alebo chudáčik, to ani nevie, nepozna, o to je to smutnejšie....
Ty a kde bola korunovana Mária Theresia? V Stefansdome 🤣🤣🤣🤣, alebo v bezvýznamnom Pressburgu? Pekný večer 😉, pardon dobrú noc.
Vážne? A preto polovica tukov žijúcich v rakúsku vyše 20 rokov nevie ani záťat po nemecky, o Francúzsku ani nehovorím. Fakt sa učia vynikajúco, najmä utečenci. Vidím, že sa vyznáš. Turecké ženy, albanske atď nevedia ani záťat a je ich viac než dosť. Slovenské deti v školách patria k tým šikovnejším. Ale to je asi tým, že elita je v zahraničí a ti okop zemiaky ostali na sk.... Bože dievčence, fakt by som sa hanbila ako pes... Veľa šťastia, nezabudnite v takomto duchu vychovávať vaše deti. 🤮🤮🤮
@maciatkolulu tak to ano, nezoperovali nam dieta bez ockovania -musel muz ist " pod ihlu", aby dieta mohli byt operovane.... Len som nechapala, ze preco som zrazu v diskusii😃😃🙃🙃
@maciatkolulu Tak s tým utrpením by som bola trocha opatrnejšia. Máloktorá krajina platila cudzej mocnosti za likvidáciu vlastných občanov.. myslím, že s inými národmi si nemáme čo vyčítať.
Stačí čítať s porozumením, napísala som, že nejaké osobnosti by aj boli, ale Slováci si s nimi nijakým spôsobom nespájajú svoju identitu. Koľko percent Slovákov vie, kto boli Jesenius a Suchoň? Ešte tak poznajú Dobšinského. O Štefánikovi ako o najväčšej osobnosti moderných sk dejín vie priemerný Slovák, niekde z tých najnárodnejšie založených oblastí, čo? Ešte tak to, že "Čehúni ho zostrelili".
Ktoré to boli tie šľachtické rody, ktoré významne podporovali slovenských intelektuálov a umelcov? V akom jazyku prebehla tá korunovácia? Koľko percent obyvateľstva BA tvorili Slováci? Aké bolo sociálne zázemie toho malého zlomku slovenských obyvateľov? V akom jazyku sa viedli úradné záznamy? Nie, Bratislava nebola slovenským mestom (ale to zaiste vieš, keďže sama si použila nemecký názov).
Ty si si jednoduchou vzala strašne osobne prosté fakty o tom, že Slováci nemali mestá a na nich naviazanú kultúru. Lebo to, že absolútne dominantným národom v BA boli Nemci je fakt. Rovnako je fakt, že v KE dominovali Maďari, v ďalších mestách to znova boli Nemci. Fakt je aj ten, že Slováci v mestách na území dnešného Slovenska tvorili prevažne chudobnú vrstvu. Fakt je, že Slováci hojne obývali chudobné agrárne oblasti. Fakt je, že centrami kultúry boli vždy mestá. Fakt je, že lvzdelanie pre masy nám priniesli Česi. Ďalším faktom je, že tak ako dnes, aj v minulosti boli Slováci, čo niečo dokázali.
A nakoniec je fakt, že veľká časť Slovákov sa zo svojho zastaralého roĺníckeho myslenia stále nevymanila. Ja som sa narodila na Slovensku slovenským rodičom a týmito faktami sa necítim nijako dotknutá. Prečo sa nimi cítiš dotknutá ty, vieš sama najlepšie. Možnosti, ktoré dnes Slovácia v oblastí kultúry a vzdelania majú, nijako nezaostávajú za zvyškom Európy. Kto ich ako využije je na ňom. Ja som len skonštatovala, že vychova a tradície sú často príliš silné na to, aby sa z nich človek dokázal vymaniť.
@annm81 ze si to TY nezazila, neznamena, ze to tak nebolo. Ja som ako neockovana nemohla vstupit do nemocnice ako sprievod (iba pokial by mna neodkladne neosetrovali). (Nemocnica, kde bola dcera osetrovana, vydala pre neockovanych Hausverbot, ak ti to nieco hovori a mala na to pravo, kedze zakon je postaveny tak, ze je to v rukach majitela objektu ako sa k ockovaniu a pusteniu ludi vzhladom na ocko status postavi). Takisto som mala zakaz vstupu do skoly a skolky v tom istom case ako neockovana. Neskor to zmenili na "iba z aktualnym testom". Teraz to od leta nikto uz u nas nekontroluje- ani testy, ani ockovanie, ani masky (aj ked su predpisane, drviva vacsina ludi ich nenosi- takmer nikto). Ale napr. moj obvodak ma "nechce vziat" skrz moj neocko status, osetri iba najnutnejsie, aj to mimo ambulanciu ( ma pred vchodovym dvermi postaveny zahradny domcek pre corona a neockovanych pacientov). Takze asi tak...🙄🙄🙄🙄
@bobrina1 Prepáč, ale ak je raz nejaké opatrenie, pravidlo, vyhláška nezmyselné, nebudem ho dodržiavať, pokiaľ je to čo len trochu možné. Preto mi snáď dal Boh rozum, preto som snáď človek, aby som sa vedel slobodne rozhodnúť. Ten kto to rozhodnutie tam hore vymyslel, je tiež len človek. Či už ľuďom zvolený, alebo dosadení úradník.
Mám rešpekt ku každému rozumnému zákonu a nariadeniu, neohrozujem dobrovoľne seba ani svojich blízkych, na to si život príliš vážim.
Zároveň však mám i morálnu povinnosť voči samej sebe a hlavne svojim deťom povedať Nie nezmyselnosti.
@annm81 Skús čítať s porozumením. Písala som o klamaní samého seba. Ty tu píšeš o tom, ako vidíš Slovákov a iné národy. Píšeš na základe svojich skúseností.
A tak píše každý z nás. Na rozdiel od teba tu nemáme potrebu písať, kde sme žili, pracovali, kde žije naša rodina, kde cestujeme, pracujeme teraz. Ale svet je v podstate jedna veľká dedina a skoro každý už nos zo Slovenska vystrčil. Máme svoje skúsenosti, zdá sa, že iné než ty. Každý posudzuje podľa svojej skúsenosti. Ty si možno tam za hranicami okresu stretala rovnako zmýšľajúcich ľudí ako si ty, a my zasa sebe podobných.
Preto si ty dovolíš tvrdiť, že Slováci sú nevzdelaní, veria konšpiráciam,....a ja si dovolím tvrdiť, že som to isté zažila v krajinách EÚ i mimo nich.
Možno je to i tým, že sme sa počas covidu snažili byť čo najviac mimo Slovenska. A tak sme mohli byť bez rúška, slobodne ísť do reštaurácie, obchodu, plávať, do kina a nikto od nás nepýtal modrý papierik, či Covid pass.
A niekto iný je hrdý, že sedel doma, svoje dieťa minimálne dvakrát týždenne testoval. Ja som zasa hrdá, že som tohto svoje dieťa úplne ochránila. Každý si seba samého i svojich blízkych vážime inak. Každý sme počas covidu dostali na výber.
@vevesh Aha, typické. Takéto polopravdy sú bežným nástrojom rôznych hoaxerov. Tvoje dieťa by normálne zoperovali aj v prípade, že by sa nikto z tvojej rodiny do 3. kolena neočkoval.Ty si mala záujem byť v nemocnici ako sprievod a tak na teba boli kladené nejaké nároky. Tak celkom logicky, keďže si sa plánovala pohybovat v priestoroch, kde sú deti napr aj po operácii, pre ktoré by chytiť covid mohlo byť extrémne nebezpečné. Ale to hovorím o nejakej ohľaduplnosti k iným deťom...predpokladám, že tvoje dieťa tiež testovali na covid. A tak čírou náhodou ti nestačilo ísť sa proste otestovať a mohla si byť v nemocnici za rovnakých podmienok ako očkovaní?
Proste si si trucovito dupla nožičkou, že ty sa testovať ani očkovať nepôjdeš, ale ako nie nevyhnutný doprovod tam musíš ísť A je ti jedno, či ohrozíš nejaké cudzie dieťa vo vážnom zdravotnom stave. A na dôvažok máš ešte potrebu šíriť o tom dezinformácie.
@abbey1 Nuž, len moje tvrdenia o vzdelaní akosi podporujú štatistiky, ktoré som spomenula vyššie . Napr. vyše polovica učiteĺov považuje za dôveryhodný zdroj informácií Zem a Vek, Slováci sú národ, ktorý v EÚ najviac verí konšpiráciám, v hodnotení PISA patríme dlhodobo v rámci Európy k najslabším.
Rozdiel medzi nami dvoma je ten, že ja nepotrebujem byť hrdá na to, že odchádzam pravidlá. A som celkom spokojná s tým, že v krajine, kde sa zdržujem najviac času, mali oproti VÄČŠINE krajín sveta ZLOMKOVÝ nárast úmrtí oproti iným rokom... ale tak ja sa rada riadim číslami a nevidím zásadný problém v tom, že som 2x týždenne požiadala dieťa, aby sa vysmrkalo na paličku.
@annm81 nie, test nestacil. To nebolo o tom, ze ja sa nedam ockovat (kedze spadam do rizikovej skupiny, lenze papier mi na to nikto nedal, lebo prave ja by som sa ako prva mala dat ockovat podla predpisov...). Moj muz tiez nebol ockovany- normalne sme cestovali po svete a vsade stacil test (a niekde ani masky, ani test, ani nic nebolo potrebne pre tvoju info). Otestovat sa bol najmensi problem- aj dieta otestovali predtym, nez ho prijali do nemocnice (aj muza, ktory sa dal zaockovat len preto, aby dieta mohlo byt operovane a nenieslo si zivotne nasledky!!!). Jednoducho nemocnica si stanovila podmienku, ze musime byt ockovani, inak nas do nemocnice nepustia, len ako pacientov, ktorych donesie sanitka. A prepac, ockovany netestovany pesonal nie je riziko pre ludi osetrovanych v nemocnici? Ty cela hoax...
@oliolijanka Takže tebe príde v poriadku, že učitelia (!) považujú Zem a Vek za dôveryhodný zdroj informácií? Tak tu končí všetka sranda.(či ešte len začína?)
@annm81 či príde alebo nie, zaujímavé, ako ste si vy (ktorí ste vraj na správnej strane a máte tie správne názory) istí, že sú ozaj nedôveryhodné. Tu nejde o to, či tomu verím aj ja alebo nie. Ale tá vaša ,,istota,, už hraničí s fanatizmom. Len ten môj názor je správny, ostatní sa mýlia. Zaujímavé, že ľudia majú rôzne skúsenosti, ale vám je aj zbytočné niečo hovoriť a vysvetľovať, idete si svoje. Kto so mnou nesúhlasí, tak má nízke IQ a pod. Že?
@abbey1 tak podla mna respirator u lekara nie je nezmyselne opatrenie, a v tomto obdobi uz vobec nie. Mozno by tu bolo aj menej otazok, ako riesit chripku a kasel. Si predstav, ze by ai kazdy z nas povedal na iste vyhlasky, zakony, ze sa mi nepacia a nebudem ich dodrziavat. Zijeme v spolocnosti a mame nielen prava, ale aj povinnosti.. Mne sa tiez mnohe veci nepacia, ale musim ich dodrziavat, ci v praci, na uradoch. Je to vsetko o ludoch, a ver mi, ze je rozdiel medzi dodrziavanim pravidiel medzi ludmi na Sk a v At.
@vevesh Tak som schválne trocha googlila, aby som si overila tvoje informácie. A vieš na čo som natrafila? Na tvoj vlastný príspevok priamo tu na modrom konikovi zo 17. 11. 2021. Tam tvrdíš, že ako dostačujúca podmienka toho, že môžeš byť doprovod je obyčajný test!. Klamala si vtedy, či teraz? Lebo kým tam odmietaš ísť na test (resp. zaplatiť zaň, ešte aj tam zavádzaš v cene), tu zrazu tvrdíš že test bol najmenší problém. Už odhliadnuc od toho, že to bola podmienka doprovodu nie podmienka samotného ošetrenia
Tvoje tvrdenie, že dieťatu by bola len kvôli očkovaniu odmietnutá zdravotná starostlivosť (dokonca neodkladná, keďže vraj by inak malo doživotné následky) je klamstvo.
Tiež tam tvrdíš, že sa nemôžeš dať očkovať zo zdravotných dôvodov, ale nik ti o tom papier nedá. Ak si reálne mala kontraindikáciu na všetky druhy vakcín (mizerne malá pravdepodobnosť, väčšinou stačilo vybrať inú vakcínu), tak o tom lekári normálne vydávali potvrdenia! Lenže to, že ti nejaký lekár jasne oznámil, že kvôli takej a takej kontraindikácii sa nemôžeš očkovať, tiež nie je pravda, že?

@ice8 Znova. Národ nie je jedna homogénna masa. Dokážeš pochopiť, že hovorím o štatistike? Áno, miera rešpektu k pravidlám je v Kanade daleko vyššia ako na Slovensku.
S US si zasa nepochopila - hovorím o tom, že je tam zásadne iný pomer odporcov nariadení a tých čo ich dodržiavali v meste a na vidieku.
Ja som niekde tvrdila, že Slovensko je žumpa? Kde konkrétne? Či len si znova domýšľaš? Mne len príde rozumnejšie porovnávať sa s lepšími, ako s horšimi - už nehovoriac o tom, že to bolo k otázke na ktorú som pôvodne reagovala, omnoho relevantnejšie, ako sa porovnávať s postsovietskymi krajinami alebo Južnou Amerikou.