Výživné cca 1000 eur na dieťa - Bratislava
ahojte mamicky, poprosim nebagatelizovat 🙂
EX ma velmi vysoke prijmy, dokazatelne a pravnicka odporuca ziadat vyzivne trosku nad 1000 EUR na kazde dieta...sucasne naklady na to aj sedia, dokazat sa to da
EX aj vie ze kolko sa mina atd, ale urcite bude zapierat
mate niektora osobne skusenosti, ze v BA taketo vyzivne odklepli?
Pravnicka mi povedala, ze sa to bezne schvaluje vzhladom k jeho prijmu, ale chcem vediet a poznat nejake nazory z praxe
Pripadne ake mate vyzivne, tie co mate trosku vyssie ako 100-200 EUR na dieta
DAKUJEM
@nikolka1986 strašný jed prskas a negativita z teba vyžaruje.... Veď dopraj, keď na to niekto má (a zarobil čestne), nezavid.
@ukulela áno, áno, áno máš pravdu, ale zase nerobme z osamelých matiek a najmä s deťmi co sú už v škôlkach obetave osoby, čo od rána do večera nemôžu robiť alebi si hľadať lepšiu prácu. Sú medzi nami aj také, čo to zvládajú s bábätkom. Takže spoliehať sa na peniaze od ex je také nijaké, má platiť, výživné jej podľa na ňu odporučiť právnická v našom systéme nemohla, teda pokiaľ nie je invalidna, alebo deti... Co asi nie sú keďže sú v škôlkach a tým pádom ma priestor na pracovné a kariérne uplatnenie. Deti majú nárok na výživné patrične k platu. A tým to hasne. Majetkové podľa toho, kto čo mal pred a co spolu. Sk je jedna z mála krajín, kde sedia matky na riti do troch rokov a ešte čakajú, že ich každý bude brat ako hrdinky roka, obetave a vyflusnute.... Výživné dostane. Ja osobne by som bola v prdeli z toho, že o deti nemá záujem, ale to nemal asi ani predtym.
@maciatkolulu ono zas same mamy to maju ozaj megatazke...to je pravda...ja som tiez sama, rodinu nemam, tak uplne, ze na vsetko sama a to ides chora/zdrava na doraz...samozrejme pracujem a robim co sa da aby nam nic nechybalo, lebo lahke to nie je...ci uz pri brani hypo, najmoch, kazdej jednej veci v zivote...
@darkswan to je každému jasné, ja som bola sama s dvomi tiež.
@maciatkolulu Aj ja...
@maciatkolulu súhlas. Len táto baba na mňa naozaj nepôsobí ako nejaká zlatokopka. Áno, ostrejšie sa vyjadruje, ale píše teda, že pracuje. Za normálny plat. Tá k ako 700-800? Možno ani to nie. to má tak jedno školné v tej súkromnej školke, ktoru spomínala. Niekde som čítala o výživnom na exmanželku Možno jeden rok, kým sa jej akože podarí lepšie zaradiť do pracovného procesu, keď je sama pri deťoch. Môže súd určiť výživné napríklad tak že otec platí presne školné? Plus nejaký malý paušál na bežné výdavky alebo na sporenie?
@ukulela podľa mňa je najdôležitejšie sa dohodnúť s ex, aj keď mi je jasne, ze to s niektorými jedinca mi nejde. A to školné, ja neviem, ale škôlka za 700 sa mi zdá cez. Jasne, keď na to je, ôk, ale keď je neistota, za tie stresy by mi to nestalo. Moje boli na súkromnej a teda bolo to všelijaké, teraz som dlho, pre dlho pre syna vyberala školu a nakoniec ma výbornú štátnu a od 4 uvidíme co bude. Ale to je záväzok na 8-9 rokov... A je ťažké brat dieťa zo škôlky, z kolektívu atd.. Podľa mňa by bolo ideálne sa dohodnúť s ex, že školné nech uhrádza priamo škole. To máš pravdu
Ak by ste sa s muzom dohodli...A suhlasil by...Neni o com.... ak by ste sa nedohodli potrebujes vydokladovat posledne 3 mesiace pred pojednavanim,alebo pol roka(doklady neviem uz ako stare musia byt),ze co z toho platis vsetko jednemu dietatu a druhemu(musi sa to tykat daneho dietsta a realne doklady,napr.nosi okuliare...napr.sportuje,napr elektricenka atd.......Ak chces sumu dosianut nad 10000e mala by si mat na jedno dieta 2000e a povedat sudkyni pol ja a pol ex manzel,cize 1000e😉,ked to budes mat podlozene nebude o com....Realna skusenost
@mandarinka555 Ja len na okraj, keď počujem výživné na manželku pre ženy, ktoré normálne zarábajú... 😁 veď to je právna úprava pre ženy, ktoré z objektívnych príčin sa nevedia o seba starať a zarobiť si životné minimum (napr. majú ZŤP alebo sa starajú o dieťa so ZŤP). Viď. ex českého ex premiéra Paroubka, ktorá chcela výživné na seba asi 2000 eur, argument bol, že muž toľko ma a že prečo nepracuje sa pýtala sudkyňa? Že ju to nebaví 😁
https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/jiri-paro...
(Úplně na konci článku)
@sonnenshein malokedy sa to deli presne pol na pol na sude. Prihliada sa na to, ze matka zabezpecuje detom starostlivost, vozi z/do skoly/skolky, chodi na OCR atd. A potom zalezi aj na nakladoch, ake ma na dieta.
Autorka: bezne vyzivne vo vyske nakladov, ale pozor, neplati ich len otec dietata v plnej vyske ale aj ty, zvysna suma pojde na viazany ucet v banke na tvorbu uspor (tezauracia vyzivneho) dokopy to kludne moze byt aj 5000.
@makova333 Tak ja a vsetci, ktorych poznam, zial maju skusenost presne opacnu. A castokrat je to menej, ako zdokladovane naklady.
@sonnenshein ja to vidim takto: ak naklady na dieta matka vydokladuje npr. 200 €meascne, polovicu by mala platit matka polovicu otec. Kedze matka sa o dieta stara aj osobne, jej ucast na plateni bude nizsia npr. 50€. Cize otec zaplati vyzivne 150 €a matka doplati len 50€. Tak logicky to bude vyzivne nizsie ako naklady. Ale aj matka sa musi podielat na vyzivnom. Cast teda financne a cast osobne. Sumy su pravdaze len ako priklad.
@makova333 A ja s Tebou absolutne suhlasim. Len hovorim, ze som este osobne nezazila pripad, kedy by to tak bolo...
@sonnenshein a ake maju teda naklady a schvalene vyzivne?
@makova333 Naklady boli 650e (z dovodu zvysenych nakladov kvoli zdraviu dietata), schvalili 250e. Matka prijem 1000e netto v tom case, otec 2500e netto.
O tom ale tato tema nie je. Chcela som len povedat, ze aj ked litera zakona hovori nieco, nie je mozne sa spolahnut na to, ze vysoky prijem = vysoke vyzivne. Mozu jednoducho dostat sudkynu, ktora si povie, ze dieta viac ako 600e nema sancu spotrebovat, 300e otec, 300e matka, a hotovo. (Tiez samozrejme priklad)
@sonnenshein pri sklonom 700 eur ma šancu, lebo ak otec doteraz mal príjem aký mal, má ho naďalej, tak nie je dôvod meniť školu..
@maciatkolulu Neprotestujem, dokonca som niekde vyssie pisala, ze by som ja osobne isla do modelu, ze otec plati skolne skole, vyzivne urcene na beznu spotrebu k rukam matky, a este nejaku ciastku na uspory.
@sonnenshein ale nakoniec, nech sa to rieši s právnickou, všetko je tak indivídualne
@maciatkolulu Aj tak zavisi od sudcu/sudkyne. Hlavne nech je to v co najlepsom zaujme deti. 😊
@majkeel syn chodí v Košiciach na smiešnu športovú prípravu, 2x týždenne 60 minút. Nič extra, len cvičia v telocvični a na trampolíne - 70 Eur na dva mesiace (420 Eur za rok). Ak by som chce niečo špecializované (bike, lyže, plávanie, tanec) či chcem alebo nie, som na tých 700 ročne
@basska_b Určite si to chcela napísať mne? Ja som nič také ani len nespomenula...Pre mňa je "úplne mimo" pýtať dva litre na dve malé deti, lebo žene sa nechce pracovať....deti nepotrebujú také prachy, lebo mi hlava neberie, či autorka myslela, že toľko zjedia, alebo toľko stojí ich oblečenie ☹

Ženy, kurde, koľko krát sa tu rozobera, že chlap ma minimálnu a minimálne výživné, že aká nespravodlivosť.... ocinko tu zarába 8 litrov. On vybral súkromnú školu/škôlku, kupuje deckám drahé veci. Resp. kupoval. Autorka pracuje. Písala to, pracuje. Možno na čiastočný úväzok, teraz zrejme dokonca ocr. Vy ju tu posielate do lepšej roboty, či budovať kariéru, no osamelej matke to asi nepôjde ... Ak mohol doteraz otec platiť 700€ mesačne školné s 60€ na krúžok (čo ja viem, možno kone, možno plávanie, alebo iné ... ), tak prečo by dieťa malo rozvodom o to prísť? Ak doteraz dieťa bývalo v dome, a otec ho platil, má ísť do 1izb garsónky? Nerobte zo zakladateľky zlatokopku. Čítajte s porozumením. Výživné na manželku jej radila právnicka. Že by gazdovala aj s 3000 sa týkalo toho, že muž sa nemusel hnať za vyšším platom na úkor rodiny. A tiež, na to, aby si vypracoval popri rodine taký ať, tak musela žena asi prebrať starostlivosť o deti s domácnosť. Navys, draik pise, že časť tak vysokého výživného pôjde zrejme na sporenie ... A vy ju už vidíte na Bali ... Iné je, keď rodič umrie, firma krachne atď. Vtedy to musíš prijať. Ale toto je iný prípad. Otec sa aj po rozvode má starať o deti. A ak doteraz museli jedávať bio hovädzie, tak od teraz to má byť desiatova saláma?