Zamlčaný potrat - Ružinov tabletka
Ahojte baby,
Chcela by som sa opýtať či ste niektorá absolvovali zamlčaný potrat tabletkou v Ružinovskej nemocnici ako to prebiehalo či ste Vás pustili domov ešte ten deň???
Žiaľ dnes som sa dozvedela že v 9 týždni prestal vývoj plodu doktorka my odporučila túto metódu aby som zas nemusela podstúpiť kyret. Toto je už moje 5 tehotenstvo z toho mám jednu zdravú 5 ročnú dcérku. Ďakujem za odpoveďe
Dobry den dievcata,mna caka zajtra tato tabletkova metoda,som 16 tt zial o babatko sme prisli,je to nase prve od zcitku bolo tehotenstvo problemove a cele ho travim v nemocnici....Velmi sa bojim co ma zajtra caka,bojim sa bolesti a ze budem velmi vela krvacat a tiez toho ze uvidim co zo mna vide ☹
@uzmanenapadanic drzim velmi palce, mysli na to ze to najhorsie uz si si prezila, fyzicka bolest sa psychickej nevyrovna, a po par hodinach bude dobre. Je vysoka sanca ze ‘to’ z teba vypadne, prave ked budes na wc, tak ako sa to stalo mne, a nic nerozpoznas. Co sa bolesti tyka, ja som uz od rana bola preventivne na brufene 600, myslim, ze vdaka tomu ze som sa cely den dopovala liekmi som prezila tu fyzicku bolest uplne v pohode, skus sa na to opytat lekarky ktora ti to bude zavadzat, ci to tak mozes spravit. Lebo ked si das tabletku od bolesti az vtedy ked zacnu bolesti, vtedy ti podla mna dobre nezaberie. Neboj sa, uz to bude iba lepsie ☘️
@ness222 Dakujem krasne... no s tymi liekmi je to u mna problem ked ze na brufen som alergicka,ale tak ked si vypytam snad mi nieco lekar od bolesti da.
Baby je pravda to že v piatok sa tabl nepodáva? Sú nejaké nove info, alebo toto je najaktuálnejšie?
Dnes mi oznámila dr MÁ a do Ružinova mám ísť zajtra ráno…😔 (piatok)
Prosím vás mezete mi poradit tabletki na potrat
Je to už starší príspevok, ale možno niekomu pomôže. Ja som bola tiež v Ružinove, podali mi Misoprostol, do pár hodín začali kontrakcie, ktoré som musela predychavať. Určite odporúčam hneď si nasadiť niečo proti bolesti, napr. Brufen alebo Flector. Mne žiaľ prvá dávka nezabrala úplne, musela som ísť na druhú a potom aj na tretiu. Stretla som viacero žien, ktorým taktiež museli podať viac dávok. Následne to ešte nebolo úplne čisté, tak mi lekárka musela dať injekciu na vyvolanie stahov maternice a nasledujuci mesiac vyvolať menštruáciu tabletkami, až potom to bolo v poriadku. Celé toto trvalo dokopy cca 2,5 mesiaca. Neviem, či by som do toho išla znova. Ale každého telo reaguje inak. Držím palce všetkým, čo si prechádzajú niečim podobným🙏🏻.
@magduska8, ahoj, velmi ma mrzi, ze mas tiez osobnu skusenost so zamlcanym potratom. Len som chcela doplnit, ze mna upozornila sestricka, ze tabletky na bolest su sice dovolene (v pouceni su aj vypisane, ze ktore), ale ze to spomaluje a zastavuje proces. Ze sa im potom castejsie stava, ze sa podanie musi opakovat… tak mozno aj pre ostatne, ze ak tie bolesti zvladnu predychat, tak je lepsie to vydrzat, aby sa cela procedura nemusela opakovat. Proti bolesti velmi pomaha tepla sprcha. Ja som v nej bola 30 minut a neskutocne sa mi ulavilo 🙏 tiez sa odporuca vela chodit, aby vsetko dobre postupovalo. Ja ked som si lahla, citila som, ze sa to zastavilo… drzim vsetkym palce, aby tuto smutnu udalost zvladli co najlepsie. Drzte sa zienky!
Ja by som chcela tiez dodať svoju skúsenosť. Človek nikdy nevie komu ako pomôže.
Ja som toho času teda sla v ten piatok ráno na podanie tabletky. Odišla som domov, bolesti boli mierne, nič som neuzila aj sa snažila hýbať sa, ale potom došli vysoké teploty 39 tak sok musela ležať aj s paralelnom..aj má prehnalo viac krát ale inak žiadne prejavy ani krvácanie ..
V pondelok som bola na druhu davku - maternica neporušena, proste babo nechcelo ísť von. Scenár sa opakoval úplne totožný s piatkom.
V utorok zniva ráno na poda je tretej dávky ale po sone dr zhodnotil že by to bolo zbytočne, lebo maternica/plod neporušený , bez zmeny … takze má hneď v utorok vzali na príjem a na obed mi robili už aj kyretaz.
Niektorým tá tabletka zaberie a vyčistia sa, niektorým bohužiaľ nie.
Vyskúšala som, ale moj pohľad - nikdy viac!!!
Ja som to po psychickej stránke zvládla o 100x horšie ako keby mi urobili HNEĎ v ten piatok kyretaz ako to bolo aj pred rokmi. Tou kyretazou som to v sebe nejako pomyselne ukončila, poslednýkrát vyplakala a uzavrela…. V tomto prípade som celé dni musela na to mysliet, vracať sa k tomu, pozerať na svoje tehotenske bruško, plakať, a čakať kym svoje dieťa potratim …aaaa po týždni od zistenia MA som aj tak musela pod nôž.. mna osobne to veľmi deptalo a ubijalo, ale verim že možno take ženy ktorým to pomôže HNEĎ tak sú naklonené tejto metóde. Ja veru už nie…..
….je to možno sestrnejsie K TELU, ale drastickejšie K DUSI…. 🤍
Ja teda asi patrim k tym “stastnym”, ktorym tabletka zabrala. Museli mi byt sice podane 2 davky ale som si 100% ista ze k telu to bolo neporovnatelne setrnejsie ako kyretaz. Ja som sa aj po psychickej stranke dost rychlo dala dokopy nakolko aj moje telo sa expresne rychlo zregenerovalo, hned mi aj nabehol normalny cyklus presny ako hodinky. Tabletka mi bola podana v marci a v maji som uz otehotnela-na prvy pokus, som v 32.tyzdni a vsetko zatial vyzera byt v poriadku. Som si tiez viac nez 100% ista, ze keby idem na kyretaz, urcite by sa mi tak rychlo nepodarilo otehotniet, vlastne by som ani nemohla lebo sa musi minimalne 3 mesiace regenerovat maternica, niektori doktori odporucaju aj pol roka, nehovoriac o tom, ze moze hrozit predcasny porod v nasledujucom tehotenstve kvoli nasilnemu otvoreniu krcka maternice.
@ness222 to je tiež individualne…osobne poznám prípady, ktoré baby otehotneli bez prvej MS hneď po kyretazi a donosili úplne zdrave deti bez komplikácií..
Regenaracia tela, maternice je naozaj individuálna bez ohľadu na spôsob čistenia. Aj keď logicky a aj podľa štúdii čistenie tabletkou ak všetko ide AKO má je k telu šetrnejšie, to áno. Ale neni podmienka že každá žena sa po kyretazi dáva “dokopy” mesiace až pol roka …
A veľmi podstatný faktor je, v akom tt žena potratila. A uz každá zena si musí sama vybrat co je pre nu najlepšie aj pre telo aj pre psychiku.
Ahojte, ja by som sa tiež podelila so svojou čerstvou skúsenosťou. Mne bol MA diagnostikovaný 18.12.2023 v 8tt+4. Bolo to moje prvé tehotenstvo, po 1. IVF, po niekoľkých rokoch snaženia. Ako vianočný darček sme namiesto oznámenia šťastnej správy rodine, dostali MA. Hneď na druhý deň ma poslali do ružinovskej. Na prijímacom oddelení bola veľmi nepríjemná a neempatická sestrička, čo mi teda vôbec nepomohlo. Bola mi podaná 1. tabletka Misoprostolu a do nejakých 4 hodín sa mi spustilo krvácanie. Na druhý deň som šla na kontrolu počas veľmi silného krvácania, čo bolo fakt dosť nepríjemné, kde zistili, že už mi tam zostalo iba trošku, preto mi dali 2. tabletku. Na ďalší deň som bola opäť na kontrole, kde potvrdili, že všetko sa zo mňa vyplavilo a nie je nutná kyretáž. Krvácanie mi trvalo celkovo 9 dní a teraz pôjdem na kontrolu k svojmu gynekológovi, či je všetko v poriadku. Z fyzického hľadiska si myslím, že je táto metóda určite lepšia, ja som sa hlavne bála, aby po kyretáži som nemala nejaké následky. Viem, je to možno blbosť, ale bála som sa proste zásahu do maternice. Ale pokiaľ ide o psychické hľadisko, tu si nie som celkom istá. Pre mňa bolo psychicky veľmi náročné chodiť 3 dni do nemocnice, a vidieť všetky tehotné pacientky. Doteraz nepochopím ako môžu podávať tabletky v prípade MA priamo na pôrodníckom oddelení, kde sedíte psychicky na dne a čakáte na tabletku na spustenie potratu a okolo Vás chodia ženy pred pôrodom. Rovnako bolo pre mňa psychicky náročné vidieť, čo všetko zo mňa išlo von...Takže každá žena musí k tomu pristupovať podľa seba a zvážiť si to podľa seba.
@margie123 ja len dodám k tomu, ako je náročné byť v nemocnici - nám keď zomrela dcéra v 38.tt, zistilo sa podvečer, dali ma na izbu so ženou, čo bola tesne po UPT. A ešte ráno pani upratovačka, ktorú poznám, skonštatovala "no tak ste na tom rovnako". Pre mňa aj to bolo strašne náročné, lebo ja som smrť dcéry nemohla ovplyvniť, nerozhodla som o nej, a vedľa mňa niekto, kto to urobil dobrovoľne (aj keď samozrejme tá dobrovoľnost je otázna, lebo ťažko sa nájde žena, ktorá to urobí naozaj dobrovoľne, nie s pocitom nátlaku situácie, plus tá mamina bola na tom psychicky horšie než ja vtedy večer, že mi jej bolo ľúto a snažila som sa ju povzbudiť - ona na ten deň chcela zabudnúť, ja na pôrod spomínam s vďačnosťou, lebo to bol prvý a bolo to veľmi silné a hoci ťažké ale aj hlboko krásne, a hoci Sárina duša už bola pri Bohu, fascinovalo nás s manželom držať telo, ktoré vzniklo z nasich).
Dievčatá prosím vás a kam mám presne ísť po tu tabletku? Totižto na pohotovosti mi povedali ze mám prísť ale neviem kam. Svojho gynekológa mám mimo. Taky stres som mala 😪 ďakujem
@verieeee áno, tak ako hovorí @magduska8
Tam sú asi troje dvere kde vybavujú “tehotné”…neviem či nie 52,53,54 ..ale to su hneď dvere vedľa dverí. To nájdeš, zaklop, opýtaj sa. Aby si zbytočne nečakala na chodbe s druhými naozaj tehotnymi ktoré sú pred pôrodom. Mne to robilo dosť zle …
Držím palce a želám veľa síl 🙏✊✊✊
Dobrý deň mohla by som sa spýtať tuná na SR dá sa zohnať nijaká potrativa tableta
@macovakristinka5 Závisí ako to myslíš - ak už je dieťa mŕtve, tak áno (pri zamlcanom potrate). Ak žije a tabletka ho má usmrtiť, tak nie, to na Slovensku legálne nie je.

@ness222, ano, aj ja som velmi vdacna za tuto moznost.