Zbierka potrieb do pôrodnice pre ukrajinské mamičky a novorodencov

zuzahajdulka
29. mar 2022

Milé mamičky,
možno ste už zachytili, že v piatok sa koná v Dúbravke zbierka potrieb do pôrodnice pre tehotné ukrajinské mamičky a novorodencov. Tu je link s info, pre tie, ktoré by ste chceli pomôcť. https://www.spoluvtom.sk/mama-mame/?fbclid=IwAR...

mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sparrows
29. mar 2022

@mamamia80 vy ste neutiekli pred vojnou do cudzej krajiny s iným jazykom. Tak sa prestaňte už konečne ľutovať

lienka.7
29. mar 2022

@zuzahajdulka mozem ta poprosit o info, pre kolko tých mamičiek sa ta vlastne zbierka robi? Pre ake pôrodnice? Mate od nich nejake požiadavky?

Pýtam sa preto, ze uz vyše mesiaca sa tu robi XY vsakovakych zbierok, kde tie vsetky veci vlastne končia? Ked sa stále robia nove a nove.
Pre ostatné, nie nezávidím tym matkám, sama som prispela... ale reálne ma to jednoducho zaujima.

mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cherry_cherry
29. mar 2022

@mamamia80 preco nejdu do inych krajin. Tak napriklad do Polska ich islo nieco cez 2 miliony. Ku nam asi 160 000. A preco by ti niekto mal nieco davat? Zbombardoval ti niekto dom? Je v tvojej krajine vojna? Musela si utiect?

zuzahajdulka
autor
29. mar 2022

@lienka.7 v linku je prepojenie na "Kto pomoze Ukrajine", ktore funguje ako centrala pre donorov. Zaroven v "Spolu v tom" su e-maily a mobily priamo na organizatorky, ktore vam poskytne konkretne info.

mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
amarrie
29. mar 2022

@mamamia80 u nas realne o azyl poziadalo okolo 150 ludi, vacsina zien a deti, aj to nie vsetko ukrajinskej narodnosti. Ako viete, ze keby sme utekali v podobnom pripade my, nic nam nik neda? Ti ludia, co tu ostali cez docasne utocisko sa chcu vratit naspat domov, ked to podmienky dovolia. Dovtedy preto solidarnejsi z nas pomozu aj v zbierkach, kazdy dobrovolne podla svojich moznosti, nikto vas nenuti. Toto plytke zmyslanie ludi je katastrofa 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cherry_cherry
29. mar 2022

@mamamia80 a oni co akoze podla teba robili? Sedeli doma na zadku a cakali kym ich zbombarduju? Ved to nie je ich chyba, ze im na mesto padaju rakety.

lienka.7
29. mar 2022

@cherry_cherry prepac, ale trosku empatie aj s "nasimi" ľuďmi by fakt nezaškodilo...
Nevieš, v akej zlozitej situacii sa daná pani moze nachadzat. Tak ju nesud.
A k tým zbombardovanym domom asi toľko, ze nevieš odkial ta žena/ludia pochádza/ju, vojna nie je v celej krajine, bombarduju len niektoré miesta.
Ja mam kolegu v praci Ukrajinca a sam povedal, ze jeho rodina na Ukrajine ostáva, pretože v tej časti vojna nie je, žijú na vidieku kde majú veľký statok a keby to opustili jednoducho o to pridu... a už by sa nemali kam vrátiť.
Cize ano, vojnou argumentuj, ale nie prosim stále dookola iba zbombardovanymi domami a podobne.

lienka.7
29. mar 2022

@zuzahajdulka dakujem, napíšem im. Rada venujem vecicky, ale žiaľ Dúbravku mam na druhej strane BA...

mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
amarrie
29. mar 2022

@mamamia80 my im davame? Kto je my? Vy z vlastneho vrecka? Alebo ludia co opakujem dobrovolne zo solidarity? Tie davky o ktorych snivate ze maju, lebo to povedali dakde v tv, sa este nezacali vyplacat, a mnohi z tych ludi chcu pracovat a zaclenit sa, aby normalne fungovali, snad neverite ze vsetci len cakaju s nastrcenou dlanou. Na Slovensku su aj zbierky na pomo chudobnych, ak ste v hmotnej nudzi, oslovte UPSVaR a narokujte si davky v hmotnej nudzi, takisto existuje aj Slovensky cerveny kriz ktory pomaha rodinam v nudzi... ale utocit na ludi, co isli pred vojnou a osocovat tych, co im chcu pomoct.. ubohe.

cherry_cherry
29. mar 2022

@mamamia80 prosim ta o com ty rozpravas? Ty nedokazes pochopit, ze je tam vojna? Ze to su vojnovi utecenci? A aj tam boli deti bez domova, aj tam boli ludia chudobni, aj ludia, co museli cestovat za skolkou cez pol mesto a velmi radi by nadalej cestovali, aj tam boli slobodne matky, ak tam boli chori ludia, aj tam boli bohati ludia. Ale vojna si proste nevybera, ked musis ist, tak proste ides. Ci si myslis, ze oni vsetci dobrovolne odisli, nechali vsetok svoj majetok doma a prisli sem, do cudzej krajiny, neovladaju jazyk, nemaju kde spat, maju 2 tasky veci a decka na rukach. To vazne?
@lienka.7 ja ju nesudim. Kazdy mame svoje problemy a starosti. Kazdy mame svoje krivdy. Ale nikto z nas nemusel v priebehu par dni opustit s detmi, bez muza, svoj domov pretoze je v krajine vojna. A je jedno, ci rakety padaju prave na tvoje mesto, alebo na mesto 300km od teba. V ich krajine je proste vojna a nikto nie je povinny cakat, kym zacnu rakety padat aj konkretne na jeho mesto. A prepac, ale neviem sa empaticky vcitit do ludi, co idu zavidiet darovane oblecenie vojnovym utecencom. Nejako sa mi to neda.

selest
29. mar 2022

Boze zeny, pani robi zbierku pre ukrajinu, kto chce da pre ukrajinu. Vy si urobte zbierku pre matky samozivitelky ked ste na to odkazane a kto chce prispeje vam.

sparrows
29. mar 2022

@mamamia80 na Slovensku je ich ešte málo oproti takému Poľsku a Rumunsku. A prečo by aj nám nemal nikto pomôcť???
Kto ťa vôbec núti pomáhať? Ak nechceš dať ani cent, tak sem nechoď spamovať nezmyslami. Každý si môže dať SVOJE peniaze kam len chce a ty sa staraj a seba a nie o Ukrajincov. Väčšina z nich sa aj tak vráti domov. Zaujimalo by ma, koľko SLOVÁKOM si pomohla. Či len sa sťažuješ na internete?
Slováci sú jeden odporný tupý závistlivý národ

zuzahajdulka
autor
29. mar 2022

@sparrows , @cherry_cherry, dakujem Vam za Vase vyjadrenia ❤ . Ludom ako @mamamia80 skoda nieco vysvetlovat, asi nemaju ani cim pochopit, ani cim sucitit. Fakt sa niekedy musim hanbit za Slovakov, par hentakych exemplarov zhovadi dojem za stovky dobrovolnikov.

sparrows
29. mar 2022

@zuzahajdulka nie je zač 😊 neznášam takých ľudí. Tiež ich mám v okolí pár a už na to začínam byť vyslovene alergická 😂

lilke
30. mar 2022

@mamamia80 aj pred aktuálnou vojnou sa vždy našla skupinka organizátorov, v ktorých sa pohlo to najlepšie a chceli pomôcť. Bežne boli v kostoloch humanitárne zbierky smerujúce napr. do Afriky, do vojnových oblastí,... Teraz sa tá "Afrika" presunula rovno pod naše nosy, tak humanitárne zbierky sú masívnejšie, a vedia o nich aj nekostolnici.
Ale vedz, že zbierky sa robia aj pre domácich. Napr. Katolícka charita. Teta tam robí, i keď nie v BA. Ľudia nosia oblečenie, trvanlivé potraviny,... Skús si vyzistit, informovať sa v BA charite. Iné charitatívne organizácie nepoznám.
Tým, že budeš chrliť síru na dobrodincov, nepomozes svojej rodine.
A k cestovaniu cez celú BA... Do škôlky pochopím, ale ak ide o školu, neverím, že v druhej, tretej škole v okolí sa miesto v ročníku nenájde. Som v školstve, takže mám predstavu... Miesto riaditelia nemajú zaujem nájsť pre problémových. Niekedy deti vyzerajú OK, ale rodič je tou stopkou.

evatko
30. mar 2022

@mamamia80
kokso, Ty musíš byť zakomplexovaná a taká sebaľútostivá žena.
Ubytovávaš, pracuješ, či dobrovolníčiš? Či len absorbujes tie primitívne proruské médiá?
Je noc, tak Ti dám len zopár príkladov. Na upresnenie: ja len dobrovolníčim, manzel je spolukoordinátor pre naše mesto, kamoška pracuje pre Charitu. Oni dvaja sú s nimi v priamom kontakte.
1) Príde matka s deťmi po 5 dňoch cestovania. Pýtajú sa jej, koľko máš peňazí?
Vraví: Dosť mám, dooost. No koľko, povedzte.
Hrdo povie 90Eur.
Ja, keby ujdem s deťmi, a som na MD, alebo dva -tri roky po nástupe do práce, tiež mám podobne v peňaženke a na účte podľa toho, či je pred, či po výplate( vtedy by sme boli v minuse). Nie všetci zarábame toľko, aby sme mohli mať tisíce na účte. Tie zďaleka nemám ani teraz. Takže, ano majú peniaze, ale aké... Mame tu jednu ekonomku, VS vzdelanie. Že pred rokmi pracovala za 850 Eur, vraví, že je to veľmi nadštandardný lukratívny plat. Avšak po rokoch sa situácia v UE zhoršila a na tej iste pozícii, v tej istej firme pred útekom PRED VOJNOU pracovala za 350 Eur. Mame tu lekárku, Ing, právničku, učiteľku, špeciálnu pedagogicku, maserku, kaderníčku a mnoheeee iné profesie . A predstav si, že mnohých zaraďujeme veľmi rýchlo do pracovného procesu. Ako upratovačky alebo k linkám na firmy. Nikomu prácu neberú, obsadzujú miesta, o ktore nikto nemal doteraz záujem.
Takže áno, pracovať chcú a budú.
2) Kamoška ma v prístavbe ubytovaných Ukrajincov, kt prisli za mužom, ktorý už tu bol. Žena sa zamestnala tiež. Kamoške stále niečo pre nich nukame. Ona vraví, nič nechcú. Nič neprijímajú. Sú úplne samostatni. Od nej, že prijali pár veci, od jej susedy nič. Prvé dva týždne, že ani nevedela, či sú tam. Oni sa tiež potrebujú z toho dostať, psychicky aj fyzicky.
Tak isto u nás v škole. Niektoré z tých detí malo tiež blok niečo prijať. Niektoré prišli do školy s jedným perom a zositom. To sa potom poriesilo. Lebo deti pravda za to môžu....
Druhá kamoška má rodinu tiež v dome. S malinkymi dvojickami. Tam sa na úvod dali nejaké plienky, vlhčené, pracie prostriedky a kozmetika, zohnal sa dvojkocik. Vseticko ostatne zabezpečila kamarátka, kt ich má doma. Uz mi je blbé písať jej, lebo ona nič nechce. O všetko sa chce postarať sama.
3) U jednej pani býva jedna rodina. Už mesiac, proste prišli úplne medzi prvými. Teraz im už zháňa podnájom, chcú sa osamostatniť, sú tam dvaja pracujúci, nájom chcu zvládnuť sami. To sa asi ale nedá všetkým, napr tie mamičky, ktorých deti sú na škôlku ešte malé??? Čo ich zavesia do prievanu a pôjdu robiť. Treba citlivo rozlišovať, co kto vypustí z úst.
3) Včera prišiel autobus s utečencami, ktorý nám poslal štát. Náš štát sa totižto stará tak, že ich naloži do busov, a pošle samosprávam. Doteraz sem prúdili po vlastnej linii, alebo tu už niekoho mali, či poznali. Mestské ubytovacie možnosti sú naplnené na 100perc. Pýtam sa manžela, kde ich dali? Časť dali do posledného normálneho ubytovania a časť išlo do robotníckej ubytovne, kde máš malinkú izbietku so skriňou a kúpeľňu so zachodom na chodbe pre všetkých. To nie je ubytovanie pre deti. Nikto z tých, ktorí ubytovávajú ešte príspevok nedostal. Všetko sa rieši na báze dobrovoľných príspevkov od ľudí a firiem( som fascinovaná toľkými firmami v našom meste, ktorý tak veľmi pomáhajú, bez nich by boli na ulici).
Takže Ti dám dve rady.
1)Pretoc si kolečko v hlave a zacni triezvo uvažovať. Tí ľudia zanechali domovy, zariadenie, prácu, blízkych. Nedobrovoľne.
Keď nepomáhas, aspoň si zavri ústa alebo netukaj do počítača tieto bludy a užívaj si, že Tebe nepadla bomba na barak alebo ešte sa k Tebe bombardovanie nedostali, ale nevieš, či a kedy to pride a nemusíš s deckami utekať stovky kilometrov.
2) Prestaň sa ľutovať. Ani oni sa neľutujú. Zobrali osud do vlastných rúk sa chcú žiť, čo najdostojnejšie. A predstav si, že paralelne sa stále riešia aj naši ľudia. Charita, sociálne úrady pomáhame aj NASIM. Ja tiež nemám dom, ani pozemok, ani tisíce na účte. Tri deti mi bývajú v jednej izbe. Naše platy sú mizive. Ale nefnukam. Ja aj manžel máme popri práci ešte jednu. Ja niekedy privyrobím 50 Eur, niekedy 150 ,niekedy aj 4 mesiace nič. Neľutujem sa. Tak sa veci majú, taký je život. Nikto mi nič nedal, nikto. Všetko čo mám si od 18tich zabezpečujeme sama. (Pardon naši mi dali trúbu a používanú práčku a na plienky, keď som bola na materskej, ale štát nič. Hypotéku mám ako milión ďalších. Takže prestaň sa ľutovať, porovnávať, že máš školu na druhej strane BA so situaciou s vojnovymi priselcami. V BA je toľko možností, že ak pracuješ a vezmeš si k tomu ešte brigádu môžeš si dobre nazivat a nehejtovat tu. Každý sme si strojcom vlastného osudu. A Ukrajinci tiež. Takže nesedia na zadku a nevyplakavaju.
PS pre ostatných:
Zatiaľ najdojemnejsia scéna môjho manžela bola, keď zvazal ľudí do priľahlej dediny. Naložil malinké dievčatko do nášho auta, akonáhle ju zapasal, vytuhla únavou. Keď ju tam vyložil, vyzliekla sa a chcela, aby ju ucesal. Tak môj chlap, pre ňu cudzi človek začal robit 3 ročnému dievčatku copiky a zapínať sponky. Stále mu vravela ako sa volá. Až, keď sme tam prisli druhy x zaniesť nejaké veci, sme zistili, že sa volá presne ako ja. Akurát to ona vyslovovala tak, že jej nerozumel.

lesana25
30. mar 2022

@mamamia80 no to vidno, že si to mala do školy ďaleko. Radšej si tam nechodila vôbec. Sice pochybujem, až ti budu nad hlavou lietať bomby, utečiete s tým co mate na sebe a v inej krajine ti nejaká sedlač bude závidieť deky a jedlo zadarmo, tak sa možno spamätáš.

zuzahajdulka
autor
30. mar 2022

@evatko krasne si to napisala 🙏

mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
heln
30. mar 2022

@mamamia80 chudiatko male, to je fakt nespravodlive, ze ti nikto nezbombardoval dom a v jednej minute si neprisla o byvanie, pracu, vsetky svoje veci a nemusela utekat stovky kilometrov s jednym kufrom do neznamej krajiny.

zuzahajdulka
autor
30. mar 2022

@mamamia80 ty si nejako zdravotne postihnuta, ze nemozes pracovat? Lebo vobec nerozumiem tvojim argumentom. Podla teba ludia s vlastnym byvanim a peniazmi na saty pre svoje deti prisli k majetku ako milodar od charity? Vsetci pracujeme, aby sme mali standard pre seba a deti. V BA je milion moznosti, takze ak je niekto zdravy, nema dovod byt ufnukany, a zavistlivy. Ale chapem, je to pohodlnejsie nez pohnut zadkom a priznat si zodpovednost za vlastny zivot. Tvoju animozitu voci vojnovym utecencom s malymi detmi ani nekomentujem, to je uz dno.

mamamia80
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tahomi
30. mar 2022

@mamamia80 ponaucenie za drzost a chamtivost? Ja mam 2 prace, pracujem vyse 300 hodin mesacne, mam sa financne velmi dobre, ale makam na tom od 16r. Ty robis co? Zavidis utecencom vojnu? A nie si nahodou ty ta chamtiva, ked chces dary zo solidarity utenecnom brat?