Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
AHOJTE KOCENY, U NAS SA STRASNE RIESI STRAVOVANIE A TRAVENIE,KEDZE MALY MA V TOMTO SMERE NEJAKE PROBLEMIKY... NO A PRED CASOM SOM SI STIAHLA CLANOK. ZIAL UZ VAM NEVIEM DAT LINK, AJ KED SOM TO HLADALA,ALE MAM TO ULOZENE TAK TO KOPIRUJEM. KOHO ZAUJIMA, CO JEHO DIETA PAPA, ALEBO BY MALO, NECH SI PRECITA.VIEM,JE TOHO DOST. ALE STOJI TO ZATO. 🙂 🙂
Pristavím sa pri mliečnych výrobkoch. Je už snáď notoricky známe, že tvaroh je pre deti do 1 roka tabu. Tiež podávanie Activie do 3 rokov neodporúča ani samotné Danone na svojej stránke. Napriek tomu sú na fóre bežné otázky typu – Mám 7 mesačné dieťa, pribináčiky mi papá pekne, kedy mu môžem dať jogurt a aký? Vtip? Bohužial nie... aj napriek neustálemu výskytu a opakovaniu rád, tabuliek a odporúčaní pediatrov vo fóre je tento postoj bežnou praxou. A nielen vo fóre 😉
Pozrime sa teda na to bližšie a tajne dúfajme, že to maminám, ktoré pre svoje bábo chcú to najlepšie, pomôže...
Keď sa rozhodneme začať zavádzať mliečne výrobky, mali by sme si uvedomiť zopár základných vecí:
Kedy začať – v otázke podávania jogurtov sú aj pediatri nejednoznační, dá sa povedať, že je to individuálne podľa toho, či bolo dieťa kojené a pod. Pre nekojené deti sa odporúča zavádzať jogurt v druhom polroku života, pre kojené deti a deti s podozrením alergie na mliečnu bielkovinu až po roku. Je to teda na zvážení každej matky.
Ktorý jogurt je ten pravý?
Obchodné reťazce majú dnes naozaj širokú ponuku a spotrebiteľ má na výber. Pri výbere prvého jogurtu si však treba uvedomiť, že dieťa doteraz sladkú chuť nepoznalo a tak mu vôbec nebude prekážať, ak nebude jogurt hneď ochutený. Pre dieťa bude novinkou to, že má jogurt, aj keď „len“ biely. Nedajme sa odradiť neúspechom - nevadí, že nezachutí hneď na prvý raz. Spomeňte si na zeleninku alebo mäsko v prvom príkrme – to možno tiež nešlo hneď „na dračku“. Treba skúšať a počkať, neponúkať hneď sladené alternatívy, lebo už niet cesty späť... Po čase môžeme skúsiť do BIELEHO jogurtu postrúhať jabĺčko, či pridať rozmačkané obľúbené ovocie, neskôr môžeme vmiešať lyžičku kvalitného (najlepšie domáceho) džemu, primiešať ovsené vločky a tak si vytvárať vlastné verzie a pritom mať pre dieťa stále ten najzdravší variant – bez prídavných látok, umelých farbív, ochucovadiel, či konzervantov. Dosladiť jogurt môžete neskôr aj zdravým trstinovým cukrom alebo javorovým sirupom.
Najlepšie jogurty pre deti sú také, ktoré obsahujú čo najmenej zložiek. Teda biele a s obsahom jogurtových kultúr. Čo sa týka obsahu tuku, tak pre malé deti nie sú vôbec vhodné nízkotučné jogurty. Odporúčam vyberať jogurty s okolo 10% tuku, mliečny tuk totiž priaznivo vplýva na rozvoj mozgu.
Niektoré maminky s obľubou a čistým svedomím siahajú po jogurte Activia. Niet sa čo čudovať, keď reklama tvrdí, že po jej požití sa máme cítiť dobre 😉. Pre deti do 3 rokov je však nevhodná. Po prvé – obsahuje nízke percento tuku a po druhé – na samotnej stránke ich lekárka odporúča tieto jogurty až od 3 rokov.
Pri kúpe jogurtu by sme si mali vždy poriadne prečítať jeho zloženie, resp. kupovať len jogurty, ktoré nakupujeme stále a ich zloženie poznáme. Najmä pri ochutených jogurtoch si treba dávať obrovský pozor na obsah konzervačných látok a tiež na obsah farbív či umelých sladidiel. Tie v strave malých detí nemajú čo hľadať! Pre ilustráciu – toto obsahuje jeden bežne dostupný jogurt s jahodovou príchuťou: jogurt obsahuje 5g jahodovej zložky, tá sa skladá z vody, cukrového sirupu, jahôd (ale aké množstvo? Neuvádza sa.), modifikovaného škrobu, arómy, farbiva a kyseliny citrónovej plus zahusťovadlo. Vo vnútri niet ani kúsok jahody – no niet sa čo čudovať, lebo výrobca to na obale (našťastie?) ani nesľubuje...
Rozprávkové postavičky ako šmolkovia, ružové mačky na obaloch ako pútače, rôzne keksíky, guľôčky, minilentilky či iná háveď v jogurtoch tiež nič prínosné neobsahujú, práve naopak – aj keď sa tvária maximálne lákavo a zdravo, spôsobujú alergie, hyperaktivitu, poškodenie orgánov a kadečo iné, bez čoho sa, milé maminky, iste rady zaobídete...Zoznamy prímesí sa uvádzajú vzostupne, čiže na prvom mieste je surovina, ktorú výrobok obsahuje najviac, preto si treba dávať pozor aj na poradie surovín.
Dôležitým údajom je tiež doba trvanlivosti. Platí, že čím dlhšia trvanlivosť, tým vyšší obsah konzervačných látok – takže sa môžete riadiť aj touto informáciou.
Pribináčky a spol.
Neviem prečo, ale veľa mamičiek začína podávať najskôr pribináčik (a to ešte pred dovŕšením prvého roka života) a až potom jogurt. Je to nelogické, lebo ako som už písala – jednak si dieťa zvykne na sladkú chuť a jednak obsahuje tvaroh, ktorý sa má zavádzať až po prvom roku života z dôvodu zbytočného zaťažovania obličiek.
Ale pozrime sa na tieto tvarohovo sa tváriace výmysly bližšie...
Pribináčik by som stručne definovala ako málo muziky za veľa peňazí. Veľa cukru, zlých tukov a konzervantov... Na internete je veľa receptov na prípravu domáceho pribináčika, stačí sa odhodlať a vyskúšať Za našich čias bol veľmi obľúbený termix. Kedysi bol termix len jeden, dnes ho vyrába množstvo výrobcov. Aj receptúry sa rôznia. Dá sa povedať, ze termix pochádza síce z kyslomliečnej suroviny, ale následne je termizovaním tento proces zastavený, takže finálny produkt už neobsahuje probiotiká. Aj miláčik si pamatám z detstva, rozdiel mezdi ním a termixom bol ten, že miláčik je zo smotany a má údajne obsahovať aj živú mikroflóru. Mnohé tvarohové krémy si tiež ku “krémovosti” dopomáhajú želatínou.
Jediným schopným výrobkom, ktorý obsahuje výlučne tvaroh a smotanu je český Lipánek od Madety. Nielenže neobsahuje želatínu, ale výrobca ho neobdaril ani inými umelými prísadami a tak ho možno prehlásiť za najmenšie zlo. Navyše je (ako pribináčik) balený v papierovom kelímku a predáva sa v dvoch veľkostiach a tiež dvoch príchutiach – vanilkovej a kakaovej.
Moje odporúčanie je, aby ste s týmito krémikmi a inými pochúťkami radšej v záujme zdravia dieťaťa počkali, nič mu predsa neujde.
Hotové pudingy a spol.
Budem sa opakovať, ale treba si prečítať zloženie. Masívna reklama na Danette, Monte, či sympaticky sa tváriaci puding v priesvitnom tégliku so šľahačkou pod viečkom považujem za maximálny nezmysel chladiacich pultov... áno, puding je lákavá pochúťka, ktorá obsahuje mlieko a mala by byť teda zdravá. Ak si ju pripravíme doma z klasického mlieka a pudingového prášku – nemám nič proti 🙂
Existujú alternatívy???
Áno, existujú. Je to len o tom, či sme pohodlné alebo nie. Či skutočne chceme pre svoje dieťa to najlepšie, alebo sa len tak tvárime. V móde sú BIO (aj mliečne) výrobky. Tu sa však pristavím – iste si mnohé poviete, že ani bio nie je celkom bio. Že predsa lietajú nad nami lietadlá, sused používa chemické postreky, ktoré dopadnú aj na našu záhradu, prší kyslý dážď atď. áno, beriem. Ale nie je to stále lepšie ako nebio? Keď neprší, aspoň kvapká a okrem zloženia, ktoré je kóšer, si zaiste aj pochutíte. Ja osobne rozdiel vidím hlavne v chuti.
Aj tu si však všímajme zloženie jogurtu a obsah tuku, aby bol vhodný z pohľadu veku dieťaťa (určite nie nízkotučný a príchute v podobe možných alergénov ako citrusy, oriešky, či med). Ale aby som sa k tej lenivosti, resp. pohodlnosti vrátila - kvalitný jogurt, tvarohový krém, či puding, o ktorého zložení nebudete musieť pochybovať, si hravo a rýchlo pripravíme aj doma. Pomôckou môže byť jogurtovač, ale na domáci termix úplne postačí aj mixér, či vidlička 🙂 a puding zvládne uvariť aj teenager 😉 veľa šťastia, mamičky! 🙂
@krhlicka dakujem , le to riadny sibal , popravde uz mu teraz nestacim 😀 si viem zivo predstavit , ako to bude u nas vyzerat ked zacne sam chodit a ze to nebude zadlho , v postielke si to uz stramandi sam , ruckuje a chodi dookola , samoska ze vsetko co ma pod rukou vyhodi von 😠 takze u nas velke pozor , chodi sa len v papuciach , nevies na co stupis 😀 a ze to niekedy fakt boli , cumliky lietaju aj niekolko metrov , toooooo je radosti 😀
Dnes rano ma zobudila muzika , maly ma v postielke takeho motylika hracieho a svietiaceho , pri stisku hra , ma ho pripevneneho na vrchnom dreve a on si ho dnes rano pustal , tak bolo veselo , silu musi mat poriadnu , lebo to zatlacenie ide fakt tazko ...
@bejka82 tak verim ze to bude nieco uplne neskodne , verim ze si sa vylakala , ja s tebou , vsak dnes sa dozvies , drzim palce a uz sa tesime na miery malej slecny huncutky 😀 , tak vy ste uz od rana vonku ? ja som tak chodila tiez s dcerou , boli sme viac vonku ako dnu a robota stala , nenavarene , potom ked bola trolinku väcsia tak som si nasla sposob , varila som skoro rano , vtedy bola este ,, dobra ,, a uz kolko x o 7 -mej som mala navarene a mohli sme stramandit po vonku 😀
Mne maly spi este 3 x denne , vcera dokonca este viac ,rano vstava okolo tej 5-6 a o 8-nej chodi spat a potiahne 1-2 hodky , potom spava na obed okolo 12 tej , tiez tak hodinu dnu , vonku viac a zas okolo 15 tej na hodku a spat chodi na noc o 18-19 , par x uz prespal celu noc , ponajnovsom sa zobudi niekedy na podanie cumla alebo si 1 x vypyta cajik okolo tej 3 tej ...
vcera ulumpacil v tom nadhernom pocasi vonku pol dna , sme sa vybrali na postu o pol 12 tej , vratili sme sa o pol 2 hej , to vonku spal , zobudil sa , dala som mu do ruky cajik az sa napije a zabavi a on sa teda zabaval , podarilo sa mu odkrutit uzaver , NECHAPEM AKO 😲a cely caj na seba vylial , tak domov komplet prezliect , az bodicko mal mokre , napapal sa a sup ho von zas , vzala ho dcera , ja som si porobila , sla som ju vystriedat , poprechadzali sme sa , zas pospal a potom ma vystriedal syn a ja som sla zas domov co to porobit , prisiel domov az po 17 -tej , pobavili sme sa hodku na zemy , napapali a sli do hajan ...dnes vypada tiez byt fajn , tak pojdeme zas von ...
@kosodrevina vyskusaj , mozno sa uchytia ...nas ich ma velmi rad , ale on spapka aj maminkou a ocinom pripravene , je mu to fuk 😀 ma dobru spotrebu asi je ,, tiez,, po rodicoch 😀 aspon vieme ze je nas 😀
@dadulajda super clanok , moc poucny pre maminky ktore su nie si iste alebo maju prvu ratolest a nevedia co sa moze a co nie , ono aj dr. sa casto rozchadzaju v info , je potom problem sa zorientovat ...aj ja som tu na MK vela citala o tvarohoch a pribinackoch , ako mamicky smelo ich do deticiek tisnu , je to zataz na oblicky , treba do roka pockat , nic neutecie ...ale zas si aj myslim ze urcite ked bude väcsi surodenec jest , ze ked da olizat , nic sa nestane 😀 , my sme zacali jogutriky papat uz tento mesiac , tiez som sa rozhodovala ci este pockat , ale tiez som co to prestudovala a uistila ze uz mozem , moj je na UM uz z porodnice ☹ ale co narobim , jednoducho mliecko nebolo , teda len mini mnozstvo aj s tym som ho dokazala prikajat odstrekovanim aspon teda mesiac , ine prikrmuju , ja som prikojovala , ale aj tomu mesiacu som vdacna , prvych dvoch som nedokazala ani tolko a ze som vyskusala hadam vsetko ...takze my sme uz na prikrmoch od 4 mesiacov , tak uz teraz mame siroky repertoar jedal , ktore maly vyskusal , zeleninka , ovocicko , uz papa aj piskotiky , jogurt , kase aj puding mal par x
Inac co sa tyka pribinacikov , ja som ic starsim detom tiez robila doma a strasne im chutili , samoska ze az po roku a viac , mali sme domace mliecko , uvarila som z neho puding s roznou prichutou , primiesala tvaroh , taktiez domaci a rozmixovala , bolo to ovela lepsie este ako kupovany za nepodstatne mensiu sumu a bolo toho niekolko x viac ako v obchode a pekny husty ...taktiez jogurty robime doma , mam jogurtovac ale da sa urobit aj jogurt bez neho , len bezne v hrnci ...to iste aj vyzivy , pekne ovocko spracovat a urobit doma , vtedy si je clovek naistom , co v tom ma .... 🙂
Baby su vase babatka usmievave vonku?Nasa mala sa umieva velmi malo, skor sa na cudzich mraci. Doma, ked vyvadza s tatom, tak to je rehotu o dusu 😀 Ale vonku ladova kralovna 😕
Ach maminky, my zase bojujeme s horuckami. Dufam, ze su to zubky v pondelok nam vykukol uz treti a dnes stvrty zub, tak snad preto tie horucky ☹
@majjka1985 fiha, Kajka ma uz tolko zubkov?to uz aj kukuricku moze papat 😀 nasa mala ma zatial spodne jednotky, ale teda hryzt vie s nimi poriadne...hlavne do prsu ked zakusne, au au.
drzime palce, nech co najskor horucky ustupia a je zasa spokojne babatko 😉
@krhlicka Dakujeme 🙂 Dufam, ze nase zubadlo bude coskoro fit 😉
@mima1311 to si presne vystihla, ze "aspon vies co tam mas" to je podla mna pravda....ja inak nejem v restikach maso ked sa mam priznat...nech je akokolvek dobra, nejem. Akoze som zatazena na cestoviny, o tom potom... 😀 😀 ale ked bola era pred par rokmi,ze robili blbosti v kuchyniach a sa predbiehali,kto co napchal do jedla..odvtedy ee.
A co sa tyka stravy tych nasich krpcov, tak ja bezne pocuvam mamy, ako "pribinacik mu velmi chuti" a babo este ani pol roka. A ked sa ozvem, odpoved je vacsinou ze nam to dovolila doktorka... 🙄 no tak tam koncim s vysvetlovanim,aj tak som ja za divnu. 😒
Bambulky chcela by som sa pochvalit.... chi...chi...chi... malymi uspechmi v poslednych dnoch sa nam toho nakopilo. 🙂 Malemu som len v nedelu kupila serblik a vcera mi donho rano cikal a vecer uz aj kakaal 😎 😀 😀 A idu nam kooooonecne zubky. Sice nechapem akoto ze horne, ale ma to riadne naliate, tak sucame gelikom a ohryzkava mi prsty uz druhy den. No a neska sme boli na gastre, a aaaleluja!!! mame dovolene konecne jablcko,karfiol, kalerab, cestovinky a jogurtiky. Viete aka som happy. 😅 😝 uz som bola vazne zufala ze co mu varit...no takze pomaly zacneme 9.mesiac zachvilu a hadam bude papat ako ine deticky. no a NAJuzasnejesia vec sa stala neska...prisli sme od dr.ja som isla na wecko a maleho som stretla vo dverach. 😅 Uz mi loziiii. 🙂 🙂 🙂 ked spal hned som musela izbu upratovat-vsetky kable, rohy skriniek,skatule s vecami a sviecky, pera a neviem co schovat. 🙂 (nemyslite si ze zijem v kravine 😝 ale mame s Patom jednu izbu a najde sa tam proste vselico 😅 )
@mima1311 🙂 no tak sme dnes boli u tej dr. tie uzlinky neboli uzlinky ale šunky mojej malinkej 😀 😀 takže ma len riadne vystrašila Chvála Bohu 😅 všetko je ok a skoro som odpadla keď mi povedali, že váži 9,2kg 😀 😀 zlatá bola herečka, usmievala sa kade-tade, hňapala sa dr.po fonendoskope a aj novinku predviedla škriekala tam o dušu, tak sestrička povedala, že aspoň jedno dieťa im tam dnes robí srandu 😀 😀 (samozrejme naše 😝 )
@dadulajda super príspevok, ďakujeme 😉
aha a ohľadne tej krupice, čo sme tu preberali, ešte dobre že som počkala. Dr. nám to neodporúča lebo to vyzerá tak že malinká má nábeh na alergiu ☹ tak musím opatrne s potravinami, tak dúfam že z toho vyrastie 😲
@krhlicka: no, pokial je Dory ladova kralovna, tak ten nas je polarny maharadza :D:D posledne tyzdne sa na neho co len niekto okrem mamci a tatina pozrie a mlady vyvadza, ako keby ho chceli ukradnut... co je super, lebo aspon ho nikto neukradne, ved kto by chcel taky alarm... dobre som si ho vychovala 😝 😝 no ale sranda bokom, je to vazne o drzku, ked hulaka este aj na starych rodicov... ja uz mam zauzivanu frazu: neberte to osobne, on ma teraz take obdobie :D:D uvidime, snad z toho vyrastie... dufam :D
aj my sa musime pochvalit, Danko si uz bezne robi Tour De Byt, zrazu sa zacal plazit ako blazon, jeden den nic, na druhy den sa pustil nahanat psa po byte... a nasa Tavinka hra chvilku formu a potom, ked jej maly vlezie do cesty, tak mu oblize hlavu aj natrikrat :D takze tiez sa u nas konala navsteva Ikey a nakupene bezpecnostne prvky, lebo najnovsie maly nasiel sufliky a otvarame a otvarame :D este musim najst nejaky bezpecnostny prvok na psie misky, lebo ten by ich snad este aj vylizal :D inak vsetky hracky by som mohla pokojne vyhodit von oknom, maleho zaujima rura, parkety, zaclona, koberec, lavor, varecha, uz si aj nabuchal ratafak do balkonovych dveri, asi som mu tam mala pripnut cedulu POZOR SKLO :D
takze to zhrniem, myslim, ze nam skoncili zlate dobre casy :D a zuby nam ani nahodou nejdu, stale ticho...
a este jeden update, my uz sme u lekarov vareni-peceni :( vcera vecer po kupkanii sme zistili, ze malinkemu hnisa palcek na lavej nozicke :( asi mu manzel nedopatrenim zle ostrihal nechtik, tak nestastne, ze mu zarastol... takze dnes navsteva chirurga a musel mu to otvorit a vycistit... ale nastastie mu to umrtvoval, dufam, ja som sa nepozerala, a malinky skoro ani nepipol... takze zajtra na kontrolu. v pondelok poradna u pediatricky, v utorok kozna kvoli ekzemu, ten dalsi tyzden Kramare kvoli tomu hemangliomu, no maly si uzije. ja dufam, ze uz nas nic viac necaka, lebo ti lekari ma depcu. a to som dospela a nie male 7 mesacnej baby :(
@majjka1985 : drzim palceky, nech to coskoro prejde.
@dadulajda : tak to je super! tesim sa s vami... cize sa malemu upravilo to kakanie?
caute kocky, hlasime sa dnes z Barbadosu. mame sa celkom fajn, Beli zatial zvlada, na zaciatku sme mali problem s dvoma vecami: s casovym posunom (spat chcela cca o 6tej a vstavala o 5tej rano), no a potom s tymi 10tkami az 100vkami ludi, co furt nazerali do kocika, robili ksichtiky a pod. 😠 ) kym zaspala, to bolo placu... ale uz sa to zlepsuje. prikladam fotecky z lietadla a dnes z plaze.
@gabika84 Ahoj Gabi! No super ze si sa ozvala! 🙂 No Belinka je prekrasna!!! 😉)) Uzasna cestovatelka! a odvazna mamina! fakt stale mi pada sanka ako to zvladas a neviem ju zavriet 😀DD! A to pasikave tricko je skvele! 🙂 aka bola v lietadle? a uz ste sa aj plavili na tej lodi? Tak si to uzite dievcata plnymi duskami!!! a nech sa malej napravi rezim, aby si si aj ty oddychla 🙂.
@gabika84 : Jeeeej, Gabi, tak to je parada, malinka je neskutocne krasna! takze ocinko na tej lodi pracuje, betar jeden! vylozky sice citat neviem, ale je kapitan? 😝 inak je skvele, ze sa stretavate aj na to, ako ste od seba vzdialeni a ze prakticky uz nie ste spolu ako par, tak casto. Ocinko sa z Belusky tesi? je dobry tata? 🙂 a vobec, ako vam je? predpokladam, ze rozpravkovo!
@bejka82 : Dakujeme Beuska, snad nam to vsetko dobre dopadne, ale vidim na tom aspon jedno pozitivum, ze ked musime chodit medzi ludi, tak si maly aspon zvykne trosicku, lebo teraz je to fakt o drzku... a ludi proste odhanat nemozem, ze necumte mi na syna 😀 😝
@susanq presne tak, treba rozmýšlať pozitívne a všetkom hľadať to pozitívne 😉 My sme dnes mali menší úraz, ocinko držal malú na rukách a tá upratovala hore na chladničke, ocko sa rozprával somnou a to len sekunda bum-bác a hlavička bola v chladničke. to bolo plačúúúúú ☹ Moje malinké, tak ešte neplačkala, ale zobrala som ju do kúpelne dala na to vodičku a už bolo dobre 😅
a dnes na obed mi spinkala len 1,5h zobudilo ju asi teplo alebo sa jej niečo zlé snivkalo 😝 tak som ju ešte raz potom zobrala von (už si šúchala očká) no ciiiiiirkus humberto, nie a nie zaspať a ani sedieť v kočíku, tak na ruky :a tak sme išli do obchodu. tr.sa ukľudnila a ešte vydržala do 17:30 ale to už bola veľmi unavená.
Baby čo robíte tie ktorým detičky chodia spať skôr, teraz keď je ešte o 18h svetlo? dávate ich aj tak spinkať?
@gabika84 no krásna bábika 🙂 😉 držíme palčeky aby sa tí ľudia umúdrili a nečumilkovali toľko do kočiarika 😕 no to je pravda, že malinká je viac po ockovi 🙂 ale je poriadne zamixovaná 😀 tak vám prajeme kráááásnu dovolenku, aby to malinká zvládla dobre a aby ste si aj oddýchli, pa 😉
Ahojte mamicky, nasa kralovna mala vcera uz krasnych 8.mesiacikov a bol to pre nas veru plodny mesiac 🙂 Naucila sa plazit, nasledne si sadnut, potom stvornozkovat- po byte uz chodi ako hurikan a tento tyzden sa uz aj sama postavila ( prikladam foto ), sa nestacim cudovat co vsetko uz dokaze a za aku kratku chvilku sa to naucila. V pusinke sa nam krasne leskne uz 7 zubov 😀 😀 😀 .
Tento tyzden sme zacali davat jogurtik a bezvajecne sliziky. Jogurt malej chuti, normalne si vypytala na druhy den aj duplu - co je u nas zazrak, nakolko krpanka je slaby jedak, mam pocit, ze z tych prikrmov spapa kazdy den menej a menej 😒 Ale zato krasne pribera, takze moje mliecko je asi tej najlepsej kvality. Co jej fakt chuti je striedka z chleba 🙂 Nenarocna je 🙂
@krhlicka nasa Nini je "ladova kralovna" cislo 2 😉 Tiez ked vydeme von, tak sa tvari priam az nasrato. A tento tyzden sa jej nejako nepaci v kociku. Po chvilke ako sme vonku sa zacne tak jedovat, ze sa dakedy az hanbim. Snad ju to prejde, lebo ja by som bola teraz najradsej stale vonku, ked je uz takto fajne teplucko.
@gabika84 krasa, uzivajte si kocky 🙂 🙂 🙂
@mimikett no super, aka sikulka je Ninka 🙂 no a ze nechce byt v kociku, sa necudujem, asi sa chce uz hybat krpcek. Ale je to o hubu, zazili sme taketo place vo vanicke 🙄 v sportaku uz kukackuje na svet, tak je dobre.
Pocuj to sa teraz tak mala rozhybala v 7mom mesiaci?bo nasa mala bude mat o dva tyzdne 8sem mesiacov a zatial sa len preguluje, stvornozky ani naznak, nie to este stat na nohach. Asi mame lenosku po rodicoch 😝
A gratulujeme k 8mym mesiacikom🙂
@krhlicka place vo vanicke sme zazili aj my, kym si zvykla... Od sest mesiacov je v sportaku a doteraz bola ok, pozerala, kukala na svet okolo, no a od nedele sa jej akosi nepaci... Verim, ze jej to prejde. Ked sa moc jeduje, ideme na ihrisko a tam sa so mnou na kolenach hojda a je spokojna 😉 No rozhybala sa riadne 😀 , do tych sedem mesiacov sa len tak valala a gulala a zrazu zo dna na den akoby ju vymenili a uz riadne vymysla...
@mimikett krásná slečna,šikulka 🙂 gratulujeme tiež k 8.mesiačikom 😉
no naša tiež robí cirkus v kočíku keď sa zobudí, chvíľočku kým sa breberie je dobre no a potom už len von a von 😅 ale to je asi tým, že naša je zvyknutá že v kočíku len spí, takže cez víkend zahajujem náuku ,,len tak sedieť v kočíku,, 😀
@mimikett @bejka82 aj u nas su cirkusy v kociku, hlavne pred spanim a po prebudeni, ale ked sedi, tak je vsetko ok 😉 najlepsi vyhlad je vsak z maminych ruk....potom ta radost, ked ju davam znovu do kocika 🙄 Inak baby tiez zabavate krpcov vselijakymi mnamkami, aby vydrzali v kociku 😎 Som minule zabudla zobrat podbradnik a cely keksik nie v puse, ale na vesticke 🙂

@mima1311 Jakubko je nadherny chlapcek, a aky ma sibalsky kukuc 😀