icon

Januárové detičky 2012

lilly2711
2. máj 2011

Ahojky budúce maminky - čakateľky na január 2012. Keďže zatiaľ takúto tému nikto nezaložil, dovoľujem vás sem pozvať. Mám termín 1.1. 2012 a teším sa na ďalšie, aby sme spolu prežili naše tehu 😉 😉 😉
Tak šup-šup sem.... 😀 😀 😀

tamaska
13. júl 2012

@martinka8 pondelok, utorok, streda som doma, potom ideme asi na chatu
@larosa ☹ to je strašné, držím palčeky aby všetko napredovalo k lepšiemu

martinka8
13. júl 2012

Pokojný spánok dieťatka je túžbou každého rodiča. A každý rodič vie, aký je spánok pre dieťa dôležitý. Je však úlohou rodičov naučiť dieťa v pokoji zaspávať a keď sa v noci zobudí, opäť v pokoji zaspať. Dieťa by sa malo pri zaspávaní a kedykoľvek v noci, keď sa zobudí, cítiť príjemne a veľmi bezpečne. Iba tak môže bez problémov oddychovať a spánok prežívať ako veľmi pozitívny. Dieťa potom chodí spávať ochotnejšie, a to aj potom, keď mu pri zaspávaní už netreba pomáhať.
Tráviť čas s dieťaťom, keď zaspáva, je jednou z najlepších investícií zo strany rodiča. Je to dôležité a zároveň príjemné. V súčasnosti sa stále viac a viac hovorí o význame rozvíjania pevnej (bezpečnej, istej) vzťahovej väzby, pripútania. Je to obrovská devíza, ktorú rodič svojmu dieťaťu môže venovať. Predstavuje základy zdravého sebavedomia, sebadôvery. Ale na druhej strane ju rodič svojim nevhodným prístupom môže značne narušiť. Zaspávanie predstavuje situáciu, kedy sa dá pripútanie obzvlášť posilňovať, alebo naopak oslabovať – podľa toho, ako k nemu rodič pristupuje.
Dieťa má od narodenia vždy zaspávať a celú noc spať v pokojnej atmosfére. To vylučuje akýkoľvek tréning „samostatného zaspávania“ vyplakávaním. (Načo sú všetky rituály pred spaním navodzujúce upokojenie, keď nakoniec je ich efekt vážne narušený netíšeným plačom?)
Považujem za nerozumné premáhať ľútosť, inštinkt a materinský cit zámerným otáľaním, či bábätku pomôcť, alebo ho nechať plakať. Jeho plač by sa dal preložiť asi takto: „Mama, mama, kde si? Príď za mnou, bojím sa, potrebujem ťa, nenechávaj ma samotné!....“ Isto by sme tak nenechali plakať staršie dieťa. Ale niektoré bábätká si užívajú doslova hrôzu (podľa intenzity plaču sa tak dá súdiť), pretože v minulom storočí niekto (nebola to žiadna matka, ale muž) vymyslel túto metódu a v spoločnosti stále pretrvávajú faktory, ktoré ju udržiavajú pri živote.
........ a este ovela viac na: http://www.nosenie.sk/?jazyk=sk&kateg=130

kajkovajanka
13. júl 2012

@1234lubka @zuzulienkaaaa to ocividne vsetky mamy a svokry su take najmudrejsie na svete 😀 , u nas to bolo pred par mesiacmi to iste: polievocky, cajiky, brusko, ... ach 😀 ... ale raz som im (mierne, hoci to vo mne vydatne vrelo 😀 ) povedala, ze mne staci povedat raz, ze ja to pocujem a rozhodnem sa ja, ze co a kedy urobim. a asi to zabralo 😀 , od vtedy to prestalo 😀 . a dokonca svokra (byvane u nich v dome) sa naucila, ze mne nebude hovorit co mam a nemam robit, tak sa ma pyta aj to, ze ci uz moze dat malej pit vodicku z flasky, ked im ju hore odnesiem na strazenie 😀

kajkovajanka
13. júl 2012

@martinka8 hm, zaujimave. ale co pocuvam Bekin plac niekedy, ako hrozu by som ho neoznacila. je taky isty, ako ked bola divoska a jacala, ked sme ju hojdali v kociari. a pocuje nas, ze sme vedla a mame aj zapnute svetlo, aby nemala uplnu tmu vo vedlajsej izbe (my byvame v dome u manzelovych rodicov a mame dve izby, ktore nemaju dvere medzi sebou. jedna je spalna a druha obyvacka. oddeluje ich iba zaves, cize Beki vsetko pocuje, co sa deje v druhej izbe, aj ked sepkame). prvy krat sa nam z toho bolo velmi neprijemne, ale vidime, ze je to lepsie. Beki sa viac a vyzera, ze aj lepsie vyspi, v noci ju polozim a vacsinou doteraz zaspala a teda som si mohla ist aj ja hned znova lahnut (pricom v kociari som ju musela hojdat niekedy aj polhodinu uprostred noci). a take, ze spi do pol siedmej, dokonca raz do pol osmej, sme v kociari este ani raz nezazili. a okrem toho, vedia ju cez den uspat aj stari rodicia, co sa nedalo, ked ju bolo treba hojdat. a od septembra chodim do skoly, a budeme beki nosit k nasim alebo ju tu budu chodit strazit rozni ochotni óperi a óperky, a bude to dobre, ked ju polozia do postielky, pohladkaju ju a ona pokojne zaspi sama.
a poslednych 5 dni sa prvykrat necitim ako otrok. ja som pri nej musela byt nonstop ci cez den spala, ci bdela, ci ju strazili (vtedy som stale cakal, ze kedy sa ozve plac z hora, ze je uz nervozna a ide spat). nehovoriac o tom, ze aj mozem kusok nieco urobit, kym sama spi.
obaja s manzelom tento krok hodnotime ako dobry.
ale tymto nechcem povedat, ze to co tam pisu, je nespravne 🙂 , ja som len opisala ako to bolo a je u nas 🙂

martina97
13. júl 2012

@wisinka nechapem preco to tam tak pise 🙄 🙄 🙄

1234lubka
13. júl 2012

@kajkovajanka tak tak treba ich naucit ze to su NASE DETI

tamaska
13. júl 2012

kočky čo ste pracovali pred materskou už ste si boli vybavovať rodičovský príspevok?

martinka8
13. júl 2012

@tamaska este nie ale zacala som sa o to zaujimat a idem to riesit buduci tyzden, nechce sa mi :( neznasam behat po uradoch, ale aspon ze sa ochladilo 🙂

monky978
13. júl 2012

@tamaska no ja som tiež začala iba zisťovať... zatiaľ mám z toho guláš, lebo mám info iba okrajovo a moc sa mi do toho nechce 😖

tamaska
13. júl 2012

@monky978 @martinka8 ja mám zatiaľ len info - návšteva úrad sociál.vecí a rodiny s rodným listom, žiadosť sa vraj vypisuje tam. no v pondelok doobeda sa asi pôjdem prejať dúfam že nič viac nebudú chcieť

monky978
13. júl 2012

@martinka8 jedna vec sú tieto info a druhá keď dieťa uspávaš na prsníku pri zapnutom vysávači (už extrém)... ale ja som fakt nevedela ako ináč by sa dala uspať. Cez deň iba prsník alebo kočík a stále nonstop byť pri nej.. lebo keď sa zobudí bez prsníka tak vložiť nech sa vyspí a keď kočík stál tak rýchlo hojdať. To bol stres na entu... a teraz po troch dňoch krásne zaspáva v postieľke či je deň alebo noc. Aj to dieťa musí vedieť čo sa od neho chce, aby bolo pokojné. Mať svoj režim, harmonogram. Ale to teraz nepíšem ako nejaký útok na teba.. ale tak názor na x takýchto podobných článkov, ktoré ma miatli v začiatkoch uspávania v postieľke.. kradli mi sebavedomie a bola som z toho zmätená... Monika proste vie, že je v postieľke a sa tam aj zahrá trošku ak je skôr uložená a potom zaspí. Ale proste vie o čo ide a čo sa od nej očakáva. A určite nebola zdravá metóda 2 hodiny ležania večer pri malej a robiť jej živý dudel 😲 😲. Som rada z tohto rozhodnutia aj s mm a veľmi si pochvaľuje ako sa nám skvalitnil život s malou. Bavila som sa s jednou maminou čo má 4 deti už dospelé, že ako ich uspávala. Presne takto.. proste nebol čas niečo riešiť a detičky (poznám ich) sú úplne v poho a majú s maminou krásny vzťah... ale tak každý nech robí tak ako to cíti a ja si tiež rada prečítam aj iné info 🙂

susubaba
13. júl 2012

@tamaska
@martinka8
@monky978 Ahojte, ja som práve teraz vybavila rodičovský príspevok, takže môžem vám dať info: žiadosť spolu s rodným listom a potvrdením zo Soc.pois. o výške materského treba odovzdať na Úrad práce soc.v. a rodiny, okrem toho aj zamestnávateľovi treba poslať žiadosť o rodičovskú dovolenku, podľa zákona je to povinnosť, ale nie všetky zamestnávatelia to vyžadujú, napr. ja som vôbec nemala odovzdať nič, iba keď dostanem rozhodnutie o rod.príspevku, z toho treba odovzdať kópiu a potom personalistka z mojej práce ma prihlási do zdrav.poisťovne.

susubaba
13. júl 2012

Zabudla som ešte dodať, že aj ja patrím medzi januárovky, dcéra sa narodila 1.1. 🙂

katun
13. júl 2012

@susubaba a ešte tuším, ak ste v II.pilieri, tak pri prechode na rodičovskú treba v soc. poisť. nahlásiť, že máte záujem v II. pilieri aj zostať (tuším do 8 dní) - treba ale zistiť, či to stále platí to nahlasovanie (ak ste šli na materskú zo zamestnania, nie napr. študentky alebo živnostníčky, tie tuším museli nahlasovať už skôr).. tiež ma čakajú vybavovačky, a veru sa mi nechce.. ale ja nastupujem do práce (budem robiť z domu) a keď toho bude na mňa veľa, zostanem na rodičovskej.

tamaska
13. júl 2012

@susubaba ďakujem za info v pondelok sa prejdem a aj budem volať do práce či treba alebo nie 🙂

zuzky1104
13. júl 2012

@martinka8 od bud.tyzdna ma muz dovolenku, chyszame sa tiez na chatu, tak neviem s istotou povedat, ci budem moct prist, a na tej chate no signal, no net, teda sa s Vami ani nahodou nespojim 😒

zuzky1104
13. júl 2012

@susubaba tak tak, ja to uz mam nastastie za sebou, myslim tie behacky po uradoch 😖

zuzulienkaaaa
13. júl 2012

@martinka8 ahoj....nedá mi nevyjadriť sa....téme vzťahovej väzby som sa veľa venovala, dokonca som o nej písala diplomovku, robila výskum...
bolo by to na dlhú a možno odbornejšiu diskusiu, ale budovať zdravé sebavedomie, zdravú samostatnosť ťažko dosiahnuť tým, že proces zaspávania bude náročný, zdĺhavý pre matku aj dieťa...mnohí uspávajú hladkaním, hojdaním, ale akonáhle prestanú, dieťa sa budí, plače znova...a toto pokračuje až do vyčerpania dieťaťa...neviem či takýto proces buduje bezpečnú vzťahovú väzbu, dieťa sa po kratučkom spánku budí v strese čo sa to deje (hojdanie prestalo....) a vo vyčerpaných rodičoch sa mesiacmi hromadia aj negatívne emócie, čo je pochopiteľné, sme len ľudia, máme svoje limity....možno by stálo za to si prečítať aj dačo o nezdravých formách vzťahovej väzby, o takých, ktoré navonok môžu vyzerať ako oddaný vzťah k rodičom, v dospelosti ale majú problém sa zdravo odpútať, založiť vlastnú rodinu...ale toto som vlastne ani nechcela rozvíjať...iba povedať, že dať dieťaťu niekedy "všetko" po čom si zaplače nie je podľa mňa to najlepšie...ale to je zase na tému hraníc vo výchove

naša dcérka mala prvé tri mesiace dosť silné koliky, spala s nami v posteli, celé noci sme strávili cvičením s nožičkami, uvoľňovaním bruška...ale vo štvrtom mesiaci sa jej polepšilo a vyzerala, že zvládne prespať dlhší čas sama, vtedy som ju skúsila učiť na jej spací priestor...
nehovorím, že ukladanie na spánok má "vytrhnuté" z kontextu, bez rituálov...naša malá zaspáva v izbe s nami (nezastávam spanie v inej izbe v takomto veku), vo svojej postieľke s pesničkou, úsmevom, pohladením a krížikom na čielko, potom sa pohrá a zaspáva sama....má svoj vankúš, ktorý objíme a vidím, že ona sama vníma postieľku ako svoj bezpečný priestor na spánok....v noci občas počujem, ako sa zobudí, ale miesto toho aby začala plakať (v strese hľadať prsník, hojdanie....), počujem ako šuštia hračky pár minút, potom šušťanie prestane a malá spí ďalej...bez známok stresu...v príspevku, ktorý si zaslala, autorka tvrdí, že dieťa, ktoré zaspáva samo, sa budí v noci s plačom typu "kde je mama?" ....môžem zodpovedne konštatovať, že opak je pravdou, minimálne v našom prípade, zdá sa však, že tých prípadov je viac....až keď počujem mrnkanie (nie plač) nad ránom, viem že je hladná...dá sa to odlíšiť....myslím, že žiadna z nás k procesu zaspávania nepristupuje neľudsky, bez prejavov lásky...ak by uspávanie pohojdaním a pohladením bolo súčasťou krátkeho večerného rituálu, ktorý je aj efektívny, teda dieťa pokojne zaspí a nebudí sa po krátkom čase v strese z toho, kde zrazu to hojdanie zmizlo, úplne súhlasím aby bolo súčasťou zdravého uspávacieho rituálu...mnohokrát to žiaľ tak nejde a mama dosiahne pravý opak

myslím, že na základe všetkých znakov máme s dcérkou vytvorený dobrý vzťah, terezka je bezpečne pripútaná...určite bude zaspávanie iné, keď porastú zúbky a bude mať bolesti, vtedy bude pravdepodobne spať chvíľu s nami, neviem ako to bude prežívať...rovnako to bolo iné, keď mala silnú nádchu a každú chvíľu bolo treba odsávať soplíky, vtedy spala s nami....ale pokiaľ je ok, viem rozoznať, kedy mrnká s tým, že ju dávam do postieľky a cíti sa napr. málo najedená (vtedy ju vyberám a dokojím), a kedy mrnká, lebo by ešte chcela byť hore...

vlastne toto celé píšem len preto (okrem toho, že z odborného hľadiska ma článok trocha nahneval), aby sa maminy, ktoré učia svoje deťúrence na samostatné zaspávanie necítili byť menej hodnotnými či dokonca vinnými matkami, myslím, že s láskou sa snažia urobiť pre ne to, čo považujú za najlepšie...
a už len na záver, autorka článku v závere píše, že 4x v noci kojila svoje dieťa, keď už malo 2,5 roka...ich kojenie už určite nebolo o hlade dieťaťa, skôr by som sa podľa emócií ukrytých v článku zamyslela nad tým, či sa častého kontaktu nevedela skôr vzdať ona...aj toto je spôsob ako sa bezpečné pripútanie vie zvrátiť v závislosť....a tiež si neviem predstaviť, ako takýto režim ovplyvnil jej vzťah s manželom, bol vysťahovaný na vedľajšiu váľandu na evidentne dlhú dobu...tiež nie je prirodzené, aby dieťa, ktoré vie fyziologicky už dávno prespať bez známok hladu celú noc, sa budilo 4x na kojenie....musí sa budiť vyčerpané, pokiaľ nemá súvislý spánok, o tom vieme svoje 🙂
tých otáznikov tu prosto pre mňa vyvstáva veľa....

ach, prepáčte, som sa rozpísala, len mi to nedalo, ten článok bol plný emócií autorky a zdá sa mi, akoby chcel vyvolať pocity viny u tých, ktorí sa snažia o čosi iné ako ona...samozrejme, že rešpektujem, že každý má právo na svoj názor, iba som sa chcela podeliť s mojimi skúsenosťami a napísať aj čosi k spomenutej vzťahovej väzbe

zuzulienkaaaa
13. júl 2012

@martinka8 a ešte prepáč, neber to osobne, teraz mi napadlo, že som tie svoje výlevy adresovala Tebe, bola to reakcia na ten článok...nehnevaj sa 🙂

držím vám palce s dobrým zaspávaním, nech už prebieha akýmkoľvek spôsobom

wisinka
13. júl 2012

@zuzulienkaaaa tak dnes isla spat o 21.00 🙂 a uvidime ze kedy bude hore. 🙂 akurat tu mam cajik na kojenie, upiekla som kolacik na zajtra. ideme na predmanzelsku nauku, bude to cely den, uvazujem ze zoberiem to sklicko mrkvicky, dnes sa mi nepodarilo jej ho dat. lebo ked sa zobudila o 2hej, to chcela hned papat tak som jej dala prsnik, neviem si predstavit, ze ju necham revat, lebo mamina chce ohriat mrkvu, ktoru ani neviem ci by chcela

kajkovajanka
14. júl 2012

@wisinka predmanzelsku nauku po sobasi? 😀 😀

1234lubka
14. júl 2012

@wisinka no presne to mam aj ja! dva krat som mu naobedik dala nieco spapkat ale vcera nie lebo hned jak vstal bol hladny jak medved tak som mu dala prsnik...tiez neviem ako to poriesime......nechat revat kym mu riravim jedlo? ci uz mat nachystane len ohriat v mikrovlnke?

1234lubka
14. júl 2012

@wisinka pocuj nechodila si ty na tehotensku kalkulacku?

kajkovajanka
14. júl 2012

@kajkovajanka pondelok, utorok a aj streda by zatial mohli byt 🙂 , a dalo by sa aby niekde okolo pol11- 11tej zacinalo stretko?

kajkovajanka
14. júl 2012

@martinka8 pondelok, utorok a aj streda by zatial mohli byt emoticon , a dalo by sa aby niekde okolo pol11- 11tej zacinalo stretko?
(ja som lajos 😀 😀 , sebe si to poslem 😀 😀 )

martinka8
14. júl 2012

@kajkovajanka mohlo, tak v pondelok myslim @tamaska pisala ze chce behat po uradoch, a mozno aj ja pojdem vybavovat, tak dajme na utorok???? na tu jedenastu, hadam my dovtedy Lili vstane, lebo okolo pol desietej chodi spinkatg, tak ju skusim nejakop nastavit 🙂 @larosa ????

@zuzulienkaaaa urcite sa nehnevam, niesom z tych co sa hadaju na forach, len ste sa tu tak vsetky rozbehli, ze som chcela napisat aj druhy nazor. Ktoreho niesom zastancom na 100%, pretoze na vsetko existuju dve stranky a je len na rodicoch (hlavne na matke) ako sa rozhodne. Podobne je to s ockovanim, s prikrmom, s vecernou kasou, so zavadzanim lepku..... a x dalsich veci......
Mne zaspava Lili na prsniku a som velmi rada ze je to tak, niekedy sa budi, ked ma horsi den, niekedy prespi aj hodinu a pol bez zobudenia. A vecer tiez vacsinou na prsniku ak nie uspavam ju a spinka so mnou na posteli. Uz aj koli nocnemu kojeniu je mi to pohodlnejsie 🙂 A v noci vstavame (teda papkame, lebo ona papka so zavretymi ocami, takze nemyslim ze sa vobec zobudi) tak dva krat 🙂

1234lubka
14. júl 2012

@martinka8 no som rada ze si nieco take napisala🙂) mne moj maly najlepsie zaspi na prsniku a v noci si ho neberiem do postele sice ale ked ho v noci kojim tak mylsim ze nieje zobudeny lebo ma zavrete ocka pocucka si 5 10 minut a haja dalej....len v poslednom case sa mi zacal viacej budit....ale neviem ci to nebude mojou nervozitou ekd citam ale je to NEDOBRE ked nam tak deti zasavaju a ze ich treba oducit od toho...:(

zuzulienkaaaa
14. júl 2012

@1234lubka ak vám to funguje a cítite sa v tom dobre, určite sa neznepokojuj 🙂
celá moja snaha smerovala k maminkám, ktoré sa v tom ich zaspávaní necítili dobre, už nevládali, vnímali, že to chce nejakú zmenu...ako som písala už pred tým, ak zaspávanie na prsníku, hojdanie, či hocičo iné splní účel, že bábo zaspí za nejaký normálny čas a nebudí sa zbytočne po polhodine, hodine, tak je všetko ok 🙂

opatrujte sa+

mimuska2
14. júl 2012

Ach čo toto bola za noc ☹ mala každú chvíľu plakala, co to mohlo byť skúšala som všetko 😒

martinka8
14. júl 2012

@1234lubka urcite to nieje NEDOBRE, kazdy sa musi rozhodnut sam, a keby som fakt bola zufala noc co noc a nevedela malu uspat asi by som aj ja vyskusala vsetko 🙂 nastastie sa viem vzdy vynajst, a vacsinou funguje prsnik 🙂 To ze ti maly vstava castejsie moze byt len obdobie. Mne Lili vstavala asi mesiac 4 krat za noc, plus sa stale skrabala, tak som jej musela stale strazit rucicky, nastastie to uz preslo a fungujeme normalne. Pokila si spokojna ty aj maly tak je vsetko OK 🙂