Júnové bábätká 2012
síce ešte len tak nesmelo a trocha s obavami, otváram túto diskusiu. teším sa spolubojovníčky, ktoré sa tak ako ja, budú tešiť na jún.
baby a vy ste s tymi skratenymi krckami normalne doma? 😲
inak krasne ranko prajem. vam poviem byt doma este spim a ne ze uz po ranajkach 😀. dnes si spravim pekne program a pojdem na to sedenie o EPI. mi to schvalili tak aspon vyuzijem ze som tu
@riela Ahoj,trošičku viac mi tvrdne bruško, ale inak v pohode teda okrem značne obmedzenej fyzickej aktivity 🙂, pracujem už z domu, takže žiadne výjazdy k obch.partnerom autom som rada že už nemusím....a Ty, Vy ako?
@lucy125 ja viem len toľko že musíš mať splnené nasledovné, aby si mala nárok na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa (678,49 € pre 1-3 dieťa), teraz pozerám že žiadosť podávaš na ÚP soc. vecí a rodiny (nie na sociálke 🙂....)(najneskôr do 6 mes. od narodenia)
-dieťa živo narodené (žiadosť podávaš po uplynutí veku dieťaťa 28 dní)
- Trvalý pobyt v SR
- musíš mať absolvované všetky poradne a preventívky u gynekológa
- musíš mať absolvovanú aspoň 1 zubnú prehliadku (zo zákona má tehotná nárok ale na 2 prehliadky počas tehu)- toto som ale nikde nenašla ale do úšú sa mi to dostalo...🙂
-musíš mať vybraného detského pediatra ( absolvovať prvé poradne a predložiť so žiadosťou o príspevok potvrdenie o dožitých 28 dňoch od pediatra)
- musíš mať dieťa do 60dní prihlásené do Zdravotnej poisťovne
- musíš predložiť potvrdenie od ZP že si bola pre pôrodom 270dní povinne alebo dobrovoľne zdrav. poistená asi vsio 🙂 myslím
@chelonka aj ja idem na poradňu v pondelok a hádam aj na posledné sono - tiež ani netuším koľko tá moja malinká váži. Tak potom podelok daj vedieť aj ja dám že ako sme dopadli. Ja som už na PN od 2.4. do 16.4. úplne bez vychádzok tak už pomaličky ale isto cvokám doma som bola zvyknutá stále len pracovať. Ale hlavné je to že sa mi tlak znížil a nohy už nepuchnú.
Som rada že to čkanie bábetiek v brušku je normálne. Tá moja začala častejšie teraz hádam aj 6x za deň. 😀 To aby som hádam vedela že ju mám xi. Zvykne ma kopkať do rebier na pravej strane - niekedy mám pocit že tam mám až z vnútornej strany modrynu. Už neviem tak dlho spať ako dakedy bolia ma úž riadne bedrové kĺby stoho spania na jednej a druhej strane. Na chrbte sa mi už velmi nedá lebo mi po 10 min začnú trpnuť obidve ruky takže bábo už tlačí na chrbticu. 😖
Ahojte baby, čakám druhé bábo - dievčatko 🙂 a rozhodla som sa , že sa pridám k Vám. Mala by som rodiť 26.06.2012 . Som trošku prekvapená ako všetko viete o drobcoch v brušku ja ani neviem ako je uložené ani koľko váži alebo meria už 2mesiace. Robí vám doktor ultrazvuk v každej poradni? a povie stále koľko bábo pribralo? Idem do poradne 17 apríla a som veeeeľmi zvedavá čo mi povie........A netrápi niektorú tehotenská nádcha? Lebo mňa už 3 týždne a je to hrozné 😝 Ale inak sa cítim dobre, malá veeeeľmi kopká v noci 😀 😀 takže spánok je dosť ťažký 🙂
@anulienka_nr mne zatiaľ netvrdne, len keď som dlho "na nohách" . ešte pracujem. zatiaľ sa aj za volantom ešte cítim dobre. teraz mi zase začalo byť večer na vracanie, resp. ráno. takže jem iba po troškách. na veľkú noc som si dala trochu klobásky 🙂, no ale už to neurobím. hrozne mi bolo ťažko.
tak budem musieť behnúť k lekárovi zubnému, to som nevedela, že aj zubár je povinný k tomu príspevku.
@kari55 vitaj, pridaj sa
@riela práve neviem či je povinný bola som v tom že áno, nikde som to nenašla iba počula, neviem ale ako vyzerá žiadosť možno tam sa to uvádza, nedá sa mi stiahnuť...Budeš rodiť v NR?
Baby vás poslal váš gyn k zubárovi počas tehu?? alebo ste išli samé??
Ahojte holky, tak už som doma z poradne. Malého mi teraz nevážila, ale "potešila" ma, že malý je opať dole riťkou a to bol pred dvoma týždńami hlavičkou dole, tak ani neviem kedy sa otočil 😒 😒 Do knižky mi opať napísala KP.A že ak sa neotočí do 36tt pojdem cisárskym, ale že asi je to jedno či sa otočí alebo nie, keďže ja som po umelom a prvá gravidita, tak či tak asi pojdem sekciou. 😒 😒 v 37-38tt to znam. že za 4-5 týždńou bude asi malý na svete. 😉 😉 Bála som sa normálneho porodu, tak teraz neviem čoho sa mám báť viacej či sekcie alebo porodu. 😒 😒 Musím ešte na rýchlo niečo podokupovať, aby som potom mala pokoj, keď ma objednaju na cisársky.neviete kolko sa leží po cisárskom v nemocke?V piatok idem zubárovi, že mám dva kazy ale Dr. ma upozornila, že sa mám spýtať Dr. či budu bolestivé alebo nie, lebo že z tej bolesti možem dostať kontrakcie a vyvolať porod, že ak sa dá a počká to, aby mi urobil iba druhu tehu prehliadku a kazy nechal po porode, tak uvidím čo mi povie. 😉 😉
@michelle1984 aj ja chcem ist dnes na sedenie o EPi...tak sa mozno vidime 🙂 ak to najdem...
@anulienka_nr hej, tu v NR. ty sa chystáš inam? budeš si zazmluvňovať aj nejakého lekára?
@1ivanka1 neposielal. sama musíš/ by si mala ísť.
@kari55 Ahooj 🙂 mne robí vždy aj ultrazvuk na budúci tyzden idem do poradne,tak sa tesim koľko bude mat zase 🙂 dúfam,ze rastie ako ma 🙂
@anulienka_nr ... tie podmienky k ziskaniu prispevku pri narodeni dietata, ktore si uviedla su v pohode, az na tu podmienku o absolvovani zubnej prehliadky - pri prvej dcerke som absolvovala obe prehliadky u zubarky, potvrdenie mi dala priamo do tehu knizky, ale tehu knizka ostava hned po porode v porodnici. Pri ziadosti o prispevok odomna toto potrdenie o absolv. zubnej preventivky na urade prace nechceli ... dolezite, bolo vypisat ziadost, potvrdit od gynekologa oddiel o absolvovani prevent.prehliadok pocas tehotenstva a potvr. od pediatra o doziti sa dietata 28 dni. Vsetky ziadosti a potvrdenia su tu :
http://www.employment.gov.sk/ziadosti-a-potvrde...
dolezite su : Žiadosť o prídavok na dieťa, Žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa, Žiadosť o príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa, Potvrdenie ošetrujúceho lekára na úcely posúdenia nároku na príspevok pri narodení dietata alebo príspevok rodicom, ktorým sa súčasne narodili tri deti alebo viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá
Po skonceni materskej - prechod na rodicovsky prispevok : Žiadosť o rodičovský príspevok, Potvrdenie o nároku na materské
@emka1 zubar je teda asi len pre dobro mamičky 🙂, aj tak je povinná 1 prehliadka ročne kvôli poisťovni (neplatí pre samoplatcov)
@1ivanka1 Áno musia byť dve, jedna do 3. mesiaca vraj a druhá cca mesiac pred porodom.Ale zuby si asi robiť nedám, lebo vraj bolesť a stres možu už v takomto vysokom štádiu vyvolať kontrakcie, tak sa ho spýtam aké velké a hlboké su tie kazy, ak budú bolieť tak ho požiadam len o prehliadku a zuby počkaju aj potom. 😉 😉
Ktorý formulár potrebujem ako prvý-ešte pred pôrodom...... 😕 🙄
ahojte kočky. tak ja som už doma s poradne. dneska to prebehlo dosť rýchlo, nie tak ako minule. malá je hlavou dolu, čo som rada, prietoky sú ok, placenta tiež bez zmeny, čo ma velice teší, no a krček drží jak keby mu zato paltili. takže kontrola 25.4. a ide sa po 11. rokoch znova a dúfam, že posledný x na materskú fušku a nie dovolenku. neviem ktorý idiot to nazval, že ,,matersaká dovolenka" 😝
@lucy125 po cisaráku bývajú ženy cca týždeň v nemocnici, ak nenasatnú komplikácie reznej rany.
Ahojte,my mame termin na yaciatku Juna,cakame dievcatko. Mozem sa opytat,co uz mate nakupene? Alebo to nechavate na poslednu chvilu ? Ja mam len par dupaciek.
@alica2011 ahojček, mám termín 10.06.tiež by to mala byť baba a nemám tiež ešte skoro nič len pár dupačiek, takže nie si sama 🙂ale už plánujem aspoň nákup vecí do pôrodnice lebo človek nikdy nevie, čo ak sa malá vypýta na svet skôr.Ani neviem čo mám všetko kúpiť(a hlavne aké množstvo?),myslím tie nepremokavé podložky, popôrodné vložky a tampóny do podprdy ....hlavne toto neviem vôbec odhadnúť...poradte 🙂
@michelle1984 dakujem 🙂
@kari55 ahoj moja vitame ta tu som rada ze si sa k nam pridala 🙂 ja nemam tehotensku nadchu ale mam alergiu takze nieco asi podobne 😅 aj ja idem 17teho na poradnu tiez som zvedava kolko maly pribral moja doki je zlata stale mi urobi ultrazvuk a povie kolko vazi som rada ze ju mam lebo moje skusenosti nie su velmi dobre co sa tyka gynekologov 😕 ja mam termin 20teho juna no pojdem skor kvoli cisaraku 8juna 🙂

@chelonka no ano ked vsetko pojde ako ma tak mozno toho 8juna by mi mali robit ten cisarak tak neviem ale cim sa to krati tym som nervoznejsia 😅