icon

Júnové bábätká 2012

silvia0201
27. sep 2011

síce ešte len tak nesmelo a trocha s obavami, otváram túto diskusiu. teším sa spolubojovníčky, ktoré sa tak ako ja, budú tešiť na jún.

tinka5
9. máj 2012

@ladore ked´už nechá zamestnávateľovi ten papier o matersku, aj ked na nu vraj nemá, ako to bude z odvodami?

majussska1812
9. máj 2012

@tinka5
@ladore
Ja nemam tiez narok na matersku len na rodicovsky. A ked mam od doktora papier vypisany od 9.5 materska , mozem ist stym na socialku a na urad ked sa narodi maly ,budem potrebovat novy papier s datumom? ci bude mi stacit aj ten stary datum? Uz som stoho jelen. To jako pojdem vybavit ked pojdem z nemocky? Nemoze mi to nateb urad prace zaniest moj priatel?a ten papier zo socialky ze nemam narok na matersku si vybavim aj pocas tehotenstva a ze by som to drahemu dala bech to tam zanese. ci?? ☹

tinka5
9. máj 2012

@majussska1812 veď už aj kámoška a ja z nej je jeleň 😉

myska183
9. máj 2012

dakujem, babky za povzbudenie🙂

ladore
9. máj 2012

@majussska1812 dievčatá no to je taký papierový kolotoč, to čo vám dala doktorka vám je vlastne na nič keď sociálka povedala že nemáte nárok na materskú takže na tom papiery to zamietne, ale vy si musíte ísť osobne požiadať alebo stiahnuť z netu žiadosť o rodičovský príspevok a zároveň aj potvrdenie o tom, že nemáte nárok na materskú - toto ich orig. potvrdenie zaniesť po narodení na sociálku kde vám znovu potvrdia že ju nepoberáte a znova to aj s tou žiadosťou zaniesť na sociálku... ako u debilov...... proste však čo, odrodíme a horsa beháť po úradoch z jedného konca mesta na druhý od dverí k dverám, však nemáme nič iné na robote a s maličkým bábom 😠 😖

oksi77
9. máj 2012

ahojte baby ja nemozem napisat nikomu nevim preco mi to nejde blbne mi pocitac.ja som tiez zivnostnik a poberala som aj penku a teraz som citala ze vy nemate narok na matersku tak som sa zlakla a volala som na socialku a ja narok mam.a vy ste neplatily odvody alebo preco nemate matersku?

ladore
9. máj 2012

@tinka5 tinka pokiaľ teda na ňu nárok naozaj nemá, znamená to pre ňu, že je stále zamestnaná nornálne to je do pôrodu jej ich má platiť z platu zamestnávateľ,ako náhle prejde na rodičovský príspevok to je tých 190eur. buď ostane doma tie 3 roky a platiť bude štát ale bude mať len tých 190 eur alebo bude popri tom aj robiť ďalej u zamestnávateľa a teda odvody sa jej budú ďalej strhávať z platu - ale pri tejto voľbe musí počítať, že zamestnávateľ si bude hľadať dôvod prečo ju prepustí... 😒 a skončí na úrade práce

ladore
9. máj 2012

@oksi77 záleží ako dlho ich platíš a v akej výške....lebo tu je na živnostníkov dvojaký meter 😠

natalia6
9. máj 2012

@tinka5 na socialnej poistovni jej povedali pravdu, nakolko narok na matersku by mala len, ak by bola zamestnana minimalne 270 dni za posledne 2 roky, co jej od novembra nevyjde. stat za nezamestnanych odvody na nemocenske neplati (len na zdravotne)!! a pokial je stale zamestnana, hoci na PN, tak ma narok na vyplacanie PNky az do porodu a potom si musi vybavit rodicovsky prispevok.

oksi77
9. máj 2012

notak ja som platila min odvod 106ev a asi 5rokov ale vsak som mala nejaki ten zarobok a vzdy som zaplatila nejakich 10-15ev ked sme podavaly danove,a vy ste kolko platily socialku ci ste vobec neplatily?

tinka5
9. máj 2012

@ladore ale teraz môže ostať už doma ako na materskej, lebo ona už ju ma vypisanu a dala zamestnancovi aj papier?Bude on jej platit odvody?

tinka5
9. máj 2012

@natalia6 lenže jej ukoncila lekarka marodku a hned nástup 9.5.na materskú........jedine aby jej predlzila alebo vystavila marodku az do porodu novu?

natalia6
9. máj 2012

@tinka5 to uz neviem, ale najskor by som asi sla za lekarkou nech mi da riadne pokracovanie pn-ky, lebo na materskej vlastne nie je. skus napisat @gapa , ona sa v tom vyzna. Ja viem len o tych 270 dnoch, lebo sa ma to tykalo, a mam to aj potvrdene zo soc. poistovne.

ladore
9. máj 2012

@tinka5 tinka to sa musí dohodnúť s ním ak zostane doma tento jej platí odvody z platu ale plat poberá len na základe vykonanej práce, keď je nárok na materskú tak vlastne jej odvody platí štát a materská sa jej počíta ako tuším 65%z platu. myslím, že ak zozstane doma bude bez korunky úplne...zrejme by som to riešila tak, nech ide za svojou lekárkou povie jej, že sociálka jej nepriznala materskú a nech jej vypíše novú pn až do pôrodu, a po pôrode nabehne na rodičovskú dovolenku čo oznámi zamestnávateľovi písomne že od toho a toho dátumu je na rodičovskej dovolenke

tinka5
9. máj 2012

dík žienky, snáď jej to nejako pomôže 😉

ladore
9. máj 2012

@oksi77 no mne to vždy vyšlo tesne pod hranicu takže za rok a pol sa neplatilo a pol roka je čo som bola normálne zamestnaná takže keby sa malá narodila predčasne v máji teraz tak ju dostanem ale keďže termín mám až v júni tak podľa nich mi polnocou odbila aj materská :(

ladore
9. máj 2012

@tinka5 nie je začo - určite by som išla za lekárkou a povedala že mi sociálka zamietla materskú, lebo vlastne ako náhle ti ju uzná sociálka si od toho dátumu doma a odvody platí štát neviem síce či všetky ale platí ich aspon zdravotné určite, a korunky čo jej posiela sociálka ako materskú jej vyrátajú zo mzdy ako som písala. Ale keď jej ju zamietli znamená to, že by mala ostať v práci ak chce mať aspon dáku korunku - preto by jej doktorka mala vypísať novú pn...

vergulka
9. máj 2012

@marianax
tak tie pocity su take zvlastne a ja sa zvlast bojim injekcii a byva mi pri ich pichani zle. mne spinal napichavali na 2-krat, lebo 1.krat sa im to rozprsklo po chrbte. bolo to trosku neprijemne, ale nic strasne. potom mi hned zacali trnut nohy, tak som ich rychlo mala vylozit. Vtedy mi zostalo trosku divne, ale o par sekund uz v pohodicke a potom si este pamatam, ze ked malinku vytiahli, tak zrazu mi zostalo zima a prisla na mna strasna unava, nedokazala som udrzat otvorene oci. neviem, ci to bolo tou stratou krvi alebo cim. ale potom uz v pohodicke. fakt ono sa to da vsetko zvladnut. chapem ten strach, ze clovek nevie do coho ide, ale niekedy je lespie nevediet. a potom este sa nezlaknite, ked babatko vytahuju, tak s vami vselijako mykaju a tlacia vam na brusko (pripadne sa aj sestricka zvali), aby ho v pohode dostali von. neboli to, len je to take necakane. 😉
drzkaj sa! 🙂

vergulka
9. máj 2012

@milacik0106 co sa tyka krvacania, tak je take ako po normalnom porode. cize prve dni som krvacala, tak viac a potom uz len ako bezny menzes. celkovo som este krvacala asi 1-2 tyzdne a postupne uz len spinila. takze nic strasne 😉

vergulka
9. máj 2012

@lucy125
myslim, ze ti tie vlozky budu urcite stacit. ja som mala v nemocke 2 baliky poporodnych. a este mi nieco vystalo aj na doma. a potom som uz pouzivala len alwaysky.
co sa tyka tych navstev, tak mala sa narodila v stvrtok 9:40, dovecera mi nedovolili vstat, az okolko 22:00 (kvoli bolestiam hlavy po spinale) a na druhy den rano hned po ranajkach som si sla pre malinku a potom uz aj navsetvy som v pohode prijmala. vyhoda oproti normalnemu porodu je to, ze mozes v pohodicke sediet, takze som si na chodbe s manzelikom a rodinkou pekne posedela a pokecala. 😀
hovorim najhorsie je vstavanie z postele a tie prve kroky vzdy. treba pomaly a opatrne a potom to clovek uz rozchodi 😉

vergulka
9. máj 2012

@jana3720 ahojcek 😉
no ja mam teda strasne obavy ☹ lebo nasa mala je taky hyperkativec, ktory neposedi a manzel maju v lete najviac prace, tak byva odrana do vecera v robote a z rodiny mi moc nema kto pomoct ☹
ale sak sme silne zenske, nejako to zvladneme 😉
ja mam cele tehu taku kvazi pripravu na to, bo odzaciatku trpim silnymi nevolnostami, niekolko krat mi hrozila nemocka a este aj teraz mi byva dost zle a s malou som skoro stale sama, tak snad horsie to uz nebude 😠
a to ta nasa mala nezbednica este odnarodenia malo a zle spava a zaspava, a teraz nam zacina brutalne obdobie vzdoru (sice nejako predcasne), takze som to poriesila aspon tak, ze som kupila surodenecky kocik, aby sme sa cez leto dokazali aspon niekam na ihrisko dostat a snad v nom aj pospinkaju. 🙂
ale poveim ti ten strach a obavy su cim dalej vacsie ☹

tinka5
9. máj 2012

@ladore -tak zajtra ide k lekárke potom mi dá vedieť ako dopadla a napíšem........ešte raz dík 😉

tinka5
9. máj 2012

len sa bojí, či lekárka nebude hundrať.....

bambulka248
9. máj 2012

jaj baby bude tu niektora rodit aj normalne? 🙂 ako to tu citam tie upokojovania normalne by som chcela rodit cisarskym . A to som sa nedavno tesila ze idem normalne ☹

keira
9. máj 2012

holky, aky je stav vahy vasich ratolesti v brusku teraz? 🙂

keira
9. máj 2012

@bambulka248 ja minimalne normalne chcem 😒

lucy125
9. máj 2012

@vergulka No sa mi trošku ulavilo, ďakujem, však budem mať 4 balíky zo sebou, 2 po porodných vložiek+k tomu zdravotné nohavičky a jedny alwaysky na noc a jedny na deń, čo používam bežne pri menzese.Takže budem krvácať ešte aj keď pojdem z nemocky? To sa tak dlho maternica čisti? Som myslela, že po porode budem krvácať tak max 7 dní ako cez menzes a ty že ešte dva týždene po porode ☹ ☹ fúú sila proste.Som si od vložiek normálne odvykla.No ja idem pod celkovu narkozu, tak možem po zobudení sa normálne vstať z postele, nie ako pri spinále, ale nevýhoda, nebudem počuť prvý plač malinkého, nebudem vedie´t či je všetko ok, ale už teraz som rozhodnutá, keď ma zobudia, hneď rozdrapiť oči a keď pomyslím, že malí je už vonku, velmi rýchlo sa preberiem a už sa mi nebude chcieť spať.Ako po punkcii vaječníkov, tam som bola pod celkovou narkozou cca 20 min, preniesli ma do postele, zobudili a prvé myšlienky, že mám to už za sebou a bola som prebratá, nie ako holka vedla mńa, tá spala a spala.Ale budem moc plakať keď donesu malinkého po prvý krát 🙂 🙂 ja som taký citlivý človek, že od radosti revať začnem.

keira
9. máj 2012

@myska183 mna vazili, a tiez som nepribrala

gapa
9. máj 2012

@tinka5
nemám s tým síce konkrétnu skúsenost, ale
súhlasím s babami, že si treba žiadať pn, nakolko nevznikol nárok na materské. V zákone o soc.poistení č.461/2003 vid link § 34 ods.6 sa píše citujem:
http://www.employment.gov.sk/leg-socialne-poist...
(6) Poistenkyni, ktorá je dočasne práceneschopná v období šiestich týţdňov pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, zaniká nárok na nemocenské od začiatku šiesteho týţdňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, ak jej vznikol nárok na materské.

z toho sa dá usudzovať, že ak nárok na matesrké nevznikne, tak nárok na nemocnské pokračuje, ak je teda stále práceneschopná, čo určite je, ak bola doteraz.

by som napísala aj na poradna@socpoist.sk niečo také:
Bola som 2roky nezamestnaná bez nem.poistenia. Od xx.xx.xx som zamestnaná na prac.pomer. Som tehotná, pravdp. termín prôodu xx.xx.xx a od xx.xx.xx som pn. Teraz mi lekárka ukončila pn dna xx.xx.xx a vystavila žiadosť o materské s nástupom na md xx.xx.xx. Nárok na materské mi však nevznikne, lebo nemám potreboných 270dní nem.poistenia dva roky pred pôrodom. Môže mi lekárka vystaviť novú pn odo dna nástupu na md (ak už starú ukončila) a dokedy môžem byť PN? do pôrodu alebo do ukončenia šestonedelia?

a odpoved by som potom dala aj lekárke. Teraz to nestihne, tak by som asi aj zavolala a toto im povedala na tel: 0906 171 989 (myslím to je to číslo, príp. vid tu číslo pozri
http://www.socpoist.sk/
písomne aj preto, nech to mám na papieri aj čo sa týka ukončenia PN. Od pôrodu už môže žiadať aj rodičovský príspevok.

čo sa týka odvodov počas obdobia od nástupu na md do pôrodu, ak nie je nárok na materské, tak to je v zákone dosť nedomyslené, neráta sa s tým akoby. Ak by mali postupovať podla zákona, tak nie je mamička ani zdravotne poistená a so sociálnym poistením je to asi tak, že povinnost zamestnávatela odvádzať nieje v období poberania materkého (nie v období čerpania md) ale prerušiť poistenie jej počas tohto obdobia nemôže, tj. toto je také obdobie v lufte. Ale robí sa to tak, že aj tak nahlasuje mzdárka poberanie materského myslím, aj ked to nepoberá a v sp akceptujú vlastne obdobie md akoby poberala materské, aj ked ho nepoberá, aj ked v prípade rátania podpory v nezam.potom by to mohlo robiť dosť velkú šarapat, ak by aj obdobie md bolo jej rozhod.obdobie.

ak by ste písali na tú soc.poistovnu, daj vedieť, čo odpísali, najlepšie okopíruj ich odpoved . Som zvedavá čo odpíšu. Už som to raz jednej mamičke radila, no ona neodpísala, ako dopadla.

lucy125
9. máj 2012

@bambulka248 No moja všetko ma svoje výhody aj nevýhody.Podla mńa je najvačšia výhoda sekcie že spíš a potom, že je to o dva týždne skor ako normálny porod 🙂 , ale tých nevýhod som čítala viacej, vrja deti narodené sekciou maju vyšší sklon k syndromu umrtia dieťaťa,su slabšie, maju zo začiatku problémy s dýchaním,vačšiu šancu že dostanu žltačku a pod 😢 😢 to som našla včera na stránke najmama, že nechcite dobrovolne sekciu a tam to bolo.Najvačšia výhoda normálneho porodu je podla mńa, že možeš mať drahého pri sebe, o to ja prídem a že do 4 dní si doma, ja o 2 viacej tam pobudnem. 😒 😒