Máj 2011. Je tu niekto, kto sa teší tak ako ja?
Ahojte 🙂
Je tu niekto, kto sa teší na MÁJ 2011 tak, ako ja?
Baby, sem sa sem! 🙂
@aaddeell nas maly dudlik nechcel, ja som mu ho parkrat dala pri zaspavi, ale potom ho vzdy vyplul a ani ho nepytal a ani nechcel, iba sa s nim hraval), ale zato flasku s tou chodil ako s kamoskou, dal si ju do ust a visela mu a kedy chcel vtedy sa napil a mal ju do tri a pol roka a jedneho dna som mu povedala, ze uz neni, ze sme ju vyhodili a bolo, bol uz v skolke tak to aj sam pochopil a to kym nesiel do skolky, nechcel mi pit z pohara a prisiel do skolky a v pohode, kazde dieta sa nauci sa a kedy chce, netreba ho do nicoho nutit...))) 😉
No asi sa musím veľa učiť...lebo toto čo tu čítam ohladom tých dudlíkov a fľašiek....
Ja som dudlík kúpila taký akokeby zrezaný z jednej strany, je tam napísané, že ortodotický dudel, teda aby asi dieťa nemalo krivé zúbky neskôr alebo neviem, ale páčil sa mi ten tvar, tak som ho kúpila. A tie fľašky som nakúpila v Tescu, nemecká výroba, sú plastové, ani na nenapadlo kupovať sklenené, lebo som ich nikde nevidela zatial.
Už som inak počula názor, že plastové flašky sú škodlivé, ale je asi len taký blud, ktorý niekto vypustil....aké máte skúsenosti???
@macka381 vraj najlepsi dudklik je kaucukovy a obycajny nie zrezany..ale to vies..ak babo nebude chciet ziadny tak si nepomozes..a mozno kym prides nato aky mu vyhovuje tak zmenis aj 5krat rozne druhy 🙂 a pokial ten dudel nechce tak mu ho netreba davat..naco 🙂 nech si podudle bradavku 😀
flase umelohmotne musia splnat normy EU ..nesmu obsahovat ftalaty a neviem co este vsetko..takze kludne mozes mat aj plastove 🙂
Dokonca som pocula nazor, ze sterilizovat je blbost nakolko sa tym nicia bakteria potrebne v ustnej dutine babatka a ak ich znicime tak sa premnosia u babatka tie skodlive bakterie, ktore sposobuju ustne infekcie..
No ak si vyber 🙂
@jankaslamka ja som pouzivala pri malom kaucukove dudle na flasku a teraz ich uz nechcem, samozrejme maly sa na ne naucil a potom ine nechcel, ale to bola moja chyba, lebo som mu ich od zaciatku ponukala, ale mal z nich skarede zubky a teraz chcem prejst na tie biele priesvitne..))) 😉
@aaddeell to uz je kazdej mamy vec, ja si myslim, ze keby som ja flasky nepovyhadzovala a nepovedala, ze neni tiez ich mame mozno doteraz, tak isto aj mojho syna spoluziacka, mimochodom sesternica z druheho kolena spava v noci este v plienkach a pocikava sa..))) to uz je podla mna pre psychologa) ☹
@paula1234 ja mam doma 3 cumliky zatial..a ani jeden kaucukovy..tie treba casto vraj menit a neviem..tiez mi nepridu moc dobre..ale ja som este babo nemala tak neviem 🙂 a ako mal maly z nich skarede zubky?
Kolko ma ta mala ked sa v noci pocikava? a ma plienky?
@macka381 no plastove flase obsahuju bisfenol.Takze aj ja odporucam sklenene.Bisfenol sa teplom uvolnuje a skodi babetkam.Ale uz su aj plastove flase bez bisfenolu,hladaj BPA free!!!!Ja som pouzivala avent a lowi,obe znackove flase,a obe znacky vraj bisfenol obsahuju.Teraz som sa rozhodla pouzit radsej sklenene,alebo si to odsledujem.Ked uz mas plastove,nikdy nezohrievaj tekutinu vo flaske,radsej zohrej v sklenenom pohari a prelej.
@aaddeell presne ako pises, mam to odskusane, doma mam dve zavinovacky na suchy zips a pouzivala som ich minimalne, najprv totiz prekladas tu spodna cast a potom boky spolu zlepis a viac krat sa nam stalo ze sa ta spodna cast uvolnila a keby mam dieta rovno moze mi vyklznut, 😖
my sme radsej pouzivali tie klasicke na snurky, mam ich asi osem zdedenych, mali sme kupenu aj letnu tensiu aj teplejsiu zimnu vlozku a babo tam bolo pevnejsie zapnute aj ked to zehlenie volanikov mi liezlo riadne na nervy, 😀 😝 ale beztak sme to pouzivali len doma cca prvy mesiac. 😉
@jankaslamka @kakakina - baby dakujem za rady, tak toto som fakt netušila ohladom flašiek. Ten pojem BPA free - čo to presne znamená??
Tak ma napadá, prečo sa teda predávajú tie flašky, ktoré vlastne nesplňajú nejaké normy alebo čo, lebo takto to môže pomýliť veľa mamičiek, hlavne tie čo sa v tom nevyznajú ako ja 😒
A ten dudlík, najradšej by som bola keby malý dudel ani nechcel, lebo ja som tiež do 3 rokov spávala s 3 dudlami a zuby som si narovnávala potom 5 rokov v kuse a bola to pre mňa zaberačka 😝
@macka381 Čo je bisfenol A (BPA)?
Bisfenol A (BPA) je potrebný vo výrobe polykarbonátov umelých hmôt. Z tejto umelej hmoty a vyrábajú predovšetkým balenia na potraviny, plastový riad a fľašky pre bábätká.
Všetky výskumy ešte nie sú dokončené, ale niektorí vedci vychádzajú z toho, že čiastočky BPA sa z umelej hmoty priebežne uvoľňujú a dostávajú sa do tela. Dôsledkom tohto môže byť poškodenie zdravia.
Ešte stále sa pracuje na niektorých najnovších vedeckých prácach. Napriek tomu sú rodičia zneistení a niektoré štáty už vydali zákaz BPA.
No inak ja ti neviem..moja sestra pila s flase s dudlom cca este 6tich rokoch a zuby ma krasne..ono to asi zavisi od vela roznych inych veci preco su zubky krive 😒 ja som cumel nepouzivala a mala som krive zuby 🙂)
Ja preferujem radsej sklenene flase,neusadza sa na skle z vnutra necistota,tak ako na plaste .Dokonca som pozerala taky dokument ze ak muzi piju malinovky z plastovych flias,sposobuje to neplodnost.Lebo sa nejaka latka uvolnuje...ale presne si uz nepamatam ako to bolo.Tak ja sklenene!!!
Cumle mam kupene 4 ,kazdy iny 😀 Jeden upo obycajny nejaky Boček-silikonovy margaretka velka,kde mam napisane ze ho treba vyvarit.A teraz pozeram ze je az od 6mesiacov 😅 .Potom mam NUK ukludnujuci silikonovy velkost 1 od0-6mesiacov.Potom BABY NOVA ukludnujuci ortodonticky od 0-6mesiacov,tiez pisane sterilizovat ho.A Chicco natural relax 0+mesiacov mini kaucukovy a tiez sterilizovat.
ahojte,
pozeram, ze ste tu rozoberali flasky, cumliky..
Tak ja len ze v tom baliku, co dostanete (alebo by ste mali dostat) v porodnici je aj flaska -. umelohmotna Chicco s kaucukovym cumlikom, to len pre tie, ktore flasky dopredu nechcu kupovat, jednu dostanete 🙂 Ja som pouzivala aj tu flasku, akurat som cumel vymenila za silikonovy Lovi(tiez su rozne velkosti, podla toho, kolko mliecka ma tiect a svojim tvarom pripomina pitie z bradavky)..inak ak sa niekto chysta rodit na Antolskej, tak tam ani nahodou nechcu, aby ste si nosili flasky do porodnice, ak nahodou mamicka nema mliecko, dostane UM v striekacke - aby si babo nezvyklo hned na cumel a aby bola vacsia sanca rozbehnut kojenie, glukoza sa tam nedavala, aj ked si myslim, ze by to bolo asi lepsie, ako ucit babo hned na UM...
Este k tym flaskam, tiez by som volila radsej so sirokym hrdlom, kvoli lepsiemu umyvaniu...
Co sa tyka cumlikov, je to individulane, niektore babatka maju silnejsie vyvinuty saci reflex, niektore menej a verte, ze rozdudlavat si bradavku asi nenechate 😀 Neviem presne poradit, ktory typ cumlika je lepsi, asi je to na zvazeni kazdej maminky, ja osobne som zvolila silikonovy, pouzivali sme Avent, teda dodnes na zaspinkavanie pouzivame, ale cez den nedudluje a zubky ma kraaasne, az jej zavidim 😀 ziadna medzierka, nic..ale toto asi neovplyvnuje len cumlik..no a je mozne, ze trafite ten spravny tvar hned, ale rovnako samoze stat, ze vam babo bude nejaky typ cumlika odmietat a zabere iny, niekedy proste treba skusat, ale ak si to babo vyslovene nevyzaduje(napr. cmulanim si palceka - to je na zubky rozhodne skodlivejsie ako cumlik), tak netreba silou mocou davat...
Este mi napadlo, ze ste riesili oblecko..asi by som sa najskor pozrela, kto ma ake predispozicie, teda kolko meriate a vazite vy a vasi partneri, pripadne ake velke babatka ste boli, ked ste sa narodili..moja dcerka mala pri narodeni 50cm, velkost 50 som vyuzila asi 2tyzdne, 56 nam bola dobra asi 2 mesiace a potom sme prechadzali na 62 cca do 4/5mesiaca potom 68 atd, ale to uz uvidite, ako rychlo vam budu priberat, moja bola skor drobnejsia..ale kazdopadne vam podla mna stacia vecicky tak na mesiac/dva, potom uz urcite nebudete mat problem zbehnut do obchodu a dokupit, co vam bude chybat..
Tak hadam niekomu pomoze tento moj vylev 😅 😀
@jankaslamka maly bude mat za 2 mesiace 7 rokov a tolko aj ta jeho sesternica a ano nosi plienky na noc) 😒 a co sa tyka zubkov, mal ich take jemne a potom sa mu v polke aj odlomili vrchne, teraz mu uz vypadli a rastu nam nove..))) 😉 , ale mna ako mamu to velmi trapilo, ale on bol spokojny a stastny a je doteraz, akurat mi vcera povedal, ze by ma nikdy nevymenil za inu mamu, ze som najlepsia na svete..)))no proste deti su najkrajsi dar na svete) 😵
@paula1234 jeeej zlaty 🙂 to je take super pocut nieco taketo od vlastneho dietata 🙂
No to je teda sila, ze sa v tolkych rokoch pocikava..by to mali rodicia nejako riesit
@jankaslamka to by mali, ale....) 😉
@arusska my sme balili na široko do 3 mesiacov,doktor nám tak kázal. ale u každého babatka je to individálne, ako ma vyvinuté tie jadierka. vobec to neprekáža dáš pampersku, jednu bavlnenu plienku a poštolky gaji na suchý zips.
a v perinke bola naša bianka do 4.mesiaca, lebo nechcela spať a stále mávala rukami, tak sme ju museli trošku utlmiť tým že sme jej zaviazali ručky v perinke, trošku drastické ale pri nej to ozaj inakšie nešlo. su aj takéto hyperaktívne deti..
@klba ja si tiež myslím že najlepšie sú biele klasické na mašličky aspon tri. tie zavinovačky su krásne ale ako lahko sa suchý zips odlepí a bábetko môze s nej aj vypadnúť. ja som mala jednu do kočíka na parádu 🙂 🙂 a biele mám jednu po bianke ako novú, a jednu náhradnú požičanú od kámošky. to myslím že bohato stačí 🙂
@jankaslamka@sedem- teda baby, dakujem za vyčerpávajúce odpovede 🙂 No asi je fakt lepšie, ked sa človek najprv poradí až potom kúpi, neviem či náhodou nekúpim ešte jednu sklenenú fľašku, pre istotu a tie cumlíky, tak uvidíme ako s nimi pôjde potom naživo 🙂
ahojte, tak my dnes mame za sebou velke nakupy. Doma uz mame monitor dychu, postielku s komplet vybavou, teplomer na celo, prenosne vysielacky /neviem ako sa to presne vola 😉 , dve flasky AVENT, a jeden cumlik 😀 Kreditka sice utrpela ale som rada ze to uz mame doma a zajtra sa z toho budem tesit 😀 Dnes uz totizto nezvladam nic, som totaaaaaalne unavena akoby som cely den robila v bani a to sme toho zas ani moc nenachodili 😅 dobru noc prajem babatkam aj mamickam 😵
@duracelko ,chcem vam povedat k baleniu nasiroko.Aj my sme do troch mesiacov balili nasiroko,ale ortoped nam zakazal balit do perinky,a ked som sa potom nad tym zamyslela,mal pravdu!Vraj ked mu roztiahneme nozicky balenim a potom to nasilu v tejto neprirodzenej polohe stiahneme do perinky,mozme mu viac poskodit,ako pomoct.takze sme preferovali iba lahku zavinovacku,alebo bol volne rozbaleny.A skusim sa vyjadrit k cumlikom.Maly mal okruhly kaucukovy,asi do roka a pol,potom som mu par dni nedala,a zvykol si.Zubky ma krasne rovne,a podla mojho nazoru je lahsie dat mu cumlik,upokoji ho to,a potom oducat,lebo ak si zacne cmulat prstek,ten sa vziat neda 🙂 !A cumlik si zvoli samo,aj my sme mali doma z kazdeho druhu,a zachutil mu tem najobycajnejsi 😉 .Krasny den maminkam,aj kopkajucim babetkam 🙂 !!!!
Baby ja som robila 5 rokov v Belgicku au pair-ku pred 15 rokmi a tam ziadne balenie nasiroko neexistuje, hned pampersky, a to stale, den A NOC A TO SOM ROBILA V 4 RODINACH, KDE SOM SA STARALA o novorodeniatka a nikdy s tym nemali problem a ked som sa ich na to spytala, tak mi povedala, ze tak balili ich babky, ked este neboli pampersky..))) 😀
Baby ja sa chcem spytat,co vlasne znamena stredova ciara na brusku? 😕 😅 Ja ju nemam a pupik mi pomalicky vykukne uz von.Niekedy vecer ma to boli,hlavne jazva po laparke.
@pepi_petra ani ja tu čiaru nemam🙂 a ani mi nechyba🙂
@zabkatt ani mne nechyba,len ma zaujima jej vyznam,ze niektore mamicky maju a niektore nemaju.... 😕

a odkial ste vedeli ze babo chce dudlik? ja nechcem zbytocne maleho na to ucit ked nemusim