icon

Májovky 2017

linda4444
19. aug 2016

Ahojte... je tu niekto kto čaká bábätko? 🙂 🙂

lypka
10. okt 2016

@simisk Ja som dostala jeden na začiatku tehu od doktorky a druhý po pôrode v pôrodnici, takže to je asi všade ináč.

miamaria
10. okt 2016

@simisk Ja som pred tromi rokmi dostala jeden takto v ambulancii a druhy tiez pri odchode z nemocky, obsahovo skoro to iste to bolo a este darcekovu tasku s vyrobkami Mixa pre mimi 🙂

angela5
10. okt 2016

@kwr ahoj, no ja by som rada vedela, ako vyzera prva navsteva u midwife, ako to bude prebiehat? 🙂

kwr
10. okt 2016

@angela5 ahoj, ja som mala dobru skusenost s babicami- zacnu s klasickymi.otazkami o cykle, zdravotnom stave, rodiinej anamneze a ci sa liecis na nieco, zmeraju, zvazia a asi ti daju nadobku na vzorku mocu, vysvetlia ake testy ta cakaju, ak napr.budes rizikova tak ti vysvetlia ake dodatocne testy/sona dostanes, k tomu par letakov a kartu a kedy prides na dalsiu poradnu🙂 takisto sa spytaju na kontaktne info na partnera. Mne do karty vkladali aj vsetky vysledky vysetreni a aj vpisovali vsetko cize si mozes aj doma.sama.pozriet co ste riesili, a podobne🙂 ak budes mat bezproblemove tehu tak ta babice aj odrodia🙂 zelam super tehu a.neboj sa ich opytat ak nerozumies, vacsinou su mile a ochotne🙂

angela5
10. okt 2016

@kwr dakujem.. a ako casto byvaju tie poradne?

kwr
10. okt 2016

@angela5 myslim.ze raz mesacne, prip.ak sa vyskytne problem tak ti poslu list alebo zavolaju. S bliziacim sa porodom castejsie, mne to prislo velmi podobne slovenskemu systemu, az na to ze na poradniach babice nevysetruju, len meraju tlak a vahu, neskor iba rukami pomeraju brusko a popocuvaju srdiecko Doplerom. Ak sa im cokolvek nebude zdat, poslu ta gynekologovi.

angela5
10. okt 2016

@kwr prosim ta a v ktorom tyzdni sa robia krvne testy na Down.syndrom?

simisk
10. okt 2016

@angela5 mne robili Downa teraz v 12-13tt a 25.10 idem na dalsie to by som mala byt v 16-17tt

kwr
10. okt 2016

@angela5 okolo 12.teho. oni vedia kedy to nacasovat tak, aby to neskreslovalo vysledky. Mne najprv robili ultrazvukovy test ale kedze maly sa stale vrtel, nevedeli to.zmerat tak mi robili krvne testy ked som.bola v 16.tt. u mne bol problem aj BMI cize moje sona neboli take tie krasne ostre obrazky miminiek, ale ak si zdrava s normalnou vahou nemal by byt problem.

angela5
10. okt 2016

@simisk a tie testy v 16-17tt to su ake testy? Ja som myslela ze sa robia len jedny, na Downov syndrom...

kwr
10. okt 2016

@angela5 ak si spravne pamatam tak robia krvne testy (ak matka chce, nie su povinne), a z nich zistuju okrem Downovho aj ine vazne poskodenia, pri ktorych hrozi ze babatka nepreziju alebo budu mat tazke poskodenia. V UK mozes akekolvek z tychto vysetreni odmietnut, nebudu ta nutit.

kwr
10. okt 2016

@angela5 a tie krvne robia len vtedy ak podla.sona nevedia zmerat v tom 12.tyzdni, ak ma mamicka vela tuku na bruchu alebo ak sa babo stale vrti🙂

simkanati
10. okt 2016

Tak toto by nás malo tu na SVK čakať:
Aké vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve
Nižšie opísané testy sa síce považujú za automatické, ale niektoré z nich nemajú zmysel, ak je napríklad žena presvedčená, že si dieťa nechá, aj keby bolo ťažko postihnuté.

6. AŽ 10. TÝŽDEŇ - potvrdenie akcie srdca a pohybov dieťaťa.
11. AŽ 14. TÝŽDEŇ - prvotrimestriálny (kombinovaný alebo NT) skríning, ktorý za pomoci krvných odberov a špecializovaného ultrazvukového vyšetrenia ukáže riziko, či dieťa bude mať Downov syndróm a ďalšie dve podobné, hoci vzácnejšie postihnutia. Je veľmi spoľahlivý a odborníci sa k nemu prikláňajú. Niekde sa platí, cena od 600 do 1 500 korún.
11. AŽ 14. TÝŽDEŇ - genetická konzultácia u žien nad 35 rokov, prípadne amniocentéza (odber plodovej vody), ktorá sa dá urobiť aj kedykoľvek neskôr v tehotenstve.
16. TÝŽDEŇ - krvné triple testy, ktoré odhaľujú riziko Downovho syndrómu, ale lekári od neho kvôli nízkej spoľahlivosti upúšťajú. Kvôli nepresným výsledkom posielajú zbytočne veľa žien na riskantný odber plodovej vody, po ktorom jedna zo stovky žien potratí.
20. TÝŽDEŇ - veľký genetický ultrazvuk, ktorý ukáže možné poškodenie srdca alebo mozgu
24. AŽ 28. TÝŽDEŇ - test na tehotenskú cukrovku
35. TÝŽDEŇ - kultivácia steru z pošvy, ktorý vylúči, či žena nie je nakazené napríklad streptokokom. Budúcej matke to síce nemusí robiť problémy, ale dieťa sa môže nakaziť.

forinerka
10. okt 2016

@angela5 akurat som si o tom citala a tu maternity allowance mozem ziadat az od 26tt a to tu ja uz urcite nebudem...skusim potom neskor napisat mail na slovenske urady, ze ci to treba alebo nie...teraz som este "malo" tehotna a bude to riesit neskor 🙂 ale dakujem ti za info, lebo hento som vobec netusila!

simisk
10. okt 2016

@angela5 nie prvy je down a potom este nejake dva na nejake tie postihnutia ale neviem ako sa volaju.

forinerka
10. okt 2016

@angela5 mne dosla brozurka kde pisu o down, patau a edwards syndrome. Tak asi tieto tri 🙂

martinaj
11. okt 2016

Baby tak sme poslali do neba dalsich dvoch anjelikov. Trosku som spinila tak sme isli na pohotovost a tam potvrdili MA, babatko druhe uz vyse tyzdna nezije. 😢😢😢 vo stvrtok musim ist na kyret.... baby ja uz neviem ako to zvladnem 😢
Vy sa prosim drzte.... a hlavne vasi drobci....

martina2621
11. okt 2016

@martinaj jezisikriste to ma velmi mrzi :( opatruj sa. a ty sa drz hlavne a daj prosim o sebe vediet. myslim na vas...

ub
11. okt 2016

@martinaj Drz sa, je mi to luto. Ale musis byt silna,aj ked to boli...

jeny55555
11. okt 2016

@martinaj velmi ma to mrzi... prajem ti vela sil... drzala som ti palce :(

cukruska1920
11. okt 2016

@martinaj bože to nie.... Drž sa...aj si cítila že sa niečo deje?

lypka
11. okt 2016

@martinaj veľa síl 😔

renusssska
11. okt 2016

@martinaj ... mrzí ma to veľmi :( drž sa a veľa síl ti prajem

emakiki
11. okt 2016

@martinaj 😢😢😢

wendysendy
11. okt 2016

@martinaj veľa pozitívnej energie och nemám slov

furstik
11. okt 2016

@martinaj je mi to luto 😭 . Prepac, ale neviem, co viac napisat. Je mi z toho smutno. 😭

katkamiki
11. okt 2016

@martinaj Aj mne je to velmi luto :( mam za sebou jeden MA , bolo to strasne, hlavne necakane :( teraz sa tiez bojim, co bude :( Uplne chapem co prezivas a je to strasne smutne. Drz sa. Velmi na teba myslim :*

simisk
11. okt 2016

@martinaj och boze nieeeeeeee 😢😢😢.Tak som verila ze to bude dobre.Moja drz sa 💖

katkup
11. okt 2016

@martinaj
vsetky nas to velmi mrzi :(
drz sa a nech to s manzelom prekonate!!!

forinerka
11. okt 2016

@martinaj teraz to citam :( velmi ma to mrzi, drzala som ti palce lebo si si toho uz velmi vela prezila a je to nespravodlive 😭
Bud silna a drz sa ❤️