icon

Októbrovky 2010. Pridajte sa!

sue33
24. jan 2010

Ahojte všetky ktoré budete mamičkou v októbri 2010.
Budem rada keď sa pridáte a podelíme sa o naše spoločné šťastie.
Už sa na vás veeľmi teším 🙂

malemimi
7. dec 2010

@lenkaoravcova to sú hajzli...
@ziza55 aj ja dávam oba keď si vypýta...

@emily327 no veď asi ani nemusím panikáriť lebo to je jedna veľká fintovačka to miminko moje... sme sa boli kúpať a mám taký prebalovací pult a tam je taká podložka a cez ni nie je pri hlave vidieť fakt musí zdvihnuť hlavu aby videla cez tu podložku a tak krásne kukala takže to je len buďa lenivosť alebo fintuje a keď jej nič nezavadzá tak nezdvíha hlavu 😀 takže mám vymyšlaka doma

tanija133
7. dec 2010

@mona777 Nevzdavaj to , odsavaj, skus sa spytat tu na MK v teme Dakujem Anag-Vsetko o dojceni, oni ti poradia.....

malemimi
7. dec 2010

@jana_toky hihi no mňa to pri sexe boli ...
no to ti verím ... 😉
@emily327 ja nebudem brať antiku ...ničí to pečeň , či?! ja som 3 roky nebrala antiku 😀 😀 😀

tanija133
7. dec 2010

@lenkaoravcova Je to hrozne tu v BA s tymi odtahovkami, ja som bola odtiahnuta uz asi 5 krat, bojim sa ich ako cert kriza, a NENAVIDIM ICH , pretoze zarabaju na debilnom systeme tohoto mesta....Su miesta kde sa neda parkovat , ani platene tam neexistuju a V poliklinike na Mytnej sa neda zaparkovat nikde,a oni to zneuzivaju...Preto som nesla ani k pediatrovi na Mytnu, koli parkovaniu...Tam v Ciernom lese ti neuznaju nic, ziadny sucit, musis zaplatit a ine ich nezaujima....Musis si davat vacsi pozor nabuduce, aj ked viem, na Mytnej ti to nestaci.... 😠

tanija133
7. dec 2010

@emily327 A ktore pampers konkretne? Ja pouzivam Premium c.2, a tam je v baleni vzdy okolo 72

mircova
7. dec 2010

@horalka777 aj my sme mali rekord 🙂 🙂 🙂 malý spal od 21,30h. do 5,00, papkal o 20,30h.

mircova
7. dec 2010

@malemimi špekulantka malinká, aj náš už kadečo na nás vymýšľa 😀

mircova
7. dec 2010

Aj ja idem zajtra na kontrolu na gyndu po 6 - týždňoch, tak som zvedavá, mám v pláne sa popýtaj aj na tú anitkoncepciu, len neviem či ju už chcem brať keď kojím, ale nech mi aspoň povie svoj názor a aké sú možnosti a podľa toho sa rozhodnem.

mircova
7. dec 2010

@emily327 nejako som nepostrehla, kde si písala o povinných a nepovinných očkovaniach aj som to skúšala hľadať, ale nepodarilo sa mi to, 😒 nemám na to dostatok času. Môžeš mi prosím ťa poradiť dáku stránku kde by som si to naštudovala, aby som sa vedela rozhodnúť? Ďakujem.

emily327
7. dec 2010

@jana_toky aha jasne 😢 to ma mrzi s tym krvacanim. Mne ponukal lieky, co su iba jedny ked kojim a potom Mirenu ale nakoniec som sa rozhodla,ze ani jedno ani druhe. Myslim,ze si budeme musiet vystacit s inou ochranou 😀

emily327
7. dec 2010

@malemimi teraz su uz nizkohormonalne antikoncepcie, setrne k peceni 😉 Uz sa ani pecenove testy nerobia. Ja som brala HAK 6 rokov a pohoda. 😉

emily327
7. dec 2010

@tanija133 Pampers play tusim. V tychto je normalne 62 kusov a teraz su v akcii,ze viac za menej penazi 😉

emily327
7. dec 2010

@mircova no tusim som ziadnu stranku nedavala. Ale radila som sa s viacerymi a po konzultacii s magistrou v lekarni a ona zase to zistovala s viacerymi imunologmi, tak na rotavirus nedavat ockovat. Dietatko ked je kojene, tak ma dostatocnu imunitu a nepotrebuje taketo ockovanie. Ale povinne ockovania su POVINNE. Iba som radila,ze ak mozes, tak si chod dat PREVENAR co patri do povinneho ockovania dat predpisat este do konca roka,ze od noveho roka by sa mal uhradzat cely, co je cca 110 euro a teraz je plne hradeny poistovnou. 😉 Dufam,ze toto ti bude stacit cmuk

mona777
8. dec 2010

@tanija133 od pondelka David odmieta moje prsia - úplne, som z toho zdrvená, totálne ma nechce, len flašu.Annag poznam, pola tu aj jedna pediatrička čo spolupracuje s laktačnými, povedala mi čo mam robiť - ale nie je to také jednoduché - potrebujem proste vyliečiť rýchlo tú ranu ale to tiež nejde rýchlo. V noci ešte pije s prsa ale len z jedného lebo z druhého chorého je to veľmi zlé a zložité

slavuska30
8. dec 2010

@tanija133 🙂 tak super, že mu to prešlo, som rada

slavuska30
8. dec 2010

@jana_toky ,bonninka, @ziza55 🙂 🙂 dakujeme, už sa s tou ortezkou dako popasujeme 🙂
ja som včera objavila zase na vajkach malemu červenu hrčku, normalne tuhu, dalo sa to nahmatat, vyzera ako absces alebo dačo take, tak som zvedava čo povie dr na to, este ze ideme dneska do poradne poobede.. 😒

malemimi
8. dec 2010

@mircova haha sú to potvoráci tie naše miminká 😀 😀 😀
@emily327 ja so nebrala 3 roky a nič mm vie kedy vybrať haha ... 😀 😀 😀
a ten hexa to je čo??to je nepovinne?

malemimi
8. dec 2010

@mona777 Ach jaj tak nech sa ti skoro vylieči... 😒 🙂

malemimi
8. dec 2010

@slavuska30 juuj tak nech to nie je nič vážne... 😉 daj vedieť

malemimi
8. dec 2010

očkovanie:

slavuska30
8. dec 2010

@malemimi no jasne, napišem ako sme dopadli 🙂

emily327
8. dec 2010

ockovanie povinne: http://www.zzz.sk/?clanok=3407

Očkovanie - kompletný očkovací kalendár pre deti a najnovšie zmeny k 1.7.2010

K výraznému rozšíreniu používania očkovacích látok dochádza najmä v posledných 25 rokoch. Tento úspech je dosiahnutý vďaka pôsobeniu Svetovej zdravotníckej organizácie. Podstatným výsledkom aplikácie očkovacích látok je zníženie až eradikácia výskytu mnohých vážnych bakteriálnych a vírusových ochorení. Možnosť predchádzať infekčným bakteriálnym a vírusovým ochoreniam je jedným z najväčších objavov ľudstva. Očkovanie podmieňuje vytvorenie vlastnej prirodzenej ochrany pred nákazou baktériami a vírusmi. Vo vývoji sú očkovacie látky proti ďalším i parazitárnym ochoreniam, proti vírusu HIV, vírusu dengue, proti malárii a proti helikobakteru.

U nás sa pravidelné očkovanie vykonáva od päťdesiatych rokov minulého storočia. Do imunizačného programu je zaradené pravidelné očkovanie detí proti tuberkulóze, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, žltačke typu B, infekcii hemofilom, osýpkam, ružienke a mumpsu, u dospelých povinné preočkovanie proti tetanu a najnovšie spolu s očkovaním proti záškrtu a čiernemu kašľu.

Imunizačný program je komplex opatrení, ktorý zahŕňa nielen druhy očkovaní, ich termíny, ale i kontrolu očkovania a preočkovanosti, sledovanie a analýzu stavu imunity. Očkovanie riadi Ministerstvo zdravotníctva SR - hlavný hygienik SR v zmysle zákonov č. 576/2004 Z.z. a 577/2004 Z.z. a vyhlášky MZ SR z 28.5.2010.

V súčasnom období sú dostupné a odporúčané očkovacie vakcíny aj proti pneumokokom, žltačke typu A, proti kliešťovej encefalitíde, chrípke, rotavírusom, meningokokom a ľudskému papiloma vírusu.

Očkovanie proti chrípke v našich podmienkach nie je docenené, mnohí si myslia, že po očkovaní môžu ochorieť na chrípku, negatívne informácie sa šíria ústnym podaním. Lekári vynakladajú veľké úsilie pri ovplyvnení pacientov v prospech vakcinácie proti chrípke. Vhodný čas na očkovanie proti chrípke je október až február nasledujúceho roku.

Očkovanie vykonávajú lekári všeobecnej starostlivosti na základe predpísania vakcíny na recept, po poučení o potrebe dodržania chladového reťazca, ktorý je pre zachovanie účinnosti vakcín nevyhnutný. Lekár predpisujúci vakcínu na recept je povinný upozorniť na spôsob transportu a skladovania vakcíny od jej vyzdvihnutia v lekárni po jej aplikáciu. Očkujúci lekár, prípadne zdravotnícky pracovník dohodne termíny očkovaní s dotknutou osobou alebo zákonným zástupcom. Povinne sa vykonávajú aj očkovania osôb, ktoré sú pri výkone svojho povolania vystavené zvýšenému nebezpečenstvu vybraných nákaz.

Bežne používané vakcíny je možné bezpečne a efektívne podávať simultánne, t.j. v ten istý deň na rôzne miesta do svalu končatín alebo podkožne, v prípade novej vakcíny proti rotavírusom aj ústnou aplikáciou malým dojčatám do dovŕšenia 6 mesiacov veku.

Časový odstup medzi aplikáciou vakcín je rôzny podľa toho či sa aplikuje neživá, živá a tuberkulózna vakcína. Interval medzi aplikáciou akejkoľvek neživej vakcíny a inej neživej vakcíny nie je potrebný, môže nasledovať v akomkoľvek časovom odstupe. Po aplikácii neživej vakcíny akákoľvek živá vakcína môže byť podaná v odstupe 1 týždňa, optimálne 2 týždňov. Odstup medzi dvoma živými vakcínami má byť minimálne 4 týždne, optimálne 6 týždňov.

Po očkovaní proti tuberkulóze akékoľvek ďalšie očkovanie môže byť vykonané najskôr za 8 týždňov.

Očkovanie je možné vykonať aj na vlastnú žiadosť, vhodnosť očkovania posudzuje lekár.

V podmienkach Slovenskej republiky, vďaka vysoko odbornej a zodpovednej práci, najmä detských lekárov sa dosahujú výnimočné počty zaočkovaných detí. Zaočkovanosť detskej populácie je v celoslovenskom priemere v rozmedzí 98-99 percent. Vďaka tomu sa dosahuje dostatočná kolektívna imunita proti ochoreniam preventabilným očkovaním. Takže nielen rodičia detí, ale ani mnohí, najmä mladší lekári sa nestretli s ochoreniami, na ktoré v minulosti deti i zomierali a v súčasnosti i zomierajú v menej vyspelých krajinách.

Stretávame sa s názormi - očkovať či neočkovať z dôvodu absolútneho ústupu niektorých infekčným ochorení. Na túto otázku je v súčasnosti jediná odpoveď, pokračovať v systematickej práci očkujúcich lekárov podávaním potrebných očkovacích látok podľa platného očkovacieho kalendára, aby sme sa nestretli s názorom, že očkovanie je prežitok alebo dokonca luxusný tovar.

Nežiadúce reakcie po vakcinácii nie sú časté /1-5%/. Môže sa prejaviť zvýšená teplota, opuch a bolesť v mieste vpichu, začervenanie, prípadne bolesť hlavy.

Povinné očkovanie:

4. deň života: tuberkulóza

3.-4. mesiac: záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, žltačka typu B, hemofilová infekcia, pneumokok

5.-6. mesiac: opakuje sa znova

11.-12. mesiac: opakuje sa znova

15. mesiac: osýpky, mums, rubeola

6. rok života: záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna

11. rok života: osýpky, mums, rubeola

13. rok života: záškrt, tetanus, detská obrna, čierny kašeľ

Po konzultácii s lekárom je možné očkovanie proti rotavírusom, kliešťovej encefalitíde, žltačke typu A, meningitíde, chrípke, ovčím kiahňam, rakovine krčka maternice, pneumokokom, prípadne kombinovanou vakcínou proti žltačke typu A a B.

Autor článku: MUDr. Oľga Krídlová

emily327
8. dec 2010

@malemimi JE POVINNE OCKOVANIE ta hexa je toto: Infanrix Hexa je vakcína používaná u detí na ochranu pred šiestimi ochoreniami: záškrtu, tetanu, pertusis (dávivému kašľu), hepatitíde B (zápalové ochorenie pečene), poliomyelitíde (Polio) /detskej obrne/ a ochoreniu, ktoré vyvoláva Haemophilus influenzae typ b. Pôsobením vakcíny si telo vytvára svoju vlastnú ochranu (protilátky) pred týmito ochoreniami.
Základné informácie o správnom užívaní

Základná vakcinácia - Základná vakcinačná schéma (ako napr. 2-3-4 mesiace; 3-4-5 mesiacov; 2-4-6 mesiacov; 3-5 a 11 alebo 12 mesiacov) pozostáva z troch 0, 5 ml dávok. Medzi jednotlivými dávkami by mal byť časový odstup najmenej 1 mesiac. Rozšírený program imunizačnej schémy (v 6-10-14 týždni života) sa môže použiť len vtedy, ak bola dávka vakcíny proti hepatitíde B podaná hneď po narodení. Mali by sa dodržiavať lokálne zavedené imunoprofylaktické opatrenia proti hepatitíde B. INFANRIX HEXA sa môže použiť ako druhá dávka od šiesteho týždňa života tam, kde bola dávka vakcíny proti hepatitíde B podaná hneď po narodení. Ak sa druhá dávka vakcíny proti hepatitíde vyžaduje pred týmto vekom, môže sa použiť monovalentná vakcína proti hepatitíde B.
Aplikácia booster dávky - Aplikácia booster dávky by sa mala zakladať na oficiálnych odporúčaniach. INFANRIX HEXA sa môže použiť pre booster dávku za predpokladu, že dieťa podstúpilo úplný primárny vakcinačný kurz každého z antigénov obsiahnutých v INFANRIX HEXA bez ohľadu na to, či boli tieto podané ako monovalentná alebo kombinovaná vakcína. INFANRIX HEXA je určený na hlbokú intramuskulárnu aplikáciu, ďalšie injekcie prednostne do rôznych miest.

emily327
8. dec 2010

a potom este je povinne v 3.mesiaci ockovanie PREVENAROM - je to vakcina na pneumokoky

tanija133
8. dec 2010

@mona777 Tak to je dobre ze to riesis s odbornikmi....No asi v tom chorom prsu ma mliecko inu chut a to mu asi nechuti.....Vidis aspon z druheho ti pije, CHapem ta, ten pocit odmietnutia, musi to byt zleeee..... ☹

emily327
8. dec 2010

@mona777 drz sa moja, prajem skore uzdravenie a nech malinky Davidko coskoro pije krasne z oboch prs 😉 Hlavku hore, nie je to tvoja chyba a maly si cecik vezme spat. Ja som toho zivy priklad, kojila som iba s klobucikmi, denne som malej davala odstriekane mliecko - flasu a tiez som sa bala,ze mala nebude chciet prsko bez klobucika. Bojovali sme chvilku ale potom sa krasne zacala prisavat. Pisem ti to preto,ze netreba to vzdavat pri prvom prisati, ked odmietne. cmuk drzim velmi velmi palce a hlavne pozitivne myslenie cmuk

jana_toky
8. dec 2010

no, dnes sme mali hroznu noc. Normalne zavidim, ako pisete baby, ze babatka vam trhaju rekordy v dlzke spinkania. My spime max. 2,5 hodky.
Celu noc malinky tlacil a nemohol sa vykakat, aj ked dost prdkal. A to dostal aj Espumisan. Dneska, ked som ho na rukach utisovala, tak urobil konecne PUK, ale taky, ze som aj ja bola od kaki. Hned som dala prat, ale nezislo to :(. Ale hlavne, ze sa malinkemu ulavilo. 😀
Z cim periete zakakane vecicky, aby to zislo???

zucha
8. dec 2010

@jana_toky to nezide ☹ Ale ked pojdes do Tatier, tak tam je nejaka ina voda a tam mi zakakane veci vzdy vypralo 😕 Ale ako casto sa clovek z BA ocitne v Tatrach, ze ano 😅

bonninka
8. dec 2010

@jana_toky tak nevím, mě se ještě nestalo, že bych zakakané nevyprala 😀 peru v Arielu a teď jsme koupili Persil pro děti- prvně to vyperu ručně a odstraním hrubou špínu a trošku to předeperu a pak to hodím do pračky a je to krásně vyprané, nic špinavého.
Důležitá je taky teplota. Nemůže se to prát na víc než na 40 stejně jako věci od krve, protože pak se bílkovny sráží a už to z oblečení nejde dostat. Jak to jednou přijde pod horkou vodu, tak je konec. Pokud máš pocit, že je třeba to mít bez bakterií, tak to místo praní na vysokou teplotu můžeš potom vyžehlit, má to stejný efekt 😎

ziza55
8. dec 2010

@jana_toky janicka dnes som akurat prala pokakane vecicky...chichi.najprv som tie laky nastriekala vanischom takym striekacovym.....dala som predpierku a n a 60ke to vsetko pekne zislo..perem v persile gel taky zeleny...vynikajuci..mozem doporucit