Pôrod v apríli 2011
ahojte nádejné aprílové maminy, dúfam, že sa sem postupne pridáte a nebudem tu sama. ja som dnes zistila, že som tehotná a termín mi vychádza rovno na deň bláznov. 😉
@nez nie som si ista. mihal ma tu v bode 2 trochu ine riesenie http://jozefmihal.blogspot.com/2009/09/materske... - ze staci aj par tyzdnov pred materskou ukoncit pracovny pomer s malym platom a zamestnat sa (aj u toho isteho zamestnavatela na inu pracovnu poziciu (da sa aj inak nazvat podla mna). papierovo ti nemusi dat v tom novom zamestnani velky plat, ale fyzicky treba mat v novom zamestnani napr. cez odmeny co najvyssi plat, aby sa ti materske vyratavalo z co najvyssieho vymeriavacieho zakladu (keby si neurobila saradu so zamestnaniami, tak sa ti ten vyssi realne dostany plat premietne iba do priemeru vsetkych platov za rok a to nestaci). ten novy plat by mal byt okolo 1000€ v hrubom, aby sa ti vyratala co najvyssie materske (strop je teraz okolo 600€). len neviem, nakolko je tvoj zamestnavatel ochotny robit taketo cachre 😉
@prsky moj zamestnavatel je ochotny mi do konca roka zvysit plat do tej miery, aby mi priemeny plat za rok 2010 vysiel tych 1085 euro,co je podla vsetkeho maximalny vymeriavaci zaklad.....ale potrebuje mat istotu, ze to teda pomoze a budem mat maximalnu matersku....sarady so zmluvami...prepustat a znovuprijimat ochotny nie je....pracujem u neho od 02/2009 .... tak ja len dufam, ze ked pojdem v marci 2011 na matersku, budu povazovat za rozhodujuce obdobie pre vypocet mojej materskej cely rok 2010.... inak je to otras, lebo som kvoli tomu volala do socialnej poistovne, stale ma prepinali medzi kancelariami a nakoniec mi aj tak nikto nepodal relevantnu informaciu 😠
Ahojte dievčence. pravdepodobne sa pripojím k Vám, pretože m i v utorok vyšiel tehu test pozitívne a vyzerá to tak na 21. apríl, teda pribl., lebo neviem, kedy som otehotnela 😉 .
Neviete mi povedať, či sa dá ešte nejakým spôsobom zväčšiť materské??? môj plat je asi 800 € v hrubom ( neviem nájsť pásku 😀 ). Dalo by sa dobrovoľne ešte priplácať k tomu, čo mi platí zamestnávateľ???
ďakujem za odpoveď.
@nez ☹ a zbehnut sa ti na socpoist neda? aj ked niekedy to aj tak byva nanic, lebo kazda povie inak :-/ zamestnavatelova ekonomka by to mohla vediet celkom presne vyratat s materskym, tak to skus prekonzultovat s nou. bola by skoda prist o peniazky. ja ti viem povedat len to, co mam precitane, ale nie je to 100% info ☹
@prsky skusim este na www.porada.sk sa spytat , tam je dost ludi co sa vo vselicom vyzna 🙂 ak nieco zistim, dam info aj sem pre ostatnych 😉
@molnitko ano, mozes sa pripoistit ako dnp - ako presne na to, najdes tu http://jozefmihal.blogspot.com/2009/09/materske... bod 1. a treba tak spravit co najskor, aby si to stihla najneskor do 8tt tehotenstva (a potom sa modlit, aby sa babo nenarodilo skor), lebo dnp musi trvat aspon 26 tyzdnov pred nastupom na materske. je to pisane sice na rok 2009, myslim ale, ze to plati este aj teraz
@prsky takze som zistila, ze v mojom pripade bude rozhodujucim obdobim rok 2010, z ktoreho mi budu vyratavat priemer....maximalny vymeriavaci zaklad je teraz 1116 eur, takze aj keby mi teraz zamestnavatel na styri mesiace navysil plat, uz by mi aj tak nevysla maximalna materska....pretoze aby mi priemer za rok vysiel 1116, musela by som mat tie styri mesiace viac ako 1116 eur mesacne, ale odvody sa platia len z tych 1116, takze by mi to spravilo na materskej mesacny rozdiel v mojom pripade cca 15 eur...za to mi to nestoji robit cachremachre....
molnitko : v tvojom pripade je dolezite, ze ci za posledne dva roky robis u toho isteho zamestnavatela, alebo si menila...ak u toho isteho, tak si s DNP nepomozes...lebo vraj aj to musis mat min. 270dni za posledne dva roky, ale ak si zamestnavatela menila, tak sa to vraj zaratava nejak uplne inak, a vtedy by ti vraj DNP pomohlo....aj ked tomu celkom stale nechapem....
inak ta www.porada.sk je super...staci sa zaregistrovat a je tam kopec tem tykajucich sa materskej a veci s tym suvisiacich...a dost to tam zije, takze ked zadas otazku, dost rychlo ti niekto fundovany odpovie 🙂
@nez no, aj som si myslela (som pisala, ze aj keby ti zvysil, tak sa to spriemeruje a nemusi to vyjst), preto som navrhla tu saradu 🙂 ale ak je to len 15€, tak sa to fakt neoplati nejak riesit. celkom fajn ti to vyslo 🙂
a to s dnp zmenili? lebo v 2009 to bolo tak, ze dnp si musela byt 26tt pred porodom a nie 270 dni
no frcime k svokre na obed, oznamime aj radostnu novinu 🙂
inak skusali ste ten cinsky kalendar pocatia ? 😝
http://www.nasarodina.sk/tehotensky-kalendar/ka...
nam vychadza dievcatko, tak super , ze mam koooopec veciciek chlapcenskych po synovi 🙂
baby už mamy, mali ste niekedy taký naozaj silný pocit, že s bábom niečo nie je v poriadku? lebo ja sa bojím strašne o jedného z krpcov.. ani neviem prečo..
caute kocky, tak vcera som si v robote odobrala krv na hcg a vysledok je :12000iu/l 😵 😵 😵 😵 takze som kludnejsia 😵 😵 😵 😵 a tesim sa na buduci tyzden k dokimu kedy by som mala byt 6+3
prsky, ďakujem, som pravdepod. v 4. týždni, takže by som to mohla stihnúť 😉
nes , teda si ma hneď uzemnila ☹, ja robím v školstve a v jednej škôlke už 8 rokov. takže nič moc plat a to mám úplne najvyššie možné vzdelanie a najvyšší plat. stupeň. som myslela, že aspoň materskú by som si mohla trochu zvýšiť.....
no čo už.
ďakujem
ale budem ešte pátrať u mzdovej, v pondelok idem po dovolenke do práce, tak budem sondovať 😀
@molnitko , @nez ma spravne opravila. teraz uz je na DNP neskoro. musela by si mat DNP uz pred otehotnenim, aby sa ti ratalo do materskeho alebo by si musela mat aj ukoncene DNP pred otehu, aby sa ti to zratalo na tych 270 dni ☹ este by ti mohli v robote pomoct tak, ze by si cca mesiac-dva pred odchodom na MD dala vypoved, oni by ta znova prijali (lepsie by ale bolo na inak nazvanu poziciu, co asi v MS bude problem) a ten mesiac, co by si robila akoze na novom pracovnom mieste, by ti dali najvyssi mozny plat (napr. cez odmeny). v takomto pripade by sa ti materske vyratavalo z najposlednejsej prace a teda by si mala vyssi vymeriavaci zaklad a zaroven by si splnila podmienku, odvadzat do socpoist minimalne 270 dni pred odchodom na materske - ale je tu riziko, ze to nejak od noveho roka zatrhnu, kedze sa chystaju zmeny. a okrem toho si neviem v MS predstavit, ze by s tym suhlasili ☹ jedinu utechu mas, ze budes mat narok na zvyseny RP 😉
@prsky kedy mas narok na zvyseny RP? ja ked som bola naposledy na materskej, tak RP o nicom, prispevok na prve dieta o nicom...potom sa to zacalo vsetko dvihat a teraz , ked idem druhykrat do tohoto kolecka, to vyzera tak, ze zas pojdu vsetky tie prispevky v ramci setrenia dole ☹ teraz je to ako? prispevok na dieta dostavas za kazde, alebo len za prve? a aky je aktualny RP?
@nez ak ti vznikne narok na materske (=odvadzala si 2 roky pred MD min 270 dni ako zamestnanec/szčo/dnp), tak mas narok aj na zvyseny RP (256€) do dvoch rokov zivota dietata, potom do 3 rokov je to uz len 164 €. zatial je to podmienene tym, ze nikde nepracujes a celodenne sa o dieta osobne staras. po novom chcu umoznit maminam(oteckom) aj popri RD pracovat bez toho, aby bol RP odnaty (neviem ale, aky pracovny pomer bude pripustny, resp. ci to nebude obmedzene na niekolko hodin denne atd atp)
@prsky tak to by bolo super tych 256eur mesacne.... 🙂 ale......
http://tvnoviny.sk/spravy/ekonomika/mihal-planu...
mohol by to nestihnut kym porodim 😀
@nez to uz davno neplati 😉 radicova zatrhla - vyhralo politicke rozhodnutie pred odbornym 😉 takisto nezrusia 25000 Sk pri narodeni 1az3 dietata. tvoj zdroj tiez o tom pise: http://tvnoviny.sk/spravy/ekonomika/radicova-pe... a tu http://www.radicova.sk/press/monitoring/brifing...
inak vyzera to tak, ze mozno predlzia materske na rok
aj ked ako tak citam prave z tychto prispevkov to az tak nevyplyva, ale v telke, co radicova vystupovala, to vyznelo celkom jasne, ze to zostane tak nejak podobne ako je, len dovolia pracovat - idem este posmirovat clanky

@prsky dik 🙂 pracujem posledne dva roky, tak to by nemal byt problem 🙂.....takze teoreticky by mi este pomohlo, keby mi teraz zamestnavatel na styri mesiace do konca roka este zvysil plat ... na vypocet materskej...?