icon

Pôrod v decembri 2011

chirabell
30. mar 2011

Hľadala som, či tu takáto téma už je, ale nenašla, tak si ju dovolím založiť....pre všetky tehuľky, ktorým sa narodia decembrové bábätka v roku 2011.

minuska8882
27. dec 2011

tak mi už sme tiež domka z pôrodnice... 21. 12. sa narodil náš malý Janíčko... meral 51 cm a vážil 2950g... je to naozaj nádherné byť mamou...

tina_telekova
27. dec 2011

Ahojte, gratulujem vsetkym novym maminkam a zaroven skladam velky HOLD vsetkym mamam na svete. Ako to vsetko zvladate??!!! Ja som miestami uplne zufala, myslim si, ze to absolutne nezvladam, ba priam fyzicky nevladzem ... Esteze mam svojho manzela. Nikdy by som necakala, ze mi bude az takou oporou. Fakt ma prekvapil, stale mi pomaha a aj moja regeneracia o to prebieha lepsie .... hmmm, len keby tie stehy na bruchu tak nebolely ..... a tie krize!!!! Baby, ak budete mat na vyber spinalku alebo celkovu anestezu, urcite zvolte celkovu. Mne chceli dat spinalnu a az po niekolkych neuspesnych pokusoch sa rozhodli pre celkovu. Takze nielenze ma boli jazva na bruchu, ale mam aj hrooozne bolesti chrbtice ...
Ale viete co??? Stoji to vsetko za to! Ten nadherny pocit, ked sa na malu pozeram, a ona pohne rucickami, alebo urobi nejaky ten svoj ksichtik ... je to neuveritelne, priam zazrak 🙂

martina3336
27. dec 2011

@minuska8882 ahoj, nestretli sme sa náhodou v pôrodnici?

fifi284
27. dec 2011

Ahojte maminy, budúce maminy. Tak ako som sľúbila, idem sa podeliť o môj pôrod. Ako už priateľ písal, malý Marko je nakoniec Riško 😀 Bolo to rozhodnutie v poslednej chvíli. Narodil sa 17.12. s mierami 3050 gramov a 52 cm. Pôrodné fázy šli ako po masle, až na ten totálny záver. Keď som už bola na pôrodnom kresle a tlačila som von malého, tak nie a nie ho vytlačiť. Určite si všetci naokolo mysleli, že netlačím dosť. Pritom som vydala zo seba úplne všetko. Veď šlo predsa o toho malého človiečika. Samotný pôrod, ktorý v priemere trvá okolo 30 minút u nás trval 1 hod 20 min. A to všetko preto, lebo malý mal omotanú pupočnú šnúru 2x okolo krku a 1x okolo ramena. Takže som darmo tlačila, tá šnúra ho vcucla späť. Nakoniec teda museli použiť vákuum, aby ho vytiahli. Našťastie ale všetko dobre dopadlo, malý nemal na hlavičke takmer žiadnu stopu. Kým sme prišli z nemocnice, tak mal hlavičku ako všetky ostatné bábätká. Napriek všetkému som pár hodín po pôrode povedala, že pre také krásne bábätko, pre ten krásny pocit byť mamou by som si to kľudne zopakovala, hoci aj za takýchto okolností!!! Priateľ bol celý čas pri mne a mali sme aj to šťastie, že v ten deň sme boli jediní čakatlia a "vzdychatelia". Takže aj sestrička s lekárkou boli v pohode, mali iba mňa na starosti. A čo rany? Tak zašívanie - museli ma uspať, lebo vnútorné šitie som už ja blokovala. Vôbec sa do mňa nevedli dostať. Pospala som si cca 15-20 min. Po prebudení som mala pocit, akoby som spala 2 hodiny 🙂 Bolo fajn si oddýchnuť 😀 a ešte lepšie bolo vidieť priateľa ako pri mne sedí a hladká ma po hlave. Po prevoze na izbu som si dokonca dokázala sadnúť. Síce len tak na pol zadku, ale baby čo boli so mnou na izbe sa riadne čudovali 😝 Dokonca aj sestričky ma chválili, ako to dobre znášam. No a samozrejme všetci lekári za mnou chodili a pozerali sa mi "tam", a každého reakcia bola : no ale to máte pekné, veľmi pekné 😅 Priateľ bude spokojný 😀
Tak teda dúfam. Ešte to nejaký čas potrvá, kým zistíme 😉

adunka73
27. dec 2011

@fifi284 koukam,ze se nam drobci narodili ve stejny den,moc gratuluji,at jste zdravi a vsechno funguje 😵

adunka73
27. dec 2011

@katkaking ano,meli jsme mit holcicku,bylo to pro nas obrovske prekvapeni,jsme stastni z chlapecka.Nam teda vubec stale nespinka,naopak,jsem na nohach ve dne v noci,ale to asi proto,ze nam nefunguje kojeni jak ma,zase zazivam stejne trapeni jako u posledni dcerky.Jsem z toho uplne vycerpana.Slzy mi tecou bolesti pri kazdem cucnuti,i kdyz se to uz trochu spravilo za tech 10 dnu co je na svete.Musela jsem ho navic zacit prikrmovat s UM,i kdyz strasne nerada,ale jsem za cley den uplne vycucana a vecer rve maly hlady.Nedelam nic jineho,jenom sedim a dojcim dojcim dojcim..ale neodstrikam ani kapku malika,nic,mozna se tou bolesti pokazil spousteci reflex 🙄 ,nevim,dost me to trapi,ale neda se nic delat.Pritom mi mleko samovolne odkapava prubezne cely den,ale nemam ho dost do rezervy,maly si 3x potahne a je konec s proudem mlicka.Pak uz musi pracne tahat kazdou kapicku a je z toho straaasne vycerpany,usne mi u prsa na chvilicku a pak zas znovu a porad dokola...kolem me beha moje 2,5 dcerka na kterou nemam zadny cas.Vidim,ze cele dojceni jde do haje,pritom stuplik je tak sikovny a krasne saje,je mi to lito. 😢

katkaking
27. dec 2011

@adunka73 to vážne??? a to sa doktor pomýlil pri urcovaní pohlavia alebo co? to je uplne neuveritelne... 😉
a to kojenie, ja som mala pri prvej velike problemy s kojenim, asi som to tu uz aj pisala ake rany som mala a ked som odsavala slo mi ruzove mlieko a pod...skusala si odsavat nadranom alebo rano? vtedy je najviac mlieka, k veceru je vzdy kriza-teda je menej...a len si skusala odstriekavat alebo aj odsavat? ani mne sa nedalo zo zaciatku hned odsavat, musela som si dat horucu sprchu a tam poriadne vymasirovat prsia a potom sa to mliecko spustilo a dalo sa pekne odsat. nevzdavaj to, hned ked budes prikrmovat ale aspon trochu tvojho mliecka nech maly ma...a hlavne bud pokojna, aby aj maly bol kludnucky. Okolo mna behaju dve male potvorky ktore niekedy nevedia co so sebou, najma teraz ked je vonku skarede a poprcha a su stale zavrete vnutri....ale malemu to zjavne nevadi ze oni pri nom revu, buchaju...a neviem co a on si kludne spinka 🙂
Tak drzim ti palce s kojenim, verim ze sa ti to rozbehne...vela pi a pi a pi a pi....s kazdym kojenim aspon 2-3 dcl niecoho na podporu mliecka (jablkovy dzus, vinea, caj na zvysenie tvorby mlieka, melta alebo caro...a pod...je toho naozaj vela co podporuje tvorbu mliecka...) a sem tam daj info ako to pokracuje... 😉

fifi284
28. dec 2011

Vcera sme dostali ockovanie proti TBC. Uz teraz mam strach ako to bude drobec znasat.Dufam,ze nas komplikacie obidu. Inak s kojenim sme na tom aj my vseliako. Mliecko sa sice tvori,ale malemu nestaci.Takze tiez dokrmujeme.verim,ze sa to casom rozbehne a mliecka bude dost. Alebo teda nech ostane aspon tolko,aby sa ako tak napapal.Neviem sice ako to dopadne,ale momentalne nam samotne kojenie trva dost dlho a pri jednom kojeuni cuckame z oboch prsnikov a niekedy este trocha z flasky.Je to ok?Apebo by som mala nieco zmenit?Maminy,ako ste na tom vy?Kazda rada,skusenost potesi.

minuska8882
28. dec 2011

@martina3336 no neviem podla fotky nepoznám lebo fotka je moc malá... a na ktorej izbe si ležala?

katkaking
28. dec 2011

@fifi284 to je v pohode ze papa z oboch prsnikov...to aj my, ale najprv z jedneho a trosku pauza a potom z druheho. Po priblizne tyzdni je laktacna kriza, kedy je mliecka menej ako babo pyta, neodporuca sa vtedy dokrmovat ale len nechat babo tahat a tahat a vtedy sa prisposobi tvorba mliecka potrebam babatka...aj ja som to tak robila pri prvych dvoch a aj teraz a funguje to...no pri prvej to boli obrovske revy, lebo chcela mliecko a bolo ho malinko, ale roztahala to a potom bolo mlieka az az, plna mraznicka a potom som ho aj vylievala 😉 takato kriza zvykne byt aj tusim v 6 tyzdnoch babatka a asi aj neskôr ale uz si nepamatam ten tyzden (mesiac)...dufam ze to drobec roztaha, prajem to kazdej mamine 🙂 tak vela zdaru 😀 😀 😀

marthiana
28. dec 2011

@fifi284 ja som tiež mala problémi z kojením asi prvý týždeň.Potom sa mi to rozbehlo a teraz sa mliečko spúšťa aj samo.Treba len kojit,kojit a kojit 🙂 Tak mi bolo radené zo všetkých stán.Len niekedy mi stvrdnú prsia a vtedy rýchlo dávam malej a odsávam,aby som nedostala zápal 🙂 To chce len čas a ešte si zistiť čo podporuje tvorbu mlieka.Mám vraj piť vineu a jesť tvaroh.

katkaking
28. dec 2011

@marthiana ano, vinea, tvaroh, jablkový dzus 100% (ja si ho riedim 1:1 s luckou), čajíky na podporu mlieka, mrkva, zaprazene polievky, vtacie mlieko, kava melta alebo caro.....atd... 🙂

fifi284
28. dec 2011

@marthiana
@katkaking dakujem za rady. Uz sa len opytam. Ked maly zaspi po kojeni,mam ho zobudit,alebo pockat kym sa zobudi sam. Casto sa mi stava,ze papa a zrazu akoby zlenivel a zaspi.Alebo si iba podriemkava.Ked ho chcem dat od cici,tak bud potiahne alebo zacne plakat.Ak aj potiahne,tak uz iba akoze.Takto by vydrzal aj hodiny...A niekedy naozaj zaspi.Vtedy je asi najedeny,lebo spi 3 niekedy 4 hodiny.Fakt som si nemyslela,ze kojenie je tak narocneeeee.

katkaking
28. dec 2011

@fifi284 nenechaj ho pri kojeni zaspat...bud ho (najlepsie pod bradickou) alebo mu to vzdy vyber z pusinky, aby sa prebral...aby poriadne tahal a mliecko sa mohlo tvorit. Ja ked som kojila prvu-najstarsiu, tak to trvalo priblizne tristvrte hodinu...tiez zaspala-prebrala sa a tak dookola...ale casom som sa naucila ze co najkratsie...a druha bola na mne najviac 8 minut....a maly teraz tiez. Zevraj babo si za prvych 8 minut vytiahne co potrebuje, potom sa uz len hra alebo mu je pri mamine dobre. Musis si to odsledovat kedy pije-aj prehlta mliecko a kedy iba akoze cucka. A to moze cuckat aj cumlik 😉 keby nieco, kludne sa pytaj, rada rozdam moje skusenosti dalej 🙂

adunka73
28. dec 2011

@fifi284 jako by si popisovala situaci u nas,muzu sedet hodiny a jen kojit,maly podrime,potahne,ale jak ho chci polozit do postylky tak je hned vzhuru a zacne plakat,tak dame zase cici a tak porad dokola bych mohla 24hod denne.navic me porad moc boli bradavky-nosim v podprde takove misticky s dirkama,nesnesu aby se mi bradavky dotykaly cehokoliv,cele prsa mam citlive,jak se trosku nalijou tak me to hrozne boli ten tlak,priserne se stale potim 🙄.jak jste na tom v noci?u nas zadna slava. 😢
@katkaking moc dekuju za cenne rady,meltu piju,privezl mi ji manza z cz,ale jinak tady nesezenu nic co doporucujes,snad jablecny dzus.odsavat nemam co,jak se maly napije,tak je uplne prazdno,az po 3hod se prska jakz takz nalijou a mlicko zacne samovolne odtekat na chvilku,takovych 20ml,jsem to merila.jeden prsnik jede jenom na polovicni uvazek,delal problemy pri kazdem diteti,tak necekam zmenu ani ted.maleho dokrmuju jenom kdyz opravdu dlouho saje-1.5hod a zacne byt nervozni,ze nic netece,zacne se kroutit,natahuje mi bradavku jak zuvacku,odtahuje se a hned zas pritahuje zpatky...tak mu dam takovych 50ml UM a pak je spokojeny a zaspi i 3-4hod.
Jinak dr.na ultrazvuku v 19tt.oznacila mimisa jako ONA,ja jsem nechtela vedet pohlavi a rekla jsem ji to hned na zacatku.Brala jsem to teda tak,ze se prekecla a nechtic prozradila pohlavi...ale asi jen srandovala 😲

adunka73
28. dec 2011

@katkaking jak to prosim te delas,s dvema malyma detma,ktere se nudi doma a do toho novorozenec??Ja jsem z toho uplne hotova,ted je manza jeste tyden doma,tak se s malou zabavi,ale jak pujde do prace..asi se zblaznim.Taky mu nevadi krik a hluk co mala kolem nadela,ale to je asi vsechno.Ona si sama nepohraje ani minutu,ven se neda jit,stale prsi nebo je tma,no moje nervy.A ja jen sedim a kojim,presne jak jsi psala vyse,8minut by me stacilo,ale ja se nechavam ozuzlavat i 2hod!A to jen proto,abych zvysila tvorbu mlika.Maly se dobre napije jen z jednoho prsnika,kdyz je nality,ale na to potrebuju aspon 2-3 hod.Mezitim mu nemam davat cucat?Dudlik ma taky,protoze ma silny saci reflex a cucal by porad,pokud nespi.A malicky ti spinka cely cas v postylce mezi papanim?

dualcore
28. dec 2011

tak co maminky,uz vam poklady spia?my este bojujeme☹ uz neviem ako ho uspat ani kojenie nepomaha.rezim uplne otoceny!

adunka73
28. dec 2011

@dualcore ..napodobne u nas,kazdy vecer 😖 kazdou noc 🙄 rano...

dualcore
28. dec 2011

@adunka73 mne prave drobcek zaspal-sice na rukach ale spi.este mam obavu ho polozit.este ze mam net v mobile a mam co zatial citat.zajtra teda uz dnes asi padnem dole nosom ☹

marthiana
29. dec 2011

@fifi284 presne ako píše Katkaking.Nemá sa dieťatko nechať zaspať,ale mne sa už stalo,že som zaspala s ním keď som kojila poležiačky 😀Malo by si odgrcnút aj keď moja niekedy nechce.Preto mám strach,že može mat koliku.

marthiana
29. dec 2011

@dualcore
@adunka73 vidím,že presne prežívam to čo vy 😀

dualcore
29. dec 2011

mne drobec zaspi cez den pri kojeni hadam vzdy.ale v noci ani za nic ☹ aj teraz spi a nepomaha do neho ani stuchat ani steklit pod bradov.ako ich budite vy?

fifi284
29. dec 2011

@dualcore ked chcem maleho zobudit,tak ho idem prebalit,to zatial vzdy zabralo.

fifi284
29. dec 2011

@adunka73 hm,vyznie to mozno sebecky,ale tesi ma,ze nie som sama,co sa trapi.V noci sme nastastie v pohode. Budime sa o 1:00 a potom okolo 3:30-4:00. Prve kojenie a zaspavanie je prevazne v pohode,horsie je to druhe. To sme vacsinou hore aj 2 hodiny,niekedy aj viac...

fifi284
29. dec 2011

@marthiana viem,ze by nemal zaspat,aj to viem, ze by si mal odgrgnut,ale pravdu povediac,ani si neviem predstavit ze by nezaspal. v spanku sa s nim prechadzame a vtedy si odgrgne. No ale nie vzdy. Aj ja sa obavam koliky... Vlastne ja sa obavam vsetkeho :D Este stale mi je neuveritelne,ze tento cloviecik tu uz bude navzdy a zodpovedame za neho.

adunka73
29. dec 2011

@fifi284 😀 😀 😀 citim to stejne,diky ze v tom nejsme samotne 😲 dneska v noci jsme spali od 1.00 do 4.30 pak do 7.30 ale po kazdom nakojeni vypil jeste 50ml UM,tak jsem i odpocinuta.zato mi cely den ted nezaspi jinak nez na rukach,i ted pisu jednim prstem a na druhej ruke odpociva princ.jesteze tu mam mamu,ktera uvari,ja neurobim fakt lautr nic jineho.jak to mate kocky vy doma s vyvarenim a uklidem a tak podobne... 😕

adunka73
29. dec 2011

@fifi284 me je to az trapne,ze mam ctvrte dite ale pocity uplne stejne jako poprve.zacinam pokazde jako nepopsany list papiru,vyklepana jsem taky ze vseho,no ostuda... 😔 ted se navic jeste obavam o starsi dcerku,se kterou nevim co delat,maly ji ukradnul mamu a ona je z toho dost nestastna,ja taky,kdyz se chce pritulit tak me vetsinou nechtic tlaci na prsa a me to taaaaak boliiii, tak ji chudinku jenom opatrne pomazlim,to se ji samozrejme nelibi,citi ze je vsecko jinak. ☹ a maly dostal rymu,bubla mu v nosanku,snad z toho nebude neco horsiho.doma jsou vseci nakapani,tak se to nevyhnulo ani jemu chudackovi.

marthiana
29. dec 2011

@minuska8882 gratulujem k malinkému a prajem veľa zdravíčka obom‎ 🙂

dualcore
29. dec 2011

@adunka73 tak ja upratat este stiham a varim raz za 2-3dni.moj starsi drobec tiez isto citi tu zmenu ale vzdy ked malicky spi tak sa snazim s nim co najviac tulit a hrat.ja by som tiez uvitala pomoc ale mne nema kto a manzel je cely den v praci tak som si musela hned najst nejaky rezim aby sme neumreli hladom a v neporiadku 😀 a v noci ked sa dostanem do postele som uplne k.o. ma to iba jednu vyhodu-kila idu rychlo dole 😉

fifi284
29. dec 2011

@adunka73 ja síce mám len jedno dieťa, ale ako píšeš, cez deň si vyžaduje ruky, maznanie, hladkanie. Akonáhle ho položím, tak za 10-15 min spustí plač. Ale nie taký, že mu niečo je, len taký, že Hej, venujte sa mi niekto 🙂 Do 9. januára mám doma aj priateľa, tak je to zatiaľ pohoda, lebo sa mu vie aj on venovať a ja potom stíham upratať, čo -to navariť a tak. Ale večer aj ja padám do postele. Bolo už aj tak, že som už o 19:00 ležala osprchovaná v pyžame. Spala som, kým sa dá.Úplne zo všetkého najviac nemám rada nočné vstávanie a nočné kojenie a nočné prebalovanie... Proste celý kolobeh v noci 😖 Ešte ani nezaspím a už je to tu zas... No ale nevadí. Pre drobčeka, pre tie jeho grimasky, náznaky úsmevu, očká, noštek, riťku, ... proste pre toho drobčeka sa to oplatí! Aj keď s veľkou únavou 😉