icon

Pôrod v januári/lednu 2011

miyya
30. apr 2010

Krásne vítam nové tehulky, s ktorými do Nového roku prinesieme krásne bábätká. 😵 😵

slniecko174
1. jún 2010

@albao a boli to? to presvetlenie neposkodi babatko?

albao
1. jún 2010

@slniecko174 neboli a neposkodi 😉 neboj sa, v zahranici sa to robi uz dlhe roky.

slniecko174
1. jún 2010

@jankakkk diky si zlata a vyznas sa prosim ta v hcg hodnotach v krvi?

cathushka
1. jún 2010

jankakkk aj moj syn bol otoceny panvovym koncom a odhadovana hmotnost 3700 gramov, tak sa porod sice zacal odtecenim plodovky ale nasledovala sekcia.
tusim su pre prirodzeny KP porod vahove obmedzenia od 2500-3500 gramov, ani primalo ani privela nema byt. aku anesteziu si mala? ja spinalku.

jankakkk
1. jún 2010

@slniecko174 Šijové prejasnenie (NT) je ultrazvukom pozorovateľný znak u plodov medzi 10. – 14. týždňom gravidity. Prvé správy o jeho výskyte sú spojené s prácami Bronshteina , Szaba a Nicolaidesa v rokoch 1990. Šijové prejasnenie je definované ako nahromadenie tekutiny v zátylku plodu na konci prvého a na začiatku druhého trimestra . Hrúbka šijového prejasnenia je u zdravých plodov cca 1 až 2,5 milimetra. Vyššie hodnoty bývajú u plodov s Downovým syndrómom, genetických abnormalitách, u plodov s VVCH srdca ako aj u približne 200 rôznych anomálií .
Nosová kosť - zvýšenie záchytnosti DS možno dosiahnuť ak počas vyšetrenia NT (šijového prejasnenia) ultrasonografista stanoví prítomnosť či neprítomnosť nosovej kosti. V čase merania (11+0 – 13+6 t.g) u plodov s Downovým syndrómom nosová kosť chýba alebo je výrazne menšia.
Ak by sa meranie prítomnosti nosovej kosti použilo ako jediné kritérium na identifikáciu plodu s Downovým syndrómom zachytilo by sa 65 % prípadov. Nosová kosť chýba v 2 % prípadov zdravých plodov.
Vyšetrenie nosovej kosti je niekedy limitované polohou plodu a sklonom tváre voči ultrasonografickej sonde. Ideálne podmienky na meranie sú vtedy ak je plod otočený tvárou k sonde a pozdĺžna os nosovej kosti a usg vlnenie tvoria 90 stupňový uhol.

cathushka
1. jún 2010

anthea myslim si ze toxoplazmozu mozes mat pokojne pozitivnu, ak si v castom kontakte so zvieratami. podstatne je aby to nakazenie toxoplazmozou nebolo aktivne pocas tehotenstva ( ze sa vtedy nakazis).
mnoho z nas ju ma a ani o tom nevie, lebo ak si ju mala ako dieta tak uz vzdy budes mat vysledky z nej pozitivne.
neboj sa a nestresuj, urcite vsetko dobre dopadne.

jankakkk
1. jún 2010

@slniecko174 fuuha, toto som nasla na nete : http://www.alinka.sk/c/tehotenske-testy-898.html ale to my sme uz dalej, takv tomto Ti neporadim...

albao
1. jún 2010

@jankakkk fuha, obsiahly clanocek. 😉

jankakkk
1. jún 2010

@cathushka my sme mali porod planovany na 15.4. ale 12.4. o 19:00 mi odtiekla plodova voda, tak sme sli do nemocnice, spravili mi vsetky vysetrenia...prisiel moj lekar a o 22:22 sa maly narodil. Ak je spinalka to, ze som bola pocas porodu pri plnom vedomi, tak ano - spinalku som mala. Lekari neradi robia, ked je mama uspata, lebo 1 - do dietatka vojdu vsetky tie lieky, co dali mame na uspatie a 2 - porod musi byt velmi rychlo urobeny. Mna anesteziologicka pichla az na 3-4.krat - aj moja aj jej chyba. Mna ale na 2-3. den po porode zacala strasne boliet hlava,tak mi robili zatku = sestricka mi z ruky zobrala 20 ml krvy a anesteziologicka (ina ako pri porode a tato mi to urobila na prvykrat...jej by som sa nechala pichat aj kazdy den) mi tu krv pichla tam, kde sa picha spinalka - do sekundy ma hlava prestala boliet. Aj ta anesteziologicka mi povedala, ze ucinok je okamzity.

albao
1. jún 2010

Inak uplne najpodrobnejsi tehotensky kalendar je asi tu: http://www.wunschkinder.net/interaktiv/schwange...
Podla neho mam 67 dni za sebou a 213 pred sebou 😵

jankakkk
1. jún 2010

@albao nasla som na nete...celkom zaujimave a myslim, ze vystizne... 😉

bubush
1. jún 2010

aj mne sa paci tento kalendar albi 🙂 a vychadza mi to co tebe, no zahada 😀

bubush
1. jún 2010

jooj oprava o jeden den mam viac pred sebou 😝

cathushka
1. jún 2010

jankakk a nemala si epidural? lebo aj pri nom robia sekciu a tam byva castou kontraindikaciou bolest hlavy. ale mozne je to aj pri spinale.
mne odtiekla voda asi o 14.10 ale kedze som bola po obede, tak sa cakalo do pol siestej na sekciu - aby mi vytravila nemocnicna strava.
ja som sa teda po sekcii zotavila pomerne rychlo, aj ked tie dlhe tyzdne som to citila ze ma rezali - teraz vsak dufam ze si prezijem klasicky prirodzeny porod - prirodzene ak sa situacia s KP nezopakuje. kolko maly vazil ked sa narodil?
mna tiez pichli asi na piaty krat, v sekunde ulava - lebo aj na operacnom stole som dostala niekolko bolesti ( ani neviem ci to mohli kontrakcie, ked som ich dostala asi 5 za pol minuty ). ale na tu okamzitu ulavu si pamatam a bolo pre mna problemom vdaka tej ulave nezaspat.

stanuskaa
1. jún 2010

@albao mne ten kalendár ukázal to isté čo môj fotoblog tu na koníku 😉

cathushka
1. jún 2010

mate aj taky fotoblog co ukazuje aj velkosti babatka? niekedy som to tu videla ale neviem kedy a kde.

albao
1. jún 2010

bubush: no uvidime v 12tt podla merania, ze aky vypocitaju TP 😉 Ale inak mam pocit, ze dnes sa to brucho nejak prilis tlaci von, uz som aj tie o 2 cisla vacsie rifle rozopla 😀 😀 😀

stanuskaa
1. jún 2010

@albao ja ani nie, dlhé roky som pripravovala podstielku pre bábatko hehehe 😀 😀

jankakkk
1. jún 2010

@cathushka maly vazil 4030g a meral 51 cm. Ja som si prve 3 dni po sekcii myslela ze takto vyzera smrt... 😀 ...ale potom to uz bolo v pohode. Pre mna bolo na tom vsetkom najhorsie vstat a lahnut si na postel a este nocne spanie - to som mohla len na chrbte (ani naboku nie...som mala pocit, akoby sa mi vsetky vnutornosti hadzali zprava dolava) a dost casto som sa budila. Ja zasa dufam, ze budem aj teraz rodit sekciou...kamoska co bola tiez 2 x tak vravela, ze druhykrat je to omnoho lepsie. Neviem, ja mam akosi strach a respekt pred prirodzenym porodom a ked uz mam jazvu na bruchu - naco budem mat aj tam dole. Inac, mali by nam sonom sledovat jazvu,ak by bola tenka - tak ideme automaticky sekciou - a o 2 tyzdne skor sa potom chodi - aby brusko nenarastlo az toho extremu a aby nahodou ta jazva nepraskla.

jankakkk
1. jún 2010

@cathushka myslis takuto nejaku tabulku?

cathushka
1. jún 2010

jankakkk dobre vediet, pripomeniem to lekarovi - keby nahodou nevedel co su jeho povinnosti.
mne prislo minuly mesiac pri narodeni kamaratkinej dcery nesmierne luto ze som svoje dieta neporodila prirodzene, aj ked som si vedoma tychto okolnosti kvoli ktorym to bolo spravne riesenie....a tak by som sa rada presvedcila ze to dokazem.
a ak to nepojde, alebo lekar n edoporuci - tak to budem respektovat.
ale neviem si predstavit tych prvych niekolko tyzdnov co nebudem moct dvihat svojho cca. 15 kg vaziaceho ( a vtedy aj viac ) syna.......

u mna bol koniec tehu nesmierne dramaticky ( teda aspon pre mna )a pevne verim ze teraz sa tomu vyhnem.

cathushka
1. jún 2010

@jankakkk
nie taku tabulku nemyslim, to boli normalne obrazky babatka v brusku ze ake je velke a co uz dokaze. teraz lutujem ze som si to neulozila, ak to najdem tak to sem dam.

albao
1. jún 2010

stanuska: no mne doki uz minule nameral maternicu vacsiu o par dni ako bolo miminko. Nejak sa roztahuej betarica. Ale aspon ma kde mimi plavat 😀

albao
1. jún 2010

jankakkk: bozinku moj drobcek ma uz asi 3.5 cm? Ooooh, ja sa zacnem rozplyvat! Vsak len teraz bol zhlukom buniek 😀

jankakkk
1. jún 2010

@cathushka ono ma kazdy porod svoje +aj -. Mne pride sekcia menej stresujuca pre mamicku a hlavne pre dietatko. Akosi nemam potrebu nadobudnut pocit, ze dokazem porodit dieta aj prirodzene...myslim si ze to dokaze kazda jedna z nas...ale aby to dietatko bolo potom v poriadku. Moja mama mi varvela, ze susedkina dcera rodila prirodzene a dievcatku museli von pomahat...proste ho nejakym sposobom tahali von. Teraz ma to dievcatko 4 roky zdeformovanu tvaricku a chodia s nim k lekarovi aby jej stimuloval nejake body (neviem cisa to vola akupunktura ci ako) aby jej tu tvaricku trochu napravili.

jankakkk
1. jún 2010

@cathushka jaj, take som este nevidela...no bolo by dobre keby si to nasla, lebo som zvedava... 🙂

jankakkk
1. jún 2010

@albao a to len od hlavicky po ritku...pripocitaj nozicky... 😀

jerryjanka
1. jún 2010

cathy - to boli tickery to sa tam da dať stale len si to musiš najsť na nete vytvoriť a dať sem html kod 😀

stanuskaa
1. jún 2010

ahojte utekám domkov

albao
1. jún 2010

@jankakkk booozinku, mne vyhrkla slzicka, so mnou tie hormony fakt mavaju 😀 😀 😀 Ale nie je to uzasne ako to mimco tak dramaticky rychlo narastie? Tento zazrak na zaciaktu tehu je uzasny 😵