Pôrod v januári/lednu 2011
Krásne vítam nové tehulky, s ktorými do Nového roku prinesieme krásne bábätká. 😵 😵
mam takú otázočku, dúfam že sa najde babula, ktorá by mi vedela poradiť. Budeme chcieť pokrstit naše babo v kostole a budúci krstný otec je len pokrstený v kostole a nič iné nema ani prvé sväté primanie a ani birmovku.
Môže byť krstným otcom v kostole ? ? ? alebo si musí urobiť fuuul servis?
@vera1132 o je pravda a hadam sa nam pocasie vydari :D
a co sa tyka toho krstneho otca... moja svagrina ked davala krstit malu tak krstna mama nebola ani pokrstena a dokonca bola slobodna, co taktiez zvykne prekazat. neviem presne ako to funguje, ale viem ze u nas to zalezi na tom fararovi ako je pristupny modernej dobe 🙂 ja som neveriaca, takze nejako viac ti poradit neviem, no mozno staci daci priplatit a pojde to bez problemov 🙂
@annmarie my s priatelom mame fuuul servis, ale nie sme zosobašení, a chceli by sme jeho brata za krstného ale on je len pokrstený 🙂 tak budem musieť asi isť osobne na niaku faru a pokecas s fararom.
chcela by som pokrstit babo ked je este mimino, nie ako ja ked som mala 15 rokov, to bolo také blbéééé... a boli tam aj trošku problémy...
@annmarie ja nie som z GA, ale z jednej mini dedinky, a neviem ako sa to tu zmenilo s fararmi, lebo ich menili, zomreli.... tak sa necham prekvapiť ked pojdem na faru 🙂 neviem či sa mam ist teraz niekedy ešte opytať alebo ked už bude babo na svete?
@cara.m ved to, niektorý sú ešte zadubený stou 100% vierou a čistotou .... nech je všetko tiptop 🙂
radsej sa chod popytat teraz, aby si potom nahodou nemusela krstneho nahanat a aby sa vsetko stihlo v poriadku...mini dedinky? no tych je v okoli ga dost 🙂
@vera1132 ahoj....já jsem to taky zjišťovala a opravdu i u nás v Česku to záleží na faráři. Třeba u nás musí být kmotr pokřtěný, mít první svaté přijmání i být biřmovaný.....ale rodiče dítěte stačí být pokřtěný...Ale třeba kamarádka o pár vesnic odsud křtila malého asi měsíc zpátky a její kmotr byl taky jenom pokřtěný a biřmování neměl...takže opravdu záleží na faráři. Taky jsem právě chtěla bráchu za kmotra, ale ten bohužel biřmovaný není, takže buď pokřtím malé někde jinde nebo budu muset vybrat někoho jiného, což bych opravdu nechtěla....
@vera1132 ja som chcela pokrstit synovca a musela som si koli tomu spravit aj primanie a tusim aj birmovku...to iste aj bracho lebo sa chcel zenit v kostole.....no ale vraaj to zalezi aj od fararka....si predstav aka to bola svanda,same deti na prijimani a ja 20 rocna a bracho 24.rocny
Tak a u nas v grecku to je ine kafeee.To musim hned po narodeni ist do kostola nech nam tam farar pozehna a musim si od neho v pripade ze chcem s babom vynst von pred dokoncenim sestonedelia ,vypytat povolenie=dava v pripade ze matka pracuje atd...No a po sestonedeli,musim s babom zas do kostola...No a potom az do krstu,co byva okolo 6.mesiaca,nesmiem viac s babom vstupovat do kostola.ak tak-tak len pred kostolome mozem stat....No a pomlcat o tom co sa deje pri krste...pozyva sa cela dedina a davaju vsetkym dary=bonbonierky special na krst zdobene a vseliake hracicky=plysaky a td,potom velka oslava.....vyhodili sme na to 1500 eur.No a krstna nesmie mat menstruaciu v den krstu...Dieta sa natre cele olejom a 3 dni tak musi ostat,aj tom spodnom pradle...po troch dnoch ide s krstnou do kolstola,zase sa mu pozehna.Potom sa moze okupat doma vo vanicke ,spodne pradlo sa prepere v tej vode a voda z vanicky sa musi vyliat do mora....Teda vam poviem,ked to videla moja mamka,skoro od jedu v kostole plakala....Bolo to dost brutal,to babo vyzlecene pred celou dedinou,kupe sa v kadi,odstrihne sa mu pramen vlasou a este aj vlasy cele od olejceka=musi tak 3 dni vydrzat bez kupania
@vera1132
@vera1132
@vikaki jaj a pomlcat o tom ,ze v sestonedeli,zena po 17 hodine nesmie vynst ani na balkon,ani babatkovske saty nesmie po 17 hod mat vonku zavesene na balkone,pretoze je tu velka vlhkost=pada rosa a babo by sa mohlo niecim nakazit.....To je hruuuza,ze? Ja som pri dcere ked som porodila byvala este u svokry a ta ma furt komandovala,co smiem,co nesmiem.....oni su tu totiz vsetci otrasne povercivi a maju vseliake sproste zvyky....No ale teraz po 6.rokoch sa uz komandovat nedam.....zacinam sa pohravat s myslienkou ze dam malu pokrstit na slovensku v kruhu najblizsej rodiny...nemam chut zas prezivat tie ceremonie a vyhadzovat kopu penazi
mne je dnes nejako divno. trosku ma bol brucho ale hlavne strasne sa mi vlni a stahuje ale hore pod prsiami, tak dufam, ze to nebude nic vazne 🙂 manzel hovoril, ze to ti zas rastie brucho... 😀 . bolo to asi pred 15 minutami a uz to prestalo. tak ma hadam pravdu..
Tak vy uz mate lad a sneh? U nas je dnes pekne slnecno=16 stupnov,akurat otrasna vlhkost,auto mokre ako keby prsalo a balkon cely zaroseny,esteze som nepadla.Dnes som si akurat myslela,ze ako dobre,kym je takto,aspon nemusime este cely den kurit.Radiator zapinam tak 2-3 krat denne na 15 minut,aby sa dom od tej vlhkosti trosku ususil....No inak vam zavidim tu krasnu suchu slovensku zimu,ked topanky na prechadzke v snehu vrzgaju a je to take romanticke....Tu cez zimu ani pes z budy nevyde.....Ta hnusna vlhka zima hned udiera do nosu a vsetci su hned chori.....A nehovoriac o plesni co nas tu kazdu zimu trapi...No tentorok to bude koli babatku tazke, ja a Pia sme dotoho asmaticky a tie prostriedky proti plesni obsahuju chlor a vseliake chemikalie......Nejak to budeme musiet riesit stahovanim z izby do izby,kym sa v spalni stena osetri a vypary vyparia....No co uz,neviem si predstavit ako to riesia napriklad v takych Benatkach...tam to musi byt este horsie,zit priamo na vode...ta vlhkost,tie vypary....
@ellahop mně se břicho pěkně vlnilo včera skoro celý den a přes noc to nebylo o moc lepší. Skoro vůbec jsem se nevyspala a taky mě trošku pobolívá, ale to bude asi tím, jak se tam pořád převaluje 😀
Dneska jsem se chtěla jít zapsat konečně do porodnice, ale když jsem viděla venku to nadělení, tak jsem to odložila na středu, to je posledního a stejně budu muset do města na sociálku kvůli lístku na peníze.
Tak se asi vrhnu na přípravu těsta a pomalu začnu péct nějaké to cukroví 🙂
@vikaki no cauko mate to tam zabavne tam u vas, ale ako sa vravi iny kraj iny mrav 😉
jaaaj ale mrzne aj tu u nas, som sa chystala do mesta, ale asi to odlozim, dnes sa mi fakt nejako nechce, citim sa unavena. Uz aby bolo zase teplucko - ale to si budeme este musiet pockat
Ahoj holky, já jsem dneska taky nějak nedospaná nebo co... Včera mimi v břiše dělalo psí kusy a dneska mě trošku pobolívá v podbřišku... Nejradši bych prospala celý den, jenže Evička trošku kašle, tak jsem ji nechala doma a pořád chce, abych se jí věnovala... Snad na mě taky něco neleze... Ale venku je krásně bílo a pořád sněží, tak se na to za oknem hezky dívá 🙂 Jen jsou 2 stupně nad nulou, takže je ten sníh těžký, plný vody. No ale to nám za oknem nějak nevadí 🙂
@misag23 tak vanocni cukrovi to neviem ci budem piect tento rok, som zvedava. ja ratam, ze o mesiac uz budem maminka. kedze termin mam 31.12. a pojdem cisarskym, tak ten by mi mali naplanovat. co ja viem? mozno pred vianocami, mozno tesne po.. strasne som zvedava ako to bude. ale bude to uz o chvilu. tesim sa a bojim zaroven. je to zvlastny pocit. cele toto fakt ze uz ocakvanie. a to este nie som zbalena do porodnice. som nezodpovedny obcan... 😀

@annmarie mne ráno volal syn cestou do školy, aby som von ani nešla,že nebol ani na polceste do školy a 3x spadol,lebo okrem toho že neodhrabali chodníky, tak aj z cesty nahrnuli na ne sneh.