Pôrod v januári/lednu 2011
Krásne vítam nové tehulky, s ktorými do Nového roku prinesieme krásne bábätká. 😵 😵
@vilca No právě, že ženská je víc doma než chlap.. zvlášť na mateřské a tak je asi fakt lepší, když je doma s vlastními rodiči, než s "cizími" lidmi 😝 To ti věřím, že tě to štve a musí to být náročné... Chlapovi to tak nepřijde, když je celé dny v práci... Ale zas ber tu výhodu, nemáte na krku obrovskou hypotéku.. my tuto variantu volili právě kvůli tomu 😉
@lavazza jj, porodné nebude od 1.ledna (teda, pro někoho jo, že jo? 😝 ) Když porodím kolem 20.ledna, tak mě to nebude štvát, ale když porodím 1.ledna, tak mě to bude štvát, že když se malý rozhol o něco dřív, tak už mohl 31.prosince 😀 😀 😀 😝 😅
@vilca S těma tchýněma ... Já bydlela 2 roky s přítelem u jeho matky -bylo to neuvěřitelné peklo( dělala naschváli ,nesnášela mě a to hodně) .A dnes když bydlíme už jinde 3 rok tak já tu ženskou nemůžu ani cejtit (jen jí slyším v telefonu když volá přítelovi a mám husí kůži) Ani venku jí nezdravím až tak to u nás došlo daleko .. A hlavně já mám svoje rodiče 100km od Kladna -ale upřímně mi stačí návštěvy jednou za měsíc a jen na víkend u nich 😀.
@cufinka mne na poslednej kontrole povedal doktor ze mala sa este neponahla,nie je este vytocena,aj ked je uz nizsie....a tak som sa prestala stresovat,lebo pred kontrolou som uz myslela ze snad porodim......ale teraz sa citim jak novozrodena,aj buky mozem valat 😀 Takze u mna to bolo skor psychickeho povodu,ked tu furt citam jak sa rodia deticky predcastne.......Takze som sa zas rozhybala......ale aj tak clovek nevie kedy to pride...moze mi aj doktor hovorit,ze mam este cas,ako care m...........a nakoniec to tu uz zajtra moze byt......no,ja si hovorim,co pride,nech pride,uz sa nestresujem...tasku mam hotovu
@cufinka s tym porodnym to poto... u nas zatial stale zostalo. ak si dobre pamatam, maju ho dostat tie co nepresiahnu 2,4 nasobok ziv. minima. ja neviem, ale aj tie co to presahuju neziju nijak kralovsky a musia rozmyslat nad kazdou korunou. politici nemaju ani ponatia o tom ake vydavky ma taka domacnost a zvlast, ked sa narodi babatko.
@vikaki ja mam nastastie svokru asi 12km a vobec k nam nechodi. k mm nechce sadnut do auta, boji sa. chodime len my k nej a celkom sa mi to paci.
@vilca Takhle jsem vyrůstala já, jak popisuješ. My nahoře, dole mamčiny rodiče. A čím jsem byla starší, tím to bylo horší (jsou hodní, starostliví, ale to neustálé vyptávání a "kontrolování"), takže ono to není těžké jen ve vztahu snachXtchyně, ale potom i pro vnoučata. Nejhorší byly taková ta "náhodná" setkání, když nám přišla návštěva nebo jsem někam šla, babiččiny nenadálé příchody k nám (několikrát denně), její poklízení, když jsme nebyli doma (po návratu věta: "TAk jsem vám tam umyla to nádobí"). Jsem ráda, že s manželem teď žijeme sami. Tchyně je docela fajn, ale taky už byly nějaká nedorozumění a já nejsem člověk, který by si dokázal dupnout a vymezit hranice, radši s každým vycházím a pak na to doplácím.
@cufinka Já vím že je lepší když se prcek narodí co nejdýl, ale kdyby se narodil před silvestrem tak už by mu nic nehrozilo, u nás by to bylo týden před termínem.
Však se manžel rozčiloval a řekl mi, že to je nespravedlnost, když dostane porodný člověk kterej nikdy nedělal, že by bylo férový kdyby to dostaly maminy, který mají odpracovaný třebas aspoň rok.
Však sem teď někde četla, že si zas někde budou přidávat, ale že si mamina porodný nechá třeba na plínky nebo něco koupí malému co potřebuje a normálně si to třeba nemůže dovolit nebo musí odkládat to už nikoho nezajímá.
Zas se bude odebírat těm co se nemůžou pořádně bránit.Doktoři a další stávkujou, ale jak se máme bránit my maminy?
Ale musím říct, že jsem ráda, že se nám mimčo podařilo, jsou lidi, kterým se nedaří nebo je to stojí desítky tisíc, takže my máme vlastně ohromné štěstí. A nenechám si radost zkazit nějakými "pitomými" 13 tisíci (které pro mě samozřejmě nejsou pakatel, zrovna teď by se strašně moc hodily, ale co už naděláme)
@monik1 nie u nas porodne zostalo rovnako. ja som len trochu sledovala ako je to u vas. u nas je pri 1 -3 dietati spolu 830€. je to celkom pekna suma, ale 1/2 z toho nas stal kocik a to sme ani nevyberali nejak drahy. nechceli sme pouzivany, lebo mozno budeme chciet aj druhe babo.
@sova33 veru mohli aspon na prve nechat. ved to su najvacsie vydavky.
@lavazza u nas sa zas robili zmeny v rodicovskom prispevku. tie co pracovali, mali do 2r. dietata 256€ a tie co nepracovali, mali 164€. samozrejme, prvych 6 1/2m. je materska pre tie co pracovali, ale aj tak niektore mali tak nizku, ze im museli dorovnavat do vysky rodicovskeho. teraz to zjednotili na 190€ a ja som s tym ratala. jedina vyhoda je, ze predlzili matersku na 8m. a zvysili.
@sova33 @cufinka jj holky, taky jsem celé těhu doma, takže jsem přišla o plno peněz.. Porodné je taky moje jedna výplata, takže by se fakt hodilo, ale co se dá dělat, přesně jak píše @sova33 v dnešní době je ženská šťastná, když otěhotní 😉
@majamat tak to máte fajn porodné 😉 U nás jsou taky změny v rodičáku...
A když jsme u toho rodičáku? Budete doma někdo na 2 roky?? Já uvažuju nad 2 nebo 3 rokama doma, ale druhé dítko neplánujeme, je na tom někdo stejně? 😉
@sova33 tak jsme na tom asi podobně, jako jste byli vy...já taky nejsem konfliktní člověk...jenže jak píšeš, pak na to doplácím... Ale tak snažím se nějaké hranice dodržovat aspoň já, když nemusím, tak dolů nejdu, kupuju takové věci , jako jsou brambory apod., i když mi tchýně pořád připomíná, že koupila celej pytel, tak nemám nic kupovat... Jenže ona to pořád nějak nechápe nebo co 😀 No snažím se to brát s humorem, protože jinak bych tady asi bydlet nemohla, jen občas můj pohár trpělivosti přeteče a jsem nepříjemná... 😠
@monik1 nějaké nové změny v rodičáku? Nebo myslíš ten výběr z dvou - čtyřleté varianty?
Já jsem rozhodně pro tříletou variantu. Když se narodila Evička, po roce jsem šla do práce. Sice bylo super, že mi šel jak rodičák, tak výplata, ale tentokrát si to mimi chci užít až do těch jeho 3 let 😵 Jestli nám to teda dovolí finanční situace...
@vilca no nově, že všichni dostanou 216 tisíc..
Vždyť ti chytráci to ještě ani nemají inovované ani na svém webu http://www.mpsv.cz/cs/2#dsp Kde se jako máme dočíst, co platí, když jim na stránkách visí pořád ta stará verze? (v té nové je přeci 4letá varianta už celou dobu jenom 3800 Kč, ne?) pokud se pletu, tak se omlouvám
@vilca Původně vím, že navrhovali, že si ženská zvolí kolik chce být měsíců doma a podle toho bude pobírat 216tisíc děleno měsíce, které bude doma.. Což by pro nás učitelky bylo super, mohly bychom si to navolit nějak do září.. třeba 2,5 roku, ale to prý nakonec neprošlo.
Tříletá a dvouletá varianta se nemění: http://aktualne.centrum.cz/finance/grafika/2010...
A Evičku ti tehdy hlídala tchyně? Já bych možná šla do dvouleté varianty, ale to mám naštěstí ještě čas popřemýšlet 😉
@monik1 Evičku mi jeden rok hlídala moje mamka - zůstala doma z práce, stejně zrovna chtěla odejít, a my jsme jí dávali část mateřské...finančně se nám to vyplatilo...navíc jsem nastoupila do školy přímo v místě našeho bydliště a byla jsem každý den ve dvě odpoledne doma. Pak se na to místo vrátila učitelka po mateřské, takže jsem musela do jiné školy, 10 km od nás, tam jsem vlastně doposud. Ten poslední rok mateřské nám ji hlídala tchýně, protože nastoupila do důchodu. Bylo to celkem v pohodě, ale takhle brzy bych už od dítěte neodešla do práce. Přece jen až teď, když jsem doma, teprve poznávám, o co jsem ty roky přicházela. Teď máme s Evičkou k sobě tak nějak blíž 🙂

@vikaki uf...máme tchýně za všechny prachy... 😀