Pôrod v októbri 2011
Ahojte. Som zvedavá, koľko sa nás tu nazbiera :o)))))))))
@rough fuuu 3 hodiny je hore 😕 nas je hore 1a1/2 hodiny a potom ide spat....ale ako zabavit tak male dieta?? nas je pod hrazdou,v choditku a mame doma hojdacku tak sa hupeme 🙂 ale vraj je super to zarubnove hopsadlo...ked ma domo umrcany den,tak obleciem a ideme okolo baraka vyvencit psa....a casto chodievame na navstevy....tak zabijeme kopec casu 😉
Babulky dnes len tak strucne lebo nas caka oslava, pride svagor a zmyslel si grilovat... 😅 pocasie vypada celkom fajn, uvidime co z toho bude. Hlavne ze vecer ma caka zumba, xixi 😀 😀 😀
Chcela som sa spytat ci vsetkym prisli receptiky, bolo vas celkom dost 🙂 tak snad som na nikoho nezabudla. Zatial papa a pekny vikend!
Este zopar hier pre deticky ktore budu mat zachvilku 7mesiac 🙂
Cvičenia na rozvíjanie hrubej motoriky.
Nácvik lezenia:
Prípravné cvičenie – ich účelom je posilniť paže, aby sa na nich dieťa unieslo a tiež posilniť brušné svalstvo, aby dieťa dokázalo pritiahnuť kolienka pod bruško. Hlavným princípom týchto cvikov je to, že otec alebo mama fungujú ako živá, ale bezpečná prekážka – položia dieťa na seba a potom ho lákajú, aby z tejto polohy prešlo na inú a chytilo si hračku .... Dieťa sa snaží na ležiaceho otca vyliezť alebo z neho zliezť a pritom sa vzpiera nohami aj rukami, pohybuje trupom .... A súčasne teplé ľudské telo vyvoláva intenzívnejšie pohyby a podporuje pohyb dieťatka viac ako napr. tvrdý stôl.
1. cvik Ručkovanie cez otca
otec si ľahne na zem na chrbát a dieťa si položí na bok tak, aby kľačalo na zemi a opiralo sa rukami o jeho brucho. Na druhú stranu položí hračku. Dieťa sa snaží dostať sa k hračke a nohami sa odstrkuje. Otec mu môže pomôcť tak, že nastaví nôžkam dieťaťa svojú dlaň.
2. cvik Lezenie v závese
zložíme plienku tak, aby nám vznikol širší pás, ktorý dieťaťu dáme okolo hrudníka a oba konce chytíme pri jeho chrbte. Dieťa položíme na brušku a pomocou pásu nadvidneme jeho hrudník asi o 10 – 15 cm – tým mu uľahčíme pritiahnutie nožičiek pod bruško. Dieťa sa dá na všetky štyri, začne sa odrážať rukami a nohami a posúvať sa dopredu k hračke, ktorú pre neho postavíme.
Nácvik posadenia sa
Dôležité upozornenie – dieťa učíme posadiť sa – nie sedieť.
3. cvik Posadenie sa pomocou krúžkov
krúžky podržíme pred dieťaťom takmer nehybne, čakáme a povzbudzujeme dieťa, aby sa samé chytilo a len minimále mu pomáhame, aby sa pomocou krúžkov pritiahlo do sedu takmer samé.
4. cvik Posadenie sa na naklonenej rovine
sadneme si na gauč alebo na zem, zakloním sa a oprieme sa lakťami o zem – dieťa čiastočne sedí na našich stehnách, čiastočne leží chrbtom na našom bruchu. Pred dieťa zavesíme alebo podržíme plienku – ak sa dieťa chytí plienky, ktorá nad ním visí ľahko sa posadí.
Doporučenie: Dieťatko, ktoré sa samé neposadí nenechávame sedieť dlho! To však neznamená, že si ho nemôžeme niekoľkokrát denne posadiť na kolená nakŕmiť ho takto, pohrať sa s ním .... Dieťa sa však musí opierať o náruč a brucho mamy a skôr na mame ležať ako jej sedieť na kolenách. Okrem toho by mala mama alebo otec dieťa pridržiavať pod pazuchami, takže dieťa sedí rovno a chrbtica je pri tom zaťažená minimálne.
Odlišný charakter má posadzovanie 4 – 7 mesačných detí do rohu postieľky a podopieranie ich vankúšmi alebo perinkami, aby nespadli. Toto pasívne posadzovanie a pasívne udržiavanie dieťaťa v sede nesie v sebe nebezpečenstvo návyku na nesprávne sedenie, pretože dieťa nemá ešte dostatok sily na udržanie chrbtice v správnej polohe.
Cvičenia na rozvíjanie jemnej motoriky
5. cvik Uchopovanie predmetov rôznej veľkosti, tvarov a v rôznej polohe
často podávame dieťaťu predmety zvláštnych tvarov, s ktorými má menej skúsenosti a ktoré nie je možné uchopiť akokoľvek – napr. veľký balón, ktorý možno chytiť len oboma rukami, menšie kocky, ktoré môže chytiť dve do jednej ruky ..... Dieťa sa musí naučiť odhadnúť veľkosť, tvar a polohu predmetu a podľa toho upraviť ruku, keď ju k predmetu približuje. Prispôsobovanie ruky pred úchopom možno precvičovať podávaním podlhovastých alebo plochých predmetov – varešky, pokrievky ... v rôznej polohe – dieťa musí úlne inak otočiť ruku ak mu podávame varešku vodorovne, zvislo či naprieč.
6. cvik Uchopovanie predmetov v pohybe
podáme dieťaťu nejaký lákavý predmet, ale potom akoby zo žartu pohybujeme premetom pomaly sem a tam, aby dieťa ešte stačilo predmet v pohybe u chopiť. Postupne môžeme rýchlosť a rozsah pohybu zväčšovať a tým úlohu postupne sťažiť.
7. cvik Uchopovanie predmetov v rôznych nádobách
pred dieťaťom dáme predmet, ktorý chce do nádoby a potom ho vyzveme, aby si ho vzalo. Začíname s nádobami s veľkým otvorom a postupne prechádzame stále k menším nádobám s menšími otvormi. Postupne ponúkame dieťaťu nádoby v rôznej polohe – napr. otvorom smerom k dieťati, otvorom hore, dole ..... Práve tieto cviky rozvíjajú u dieťaťa jeho priestorovú a tvarovú predstavivosť a myslenie.
Sebaobslužné pohyby
Na začiatku 7. mesiaca je dieťa schopné vykonať jednoduché manipulácie, ktorými uspokojuje svoje potreby alebo sa na ich uspokojenie pripravuje.
8. cvik Chytenie fľašky a vedenie k ústam
ak sme v predchádzajúcich mesiacoch dávali dieťaťu do ručičky fľašu tak v 7. mesiaci už ju dokáže uchopiť samé – keď mu ju ponúkneme – a vedie si ju smerom k ústam. Koncom 7. – začiatkom 8. mesiaca si dieťa vie podržať fľašu pri pití už samé.
9. cvik Podávanie lyžičky k ústam
Ak dáme dieťaťu do ruky lyžičku tak v 7. – 8. mesiaci si ju dáva do úst samo. Pred kúpaním môžeme dieťaťu dať na lyžičku nejakú kašu, ktorá sa na nej udrží – dieťa si ju samé dá do pusy a olíže ju. Po týchto pokusoch však musíme dieťa obvykle okúpať, pretože kašu má všade – kým sa trafí presne do úst.
Pohyby na slovnú výzvu:
10. cvik Ťapi – ťapi ..... keď dieťa začne rozumieť slovám začínami precvičovať s ním rôzne pohyby na slovné výzvy. Napr. zoberieme dieťa za ručičky, tlieskame s nim a pritom hovoríme riekanku napr.
Ťap, ťap, ťapušky,
išli mačky na hrušky,
podriapali kožúšky,
povešali na vráta,
popadali do blata,
príde kocúr, zapláta.
Keď hru s dieťaťom niekoľkokrát opakujeme, začne dieťa na výzvu: „Urob ťapi, ťapi ...“ samé aktívne tlieskať ručičkami. Podobne nacvičujeme aj iné pohyby na slovnú výzvu. Napr. „Ukáž aký si vysoký. Alebo Aký vysoký vyrastieš?“ a ukazuje rukami smerom hore. Alebo „Urob pá-pá“ a zamávame ručičkou dieťatka.
Nasledujúce hry napomáhajú rozvíjaniu schopnosti dieťaťa využívať svoj hlas na dosiahnutie vzájomného kontaktu s okolím.
1. Privolávanie hračiek.
Keď má dieťa „hovornú“ náladu, mama si prikryje tvár plienkou. Dieťa zamrnká a matka si stiahne plienku z tváre, zasmeje sa a tiež mu zamrnká a o chvíľu si opäť prikryje tvár plienkou. Dieťa veľmi rýchlo pochopí princíp hry a začne zámerne na mamu pokrikovať, aby sa mu ukázala.
2. Podávanie hračiek.
Keď dieťa zamrnká – vydá nejaký zvuk – mama mu podá nejaký zaujímavý predmet – nechá ho chvíľu sa s predmetom hrať a potom mu ho jemne zoberie. Keď dieťa opäť zamrnká, podá mu inú zaujímavú hračku. Opakujeme asi 5 – 6 krát, 2- 3 krát denne.
3. Dvíhanie dieťaťa po vydaní hlasu.
Keď dieťa zamrnká, zdvihne ho mama do výšky pod pazušky, veselo sa naňho usmeje a znovu ho položí na chrbátik. Cvik urobí opäť, keď dieťa zamrnká. Opakujeme 5 – 6 krát. Nemusíme dieťa dvíhať, môžeme s ním urobiť iný pohyb, ktorý dieťa obľubuje.
TIPY NA HRU NA CHRBTE
Dieťa sa stáva priam majstrom na hry v tejto polohe – najmä ak má dostatok rôznorodých hračiek, ktoré dokáže chytiť každú do inej ruky a držať si ich a prezerať si ich veľmi starostlivo a skúmať ich aj ústami. Okrem hračiek a rúk sa stávajú výbornou hračkou aj vlastné nohy dieťaťa. Tým poznávajú svoje vlastné telo a rozvíja sa motorika. Spočiatku si dieťa dočiahne len na kolienka a postupne dočiahne na chodidlá a prstami nožičky priamo do pusy.
HRY PRI STOLE
Dieťatko si posadíme na kolená ku stolu, na ktorom sú položené hračky. Dieťa lákame, aby sa hračiek dotýkalo a skúmalo ich. Vyberáme také hračky, ktoré sú asymetrické a rôzne veľké, aby bolo dieťa nútené používať obe ručičky a tiež prispôsobovať úchop a nastavenie ruky veľkosti predmetu.
Plienkou prikryjeme predmety tak, aby to dieťa videlo a lákame dieťa, aby si predmet zobralo tým, že si plienku nadvihne.
Základným predpokladom pre činnosti s dieťaťom je jeho radostná a spokojná nálada. Len vtedy, ak je dieťa spokojné, je možné rozvíjať jeho schopnosti a zručnosti.
dievčence od kedy dáte detičky do chodítka??? ja síce ešte žiadne nemám doma, ale už sa obzerám po nejakom.
@nelustek jasné že si oslavu nenechaj ujsť. tak dobre to padne. a ti už niekto napísal že v júni bude malá už viac papkať tak sa to snáď upraví. aj u nás to tak bolo, že po zavedení príkrmov začala lepšie spinkať v noci. ja idem teraz začiatkom mája mužovi tiež na oslavu a malú nechávam u mojej maminky. no ja už nekojím, tak je to jednoduchšie v tomto. a tak sa už tešíííím 🙂
aj my už chceme zub .... od utorka len soplíkujeme, ďasienka idú vybuchnúť a zúbok nikde....
melanii zacnu rast zuby, asi az ked pojde do skoly 😝 zatial nema ani dasna opuhnute, nic.. no nevadi, aspon jej dlhsie vydrzia 🙂
Ahojte tak dnešný deň sa začal strašne ☹ Lindušku bolí bruško skôr ju bolí rituška keď tlačí a kaka hrozne narieka až som plakala s ňou... kúpila som jej slivkovú šťavu tak snáď to prejde... A dnes mame 6mesiacov
@iwky nas v nom uz lieta ako drak 😀
@katulka74 a uz sa vam aj risuje zubok?neboj aj to bude 😉
@lolko_lenka u nas to tralo 8dni kym vysiel....
dnes som bola u kamosky a maly bol hore 3hodiny 😕 a vobec nic len kukal na decka a ani som nevedela ze tam je 😀 😀 som total vycerpana z dneska dam deti spat a hore nohy a kukam farmu 😀
baby nasa mala v kuse kaka, myslite, ze je to tym ako ju krmim? Kojime sa, len na desiatu mame ovocko, na obed masko s roznou zeleninou a na veceru kasu... Ako casto kakaju vase babatka?
@katuska_za No to Ti verim, ze odsavat je otrava. Bola som v stredu na operacii krcovych zil a 24 hod. som musela krmit z flase a odsate mlieko vylievat - a len za tych 24h. mi to uz poriadne liezlo na nervy. Takze klobuk dole pred Vami, ktore odsavate, aby Vase deticky predsa len mali MM.
@kucminka krasny 😉 a budete urcite spokojni,,, ja mam tiez ale 2009, tieto novsie - od 2010 - uz su trochu ine, a zaujmavejsie 😉 menila by som tiez za novy 🙂
@nelynka18 tak diky 🙂 zatiaľ máme za sebou 4 🙂
@peta_k aha no tak mozno by si mohla dat malej do jedla ryzu...mne ked maly viac kakal tak mi dr.povedala aby som mu nedavala hrusku,slivky ale skor take ako ryza mrkva a tak...
@lolko_lenka uz mate 4 zubky? 😨 fuha super 🙂 ja mam pocit,ze domovi ide uz druhy ale neni taky umrncany ako pri prvom,uvidime 🙂

@rough ahoj ja ked už nevládzem malú zabávať tak si ju posadím vedľa seba na gauč a prevrátim jej box s hračkami tak aby si z neho mohla vyberať hračky a ona vyberá cmúľa hodí o zem zas dačo vyberie a tak a takto sa prehrá aj 30min. a mne stačí pri nej sedieť 🙂
@d_anica teda malý je aký šikovný 🙂, moj riško sa tiež už ako 6 mesačný sám postavil v postielke tak že sa vytiahol za tyčky a malá je taká komotnejšia a to sa hovorí že dievčatá sú šikovnejšie 😕
@nelustek manželovu oslavu 30tich narodenín by som určite nevynechala ak máš malú s kým nechať tak neváhaj, ved jeden večer bez teba vydrží 🙂 a ty si tiež oddýchneš 😉
@nelynka18 to je super že sa mu uľavilo 🙂 u nás zatiaľ po zuboch ani chýru ani slychu som zvedavá kedy to začne