September 2012
Ahojte čerstvé tehulky a čakateľky na dve čiarky 😉 dúfam,že nás tu postupne pribudne,že tu nezostanem sama a budeme si spolu vymienať krásne zážitky 😉 ja som dnes 26DC a našla som si minidúšika na teste ,zle mi je už 3dni ,tak som zvedavá čo z toho nakoniec bude,len dúfam,že v septembri krásne zdravé bábo 🙂 Podla tehotenskej kalkulačky mi termín vychádza 5.septembra 🙂
@petra6484 mne robil lekar NT hodnoty na konci 13 tt a nameral 0,8 a povedal ze je to v naprostom poriadku
ja som nasla na nete len toto tak neviem
Šijové prejasnenie - NT
Od roku 1985 bol zaradený do sytému vhľadávania postihnutých plodov marker nuchálnej kožnej riasy na záhlaví (nuchal fold, nuchal skin fold thickness), laicky tzv. "presvietenie šije". V náleze sa spravidla uvádza skratka NT (Nuchal Translucency). V súčasnoosti sa pokladá za najsenzitívnejší marker na detekciu chromozomálne postihnutých plodov v II. trimestri, najma trizómie 21.
NT (Nuchal Translucency) - šijové prejasnenie je definované ako nahromadenie tekutiny v zátylku plodu na konci prvého a na začiatku druhého trimestra. Pri plodoch s Downovým syndrómom, s genetickými anomáliami, vážnymi chybami srdca a hrubých ciev alebo skeletálnymi dyspláziami sa na tomto mieste nachádza väčšie množstvo tekutiny, čo spôsobuuje edém záhybu šije. Ten sa prejaví vysokými hodnotami NT. Hrúbka šijového prejasnenia je u zdravých plodov cca 1 až 2,5 milimetra (našla som údaj o norme až do 3 mm).
Vyšetrenie sa musí vykonať v 11. až 13. týždni tehotenstva, presné stanovenie veku gravidity je základým predpokladom relevantného výsledku. Je rozdiel v hodnotách NT aj pre tieto tri týždne. Zároveň je pri meraní dôležitá poloha plodu (neutrálna), iná poloha hlavičky môže výsledky skresliť. Keďže sa jedná o veľmi presné meranie s malou toleranciou odychýlky (desatiny milimetra), štúdie potvrdzujú, že toto vyšetrenie môže urobiť len vyškolený sonografista s kvalitným ultrazvukom.
@sissmiss da sa ten geneton najst v pohode? ja by som si chcela dat spravit testy uz som tam aj pisala a vraj mam krv poslat postou len ked som to spomenula sestrickam u mojho lekara tak ty na mna vyhrkli ze oni mi to nespravia lebo nevedia ako sa to robi kolko krvy a ze to este nikdy nerobili a ja ze im vsetko potrebne prinesiem a oni ze ak sa dohodnem s lekarom ze mi to potom odoberu...nakoniec sme sa dohodli ze by sme tam 20. 3. zajeli len neviem ci to lahko najdeme lebo chcem sa zastavit aj na nakup nieco pre malu na jar leto takze sa musime ponahlat kedze som na pnke...len este najprv si musim zistit ci mi SP ospravedlni aj geneton ak by ma kontrola nenasla doma...musim manzelovi povedat nech si nastuduje mapu aby sme to tam nehladali...
a inak cakala si tam dlho?
@petra6484 myslím, že to rozmedzie je 1-2,5mm
@petraas robia odbery iba v utorok od 15.30 do 16.00, treba sa dopredu dohodnut telefonicky. Je to priamo v budove lekarskej fakulty na piatom poschodi, vytah maju, na vratnici ta usmernia. Kedze som tam bola trosku skor a prva tak som necakala vobec, okolo pol ma vzali, trvalo to cele aj s obkecom 15minut. Parkovala som priamo na parkovisku lekarskej fakulty, je to kusok od bus stanice, ak manzel nepozna tie ulicky tak lepsie s mapou, lebo su tam same jednosmerky. Ale ani ja som to az tak dobre nepoznala, sice peso som tadial isla tristokrat ale autom ani raz, ale stacilo mi len si pozriet mapu a to parkovisko je super ze tam je. Z parkoviska smerom k budove...okolo patologie...a uz si tam. Ulica sasinkova.
ahojte ....mala niektorá z vás slabohnedý výtok v čase, ked mala mať meštruáciu, keby nebola tehotná?
ahojte dievčatá,čo môžem-bolí ma hrdlo,strácam hlas ☹ ,kloktám slanú vodu,pijem veľa čajíku-môžem aj zázvorový,lipový?cibulu s medom som si nakrájala a do nosa mar.no už ma aj ucho bolí ☹ veľa oddychujem.ďakujem
@sissmiss Ja som s tymi plienkami na tom velmi podobne a dufam, ze pri prvej pokakanej plienke ma to nadsenie neprejde. 😉 Len s tym sitim je to o inom. ono by to nebolo ani tak s tym sitim, ale materialom. Potrebujes tam viac vrstiev, vratane nepremokavej a tu by som nemala sancu nieco take zohnat. :(
Inak nemas nahodou link na tie plienky co si videla tu? Aj ja sa rada pokocham. 😉
@vladka1828 ja som ho mala......vtedy som sa zlakla ale dr povedala ze to moze byt aj tym ze som mala mat MS, ale pre istotu mi zvysila davku duphastonu a k tomu som mala brat ascorutin alebo kanavit.
@katka_77 tak s tym suhlasim,teda že neveriť na tie babske reči 😉 ja som pri synovi kupila prvu vec,ked sme boli v KE na vyšetrenie kvôli podozr.na downov syndrom a ked sme sa dozvedeli,že je všetko ok,tak hned som pri nakupoch v tescu neodolala babätkovským vecičkam 😀 😀 😀 ,ale teraz ma to chyta nejako skôr 😀 🙂 ,preto som sa pýtala 😉 zatial som ešte nič nekupila,lebo ma lákaju ružove šatičky,a tuniky......no a pri prvom som si bolo skoro ista,že to bude dievča(nepytaj sa prečo,proste taky pocit) 🙂 no ako sa ukazalo,tak intuícia zlyhala 😀 na sono v 20t pekne roztiahol nožičky a som skoro odpadla,ked som tam videla niečo čo dievčatka nemaju 😀 😕 a teraz by som môjho maznačika nadala za nič 😉 ,no dievčatko by veľmi potešilo.Tak si asi počkam,aby som definitivne vedela v akých farbach nakupovať výbavičku 🙂
@muska21 tak snád to nebude nič vážne tfuj tfuj 🙂 ....čítala som, že niektoré baby to zvyknú mať ...
@vladka1828 Keby nieco zbehni pre istotu k lekarovi a daj si cecko pokial neuzivas nejake vitaminy 🙂 Nemas ani bolesti?
@lu17 nie žiadne bolesti, beriem len kys. listovú......uvidím ako to bude zajtra, ale ja som už jeden taký jednorázový slabohnedý výtok mala minulý mesiac, tiež zhruba v čase mrchy, povedala som to doktorvi, ten ma vyšetril, ale povedal, že som v poriadku..... 😖 tak snád mal pravdu....
@vladka1828 Noo ani, ono to vraj zvykne byt v case ms. Moze to byt. Ja beriem aj multivitamin pre tehu a ked som sa pytala dr. tak mi povedala ze kludne mozem. Je to samozrejme na kazdej z nas. 🙂 Tak pekne oddychuj a uvidis ako bude 🙂
ahojte dievcata ako sa mate? co mate nove? ja idem na kontrolu az 15.marca a uz sa neviem dockat uz hrooozne dlho cakam... inak sa mam dobre akurat si so sestrou robime zemiakove placky mnaaaam tak sa uz na ne tesiiim 🙂
a pochopite to vylucili ma z nejakeho dovodu zo sukromnej skupiny.... hrozne s nimi....
@lusinda1989 no písali tam baby že vylúčili neaktívne členky a nechali len tie čo za posledné 3 týždne prispeli
@marcelatje no tak im treba aj tak sa tam nic nedeje...
ahojte dievcata.... viete mi poradit nieco proti migrene a prisernym bolestiam chrbtice? je to na nevydrzanie ☹
@miska58 ahoj moja jedine co sa vtehotenstve tusim moze je paralen... inak asi nic ked tak nejaku mast na ten chrbat... 🙂
@lusinda1989 akurat dnes pisala jerryjanka, ze ti, co neboli aktivne - tak vymazala, lebo nevedela, ktore uz nemaju babatka a tak... tak kludne napis, vrati ta spat ;)
u mna inak stale zle, unava trosku opadla, uz zvladnem den, bez 2hodinoveho spanku po obede, ale aj tak - stale sa mi nic nechce 😲 😲 😲 este ze som na tej dovolenke - teda rodicovskej xixi.. s dvomi detmi doma je teraz veselo
@stipec26 aha dakujem moja... neprispievam lebo som tam nemala cim prispiet kedze dalsiu kontrolu mam az 15 a tam sa ani nic ine nerozobera tu sa mi paci ovela viacej aj ked menej prispievam lebo sak nemam nic nove...
mne uz unava pomaly prechaza tiez dnes sme s sestrou vyupratovali cely dom tak ma boli chrbat ako slak... joj...
Ahojte baby, opatrujte si bábatka, my už to máme za sebou. Všetkým Vám prajem náhderné očakávanie a krásne detičky. Tešilo ma. 😢
@saseenka mojko je mi to luto a co sa stalo ak mozem vediet?
@saseenka je mi to velmi luto, prajem vela sil... 😔
z mojej fazulky je uz maly krumlik...uz ma vyse 4 cm....a santi si v maternici ako certik, vkuse kopkalo a hniezdilo sa.....a pani doktorka asi videla pipik.... 😎 a ja jej na to ze chcem dievcatko, ze koho budem paradit ??? 😀 ale je to jedno hlavne nech je vsetko ok 🙂
v mojom profile tú fotečku vidno asi viac 🙂

Tak mame dnesnu poradnu, vsetko dopadlo ok. V pohode mi sestricka vzala tych 5 skumaviek krvi. Dr mi urobil pre istotu vaginalne sono, to kvoli tym 2 kvapkam krvi, ale nic nenasiel. A ze mame maleho kaskadera, vraj robilo babo premety. 😀 Ja som to nevidela. Drobca som videla, az ked bolo sono zastavene. Ja si ho pozriem, ked pojdem na sono cez brucho.Ozaj a idem na normalne sono, nie na nt. Sestricka mi vravela, ze na to by som isla, iba keby boli zle genteicke testy.Tak som rada, ze je vsetko v poriadku. A preto sme si urobili radost a kupili nieco pre male. 3 dupky a 8 body. 😉