icon

September 2012

mojkamoj
26. dec 2011

Ahojte čerstvé tehulky a čakateľky na dve čiarky 😉 dúfam,že nás tu postupne pribudne,že tu nezostanem sama a budeme si spolu vymienať krásne zážitky 😉 ja som dnes 26DC a našla som si minidúšika na teste ,zle mi je už 3dni ,tak som zvedavá čo z toho nakoniec bude,len dúfam,že v septembri krásne zdravé bábo 🙂 Podla tehotenskej kalkulačky mi termín vychádza 5.septembra 🙂

ellie13
17. jún 2012

Kocky, neda mi nenapisat vam a popriat krasne bruskate leto! 🙂 krasne si to uzite ! Ja som si to 2 v 1 uzivala minuly rok a bolo to najkrajsie obdobie mojho zivota 🙂 pekne sa pyste krasnym bruskom;nechajte sa rozmaznavat,pite vela vela tekutin a chladte si nozky v studenej vode 😉 a po lete vam budem drzat palce 😉

skrecok
17. jún 2012

@vladka07 Na to je homeopaticky liek Coculine a mozu aj tehotne, ale neviem ci to naozaj pomaha.

anicka245
18. jún 2012

co je pravda na tom, ze by sme nemali robit pohyby podobne vesaniu pradla alebo nacahovanim sa do hora? je pravda, ze pri tychto pohyboch sa moze zamotat dieta do pupocnej snury? lebo ked vidim niektore tie cviky pre tehotne a tam sa prave take podobne natahovacie veci dohora cvicia tak som na pochybach... ake mate info vy?

dadika663
18. jún 2012

dnes je priserne ako som rada ze nemusim nikde ist v tom horku a z bruskom 😒 dnes aj cera to bol des a to ma tak byt az do stredy no katastrofa ani malinkej sa nepaci to horko strasne kope a mrvi sa

stipec26
20. jún 2012

ahoj ...dlho som tu nebola... idem vas docitat

@lucica opuchanie - vylozit nohy... a teda cvicenie - krusenie v clenkoch, nohy hore a akoze slapanie bicykla...

stipec26
20. jún 2012

@dadika2504 mna pozera zo spodu, ale prsniky nie...
ale mala som takeho doktora, ze sa pytal ako - pozerel na clenky, nieco si popisal... mal taky mini-pidi monitor z roku 5, ze tam nemal ani sancu nic vidiet - ale vraj je vsetko OK... no chvalabohu bolo...inak by som ho asi obuchala o zem...

stipec26
20. jún 2012

@anicka245 tak pupocnik sa ti babatku teda moze obmotat aj popri prechadzke, tazke dvihat ruky urcite mozes... skor je to tahovanie a vytahovanie sa trosku problem, aby sa ti moc netahovala maternica, konkretne placenta - takze take uplne to naplnutia a drzanie - alebo nacahovanie sa vysoko na policku - alebo to umyvanie okien - sa neodporuca...+ to, ze ak to robite na stolicke, hrozi moznost zatocenia hlavy, resp. padu...

stipec26
20. jún 2012

PRE TEHULKY V BA A OKOLI
...informovala som sa ohladne kurzu na oprasenie zrucnosti a ak by ste mali zaujem o kurz 12. jula,
ktory zahrna temy:
priprava na porod,
sestonedelie,
dojcenie,
starostlivost o babatko, psychomotoricky vyvin.
http://www.dietaaja.sk/
cely kurz potrva od 9.00 do cca 16.30 - 17.00
Cena je 65 EUR

alebo tu http://www.sancatanca.sk/index.php?id=70

stipec26
20. jún 2012

@vladka07 ... ty tak pekne pises o tom svojom babatku, normalne si ma trosku zneznila a rozcitila... je to krasne, ked sa tak tesis..... 🙂 babatko sa urcite tesi aj na teba 🙂

stipec26
20. jún 2012

@sissmiss a je to zle, kontrolovat? ja som totiz rada, ze ma pozrie - aspon mam istotu, ze sa neotvaram ako pri druhom tehu... to som sa otvarala 2 mesiace vopred... je to sice dvojsecna zbran, ale radsej chcem vediet ako nevediet...

stipec26
20. jún 2012

@ktore si pisala o tom pocet minut na prsniku - tak nie je to teda specialne urcene, ale ak by si si chcela precitat, pripadne niekam odlozit - mozno sa ti to zide.... len sa neboj a doveruj svojmu dietatku a telicku...
http://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-mli...

stipec26
20. jún 2012

@ellie13 ahoj - ake to je mat septembrove babo? nejake rady a tipy? a mohla by si napisat, co vsetko si vyuzila hned - napr. na oblecko a co staci aj po porode zhanat? lebo mam pocit, ze tu kocky nakupuju aj na pol roka az rok dopredu 😀 😀 😀

vladka07
20. jún 2012

@stipec26 jeej dakujem mno hadam sa moja mala hubvka tez na mna tesi ako ja nanu 🙂 strasne ju lubim a to je len v brusku 🙂 a ty cakas tez babetko? 😀

ellie13
20. jún 2012

@stipec26 ahoj , ja sa veľmi teším, že mám septembrove bábenko. termín sme mali 22.09.2011 no Pia sa rozhodla prísť o 3 týždne skorej a tak sme sa tešili z krásnej jesene no oblečenie čo som mala nachystane hlavne to z porodnice na cestu domov bolo dosť nevhodné, nepocitala som s tým, že porodím tak skoro a uz vôbec nie, že bude tak teplo čiže radšej si nachystajte dve varianty oblečenia aby sa Vám nestalo to čo nám, že sme odchádzali v dupackach čo nám darovali v porodnici , lebo nás tatinko nemal ani len šajnu čo mame alebo nemáme a čo deti nosia 😀 ale to bola asi aj moja chyba ja som oblečenie dostala a priznam sa malej sme okrem postielky, a pár drobností ani nic nekupili az mi to bolo trápne, že všetky moje známe vo veľkom chYstali, nakupovali a my nic... My sme ani nevedeli čo čakáme , Proste sme si užívali posledné chvíle vo dvojici a tešili sa na malinke 🙂 aj kočík zohnal priateľ a priniesol a pripravil ho az ked som bola v porodnici ...a máš úplnú pravdu, že mnohé maminky to zbytočne preženu, je to škoda peňiažkov je lepšie si spraviť základnú výbavičku a potom dokúpiť ... U nás bola škoda peňazi napríklad zavinovčka , hrubé čiapky, rukavice nič také sme celú jeseň ani zimu nevyužili (Pia nezáša teplo, ked som ju viac obliekal vrieskala ), každé dieťatko je totiž iné a to čo pasuje dieťaťu vašej kamarátky neznamená , že bude aj vášmu 😉 takto som napríklad ušetrila aj za všelijaké húpacie kresielka, a pod. Vyskúšali sme to či sa to bude malej páčiť a vzhladOm k tomu,že tam nechcela byt a len plakala som si len grataulovala, že sOm to nekupili predtým ako sa narodila , to by som si asi inak hlavu búchala 🙂 ale na druhej strane viem veľmi dobre aké ťažké je odolať 😉

zanetta15
21. jún 2012
stipec26
21. jún 2012

@vladka07 🙂 je to krasne.... ano, aj ja cakam - tretie dietatko.... len sme ho ani neplanovali a nejako k nam zazrakom cez ochrany prislo, tak som bola trosku v soku - ze opat materska a nie nastup do prace.... ale tvoj postoj ma fakt navnadil a mam pocit, ze to bude vsetko OK 🙂

stipec26
21. jún 2012

@zanetta15 paci sa mi ten druhy link - Irys bezovy, ale kedze nie som na retro - ja by som si vybrala keby som musela z tychto troch ten modry - posledny link - Danny Sport..... ideal si ich vyskusat ak sa da na predajni, resp. aspon zi zvazit akymi cestami, chodnikami a teda terenom budes chodit..., pripadne skladanie do auta, do vytahu

ktore
21. jún 2012

@zanetta15 ten bezovy sa mi paci.ale mne sa furt zo vsetkeho pacia svetle farby

stipec26
21. jún 2012

LAKTACNE OKIENKO:
...jeden pekny clanok, hlavne poucny koniec o tom, ze nie az na 3 den po porode sa tvori mlieko a dovtedy ma dostavat novorodenec flasku....

Novorodenec bude na matkinej hrudi najprv pokojne ležať, potom sa však stane niečo takmer nepredstaviteľné – bábätko sa začne odrážať nohami, zdvíhať hlavu, vystrkovať jazyk a posúvať sa dopredu. Bude dokonca liezť smerom k matkinmu prsníku, bude sa približovať stále bližšie, až kým sa prisaje a začne piť mlieko. Samo od seba.Všetky jeho reflexy a schopnosti sa sústreďujú na dojčenie. V okamihu pôrodu má matka v tele najväčšie množstvo hormónu oxytocínu, ktorého úlohou je vytvárať láskyplné vzťahy. Nikdy v živote nie je tohto hormónu viac ako práve po pôrode. Ak sa tento potenciál využije naplno tým, že matka má svoje bábätko po narodení na bruchu, v kontakte koža na kožu, tak vzápätí prichádza hormón endorfín, ktorý je odmenou za vytváranie tohto láskavého vzťahu. Hormón šťastia tak ukazuje čerstvej mamičke, že byť so svojím dieťaťom a dojčiť ho je príjemné.

Viac ako len mlieko
Dojčenie je súčasťou toho, ako boli ľudia stvorení. Keď žena otehotnie, ako prvý orgán, ktorý sa na príchod nového človiečika začne pripravovať, je prsník. Keď sa bábätko narodí, tak je pripravené v prsníkoch také množstvo mlieka, aké die­ťa práve potrebuje. Spomínané hormóny sa do tela matky a bábätka vyplavujú vždy, keď sa dieťa prisaje k prsníku – materinský cit sa prehlbuje. Úlohou dojčenia je nielen dieťatko nakŕmiť, ale zároveň ho má aj zahriať, regulovať mu činnosť srdca, dýchania, regulovať jeho spánok, utíšiť ho, pomôcť mu od bolesti a poskytnúť pocit istoty.

Urobte si malý test
Viete, čo dokáže na celom svete zabrániť smrti 1,5 milióna detí ročne? Viete, ako by sa dalo takmer úplne zabrániť rakovine prsníka žien? Viete, čo je najdôležitejšie v prevencii obezity, z ktorej sa stáva nová epidémia ľudstva?
Odpoveď na všetky tri otázky znie: dojčenie. Dojčenie je prevenciou mnohých závažných, ako aj zdanlivo banálnych ochorení v detskom veku, ktoré spôsobia každoročne množstvo úmrtí detí, a to aj vo vyspelých krajinách sveta. Čím dlhšie žena dojčí, tým má menšie riziko rakoviny prsníka do takej miery, že z dojčenia by sa mal stať hlavný nástroj prevencie tejto rakoviny, ale aj rakoviny maternice, endometria a vaječníkov. Skutočnosť, že bábätko po narodení prijíma z prsníka presne to množstvo mlieka, ktoré bolo preň určené, a že sa mu žalúdok neroztiahne vplyvom veľkého množstva umelého mlie­ka, ktoré mnohé deti v pôrodnici dostanú z fľaše, je jedným z dôvodov, prečo dojčenie chráni ľudí pred obezitou.
Náhrada dojčenia neexistuje
Napriek všetkej tejto dokonalosti dojčenia si človek začal myslieť, že vymyslel spôsob kŕmenia umelou výživou, ktorá je rovnocenná s tým, čo je pre dieťa určené prirodzene. Napriek tomu, že materské mlieko obsahuje viac ako 1 200 látok, pričom mnohé ďalšie ani len nepoznáme, napriek tomu všetkému sa ľudia matiek pýtajú: „Nemáš slabé mlieko?“ „Nepotrebuje tvoje trojmesačné bábätko ešte nejakú ďalšiu potravu či vodu?“ „Nebude tvoje dieťatko spokojnejšie, keby si mu dala umelé mlieko?“
Umelá výživa obsahuje len pri-bližne 40 látok, čo je oproti 1 200 látkam v materskom mlieku neporovnateľné. Materské mlieko bolo stvorené ako dokonalá bezchybná potrava, jeho látky vystielajú črevo a tak aktívne chránia dieťa pred infekciami od zápalu stredného ucha, alergií až po niektoré druhy rakoviny. Samotný fakt dojčenia, sanie na prsníku, podporuje rozvoj mozgu, odstraňuje bolesť, má vplyv na správny vývoj podnebia, úst, čeľuste a na postavenie zubov, nehovoriac o nenapodobiteľnom vzťahu, ktorý sa medzi matkou a dojčeným dieťaťom prostredníctvom dojčenia vytvára. Umelá výživa sa z veľkej časti skladá z kravského mlieka – teda mlieka určeného pre úplne iný živočíšny druh. Obsahuje tiež prísady z rybích produktov, z rôznych rastlinných produktov a iných prvkov, ktoré sú doň pridávané.

Nestačí len chcieť
Mnohé tehotné ženy si síce povedia, že po pôrode dojčiť chcú, ale až do narodenia dieťaťa žiadne ďalšie informácie o dojčení nezískajú. Sú prekvapené, keď sa s dojčením vyskytnú problémy, ktoré ani len netušili. Napríklad je takmer pravid­lom, že novonarodené bábätko dostane fľašu s umelým mliekom už v prvých dňoch v pôrodnici. Spolu s tým dostane matka nepravdivú informáciu, že ešte mlieko nemá, musí počkať, kým mlieko „nabehne“ a dovtedy nemôže nechať dieťa hladovať. Podobná rada popiera základný vzorec toho, ako dojčenie po pôrode funguje a že matka má po pôrode dostatok mlieka. Matka začne umelé mlieko vidieť ako záchranu v situáciách, v ktorých nevie, čo robiť. Keď bude bábätko večer zúfalo plakať, v bezmocnosti mu fľašu dá, aj keď predtým skutočne chcela dojčiť. Bábätko fľašu vypije a spokojne zaspí. V takej situácii sa javí ako jediné možné vysvetlenie, že dieťa sa predtým dostatočne nenadojčilo, plakalo teda od hladu a až umelé mlieko mu pomohlo. Toto je však kritický okamih pre ďalšie pokračovanie dojčenia. K celej situácii je preto potrebné pristúpiť úplne z iného konca.
Súčasná generácia matiek väčšinou sama nebola dojčená, a preto stratila vzory toho, ako dojčenie vyzerá. Mnohé dnešné babičky ani pri najlep­šej vôli nedokážu pomôcť svojim dcéram – ani s praktickými aspektmi dojčenia a ani ako psychická podpora. Medzeru, ktorá nastala narušením odovzdávania informácií z generácie na generáciu, pomáhajú vyplniť laktačné poradkyne, ktoré väčšinou nielenže majú osobné skúsenosti s dojčením vlastných detí, najmä však sú školené na riešenie celej škály otázok, ktoré matky v súvislosti s dojčením mávajú.

Viac o správnom dojčení a kontakty na laktačné poradkyne nájdete na www.mamila.sk.

stipec26
21. jún 2012

Na FB stranke Babymarket.sk dnes dali foto so striami a info, ze vedia pomoct... co myslite, ze sa za tym skryva? info o procedure poskytuju len na mail.... je to realne?

Trápia Vás po pôrodie strie? Alebo celulitída? Či ochabnutá koža?
Konečne je tu riešenie...viac na info@babymarket.sk

anicka245
21. jún 2012

@stipec26 take zazracne deti vedia narobit najviac radosti 😉 ja som tiez bola prekvapenie po 8 rokoch a viem ze aj mamina je rada, ze ma ma, hoci to pre nu nebolo lahke. Vsetko je tak ako ma byt, maly drobcek sa pre nieco prihlasil v tvojom brusku a je uzasne, ze si si ho nechala hoci ste ho uz neplanovali.. On planoval vas 🙂 🙂

vladka07
21. jún 2012

@stipec26 mnoo dakujem 🙂 si mila mno ja si myslim ze babetko je dar a ked sa mozes o neho postarat aj po financnej stranke tak je to super nikdy by som si nedala vziat babetko.....aj ked som dost mlada ale na veku obcas nezalezi... a a tak gratulujem k babenku 🙂 a uz vies co to bude?? mno my sme totiz tez neplanovali a tez dako malinka k nam prisla a na miesto prace bude materska ale nevadi 😀

rejocka
21. jún 2012

ahojte dievčatá ako ste vy dopadli na glukozovom teste?ja mám zvyšené tak sa mám zajtra zastaviť u dr.že ako ďalej ☹

stipec26
21. jún 2012

@anicka245 takze sa mam na co tesit, vravis? moc si dala maminke zabrat? ;) 😉 🙂

@vladka07 no po financnej nas to trosku rozhodilo, lebo tym, ze sme ratali, ze idem po 4 rokoch pracovat, tak sme uz statocne pominali aj zasoby v pokladnickach a ratali sme s 2 platmi....a teraz opat bez prijmu.... tak sa potlacime v bytiku.. no musime kupit nove - vacsie auto, tomu sa nevyhneme... a teda nove /vacsie autosedacky/ pre tieto 3,4 rocne a este kupit aj vajicko /pre prvych dvoch sme mali pozicane, ale uz ho potrebuju tiez/....
teraz budeme mat chlapceka - takze na striedacku 🙂

@rejocka ahojky... teba som dlho neregistrovala - ako sa ma brusko? ja som mala test ok, bola som minuly utorok... ale neviem hodnotu, kedze to bolo OK - tak som neriesila.... ale andrejka mala nieco zvysene - zrejme z tej stravy co mala den pred.... a teraz ju sleduju, no uz to ma OK... ze to bolo tusim len "jednorazovka" zyvsena

rejocka
21. jún 2012

@stipec26 ďakujem inak sa máme dobre,pekne rastieme,ja vás zato stále čítam,keď mám čas takže v podstate som v obraze čo mate nove 😉 snáď to bude aj u mňa len tak z tých atb,že to nejako zkreslilo,normálne sa bojím zajtrajška...

kukucino
21. jún 2012

..ahojte.. viete mi niekto poradit?..som v 30 TT a moje babatko je o nejake 2 tyzdne mensie..ma niekto podobnu situaciu??..moze to byt vazne?chcelaby som mu pomoct aby dorastlo kym sa mi narodi..dakujem za odpovede..

vladka07
21. jún 2012

@stipec26 aha mno tak to ano na financie to tez dost sa odrazi mnoo ale tak za babetko to stoji neboj sa zvladnete to 🙂 a tak vela zdravicka vam zelam vsetkym a porod dufam ze uz bude ok 🙂

vladka07
21. jún 2012

@kukucino ahooj kamoska mala tez o 22t mensie a bola uz v 36tt a pekne to dobehlo nemaj strach pri najhorsom by ti doktor povedal keby to bolo az moc vazne 😉 len sa nestresuj a papaj

kukucino
21. jún 2012

@vladka07 ..dakujem za odpoved..🙂