Termín pôrodu február 2014
Tato diskusia je určená pre budúce mamičky, ktoré očakávajú potomka v termíne Február 2014. Ja zatial nesmelo, so slabšou druhou čiarkou 🙂
jooj aj ja by som to uz mala najradsej za sebou....tieto posledne dni su najhorsie a toto bude asi moj najdlhsi tyzden....
Vsetkym maminkam gratulujem k babetkam nech hlavne su zdrave a robia radost 🙂
@nadanka aha! siesta este stale cakajuca! 🙂
@kazunomiya lenze ja budem urcite posledna 🙂
no dámy ja som mala včera o 23.žlčníkový záchvat do 5 som stepovala v bolestiach o pol 6 som išla na pohotovosť kde mi dali na urgente infúziu a poslali na chirurgiu kde mi nič nerobili len pohmatal brucho a povedal,že keď sa to zopakuje mám prísť....a pekne poslal domov....žlčníková diéta skombinovať s kojením a medikamentami....už teraz sa desím ako to dopadne....☹(
no cavte... som nemozna... nedostala som sa sem dllllho 🙂 ... hadam to uz napravim 🙂
... som vam nepisala o porode... som sla do nemocky s 5-7 min. intervalmi s miernymi bolestami.. dali ma na pasy - kontrakcie a otvorena na 3 prsty... dr. skonstatovala ze dnes rodime... 😨 ... som bola feeest prekvapena.. take mini bolesti... takze... dali klistir, pockali sme kus.. o 7mej ma dali na stol (ziadne bolesti stale.. som sa im cudovala... ) ... no a... dali mi vyvolavacku.. oxytocin.. (ci jak sa to pise 😀 ) ... este ze bol pri mne mm... fest som potrebovala aby ma drzal... polohovali ma na bok, na chrbte... doktor skonstatoval, ze do 9tej mame odrodene... (o tej 7mej) ... som cumela ze co??? 😀 ... malinky bol vysoko, nezostupil mi vobec dole.. ale porodne cesty ok 🙂 ... takze ... som sa za tie 2 hodky vytrapila... ked sli odrodit susedku, tak mi priskrtili ten oxytocin... s poznamkou, ze som na nom zavysla... asi by som bez neho neporodila... reakcia na bolest - triaska, zimnica... a mm mi pripomenul.. ze pred koncom som kricala ze chcem cisarskyyyyyyy 😀 (vedela som ze to nepojde.. ale musela som si to zakricat 😀 )... a reakcia doktora "no iste" (ironicky) 😀 ... no ale... nejak sme to dobojovali, Lukaska zo mna vytlacili asi na 4x... mm vsetko fotil... a ja si niektore useky porodu nepamatam... ani tu bolest (asi obrana, je to nejak zablokovane.. ) ... maleho mi dali hned ako mi ustupila triaska a trochu som sa prebrala... nevedel co robit 😀 ... a doteraz "hlada" dobludu bradavky 😀
no a .. asi mam malo mliecka... zatial sa trapime bez umeleho dokrmu... ked taha z jedneho, z druheho kvapka.. tak si odchytavam.. a davala som mu dokrm (ako v nemocke kvoli glikemii) ... v nemocke to nemalo ziadny vplyv na prisatie.. ale doma zacalo mat... nevie ma uz poriadne nasiroko chytit... viem to nejak napravit? nemate nejaky typ ako mu otvorit viac pusu? ... poradteeeeeeeeee...
.. inak... v noci spi priblizne 4-5 hodin.. za ten cas sa mi mlieko vytvori .. mam male prsia, takze musi tahat z dvoch... ak mi da cas na vytvorenie mlieka, tak sa to da... ale posledne si zvykol cez den budit sa casto.. aj kazdu hodku, aj castejsie... a to sa mi nestihne vytvorit mlieko... mam si sama vytlacat aby sa vytvaralo? ... a ako mu mam podavat to "vytlacene" mlieko... ked nechcem riskovat zase flasu.. ze si este viac pokazi to prisatie? .. mam aj cievku... ale to sa mi nechce moc skusat... stacila by asi aj lyzicka, nie??? (len ma stve ze sa to prisatie uz pokazilo... joooooooj.. jak to napravit? )
@os ahoj, no ked ti pocas kojenia kvapka aj z druhého prsnika, tak mlieka asi nemas malo, len mu davaj stale ked si pyta, lebo len castym prikladanim sa ti vytvori dostatok mlieka... a ja by som na to dokrmovanie urcite pouzivala prave tu cievku, je to vyborna vec, tiez som ju pri prvej dcerke pouzivala... das prsnik, prilozis k nemu tu cievku vlozenu vo flaske, alebo napojenu na striekacku a maly bude krasne tahat a tebe sa mliecko bude v prsniku krasne tvorit a nebude si zvykat na flasu a ine alternativy... inak mne mala tiez cez den pyta hocikedy, snazim sa jej nedavat hned ked otvara usta, lebo niekedy to moze byt aj tym, ze ju boli brusko a chce sa len ukludnit... (casto ju potom manzel vezme a uspi a aj 2 hodiny je pokoj, tak hladna asi nie je) a nemyslim, ze by som mala malo mlieka ked za tyzden od prepustenia z nemocnice pribrala 410 g az sa sestricka s doktorkou cudovali... 😉 inak ja som vela rad o kojeni nasla na stranke mamila.sk
ahojte,
aj ked v nocnu hodinu, ale hlasim sa, ze furt 2v1...ja uz to vidim, ze az pondelok to isti... 😅
@vieraft gratulujem....a inac aka bambula, ze 4300g....ja som tiez zvedava aka bude u nas vaha
@kazunomiya nasich 5 samurajov si dava na cas 😀
@cukrik580 si sa natrápila ako čítam a nakoniec sekcia 😝 ale páči sa mi, že si zasa plná optimizmu a malého bobáčika si užívaš plnými dúškami, tak už len popriať, aby si sa rýchlo zotavila a boli ste zdravučkí všetci.. a kojíš vlastne?... ja si inak tiež chrobáčika malého užívam, skoro o ňom ani neviem, je to zlatúšik, budí sa síce každé 3h, ale inak ani nemukne, napapá sa a spinká ďalej 🙂
@mirka_st ja s tým nemám skúsenosti, ale tiež som tak čítala, že pri UM môžeš dávať aj vodičku a nemohlo by vám ak by si si ho prikladala koža na kožu, čo najčastejšie, v noci spolu spinkali, možno by sa to rozbehlo, lebo odsávať si je dosť otrava... ja som mala kamošku, ktorá odsávala 8m ale synček jej papal len materské mlieko, vydržali bez UM, ale teda klobúk dole pred ňou, lebo fakt iné nerobila, len odsávala stále dokola 😕
@biba najčastejšie problémy s bradavkami je spôsobené zlým prisatím, skontroluj si techniku prisatia, na stránke mamila.sk sú aj videá a k tomu popisy ako treba správne prisať, drobec musí chytiť do ústočiek nielen bradavku, ale aj dvorec, musí naširoko otvoriť ústočká a až potom mu ponúknuť prsník, pokiaľ ich nemá naširoko tak ho treba dráždiť bradavkou a počkať až ich naozaj doširoka otvorí a potom si chytí aj dvorec a klobúčiky tiež neodporúčam, ak chceš pokračovať úspešne v kojení 😕
@matabah tak verím, že laktačná vám pomohla a bude to lepšie, lebo aj tie prdíky môžu byť zo zlého prisatia, ak nie je dieťa dobre prisaté, zbytočne sa nahlce veľa vzduchu, v jedle sa fakt nejako neobmedzuj, odpočívaj čo sa dá, skús tie homeo a bude dobre.. a v rámci odpočinku skús kuk na tú stránku, je fakt dobrá a nájdeš tam odpoveď na všetko ohľadom dojčenia, ja som túto stránku mala naštudovanú ešte pred pôrodom, aby som vedela ako správne dojčiť a všetko ohľadom toho, niektoré stránky som si vytlačila a ešte v pôrodnici si ich čítala 😀 nikdy som nemala problém s mliečkom, s bradavkami, dojčili sme sa pokiaľ som zasa neotehotnela 🙂 a si pamätám, že pri Terezke som tiež nič nestíhala, vynervovaná som trochu bola, lebo som chcela mať doma všetko tip-top (veď to aj teraz 😀 ) a nič som nestíhala, teraz, ak by som mala len Simonka, tak sa fakt že nudím a barák mám vyleštený ako zrkadlo 😀 😀 😀 musím si zaklopať, ale Simonko je zatiaľ ukážkový, stále spinká, napapá sa a zasa spinká, ani neviem, že ho mám, viac roboty je skôr s dcérkou a keď som na nich dvoch sama, hlavne prípady, ak sa mi naraz zobudia, alebo ich mám naraz ukladať spať, že sa Simonko zobudí na papanie v čase, keĎ dcérku chystám do postele a pod. , alebo sa máme zladiť a vychystať sa von 😀 😀 😀
@ivet51 neostriekam si mliečko, kvôli čomu? a ak ti po kojení plačká, to nemusí byť preto, že je hladný, môže mať iný problém, napr. vetry, alebo sa potrebuje vykakať, odgrgnúť si a pod., sám sa odpojí od bradavky, že už nechce? a vypije celý prsník? ... ak sám prestane ťahať a odpojí sa od bradavky, tak si skús trochu vytlačiť z prsníka, či ti ide ešte mliečko, ak áno, tak by mal byť napapaný, ak ti mliečko už nejde, vypil celý prsník, tak mu môžeš ponúknuť druhý prsník a ak napr. prestal ťahať, ale ostal na prsníku, tak mu pomôž tak, že si prsník stláčaj, aby si vytlačilo z neho všetko mliečko čo ide, stlač ak začne sať, ak prestane, povoľ a potom zasa stlač ak začne sať....ak nedopije celý prsník, tak mu ten istý ponúkni aj na ďalšie kojenie... ale ako som už písala, najdôležitejšie je či je dobre prisatý a či naozaj saje, nie len dudluje, lebo ho môžeš mať na prsníku aj 1/2h ale ak nesaje-nepije, tak ostane hladný, musíš to vedieť rozoznať 😉
@vieraft gratulka k rýchlemu pôrodu a teda bez vyvolávačky, super 😀 a teda pekné miery na babuľku 😉
@os si mala podobný pôrod ako ja prvý, akurát u mňa tie bolesti trvali podstatne dlhšie, tiež som sa neotvárala a vyvolávačky nezaberali, ja som celú noc už mala riadne bolesti, ráno o 7h mi dali klystír, že už to pôjde, ale teda nešlo, malá sa narodila až o 12.30 😝 tiež by som vtedy brala sekciu všetkými 10timi 😀 😀 😀 a zo samotného pôrodu si skoro nič nepamätám, čo som bola už úplne mimo... teraz našťastie to išlo veľmi rýchlo a hlavne prirodzene 😉 ohľadom toho mliečka... ja radím iba nepodávať um cez flašku, potom si na bradavku vytlačiť trošku mliečka a ňou trochu dráždiť na pusinke, aby to nútilo otvoriť doširka ústočká, aby sa dobre prisalo 😉
@sonulka81 z nasej chirurgie sa aj mne dnes riadne zdvihol tlak!!!!nemam slov...nic mi nikto v podstate nepovedal...len ze by NEMALO ist o trombozu...ziadne vysetrenie nic len mi pohojdal lytko...
@cerimi77 kojime sa kojime...dnes dokonca tri hodiny tak ze cca 20min papal zaspal obliekla som sa a zase pytal tak zase papal a takto cele tri hodky...inak vacsinou papa kazdu hodinku...nastastie mam dost mliecka tak dufam ze to tak zostane...aj ked ciciky cele bolia ale to zvladneme...najviac ma seru tie lytka...nedokazem sa o maleho postarat a z toho som hrozne nestastna ☹ mm mi neskutocne pomaha!!!az som necakala ze bude takto pomahat...klobuk dolu.musim ho tu vychvalit.zasluzi si to 🙂
@cerimi77 inak mne tiez trubkosko moc neotvori usta ale to preto lebo sa mece zo strany na stranu...nevie sa ukludnit pred papanim...zobudi sa a v tom momente musi mat cicik inak mame po chlebe 😀 a to nase kojenie...mam hroooozne velke prsia takze si nevieme najst ine polohy...uz mi chrbat pomaly odchadza dufam ze casom sa nejak zlucime a pojde to lepsie...ale ako vravim...to su detaily...najvacsie trapenie mam z tej bezmocnosti...ze nevladzem stat na nohach... ☹
@ivet51 ved toto by som aj ja rada vedela,ako zistím,či mám dost mlieka??odkedy sme boli u laktačnej(v piatok),tak poobedia pýta a pýta takmer neustále a ciciky sa mi zdaju take prazdnejsie,snažím sa ale je to na psychiku ozaj...taký strach...
kázala mi vtláčat mliečko,kedže naša sa napije,niekedy prvú minutu a potom len cucá,tak vtedy jej dostriekavam,niekedy ani nereaguje na to,a za chvilu zaspí,o 10 minut začíname odznova.....dnes v noci od19hod večera do 3tej rána ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
a neviem niekedy ani rozoznat velmi,kedy pije a kedy už len cucá.... 😕 😕 😕
ale tak vcelku sa mi to vidí lepšie odvtedy a trošičku...a tak budem trpezlivo prikladat,však nemám čo inšie,len ju a oddych
😉
@cukrik580 no,mali ta poslat na nejaké sono..ale inak,ked si spomeniem,aj mna boleli nohy po porode...a tiež mám krčové žily...sa mi vidí,že keby išlo o trombozu,tak ta bolia na určitých miestach,ked si stlačíš...ale chod určite aj k svojej dr,nech ta hodí na sono...ja beriem detralex na žily a je mi lepšie...1 denne
@cerimi77 no,po 2 dnoch myslím,že pomohla laktačná,aj ked odvtedy pýta viac aviac až sa bojím,že nemám dost mlieka......a neviem dobre rozlíšit,kedy pije a kedy cucká...včera pýtala od 19tej do rána do 3tej ☹ ☹ ☹
už som bola dost zúfalá z tohho...minutu pila,potom sme dostrekli,potom už nereagovala,zaspala a o 10 minut to isté odznova....už sa ani neobmedzujem v jedle...aj pijem vela,aj jem pravidelne...a po každom papaní má prdnuté v plienke,ak nie aj nakakané..tak myslím,že to funguje,len asi tá trpezlivost.....
aa prsníky mi tečú len ráno,ked tak 4 hodky pospí,tak už sa hlásia.inak chodím bez podprdy...ale priebežne sa naplnaju,len mam bobky,či mám dost...dnes máme 16ty den,to už musí byt rozbehnuté mlieko nie? 😕
baby,ako často teraz budete chodit k detskej dr?????ja som myslela,že každý týžden,ale až za 3 týždne kázala...však to je dlho.... 😨 😨 😨
@matabah my budeme mat zajtra 4 tyzdne a mlieko sa mi tak poriadne rozbehlo iba minuly tyzden ked som uz citila ze mam cicik tazky a dovtedy mi maly jedol pomerne casto. Teraz je to uz lepsie , aj cez den mi niekedy prespi 3-4 hodinky hlavne ked je na vzduchu. Aj ja som uz rozmyslala ze si odsajem a uvidim kolko mam mlieka a potom dam striekackou ci mu to staci ale potom sa to rozbehlo. Prajem vela trpezlivosti a aby sa ti mliecko rozbehlo. 😉
A ostatnym cerstvym maminkam gratulujem a prajem vela zdravia a mliecka.
A prikladam este foto mojho maleho fesaka Adamka
jáj,to som rada,že si napísala,tak budem trpezlivá ešte viac🙂....krásne babatko,ja milujem,ked majú deti pásikové oblečko...a ked majú také pančušky,to je na zožratie 😉 😉 😉
@matabah ked stale pyta mliecko a mas ju prilozenu k prsniku, tak za chvilu tvoje telo zareaguje a zacne mliecka tvorit viac, len sa neboj 🙂 moja mala tiez tak divne papa, ale uz citim, ze sa mi tvori viac mliecka, teda, skor to vidim na nej, ze pri kojeni viac pocucka. ale niekedy mi zaspi na prsniku a bradavku drzi jak hluchy dvere, vzdy, ked jej ju chcem uz zobrat, tak si ju potiahne a niekedy sa takto prekarame dlho, ale to uz vobec necuca, fakt len spi 🙂 inak, ja som si aj odstriekavala, ked som mala pocit, ze vsetko nevytiahla a fakt som zistila, ze sa to mliecko tvori priebezne - ked uz to vyzeralo, ze je vsetko vystriekane, tak po par sekundach este vzdy streklo...
@cukrik580 tak nič moc s tými lýtkami a to ťa prepustili z pôrodnice bez poriadneho vyšetrenia? začali ťa bolieť už tam, nie? vyhľadáš nejakého iného lekára, či? u nás v rodine máme dedičnú trombofíliu, mama, brat majú tú najhoršiu mutáciu, zistilo sa to náhodou, keď bráchovi začali veľmi opuchať nohy a skončil v nemocnici, teraz obidvaja doživotne užívajú lieky na riedenie krvi... ja som našťastie obišla s ľahšou formou tejto choroby, zasa, nemusím mať všetko, že ano 😀 a akú polohu máš pri kojení? pri kojení by mala byť hlavne mamička v najpohodlnejšej polohe, lebo prídeš o chrbticu, budeš mať bolesti a v konečnom dôsledku to zasa odnesie dieťa, jednak že mamička nie je v pohode a jednak hrozí, že to mamička takto dlho nezvládne a radšej prestane kojiť... najlepšie si sadnúť pohodlne, oprieť si chrbát, vypodložiť sa ako dá, chrbát ruky a nohy mierne vyložené, to myslím, ale časom vychytáš a nájdeš si tú správnu polohu, čo bude vyhovovať obom, a kojací vankúš nepomáha? a super, že tm tak vzorne pomáha 😉
@matabah božinku, že od 19-03h, ale šup šup a rýchlo choď pozrieť na tú stránku, čo som dávala link, tak sú super videá, práve na to, aby mamička vedela rozoznať, kedy dieťa pije-saje a kedy len cucká, toto je veľmi dôležitá vec, lebo ty ju máš veľmi dlho nacucnutú na prse, ale v podstate nepije, čiže ostáva hladná a ty si len chodiacim cumlíkom, takže to je celé zle, takto to dlho nevydržíš, ak prestane piť, musíš ju zobudiť aby sa prisala znovu, stláčať prsník poprípade aby začala piť, ale určite si ju nenechávaj takto dlho len cuckať... tebe, aj všetkým babám, ktoré chcete dojčiť a máte nejaké problémy, či otázky, či niečo neviete tak určite kuk na www.mamila.sk , tam nájdete odpoveď na všetko, môžete sa tam aj pýtať, odpovedia vám super laktačné poradkyne... ja som túto stránku mala preštudovanú dávno pred prvým pôrodom a stále z nej čerpám, resp. si pripomínam nejaké veci a zatiaľ sme nemali problém, zatiaľ som nemusela riešiť či mám alebo nemám dosť mliečka, nikdy som nevedela koľko mi dcérka vypila, nikdy som si nič nemerala, ani som ju nevážila, len u doktorky na poradni sa vážila, psychika je veľmi dôležitá v tomto, ale v prvom rade musíš mať zvládnuté dobré prisatie - veľké ústa a chytenie dvorca a vedieť rozoznať či naozaj pije 😉 držím palce
@matabah a nestresuj sa hlavne kvôli tomu, či máš dosť mliečka, tvorba mliečka sa ti upraví podľa dopytu, ak začala pýtať každú hodinu, a každú hodinu si ju prikladáš k prsu, tak aj mliečka sa ti bude viac tvoriť.. ale každú hodinu prikladať, to tiež nie je úplne ok, myslím, že problém je v tom, že sa málo napapá, potom ti na prsu len dudluje a preto nevydrží dlhšie ako hodinku 😝 pri takomto častom prikladaní aj prsníky trpia... jedinou výhodou je, že by sa ti malo tvoriť viac mliečka, ak si nie si istá, skús homeo, ricinus comunis, ti dajú v každej lekárni, a ak dopapá, tak si skús stlačiť prsník a uvidíš či ti ide mliečko a koľko, ak ti ide ešte dosť, tak aj pri druhom kojení ponúkni ten istý prsník, dieťa by malo vypiť celý prsník, kým sa mu ponúkne druhý, ale musí samozrejme piť, ak je len na prse a nepije, tak nedostáva žiadne mliečko 😝 a to je myslím príčinou prečo pije každú hodinu....ja bez podprdy nemôžem byť, pri kojení musím mať na druhom prsníku vždy zbierač mlieka, lebo inak by som bola celá mokrá od mlieka a Simonko mi nevypije celý prsník, keď dopapá, tak si stlačím prsník a mlieko strieka širinou, tak pri ďalšom kojení mu ponúknem ten istý prsník 😉
@cerimi77 nooo mm je zlaty...no zacali ma boliet uz tam ale malilinko...to som myslela ze z tolkeho lezania...ale to teraz inak neriesim...asi som prisla na pricinu 😀 podla mna som sa tak strasne zameriavala na to, ze som sa bala, ze sa mi rana rozide, ze ked som zacala "normalne" fungovat, tak som ich tak zatazila, ze mam svalovku...ale to len moj skromny tip...ALE...aby toho nebolo malo...tak dnes rano som vstala s tym, ze mam dierku v bruchu...a vytekalo mi z nej...takze zase pohotovost...ale nastastie je to ok, vraj moja slaninecka takto reaguje na sitie a radsej nech to tecie von ako dnu, takze pohoda, robil mi aj sono, dnu je vsetko v najlepsom poriadku, tak som bola taka stastnejsia, ze ked sme odtial isli, tak uz som neisla jak zofreeee 🙂 cize ja len musim prekonat bolest a rozhybat to podla mna...mala by som ist zajtra k nejakemu angiologovi ci ku komu, ale nemam na to cas a nervy, takze najprv uvidim ci to nebude tak ako som povedala a podla toho sa uvidi...
no polohy na kojenie, na lavom sa kojime tak ze hlavicka na ciciku a nozky pod druhym, najlepsie mi je na gauci :D ked vylozim na stol nohy 😀 a na pravom si ho neviem tak chytit, takze tam sa kojime takto: hlavicka na ciciku a nozky "pod mojou pazuchou" alebo ako to opisat 😀 a to zas sa mi dobre len v posteli s podlozenym paplonom a kojacim vankusom...takze u nas take grotesky...ale zvladneme nejako...dufam! musiiiime! 🙂 ono podla mna ked uz maly bude ako tak hlavicku drzat a hlavne mne bude lepsie a nebude ma nic boliet, tak najdeme aj inu polohu...len teraz je to take o hovne a este teraz do toho ta otvorena rana tak si musim davat pozor...ach jaj...no nevadi , zvladneme 🙂
@cukrik580 tak bodaj by to bola len svalovka a teda po sekcii je to fakt na prd, tak ako som písala, väčšinou čo poznám baby po sekcii, tak tá rekonvalescencia je dlhšia a dlhšie bolesti.. tak držím palce aby to najhoršie bolo už za tebou a polepšilo sa 🙂 toto ja našťastie vôbec neviem čo je, som fakt šťastná, že som mohla rodiť normálne 😕
@cerimi77 ono keby ma do toho tie lytka nebolia, tak som relativne plne funkcna 😀 sice spomalenejsia, ale funkcna 🙂 teraz mam problem hlavne so schodami, inak sa celkom da aj ked mi to dlho trva, len napriklad si nemozem sama zniest maleho po schodoch a vyniest hore, to ma serie...inak som aj varila dnes aj upratovala, potrebovala som sa trosku pomrvit 😀 mm povysaval, umyl...a perieme tak, ze ja podelim a on vyvesa, lebo mna by mrdlo po tych schodoch 😀 dufam, ze to coskoro preboli a uz bude len dobre 🙂

@vieraft gratulujem tak riadna baba a krasny datum ja som mala dnes termin tiez.