Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
Ahojte maminy 🙂
mám na vás otázočku - robíte rozdiely pri varení vašim deťúrencom a vám? lebo mne dnes doktorka na poradni povedala, že už môžme papať všetko, dokonca že už mám vysadiť Nutrilon, a začať dávať klasické prevarené mlieko. Zostala som v pomykove.... A nemusíme brať už ani vygantol, predpísala nám jednorazovú dávku ergokalciferolu, a tým vraj vitamín D končí 🙂 Inak prospievame vraj ukážkovo, máme 11,4 kg, a 77 cm. Dostali sme tretiu dávku očkovania, a malá ani nemukla 🙂 musím ju pochváliť. 🙂
@vanilashot : ahojky, tak to som asi este vo vacsom pomykove, ako ty 🙂 ja som pocula, ze kravskemu mlieku sa do roka urcite vyhybat, rovnako ako aj soli, koreniu, bravcovemu masu. Vigantol sa ma brat do dvoch rokov :D tak vidis, kazdy lekar iny nazor. Ja to ale urcite nechcem urychlit, do roka malemu budem nadalej varit jeho strabu. Uz som mu zacala varit masko na stave, na cibulke, na cervenej paprike, s rascou, zemiackovy privar s bobkovym listom, cibulkou, zahusteny bielym jogurtom a podobne. V lete ideme na dovolenku a tam asi malemu budem zo svedskych stolov vyberat uz normalnu stravu, ale stale mu nebudem davat proste nejake humusarny, co my bezne jeme :D takze na tvojom mieste by som stale pockala, urcite aspon do roka.
@susanq tak jasné že jej nedám hneď paštékový rohlík alebo párky 🙂 tu ide hlavne o alergény, vraj všetci s tým čakajú do roka, a potom po roku dieťa naládujú samými alergénmi, napr. jahody...Doktorka povedala, že jej mám skúšať dávať po malých dávkach všetky silné alergény a pozorovať, čo to s ňou robí 🙂 dokonca mám dať už aj bielok 😒
@vanilashot fiiha, dokina asi vela vtipnej kase rano pojedla. Osobne by som sa tymi radami neriadila, ale je to samozrejme na tvojom uvazeni 😉
@katarina6 tricko s fotakom maju aj v H&M, hladat treba ale v chapcenskej sekcii 🙂
Ked riesite miery, Bela ma 71 cm a 7700 g, a vobec mi to nevadi, skor naopak. Dokina povedala, ze "asi to bude tou pohybovou aktivitou" 😀
@majulino aj Beli mala obdobie buchania hlavickou, vacsinou o stenu pred zaspavanim. Tiez som citala, ze je to ok, netreba sa bat. Je to divne, ale deticky pravdepodobne ten stereotypny pohyb a zvuk ukludnuje. Teraz to uz robi obcas, napr. minule ju to strasne bavilo o pracku- sa jej pacilo to dunenie 🙂 Bela napr. este casto kruti hlavickou, akoby hovorila nie-nie. Tiez je inak zdrava a aktivna, nemyslim, ze je to neurologicky problem. Videla som to robit aj ine deticky, niektore mamy aj isli na neuro.. nic im nezistili. Po case to prejde, neboj. A nechutenstvo je na 99% zubkami 😉
dakujem 🙂) mne sa vidi dive ze prve co urobi majko ked vstane je to ze sa chyti steny za postelov a zacne sa buchat 😠 a to robi vsade... to nechutenstvo sme zistili 😀 nechce jest maso ☹ tak rozmyslam nad inym sposobom dodania bielkovin 😒 🙂 ale som rada ze uz zacal jest hoci stereotypne kasu s medom a zemiaky s karfiolom a porom no a este trosku jogurtu bieleho 😀 je uz Beli parky? svagrova nasla akesi detske HYZA s 80% masa bioprodukt ze vraj maju podobne aj v Lidli no nevie ako sa volaju ale tie uz nie su detske len su bez glutamanu a maju tiez 80% masa....
no ja v podstate matusenovi varim,ale niekedy uz mu dam aj nasu stravu...ono to pri tom tretom dietati uz asi clovek tak akosi poctivo neberie,ale parky by som ozaj nedavala.....moje deti maju sviatok,ked im dam parky....
@vanilashot ahoj moja dr povedala to iste co sa alergenov tyka ze aky to ma zmysel cakat do roka a potom ladovat 😀 majko jedol jahody ceresne marhule ananas... dokonca ochutnal aj trosku bryndze 😠 nevsimla som si ze stiahol obal a zuzlal 😠 a pil aj mlieko neprevarene nie je mu nic k tej vahe tak 8250g a 70 cm ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
no neviem kocky. davajte detom co chcete, ale s mliekom a mliecnymi vyrobkami podla mna opatrne. Niekedy zacat prilis skoro moze byt kontraproduktivne a prave takto vypestujete alergiu. To, ze sa kravske mlieko vyslovene nesmie davat ma podla mna svoj zmysel. Za prve ho detsky organizmus nevie dobre stravit a za druhe mozete dietatku uhnat slusnu alergiu.
co sa vahy tyka, my nevieme, minule maly schudol, mali sme 9090 g , takze o 2 tyzdne ideme na prevazenie, hoci teda nema absolutne faldiky, dokonca vyzera dost chudo, tak neviem. vaha riadna, ale vizualne to vobec nevidno :D Ale musim sa pochvalit, ze my tiez zjeme vsetko, co nezje nas a konecne krpec zacal aj obedovat veci, ktore nie su pomixovane. original ryzu, cely hrasok, zemiacky... som na neho pysna 🙂 inak teda chrume vsetko ostoset, aj ked nema cim, ale to, ze uz nemixujeme povazujem za uzasny uspech. Bolo to zo dna na den, jemu podla mna nesli uz dole krkom tie hnusne zeleniny, 5 mesiacov furt to iste dookola, a ked som mu zacala robit to, co papame aj my, samozrejme bez korenin, soli a podobne, tak sa zalizuje jedna radost 🙂 a papame uz dvojzlozkovy obed, najprv okolo 200 polievocky o 11:30, pockame hodinku a davame masko s ryzou, tak okolo130 g, mozno aj viac, velmi to neviem odhadnut.
Moj maly uz je vsetko. Som rada ze je. Bral dlho Biseptol a prestalo mu chutit. Nemohla som do neho dostat nic nieto este tu "jeho"stravu.
@majulino no ja som veru este o tom nepocula ani nevidela , ze by sa dietatka otlkali hlavickou 😲 tak snad len davat pozor az si neublizi , drobcek maly ...ale zas myslim ze keby ho to bolelo , tak to nerobi ,...s tym papanim to mate teda biedne veru ...boze ten moj vypije denne v pohode stvrt litra caju , viac mu uz nedavam , on by cucal stale 😖 a zemiaky miluje , celu misku kompotovu len tak fukne ...ja sa az bojim ci nema velky prijem , ale je vahovo tak normalny , neni velky , len zas ma asi velku spotrebu , lebo vsetko ,, vystvornozkuje ,, :O)
@vanilashot ze krpatej 😀 😀 😀 ved je to riadny medvedik , je strasne zlatulinka , clovek by ju tak za tie liciska vystipal ...juuuuj , krasna je , usmievava , pohybliva , musite mat z nej radost ...take modro pasikave tricenko ma aj Jakubko a to iste robi co ona , prelieza vsetko mozne aj nemozne ...vystiskaj ju za mna 😀
@vanilashot ja som ti uz vlastne pisala u teba , nasmu sem tam varim , aale ked mame take jedlo co by mohol aj on , tak mu odoberam skor ako okorenim , posolim a zahustim ...uz vyskusal vela veci , veru aj zakazane , co sa ja dozviem az ked deti prezradia , co mu dala babka 😠 ....
Babenky kedze tu vsetky merate a vazite , hodila som krpca na vahu aj ja , vytiahla meter a skoro mi oci vybehli ....ten moj ,, krpcek,, ma bez dakeho milimetra 80 cm 😲 😲 😲 som skoro odpadla , som tipovala ze tak 75 cm , pred mesiacom mal 74 , to sa tak strasne vytiahol behom 4 tyzdnoch a je ze co stale vytahujem väcsie a väcsie veci , hlavne rucky su nam kratke a vazi 9 600 g , co sa mi zas na jeho ,, spotrebu ,, zda aj menej , by som cakala viac ...ani tu nejdem pisat co vsetko cez den zje a vypije , lebo by to bolo nadlho 😀 😀 😀
Roztatareny je cim dalej tym viac , kazdu chvilku je inde a zo vsetkym trieska 😠 cim väcsi hluk , tym väcsi usmev na tvary , mame hore temer styri zuby , jeden uz je da sa povedat aj prerezany a dole dva ...par sekund dokonca postoji sam , ked si to neuvedomuje , chodit sa vystrety nepusta , hned si sada ...ma medzierku medzi prednakami 😝 😀 je na zozratie , sa mu bude dobre plut 😝 spanie sa nam polepsilo , som sa uz chvalila vo fotoblogu , spime uz par dni celu noc , vstavame vsak okolo 5 tej ale uz potiahol zopar x aj do pol 7 , cez den mavame dva 3 hodinove spanky , ale musi tu byt uplne ticho ...no a viacej nabuduce 😀 😀 😀
@vanilashot Veru aj ja by som radšej ešte počkala, ja som malej dala okoštovať aj biely jogurt aj lyžičku tvarohu - ale to len tak málinko aby som sa uistila že zvláda mliečne výroby (bo môj manžel nie....)
Ale okoštovali sme aj jahody (začali sme kompótom a potom aj čerstvé) - manžel jej dal omylom ochutnať aj orieškové bebe dobré ráno..... takže aj dáke oriešky sme zvládli bez problémov....
Tvoja malinká je krááásna bambulka - také slniečko - má v tváričke výraz akoby sa stále usmievala.....
@mima1311 veru, krásne detičky máme....
OTÁZKA - pre kočky čo majú staršie deti - môj 8 ročný nezbedník sa teraz pri malej začal maznať - nikdy to nerobil, my sme zakazovali naňho šušlať tak sa pekne naučil rozprávať bez maznania... a teraz zrazu pri malej začína.... a nielen pri nej ale aj niekedy...... pozorovali ste aj vy také niečo ? - je to normálne ?
čo sa týka ich vzťahu veľmi sa majú radi....je to vidieť aj na fotke na predchádzajúcej strane..... 🙂
@katka121 neviem cim to je , ale moj starsi , ma 11 rokov a tiez suslikuje o 106 a stale ho napominam az to nerobi , ani na maleho , ma ho nesmierne rad , minule sa vratil asi z pol cesty do skoly , doletel a ja ze nieco zabudol a on ze sa nerozlucil s Jakubkom :O) ...ci to robi take podvedomie , ked su v blizkosti malicke baba , neviem ... 🙂
BAby mate prekrasne deticky!!!!!!!!!!!!!! 🙂)) Slniecka su to!!! fakt prekrasne!!! a aj surodenci!!! ja stale nestiham na vsetko opisovat....
kravske mlieko az potom ako dokojim budem davat...... namiesto mojho mlieka.....skor nie... ved naco ked mam svoje 🙂.
a este som chcela k topanockam verzus netopanockam..... teraz mi dosiel mailing list, co mi chodi kazdy mesiac dane k veku dcerky.... tak tam pisu ze sa nemaju davat topanky, a aj dovod..... tu si precitajte, zda sa mi to dost logicke, mne to pripada tiez take neprirodzene pchat detsku nozicku do topanky a rovnat podla pravitka...... ja budem davat az ked sama bude vediet chodit bez opory.....
"Ako vaše dieťatko rastie
V stoji je čím ďalej istejšie. S radosťou sa bude stavať popri nábytku, ale najradšej si urobí preliezku priamo z Vás.
V tomto období je veľmi dôležité, aby dieťatko, začínajúce sa v postieľke stavať, ešte pridŕžajúc sa ručičkami, malo zabezpečené správne tlakové a pocitové podnety medzi podložkou a ploskou nohy. Tieto v centrálnom nervovom systéme spracované podnety dávajú jednotlivým drobným svalom (a svalovým snopcom) pokyny k takej činnosti, aby mohla byť zabezpečená rovnováha tela v každej pozícii.
Ak by dieťatko od začiatku stavania sa až po zvládnutie istej chôdze malo obúvané topánky s tuhou podrážkou t.j. úplnú zmenšeninu topánok pre väčšie deti, drobné svaly nohy by nezískali možnosť natrénovať si jemné balansovanie a neskoršia chôdza dieťatka by sa stala „tvrdou“ a namáhavejšou. Predstavte si, že by dieťa chodilo ako v „lyžiarkach “. "
ozaj a cumliky davate uz tie zlte - kaucukove? lebo ked uz maju deti zubky, tak tie silikonove mozu rozkusat, mali by sa davat uz tie kaucokove..... preto aj cumliky MAM co su 6+ mes. su aj silikonove aj kaucukove, lebo niektore deticky uz maju zubky, tak pre ne su tie zlte kaucukove......
a menite cumliky aspon tak kazde 2-3mes.? mali by sa vyhodit a dat nove..... ja som jej kupila viac, tak ich ma od dec. niektore, niektore od febr., tak uz jej ich asi pomenim zasa....... lebo je tam unava materialu, a odporucaju po mesiaci po dvoch ich obmienat.... tak ja neskor......
@mima1311 ahoj,ďakujeme 😉 no tak už som ,,konenčne,, mamina 😀 😀 len nemám žianu takú dobrú fotku s malou lebo ja fotím stále ani si to neuveomujem, takže to musím napraviť 😝
no ten váš fešák dáva stále svoju formu 😎 😉
my máme novinku, herečka naša odmieta šerblík, tak som jej kúpila tú podložku (či ako sa to volá 😀 ) na normálne WC a čuduj sa svetu herečka tam ciká 🙂 🙂 tak som aj rada, nočník mi nebude chýbať 😅
no ale dnes je výnimočne nekľudná, neviem čo jej je, či sa jej tlačia ďalšie zúbky??? vyzerá to na to, tak som zvedavá. Babku už odrovnala, tá už nevládala na druhý deŇ a dnes prišla krstná mama, tak máme čerstvú silu 😀 😀
neposedí ani 5min., vkuse si pýta pozornosť. no je to o držku 😅 😝
@katarina6 Ahoj , no s topanockami a papuckami to u nas vyriesil sam Jakubko , odmieta cokolvek na nozke , najradsej chodi uplne bosy a v najnutnejsom zle ma ponozky , mame vsade plavacku , tak moc nedsena nie som , ale zvykam si 😀dokonca sa vyzuva aj na travicke a vobec by nevahal aj na chodniku , to som mu vsak razne zatrhla 😝tak dufam ze nozka bude v pohode 😀
S cumlami ...kupili sme mu ich 10 , lebo ked mal 2 , nikdy sme ich nemohli najst , ked ich ma 10 , je väcsia sanca 😀 😀 😀 , uz sme 3 vyradili , prehryzol ich , tak si ich zrejme zredukuje sam ...a inac neviem veru ako vy , ale mne su tie kaucukove total nesympaticke 😝
@bejka82 ja sa tiez nefotim , ale ja fotim rada 🙂 ...aj by som sa fotila , keby ze mame sirokouhly fotak 😠 😀 , serblikovanie som zrusila , este mu davam cas , bojkotoval ho a na wc sa mi tazi ho nosit 😝 ja mam take problemi ho otom obliect , ho nahanam ako pako , kym sa mi ho podari potom znova obliect 😀
Baby uz tyzden si vsimam , ze maly je daky ,, tulivy ,, to prv vobec nebol , teraz len prideku mne , na ruky a hned si na mna poklada hlavicku a tuli sa , zas sa pootoci , polozi hlavku inac a stale dookola ...ponajnovsom si zoberie zahlvcek zo sedacky , da si ho na zem a polozi si nan hlavicku , to iste v postielke 😒 😕 dufam ze je OK ...a este kakame asi 4-5 x denne a treba hned sprchu , pocitam ze za 2-3 dni bude na svete dalsi zub 🙂
A este cosi 😝 som pozerala malemu pusu a ma dole dva , hore 3 , stvrty uz tu bude cochvila a mam dojem , akoby sa mu tlacili zubky vzadu ..nie uplne , ale ma mederu dole za prvymi jednotkami a potom sa uz dasienko naduva a belie 😲 ..
no co sa tyka topaniociek,ja davam vtedy ked treba,ako ked sme napr na ihrisku....s tymi dudlami je to kravina, moj syn dudlal do 3, zubov plnu pusu a v pohode,takze ostavam pri tom dudli,co mame MAM, a urcite nemenim kazde 2-3mesiace,ale veru uz by som aj mohla....a mne su tie kaucukove tiez maximalne nesympaticke
@mima1311 s tym tulkanim to mame aj my, uz si viac uvedomuju, ked su pri cudzom,ked su pri mame a tak...maly sa napr hanbi jak delo, ked sa na neho niekto usmieva alebo sa prihovara, sa usmeje a zabori hlavku do mna, no tatolny hanbos po tatovi
a neznasa tetky s okuliarmi, uplne ze spusti rev...
a este co sa tykla toho mlieka, no my sme boli tiez na nom odchovani, ja neviem podla mna ked dieta ma mat alergiu,tak ju bude mat bez ohladu na to, ci pilo o 10m alebo od roku kravske mlieko....tot moj nazor
aj Beli naklana hlavku na stranu. akoby pozovala 🙂 robi to v stolicke, v kociku... aj to tulenie patri k tomuto veku. je to o tom, ze dieta uz rozoznava, kto je mama, a kto je cudzi, zacina vrcholit vazba na matku. zacinaju horsie znasat maminu nepritomnost (hoc aj ked odide do vedlajsej miestnosti). trva to cca do 2 rokov (niekedy aj dlhsie).
dudlikov mame tiez viac, niekedy ma chyti taka mania a nakupujem 🙂 zatial pouzivame silikonove...
co sa tyka topanociek, doma chodi Beli bosa, len v ponozkach, na von davam topanocky z makkej koze (takze ziadna protetika. som velmi spokojna s tymi Pediped sandalikmi, su otvorene, takze sa vetraju, su celokozene (makka usen) a zospodu na podrazke je taka zdrsnena guma, takze sa neznicia a nezaspinia ani pri chodeni po vonku. su makkucke a lahke, nozka sa v nich pekne ohyba..
stale mame dva zubky iba, horne su uz naliate vsetky styri, uz uz je to na spadnutie, a staaale nic-cakaaam a miestami som z toho salena uz 😒 vcera sa Bela o 9tej vecer zobudila, a kym zaspala prehodila sa zo strany na stranu snad 100krat...
@natalitimk juuuj a malicka ti normalne zje take cele cestoviny?? to je super! 😉 u nas frcia stale len kasicky..
@verka 😀 😀 😀 mame podobne nazory 😀 😀 cumle preferujem silkonove ale mame aj dva kaucukove , co dostal , tak sem tam cuca aj ten 😀tiez mame znacku MAM - tie ploske kacickove 🙂
No hanblivy je ako kedy , ale skor nie , jedno obdobie mal ked preferoval len chlapov , aj ked bola u nas navsteva . len okolo nich , potom akoby utal , ked sa nejaky chlap na neho pozrel , spustil nenormalnu sirenu 😀 😀 😀no a zas okulare nas ZBOZNUJE , kto ich ma , tomu ich driape priam z oci 😝 😀
S tym tulkanim to je take divne , sa tulka aj ked sme sami ale aj so zahlavcekom a tak 🙂

@majulino : tak take puzzle my nemame... 🙂