icon

Február/Únor 2012

radkatalajkova
11. máj 2011

Pridá sa k nám niekto s takým istým termínom?

nuna55
24. nov 2011

@kohutovci ja idem na metarsku až v jan., lebo od juna som si zdvihla výšku na dobrovolné (neplatila som do plnej čiastky) tak sa mi to oplatí viac keď že sa mi to bude vyrátavať z roku 2011 teda aspon tak mi povedali na socke.

petja
24. nov 2011

@kokorunecka a z čeho máš jako studentka příjem? Hlavně teda pak jako maminka.U vás to máte sporodným jak?

kohutovci
24. nov 2011

@nuna55 ano aspon 6 mesiacov musis platit vyssiu sumu aby ti ju zaratali do priemeru.. ja som si platila od zaciatku viac ako bolo minimum.. takze sme to nedvihali..

amulienka
24. nov 2011

@nuna55 ale z dobrovolneho si viem spatne pytat, nie? budeme mat normalnu matersku a to DNP je potom druhe.to nevadi ze si to vypytam o 2 mesiace po nastupe na MD, ci?

amulienka
24. nov 2011

@petja po 28 dnoch od porodu sa dava nejakych 25 tisic korun asi prispevok k narodeniu.

kohutovci
24. nov 2011

@amulienka ked ti bude lekarka vypisovat papiere na matersku.. tak je tam moznost zakruzkovania.. ci si chces cerpat pripoistenie alebo nie.. ak ho hned nezakruzkujes.. tak si ho mozes uplatnit az ked ti ukoncia matersku..a pojdes napr na PNku.. pretoze to je pripoistenie ktore si vies uplatnit bud pocas PNky alebo pocas materskej..
matersku ti vyrataju 60% zo zarobku za rok 2010, ci 2011 zalezi od toho kedy nastupis a toto pripoistenie ti budu vyplacat k materskej avsak nesmies prekrocit sumu 500 eur.. to znamena ze dlzka vyplacania pripoistenia zavisi od toho kolko mas nasetrene.. a aku vysku mas matersku..
dufam, ze som to zrozumitelne napisala 😝

loretana
24. nov 2011

ahoj holky, poslední týden cítím nějak málo pohyby... za den je to doslova jen párkrát , cítím takové "bouchnutí do bříška a to je celé.... a to třeba ještě před pár týdny, měsícem mi tam boxoval o stošest... minulý týden jsem byla na kotrole, vše bylo v pořádku, ale od té doby o něm skoro nevím... holky, stávalo se Vám to taky? nevím, jestli to není třeba tím, že je větší, ve 29 tt už měl 1450 g, že už je tam třeba napasovaný, nebo si to vysvětluju úplně špatně, poraďte mi, prosím....

kokorunecka
24. nov 2011

@kohutovci Presne ako píšeš... Ja som bola s manželom vo Švajčiarsku 4,5 mesiaca, tu som neplatila, ale tam áno... A zrazu, že : Vy ste si to mali na úrade vybaviť, opýtať sa na to, lebo teraz musíte tú dlžnú sumu uhradiť hneď a zaraz.. Pozerám, že výýýborne... Ale keď som sa pýtala, že či je ešte niečo o čom by som pred odchodom mala vedieť, tak nikto nič....
@petja No už nie som študentka... A počas štúdia som nerobila - denné štúdium na strednej škole. Mňa živili rodičia, neskôr manžel..A vtedy ešte o nejakom dobrovoľnom pripoistení nikto nič nehovoril.. Ale chápeš.. Človek sa pýta, hovno ti tu povedia a ešte zostanem škodná ja...
Úplne systém tady... Už mám z toho šedivé vlasy...
A ako píše @amulienka , máme vyplácaný príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k príspevku či čo... A na to nárok vzniká vtedy, keď sa dieťa dožije aspoň 28 dní a môj gyn. mi musí potvrdiť papier o tom, že som pravidelne chodila na kontroly a navštevovala poradňu a ešte musím mať trvalý pobyt na území SR.A ten príspevok aj s príplatkom k príspevku je nejakých 151,37€ + 678,49€.Dokopy teda 829,86 €..

amulienka
24. nov 2011

@loretana mne doteraz pohyby neboli intenzivne, fakt len par krat za den, skor vecer ma koplo par krat, malicke ti vraj len viac spi. u mna ten test na cukor asi zaposobil asi tak, ze od nasledujuceho dna ma uz nekope, stale sa vrti a kruti a najlepsie je, ked si vecer lahnem na jeden bok, pekne zleze dolu, tak ma tam stekli, kde mam polozeny bok, ze sa to neda vydrzat a ked sa otocim na druhu stranu, tak ide tam a stekli ma tam. ja neviem ako to robi ale velmi to stekli 😀 potom to skonci na chrbate az do rana. aj ked by sa nemalo, co uz.

amulienka
24. nov 2011

@kokorunecka a mas vobec na nieco narok, ked mas manzela? 😨

kokorunecka
24. nov 2011

@amulienka No na tie príspevky určite áno.. A potom už len na rodičovský. No teda tak mi povedali na úrade práce,sociálnych vecí a rodiny.....Na nič iné..
Len ja som sa ich neopýtala, že kedy treba riešiť ten ich posudok o tom, či mám nárok na materské...PReto sa pýtam tu 😀

loretana
24. nov 2011

@amulienka tak touhle fází jsem si taky prošla - takové vrtění miminka, nepřetržitý pohyb třeba minutu🙂 ale to už právě necítím, ach jo ach jo:(

amulienka
24. nov 2011

@kokorunecka ale rodicovsky by si mala dostavat hned po narodeni, takze bez prijmu nebudes. vacsinou kocky chodia tak tyzden pred porodom, ale to uz neviem ci pre hotovy posudok a kolko ho trva spravit. prepac asi neporadim.

kokorunecka
24. nov 2011

@amulienka Veď to, že celé na hlavu postavené.. A tie čajky samé od seba ani slova neprerieknu, lebo by ich to zabilo....Asi tam hneď uajtra ráno nabehnem, nech mám pokoj..
Len zas..och... Mám piecť 😀 Tak snáď tam nebudem pol dňa.

e.vik
24. nov 2011

Ahoj holky, snad nevadí, že vám sem lezu 🙂, ale chtěla bych se zeptat, jestli některá neřešíte dilema, zda nastoupit na MD ještě v roce 2011 nebo až 2012. Vychází mi to na přelom a nevím, jestli se tak výše PPM nebude nějak výrazně lišit. Kor, když jsem od září na PN.

petja
24. nov 2011

@amulienka
@kokorunecka
tak to je pěkný porodný,u nás nic

amulienka
24. nov 2011

@e.vik riesim to iste, akurat ale na slovensku,
ak by zvysili matersku od 1.1. tak musim nastupit od 1.1.aby som ju dostala, alebo ked nastupim tyzden pred tym uz ju nedostanem? kto sa ma v tomto vyznat.

kokorunecka
24. nov 2011

@petja Vy nič nedostanete???

kohutovci
24. nov 2011

@e.vik neviem ako u vas v CR.. ale tu to funguje tak, ze ked nastupis na MD v decembri vyrataju ti 60% zo zarobku za rok 2010.. ak nastupis v januari. tak sa ti rata rok 2011... preto si treba vybrat rok.. kde si mala lepsi prijem 😉

co sa tyka toho prispevku na prvonarodene dieta.. u nas v Pezinku prispieva mesto novemu obcankovi 5000sk.. v inych mestach to nieje?

kokorunecka
24. nov 2011

@kohutovci Čožee??? Ešte aj mesto prispieva na nového obyvateľa? No ja umriem 😀 Okolo nás to asi ani nešlo 😀

e.vik
24. nov 2011

@amulienka @kohutovci U nás by se měla počítat mateřská z průměru výdělku za posledních 12 měsíců, nevím ale, jaký na to má vliv např. řádná dovolená atd. a jestli to třeba v novém roce napočítají jinak. Taky nás čekají od 2012 změny, ale to je zatím ve hvězdách a zatím nikdo neví, jak to vlastně bude. Na porodné většina z nás nemá nárok.

kohutovci
24. nov 2011

@kokorunecka noooo 🙂 ja v tomto meste zijem pomaly siesty rok.... ale som velmi velmi spokojna.. 😉 brali sme sa na urade.. za nic sme neplatili.. dostali sme krasne pohare s erbom mesta, vino.. kvety.. uzasny oddavajuci..no nadhera..
mame materske centrum kde mozu chodit tehulky, mamicky, deticky.. kopec programu za par drobnych.. parada.. prispievaju na deticky po narodeni.. a kopec ineho.. Pezinok je proste supeeeer.. 😀 (skoda ze ma neplatia za reklamu) 😀

@e.vik urcite ti budu vediet lepsie poradit kocky z CR.. je ich tu dost..len teraz asi niesu prihlasene..

kokorunecka
24. nov 2011

@kohutovci 😀 😀 😀 Už len za tú reklamu by si si mala vypýtať 😀
Ja som teda v Pezinku bola až raz v živote, ale teda nenapadlo mi, že to tam tak dobre funguje 😀 My sme sa tiež brali na úrade...Ale čo sme si nedoniesli, to sme nemali 😀 😀

veronika9686
24. nov 2011

ahojte baby,tak dnes sme boli v poradni,vsetko je ok,malicke si tam kopkalo,prvykrat som pocula jeho srdiecko,uzasny zazitok 🙂))

petja
24. nov 2011

@kokorunecka u nás pouze provorodičky a to jen sociálně slabí,všichni víme,kdo si to vyřve a obejde to
já měla naštěstí na obě děti předtím porodné,páč to ještě neseškrtali tehdy,teď vláda že prej za ty škrty budou náhrady,ha,ha,v roce 2012 ještě sníží rodičák!!!

elisisse
24. nov 2011

jeej baby dnes som sa tak dobre vyspala prvy krat po dlhej dobe som zaspavala bez bolesti. To je krasne 🙂 pozeram ye tu riesite matersku, ja by som chcela ist cim skor. ja som od tretieho mesiaca a na Pn a mam uz dost...... 😀

kokorunecka
24. nov 2011

@veronika9686 Jéééj 🙂 Aj ja by som po dlhej dobe chcela počť srdiečko... Naposledy sme počúvali na utz v 20.tt a teraz sa už nemôžem dočkať 😀 A chcela by som, aby aj mm bol na šetrení, tak uvidíme 😀
@petja Ja čo som čítala na jednej stránke o týchto našich soc. dávkach, tak tam bolo napísané, že príspevok pri narodení prvého, druhého alebo tretieho dieťaťa tuším..Ale to bol ten nižší, tých 150€ či koľko presne...Ale aj tak.. Aká pomoc taká, človeka to poteší a pri dieťati ktoromkoľvek v poradí sa to zijde..
Tu mali čo viem po novom roku predlžovať a zvýšiť materskú... A včera už bolo v správach, že ešte nevedia 😀 Ale, že asi sa to odloží 😀 😀 Hlavná vec, že oni majú vo vreckách nahrabané milióny a matkám nie sú ochotní pridať pár €...
@elisisse Ja musím dnes nabehnúť do lekárne pre ďalšie magnézium 😀 Nejako sa to u mňa rýchlo míňa, keď chcem mať pokojný spánok 😀 😀

veronika9686
24. nov 2011

@kokorunecka nam doktorka este srdiecko este nepocuvala,ale odteraz uz na kazdej poradni,jupiii🙂
a s tymi davkami mas pravdu,vsetko by len rusili,skracovali a neviem co,este sa chcu za tu dobu do volieb nabalit na ludoch

kokorunecka
24. nov 2011

@veronika9686 Tak to potom určite bol obrovský zážitok počuť 🙂
Rozumieš... Hlavné je, že oni majú.. A čo zvyšok? Podľa nich nám stačí nas*ať do ruky....

veronika9686
24. nov 2011

@kokorunecka veru to bol,nadherny 🙂)) ani tie mensie problemy som uz potom nevnimala
ved to ano,my to teraz doma dost riesime,lebo okrem materskej a prispevkou je u nas casta tema aj statna premia v stavebnej,este aj tam chcu ludi oberat ,ked chcu sporit