Januárové detičky 2012
Ahojky budúce maminky - čakateľky na január 2012. Keďže zatiaľ takúto tému nikto nezaložil, dovoľujem vás sem pozvať. Mám termín 1.1. 2012 a teším sa na ďalšie, aby sme spolu prežili naše tehu 😉 😉 😉
Tak šup-šup sem.... 😀 😀 😀
@bublina83 Okej, tak idem na to 😀 V prvom rade, je potrebne nechat dietatko co najviac na rovnej zemi, na koberci, na penovom puzzle, nech sa tam hra, hoci len na chrbatiku, motivovat ho pomocou hraciek na otocky do oboch stran. Pokial ma slabsie brusne svalstvo, trenovat sa to da napr. tym, ze v polohe na chrbatiku mu budes podavat nejaku vacsiu hracku, alebo loptu a to nuti babo zdvihat nozky a rucky. V tomto cviku sa da pokracovattak, ze tu hracku budes presuvat na jednu alebo druhu stranu, nech sa otoci na brusko. V tomto veku uz by mal uprednostnovat tuto polohu na hranie a tak. Cize co najviac stravit v tejto polohe, postupne sa zacne o rucky dvihat. Ak budu rucky dost silne, tak je dobre si obstarat gymnasticku loptu (vola sa to overball), nafuknut ju len do polovice, z coho vznikne akasi polgula. S tymto sa da trenovat klacanie a to tak, ze podchytis kolienka a prilozis ich k lopte, bruskom sa bude opierat o loptu a ruckami o zem, je super, ked tam kde ma rucky, bude nejaka oblubena hracka, aby aspon trosku vydrzal. Zo zaciatku sa mu to nebude pacit, ale netreba to vzdavat, je to velmi dobre cvicenie. Okrem toho, na posilnenie vsetkych svalovych skupin je plavanie babatiek vynikajuce, je to forma rehabilitacie. Citala som, ze nechodite kvoli riziku nachladnutia a teplot, ale pokial babo po vylezeni z bazena okamzite zabalis do uteracika a vysusis, a pri obliekani budes jednat rychlo, tak sa riziko chorobky minimalizuje.
Ide o to, ze sa musia posilnit chrbtove a brusne svaly natolko, aby dietatko zvladlo statie - ide o tzv. vertikalizaciu. Ak nie su dobre posilnene svaliky, v buducnosti hrozia rizika skoliozy, plochych noh, migren, nesustredenosti, atd...
Ja som sa riadila knihou Eva Kiedronova - Rozvijej se, detatko... - nasa mala od 3m krasne drzala hlavicku bez zavahania a pretacala sa na brusko, davala sa na stryri od 5 mesiacov, hned na to zacala liezt, od 6m stoji a od 7m sama sedi (dietatko si ma sadnut az z lezenia, vtedy je na to chrbtove a brusne svalstvo dostatocne pripravene), teraz uz chodi pridrziavanim sa o ruky a ked stoji, snazi sa pustit a udrzat balans (ale je pravda, ze je pohybovo popredu) - robi len to, na co sama prisla, my sme ju do nicoho netlacili.
No, hadam som napisala vsetko, co som chcela. Ak mas nejake otazocky, sem s nimi 😀
@zapka21 po plavani sme vramci toho kurzu chodievali na 5-8 min. do infra sauny, kde bolo cca 45 stunov a tam sa babatka krasne presusili a prehriali. Treba potom peknu utriet uska a dat capicu a prechladnutia po plavani sa netreba bat.
@emamichaela co sa tyka choditok, tak moj osobny nazor je, ze je to pre deticky ktore chodia uz za ruky a ked si potrebuje mamicka oddychnut, tak da na chvilu dietatko pochodit. Podla mojho nazoru skor dieta netreba do toho davat, pretoze sa naucia zle chodit a tym padom zle drzat telo a neskor to sposobi vela problemov. Som skor za ohradku, kde si dieta ruckuje kolom dokola a nestrati sa z dohladu 😀
@emamichaela taka sauna by sa zisla aj nam po plavani, mala ma na konci stale modre pery 😀 Ja som uplne proti choditkam (ale tak ja som aj proti cumlikom, hehe), zbytocna vec (firmy tahaju z rodicov peniaze), dieta sa nauci chodit bez toho, s tym ziska len zle navyky v drzani tela. A co sa tyka ohradky, to je celkom OK, ak si vsak vie babo zo stoja aj sadnut, lebo kym to nasa mala nevedela, tak sa pustila a rovno dozadu padla (mame rozmer 60x100), a hlavickou do tyciek udrela (rev neskutocny), no takze sme ju prestali pouzivat, ale uz si vie pekne zo stoja klaknut aj sadnut, tak ohradka je zase v uzivani 😀
@bublina83 ďakujem zapke21 za ukážkový popis cvičenia a plávania , lepšie by som to nenapísala. A ak by si našla plávanie s rehabilitačnou sestrou a povedala o ťažkostiach, ktoré ste prekonali určite by ste našli nejaké cviky, ktorými by ste posilnili svalstvo. Ale netlač malinkého nasilu, keby sa narodil v termíne možno by mal 4 mesiace, on to doženie raz dva a potom nebudete za nim stíhať 🙂
@zapka21 po plávaní v Barci čo vedie rehab. z novej nemocnice majú tiež saunu, len neviem koľko stojí tam kurz.
Aj u nás je ohrádka denné hrište, hlavne ked sa tam nasáčkuje aj staršia .Zo stoja sa pekne pridrží a sadne si nie len v ohrádke ale aj vo voľnom výbehu - neviem do kedy jej vydrží ta opatrnosť 😀
dievcata, vam vsetkym prisiel vcera rodicovsky prispevok 190 eur? mne nie...tak sa bojim ze nastal nejaky problem a mi ho neposlali ☹
@ankaevka ahojky, ano, nas maly stale odmieta ochutene kase...predvcerom som mu skusila dat bananovu od Hami, nezjedol ani dve lyzicky...takze tieto kasicky mozeme uz len porozdavat....este skusim jednu vec...vacsinou sme mali mliecne kase ochutene, skusim tie nemliecne..uvidim, mozno tie by pomohli, lenze ak mam zase kupit nejaku za 3-4 eur a potom ma byt v policke, ja uz naozaj neviem...mame ich doma pootvaranych asi 8 a nic z toho...inak, ja kojim stale celkom dost...na ranajky davam zatial len moje mliecko...na obed uz nie...ale on si aj tak po obede tak hodinku a pol mliecko vypyta...na olovrant ma vacsinou ovocie, takze to tiez pije este mliecko a na vecer davam aj kase ale skusila som aj bez kasi, len to sa strasne skoro budil tak som vcera dala a vydrzal dlhsie, ale zaspava krasne na prsniku, takze to vecerne kojenie je naozaj nadherne a dolezite 🙂🙂🙂 je asi prirodzene, ze mas menej mliecka ked mala uz tolko toho popapa...tie jogurty...hmmm, stale uvazujem, dat-nedat...naozaj este neviem...moja dr tvrdi, ze uz mam davat aj jogurty, tak uvidim, vsak maly uz bude mat o tri dni 8 mesiacov, tak vari uz bude moct 🙂
Mame horucku ☹ celu noc sme nespali, len odsavali sopliky a merali teplotu. Teraz mame 39,2 :'( prave mi Emuska zaspinkala, ale mrnci zo sna. Boze, keby som to mohla za nu absolvovat radsej ja ☹
Fuuuha dnesnaa noc bola priserna, skoro kazdu hodinu sme boli hore, cosi strasnee, idu nam asi horne zubky. A ani manzel nebol doma.
@emamichaela to nas mrzi, ze mala je chorucka...moj maly ma pri zmene teplot vonka vzdy sopliky uz len cakam kedy sa teraz spustia...tak vam prajeme skore uzdravenie a si aj davala nieco na znizenie teploty?
@mirka2010 urcite to bude tymi zubkami, uz som si vsimla, ze ma hore take biele dasienka, ze uz cakame, kedy sa prerezu, a je taky nervoznejsi, aj cez den horsie spava, ale co uz. Bratovej malej vysiel prvy zubok az v 9 mesiaci, vsak uvidite, ani sa nenazdate a uz mu narastie. Prvy zubok ani nevieme ako mu vyrastol, len som tak posmatrala v ustach a objavila som, no a pri tom druhom zube ved vies mal vysoke horucky a sa cely vysipal..
@emamichaela to mi je luuuto, to je hroznee ked su deticky chore. Aj davate cipky na znizenie horucky?
@mabel1981 ach, chudatenko, tiezo zubky, keby tak vedeli bez bolesti vyliest...hned by to bolo lepsie..babatka by nic nebolelo, neboli by mrzute a maminky by chodili spokojne po svete 🙂🙂🙂 ale aj zubky raz vsetky vyrastu...tak len v to treba verit, ze bude dobre 🙂 co chystate na vikend?
@zuzky1104 no to mas pravdu...to nestihnem ani postrehnut a budu minute 😠 😠 😠 no co uz...musime nejako vydrzat...a tebe uz prisla druhy krat? lebo mne to ma prist teraz prvy krat...tak preto som sa pytala...materska mi vzdy chodila 15teho, ked to vyslo na vikend tak vzdy v piatok...
@zapka21 ahojky, citam tvoj prispevok, mas naozaj dobre rady...u nas je to tak, ze tym ze sa maly narodil dost velky, tak bol vzdy taky pevnejsi a hlavicku krasne drzal uz pred prvym mesiacom...pretacal sa v 4 z bruska na chrbatik a naopak, potom uz len chcel sediet a ja som mu nevedela v tom zabranit, stale sa vspieral ked sme ho chceli nechat lezmo, takze to sa vlastne chcem opytat...pises, ze dietatko ma sediet az z lezenia...myslis tym, ze sa vie dietatko same posadit? to by som ta chcela poprosit ze by si mi to blizsie vysvetlila...tu knizku si asi kupim 🙂
@zuzky1104 😀 😀 😀 😀 😀 to mas uplnuuuuu pravdu....fakt je to tak 🙂 ja som to myslela skor z takej kratkodobej vyhliadky na lepsie noci 🙂🙂🙂 my si myslime ze malemu idu zubky uz neviem ako dlho a stale nic...on ich uz sice mozno citi, ale stale sa nijaky neukazal...noci mame tiez tazsie...ale zvladame...a Livinka sa ako ma?
@mabel1981 my mame mat dnes aj zajtra navstevu, takze mame taky navstevny vikend 🙂 ale zajtra pride moja spoluziacka co sa nam uplne v jeden den narodili nasi milacikovia, tak sa na nich velmi tesim ako sa pohraju 🙂🙂🙂 no a upratujem, mm pomaha kolegovi na dome, takze kym sa maly zobudi idem este makat 😉

@bublina83 Myslis, ze je davat dieta do pavuka je rozumne, ked nema zvladnute zakladne psychomotoricke etapy? Zvlast, ked ste mali take problemy...