icon

Máj 2011. Je tu niekto, kto sa teší tak ako ja?

zuzanaca
25. aug 2010

Ahojte 🙂
Je tu niekto, kto sa teší na MÁJ 2011 tak, ako ja?
Baby, sem sa sem! 🙂

henika81
14. sep 2010

toto som objavila na nete, dufam baby ze to nie je nas pripad, musime vsetky pekne papat, nase babatkaesmu trpiet hladom dokym su v nas: Hlad v tehotenstve spôsobuje rýchlejšie starnutie mozgu detí!

Vyplynulo to zo štúdie holandských a amerických vedcov. Títo do svojho výskumu zapojili ľudí starších ako 50 rokov, ktorých matky počas tehotenstva prekonali šesťmesačný hladomor známy ako Hongerwinter.

Ľudia, ktorí boli v čase akútneho nedostatku jedla počas druhej svetovej vojny ešte v materniciach svojich matiek, si o takmer 60 rokov počínali pri testoch horšie ako iní podobného veku, tvrdia vedci. Výskumníci v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences uviedli, že holandský hladomor z roku 1944 mohol urýchliť starnutie ich mozgu. Do výskumu zapojili takmer 300 dospelých, ktorí boli v tom čase ešte len v plodmi.

Takzvaný Hongerwinter bolo šesťmesačné obdobie, počas ktorého nemecká okupácia obmedzila prísun jedla ľuďom v severnom Holandsku. Takéto zaobchádzanie zo strany Nemcov spôsobilo katastrofu a podľa odhadov do apríla 1945 zomrelo na podvýživu približne 20-tisíc ľudí. Mnohé nastávajúce matky prežívali denne len s príjmom 400 až 800 kalórií.

Toto obdobie postihlo predtým pomerne dobre živenú populáciu a vedcom tak poskytlo jedinečnú príležitosť, aby skúmali dopad, ktorý mala podvýživa na skupinu v tom čase splodených detí.

Vedci sa v tomto prípade zamerali na skupinu takmer 300 dospelých vo veku takmer 60 rokov, ktorí boli počas prvého alebo druhého trimestra tehotenstva ich matiek vystavení hladu. Týchto ľudí podrobili mentálnym testom a výsledky porovnali s ich rovesníkmi, ktorých matky hladom netrpeli. Skupina sa testom podrobila už po druhý raz. Prvýkrát sa tak stalo v 70. rokoch minulého storočia, vtedy však vedci medzi skupinami nezistili žiadne rozdiely. V najnovšej štúdii však ich výsledky testov zameraných na selektívnu pozornosť dopadli horšie. Klasickým príkladom takéhoto testu sú slová označujúce farby vytlačené inou farbou ako pomenúvajú, a osoba má povedať, akú má ktoré slovo farbu. Podľa vedcov horšie výsledky v tomto type testu sa vo všeobecnosti spájajú so starnutím. Podľa vedcov z Universiteit van Amsterdam a amerického Calvin College to pravdepodobne znamená, že mozgy ľudí v skúmanej skupine začali pre podvýživu v maternici starnúť skôr.

klba
14. sep 2010

ahojte ja len na skok, nestiham. 😉 😝
dnes som mala vzacnu navstevu, prisiel na motorke brat z PD, tak som ho hned vyuzila 😀 a pomohol mi poprekladat nabytok v detskej, vcera vecer am ho doviezli od segry, menila deckam izby, tak sa nam aspon na nejaky cas dalsie kusky hodia.
Len ma stve ze som musela zrusit nafukovaci hrad a domcek, inak by sa mi to nevoslo do izby. ☹
Este ked maly vstane idem kupit nejake boxy na hracky a samolepiacu foliu, to nalepim na dvierka, uz som ju bola omrknut len som nemala odmerane kolko potrebujem, tu je foto ako to vyzera na suflikoch na pisacom stoliku, to som lepila cca pred rokom. 😉
PS: A vitam nove tehulky, tesim sa s vami 😵 a @irenea vitaj doma, som rada ze uz mozes tehulkovat doma a zaroven aj s nami. 🙂
@hedka17 perfektne, si sikovna, tabulka je super. 😵

akova
14. sep 2010

@klba to je folia?? vyzera to ako original drevo 😵 na tych šuflikoch 🙂 Tak len pekne zariaduj. 😵 Ja som tiež rozmyšlala, budeme musieť prehodiť spalnu s detskou izbou, Ninkina izba je väčšia a do spalne postielku nenarvem. Tak som to už nadhodila mužičkovi 😀 , tak bol cely happy 😀 😀 , ale som ho utešila, že to stačí až na jar 😅

akova
14. sep 2010

@veronkaj tie MS aj môj muž chce isť na zapas 🙂 ja by som inak tiež šla ak budem ešte 2v1 😀 . Bola som, ked boli MS v hokeji v Prahe na zapase USA-Česko ked vypadli Česi, to bola ina atmoška 😀 😀 😀

irenea
14. sep 2010

@veronkaj a kedy planujes ist na sono? ja som uz bola 4x, je to pekne pocut ten buchot srdiecka

irenea
14. sep 2010

@akova ved to, lenosit.....moja dcera hovori ze budeme len lenosit, no len kto nam bude varit🙂))

irenea
14. sep 2010

@klba aj ja som rada ze som doma, len teraz si musim davat este vacsi pozor.....ale slubila som babatku aj sebe ze budem

henika81
14. sep 2010

@irenea ahoj a vitaj doma, 🙂 a v ktorom si vlastne tyzdni?

veronkaj
15. sep 2010

@akova no keď vtedy budeme ešte 2v1 ako kinderko tak asi na zápas nepôjdeš predpokladám ako väčšina že budeme každú chvílu chodiť na wc čo bude mimi tlačiť a neodvážime si riadne ani kýchnuť aby sme necvrkli ale veď uvidíme čo bude, ja len dúfam že zrovna keď ho budem potrebovať aby ma odviezol nebude na zápase. 😀

@irenea ja mám ísť budúci týždeň v ten týždeň robí aj tá lekárka čo k nej chcem chodiť v stredu a teraz sa mi priplietla do cesty tá nádcha a trochu pokašliavam tak nechcem aby sa mi to zhoršilo tak ako som naplánované ísť včera radšej sa preliečim medovým čajom a teplom v posteli ako riskovať že mi to prejde na horšie, takže radšej vydržím tých pár dní.ale už sa neviem dočkať,

akurát z pondelka na utorok sa mi sníval sen o svadbe mojej a videla som tam seba aj dcéru vo svadobných šatách a kupovala som kyticu a ako mi ju viazala bola krásna z orchidei a ked mi ju dala do ruky boli to chryzantény no až ma studený pot oblial, tak dúfam že sa nič nestane. takéto sny neznamenajú nič dobré.
a variť bude dcéra s tatkom nie,*? 😀

penn
15. sep 2010

Baby baby, ja sa cely zivot tesim na majstrovstva a kvoli tomu som uvazovala ci nezacat s babatkom este pred svadbou... ale nevyslo.. a teda teraz uz viem, ze nijake majstrovstva sa pre mna nekonaju.

penn
15. sep 2010

@irenea no toto. to mne tak casto nedaju ja som niekedy v siestom este nepocula srdiecko a dalsie mam az v dvanastom.

klba
15. sep 2010

ahojte ako sa dnes mame? 🙂
my trochu vegetime, ked drobec vstane pojdeme sa pospacirovat 😎 , doobeda som trochu zariadovala detsku a kuchynu, lebo sme to este vecer s mojou dizajnerkou maminou 😉 poprehadzovali a vojde sa nam tam aj nafukovaci hrad. 🙂

@akova to je samolepiaca folia, je matna, na lesklych je vsetko vidiet 😉 a vyzera to na nabytku dobre, ja som tak uz raz lepila dve stavane skrine co mame na chodbe, na tie som kupila samolepiacu tapetu v odtieni javor a vyzera ako origos, niekedy sa takto da zmenit desing nabytku. 😉

baby a ten hokej je od kedy do kedy? 😅 ci stihame kuk aspon v tv. 😉

nikam
15. sep 2010

Ahojte babulky, ja sa k Vam tiez pridavam. // na teste sme hypnotizovali uz minuly tyzden v pondelok, ale az vcera som sla k lekarovi. Tak som si Vas tu citala a neodvazila sa pridat. Ale uz mozeeeeeeem 😵 .
Ako prebiehala Vasa prva navsteva u lekara? Lebo mna sa spytal na datum poslednej MS, spravil ultrazvuk, povedal, ze tehotna som, napisal si piaty tyzden, spytal sa, kde pracujem, ci beriem kyselinu listovu, ze mi teda blahozela a dovi. Tak som sa v tom svojom stastnom opojeni zmohla len na to, aby som sa spytala, kolko ma milimetrov (ma 12) a kedy bude vidno srdiecko (ze o 2 tyzdne). Potom ma usadila sestricka a aspon ta mi co-to povedala. Ze kyselinu listovu mam brat 2 krat denne (bez odporucaneho mnozstva), spytala sa na vysku a vahu a ze mam prist o tri tyzdne na dalsi ultrazvuk, potom na krv a o dalsie dva tyzdne na dalsi ultrazvuk a daju mi aj tehotensku knizku 😝 .

mystery7
15. sep 2010

ahojky
Ja mam uz asi tyzden chut na maso a to neustale. Pri prvom tehu to boli kysle ryby 😝 dnes som sa prejedla reznov a tak je mi aj tazko na zaludku. Ale posledne 3dni ma pali zaha zo vsetkeho, este aj z jogurtu.
Ja idem k dr az v utorok, neviem ako dovtedy vydrzim, uz teraz som na ihlach.
Ja u dr nic velke necakam, pre mna je to zivotna udalost, ale pre nich kazdodenna praca :-/

akova
16. sep 2010

@nikam vitaj a gratulujem k tehu 😵

mystery7 ja zasa naopak strašna chuť na zavinače musia byť každý týždeň 😉 a zavarane kukuričky čo robila moja švagrinká tak tie idu teda na odbyt riadne 😀 😀

Tiež idem k dr. v utorok, presne ako píšeš pre nich každodenná práca, no ale uvidíme. Kedže je to pre mňa druhy krat, už to tak neberiem.. Kedže mi ani zle nebýva, tak vlastne, že som tehu "uverím" až babatko uvidím na ultrazvuku a to bude ešte, za take 3 týždne... aj pri prvom tehu to bolo tak, až vtedy som si vlastne uvedomila, že naozaj mam v brušku človiečika, ako sa hybalo a srdiečko bilo... 😵 😵 😵 😵 kráásny zážitok 😅 😉

veronkaj
16. sep 2010

🙂 @nikam vitaj nikam a ten tvoj drobček už má 12mm? to teda pekne rastie gratulujem

@klba tie folie budem musieť kúpiť aj ja na nábytok, ked budeme robiť detskú izbičku, a ktoré sú najlepšie, ja tak budem meniť čierny nábytok na veselší.

@akova ja idem k tej lekárke v stredu , dnes mám rodičovské a najbližšie pobede robia od utorka ale v stredu už príde aj tá ich doktorka tak chcem ísť k nej. už sa teším len dúfam že dovtedy prestanem kýchať a smrkať.

dúfam že už uvidím miminko aj ja a že mu bude biť už aj srdiečko verím

nikam
16. sep 2010

Dakujem, aj ja blahozelam vsetkym tehulkam.
Mne zatial zle nie je, ani chute nemam, len trosku napate prsia. Jedlo travim aj pol dna, to sa mi teda predtym nestavalo 😒 . Kedze som doteraz nosila vsetko uzucke, tak su mi uz tesne veci a prave sedim s rozopnutymi nohavicami 😀 .

@veronikaj zrejme chodime do tej istej ambulancie, tak som zvedava, na Tvoje postrehy. A drzim na stredu palce. Ale mate pravdu, pre nas je to obrovska udalost a pre lekara rutina... a ja ze preco nejasa tak, ako ja, hihi.

mystery7
16. sep 2010

@akova ja si to uvedomujem, ked musim dvihat maleho. Je dost tazky a tak sa bojim, aby som si neublizila. A tak som dvihanie minimalizovala.
Ja len slanina a slanina a maso.

veronkaj
16. sep 2010

@nikam ty chodíš do ambulancie v BA???

a je vám už niektorej tak že vyslovene zvraciate teda také tie typické príznaky tehotnosti??
ja sa čudujem že ešte nie, lebo pri dcére už som mala.

a nohavice už aj ja rozopínam ked sedím.
😀

nikam
16. sep 2010

@veronkaj ano, chodim na Sustekovu v BA

zuzuula
16. sep 2010

@nikam ahoj mne na 1 prehliadke a to som bola v 6tt urobili sono, predpisali mi duphaston na udrziavanie - vraj pre istotu - a tiez mi kazali uzivat maternu s dha kyselinou a o 3 tyzdne na dalsie sono. Ani ma nevazili ani nemerali, asi zabudli :D tak nabuduce sa tesim, ale mne uz dokonca aj trosku brusko vykukuje :D

mystery7
16. sep 2010

mne ostalo brucho z predchadzajuceho tehu, tak mi nic nevykukuje 😅

henika81
16. sep 2010

ahojte tak ako sa dnes mate, tehulky? Ja som mala ist o tyzden na sono,ale mala som vcera malu nehodu, spadla som v kupelni vo vani ssa mi nejak smykla no ha padla som na rit, auuu ☹ bolelo to, no? vecer som zacala spinit, tak hned dnes rano k dr. a dala mi duphaston a lezat lezat. dnes mi uz vysla aj teplota, robila mi aj uzv a ze vsetko v ok, som v 6 tt a 3 dni a bolo uz vidno plod aj so srdieckom,ak bude vsetko ok mam ist o 2tzydne zasa na uzv. No a viete co je sranda? ze tehu kalkulacka mi vypocitala 6 tt a 1 den, a dr. dnes 6tt a3dni, 🙂 tak skoro sa to zhoduje, a ja som si myslela ze som este v nejakom 5tt. tak baby davajte si na seba velky pozor fakt, nie je to sranda

hedka17
16. sep 2010

Prvá tabuľka, na druhej sa pracuje

hedka17
16. sep 2010

@henika81 ahoj tiez som vcera spinila, nastastie len trosku,ale velmi som sa bala. Tiez to nebolo z nicoho nic venovali sme sa s manzelom a potom ked som bola na zachode som sa zlakla ked som to zbadala, ale strasne ma to tam dole aj stipalo a zrejme sme tam nieco natrhli a preto to bolo,lebo vecer uz bolo vsetko ok a nastastie ma nebolelo ani v podbrusku ani nic. Mala som velky strach a preto sa radsej do 4mesiaca nebudeme takto venovat iba ak to doktorka povoli. Od vcerajska som opatrna ovela viac nech robim cokolvek

mia_m
16. sep 2010

@hedka17 si mi pridala 2 roky 🙂
inak ahojte, nemam ani cas nejak citat, mne teda byva riadne zle, vsetko ide hned von aj voda, som uz dost vycerpana, cakam kedy to prejde, rada by som sa uz normalne najedla ☹ a vsetko mi smrdiiii, hlavne chladnicka, zadrziavam dych, ked nieco z nej potrebujem vybrat 😝

nikam
16. sep 2010

@henika81 Juuuj, az ma zamrazilo, dufam, ze bude vsetko v poriadku.

K tej opatrnosti, nakolko sa setrite? Ja som vcera bola s rodicmi na zahrade, kde sme zavarali a zbierali orechy a kedze nasi este nevedia, tak som aj vedra s vodou nosila, aj po streche lozila... Co si o tom myslite, je to v poriaku (som v 6.tt)? Toto je moje prve tehotenstvo a nechcem sa nechavat ofukovat ale zase nechcem ani nijak ohrozit ten zazrak, ktory mam v brusku.

hedka17
16. sep 2010

@mia_m sorry odoberiem :°)

hedka17
16. sep 2010

@nikam radsej sa setri, ja ked som bola v 5tt a natahovala som sa s tazkymi vecami potom ma pichalo v podbrusku a doktorka povedala, ze to uz nemam robit

hedka17
16. sep 2010