Októbrovky 2016
Tak baby pridajte sa 🙂
@obituary712 hmm 😊 ja som myslela ze mas tiez nejak tak 😊 tak potom to asi bude vekom 😊
@jersey87 podľa mna je jedno akou technikou - ale základ je byt psychicky dobre nastavená a sústrediť sa na seba a babatko. Ostať pokojná a nevysilovat sa panikou a krikom...
Vtedy máš svoj vlastný zdroj oxitocinu a babo sa rodí svojim tempom a ty sa tiez otváraš ako treba.
Strach produkuje adrenalín a ten tak ako u všetkých cicavcov zastaví pôrod, aby sa nenarodilo do nebezpečenstva. Neotvárame sa u nas rieši oxitocinom - o tom sa tiez veľa diskutuje...
To je taký mini vycuc 🙂
Takze keď sa to rozbehne, budeme sa sústrediť na myšlienku, že ho mame uz o chvíľku pri sebe a určite to zvládneme ako tisícky žien pred nami ;)
@lukamka velmi pekne si to napisala, si to budem asi citavat pred spanim 🙂 momentalne ma chytava taka slaba panika, vzdy zazeniem myslienky na porod, a dufam, ze ked pojde do tuheho, tak hormony zauraduju a proste to dam... to ako pred skuskou, clovek je v strese, ma pocit ze nic nevie, ale ked si sadne pred skusajuceho, zrazu to opadne a sype zo seba vsetko co vie 🙂
inak co vsetko vam hovorili o oxytocine? mne totiz budu porod urcite vyvolavat v 38t, viem ze najskor davaju menej invazivnu tabletku, ale asi ked nezabera, ide oxytocin, a toho sa teda bojim, zatial co viem, tie bolesti su po nom omnoho intenzivnejsie..
@jersey87 Myslim, ze dobre. Boli dni ked som postupila len o dva nafuknutia. Vcera som postupila o sest nafuknuti. Dala som 24,5 cm v obvode. Co je myslim, ze dost. Ale predpokladam, ze teraz sa to zase spomali. Pustam si z youtube relaxacnu hudbu, pred kazdym vypudenim sa snazim uvolnit tvar a hornu cast tela. Dam nadych a na vydych vypudzujem. Dolezite je uvolnit sa. A vzdy zatvorim oci. Aby som to cvicila na porod 😉 Daj vediet ako ti to ide. Inac kazdy den je prve zavedenie neprijemnejsie, ale potom sa to rozbehne
@lukamka
@ jersey
ja som nasla nahravku k hypnoporodu, co to som si o tom na nete citala. V praci robime s relaxaciami a je mi to velmi velmi blizke. Ma to skvele ucinky, lebo psychika je vo vsetkom ta najpodstatnejsia. Aj ked nie kazdy je taky sugestibilny, nie kazdy sa dokaze uvolnit a zrelaxovat a uz vobec nie ak tomu neveri. Ak v tu techniku nema clovek doveru tak to nema vyznam. Osobne si myslim, ze najpodstatnejsie nastavenie. Niekedy clovek nepotrebuje prejst kurzom a vie si byt psychologom aj sam. Staci ak si najde tu spravnu formulku, ktoru si opakuje. Napr. Nie su to bolesti, su to len tlaky. Zvladli to ine, zvladnem to aj ja. Ked to zvladla (doplnit si osobu, ktora je velkym strachoputom alebo ju nemame radi alebo naopak niekto kto nas motivuje) zvladnem to aj ja. Predstavovat si ako sa dieta zosuva nizsie a logicky to musime citit, ale predsa kazdou kontrakciou je tym diet ku nam blizsie a blizsie atd. Trochu som sa rozpisala 😉 😉 😉
mala otazka na tie, ktore uz rodili...ako dlho ste po porode krvacali?
sestonedelie je obdobie hojenia, niekto krvaca viac, iny menej...tak ma to zaujima, ci je mozne napriklad aj trojtyzdenne intenzivne krvacanie alebo ako...
potrebujem sa troska zasobit vlozkami tak chcem mat aspon trochu prehlad
@guizui prciiic aj som si myslela, že sa ten oxytocín piše s y 😊 Musím to potom na PC opraviť.
Hovorili nám o ňom, že si ho prirodzene tvoríme keď sa mojkame, keď vidíme šteniatko, keď sa nám niekto paci a tak... No a pri pôrode sa spustia mega dávky spolu s endorfíny a pritom sa otvárajú pôrodné cesty. Jeho blokátorom je adrenalín - ten produkuje strach.
Umelý oxytocín je vraj na mile vzdialený od toho co je v tele a áno kontrakcie su po ňom oveľa silnejšie.
Preto je vraj účinnejšie, keď vas príde partner pohladkať, pomojkat, pomasirovat, dokonca veľmi odporúčajú bozkávanie - to všetko môže znova rozbehnúť nepostupujuci pôrod.
Zaujímavosť c.2 pre mna bola, že adrenalín je nákazlivý - strach sa prenáša. Je preto dôležité ak chce byt partner pri pôrode aby bol v pohode. Ak sa tam bude triasť, alebo nervózne prejavovať, prenesie to aj na vas. Treba tatika presvedčiť, že vam musí veriť a podporovať vas. Ten môj napríklad konečne nadobudol presvedčenie, že tam bude veľmi potrebný 🙂
@stevvvka intenzivne cca tyzden...potom slabsia menstruacia...a potom aspon.u mna to tak bolo -den dva nic...a potom zasa..alebo dopoludnia viac...vecer uz skoro nic...velke vlozky fakt tyzden,max. Dva..vlozky som kupovala aj obycajne po.dome a radsej som menila zakazdym pouzitim wc,aby sa.mi lepsie.hojilo
No baby ja sa priznam, ze po mojom prvom porode som brutal v panike. Ale snazim sa s tym nieco robit lebo ma tak picne. Verim, ze tento bude lepsi a aj tym, ze je to baba tak sa hadam nejak dohodneme. Ja tam budem sama lebo nas tato teda nie je z tych co by siel. Ani s miskom nesiel. A kamoska vo by som aj chcela pri porode byva mimo mesto a neviem neviem ci by stihla. Aj ked clovek nikdy nevie hih.
@tanikbb verim ti, ze ak bol prvy porod strasny, tak sa teraz bojis. Ale zober to z tej stranky, ze bol fakt strasny, trval isty cas, ale prezila si to. Takze si v sebe objavila taku silu, o ktorej si mozno ani nesnivala. A prave toto vedomie by ta malo upokojit (aspon trosku), ze ked si to dala raz, das to aj druhy raz. Ja tiez budem sama pri porode (teda doktor by tam mohol byt 🙂 ), lebo moj partner len ide okolo nemocnice a ma vsetky choroby. A budem ho potom este potrebovat, tak naco ho trapit. 🙂
@jersey87 ..ale musim dodat, ze pocas tych 40 hodin som nemala absolutne ziadne bolesti, ani jednu kontrakciu, nic. Zacalo to az ked mi pichli oxiticin o 8 rano a o 11:30 bol na svete. Z toho 2 hodiny som si vytrpela a potom po epiduralke preslo 90% bolesti. Takze som netrpela 40 hodin 🙂.
@guizui ano, su intenzivnejsie, ale ked uz nemas na vyber (neviem z akeho dovodu to uz vies takto dopredu) tak sa utesuj tym, ze to pojde aspon rychlejsie. Hovorim z vlastnej skusenosti plus mame v rodine dvoch gynekologov. U mna prisli kontrakcie hned ako mi dali infuziu. Bude ti kvaokat cely cas do zily, aby sa porod nezastavil, kedze je umelo vytvarany. O chvilu to bola jedna kontrakcia za druhou, medzi nimi som mala asi 30sekund oddych. Ale neboj, pojde to rychlo. Drzim palce. Ja si to.tiez zopakujem v oktobri 🙂 (dufam uz bez vyvolavacky🙂
@dany1dany mam totiz tehotensku cukrovku a som na inzuline, vtedy sa standardne vyvolava v 38t. okrem toho mala je o 2t vacsia, takze ju nechcu nechat tie posledne 2 tyzdne zbytocne rast. Pokial viem tak v mojej porodnici davaju najskor nejaku tabletku, co ma byt menej invazivna, ale ked nezaberie, tak nastupuje oxy.. ale presne ako si napisala, snazim sa divat na to tak, ze nemam na vyber, takze nejako to neanalyzujem, len sa snazim vediet aspon trosku co ma caka 🙂 a sa tesim z toho, ze nebudem prenasat 🙂
@pehavcek tak ja odkedy som tehotna, ani na wecku netlacim. Len to nechavam na prirodu. 🙂
No a po prvom pouziti konstatujem, ze dnu isiel tazko a kym som prisla na princip, tak to zabralo nejakych 10 minut. A potom som ho nafukla na 17,5 cm a vyliezol sam. Dalej som uz neskusala. Tak drzme si palce.
@jersey87 super dala si to.neboj pojde to. Zvol si tempo ake ti vyhovuje.kludne ho nenafukni a vypud ho aj pat krat.potom ho raz nafukni a zase aj pat krat a tak postupne.nikam sa neponahlaj.ja som si dala na to pol hodinu a kam som sa dostala tam som sa dostala. Dnes som sice dala 23 nafuknuti ale bolo len 24 cm.cize ako pri vcersjsich 18 nafuknutiach a co.tak som sa dnes nikam nepohla.zajtra mam kontrolu tak som sa bala aby som nebola dole nejaka pripuchnuta alebo co
@janifer ja viem zas tak, ze magnezium podporuje vstrebavanie vapnika, cize naraz sa moze brat. Skor sa nema brat sucasne zelezo a vapnik.

baby tak my sme dali kurz hypno porodu... teoria pekna, uvidime aka bude u nas realita 🙂 kazdopadne by som uz isla hoci aj zajtra, pridem si hlavne vecer, ze sa kazdou chvilou rozletim ☹