icon

Pokladíky z novembra 2009

tilly
3. dec 2009

tak šup sem 😉

deina
30. júl 2010

Podla tych vyskumov, skodi skore zavedenie lepku (najma pred 4.mesiacom), ale aj neskore (napr az po roku). Sledovali to na detoch z rodin, v ktorych sa celiakia vyskytuje.

Nuz ale celiakia nie je az tak alergia, ako autoimunitne ochorenie, ci nie? Tomu neviem, ci sa naozaj da zabranit.

gabika7706
30. júl 2010

@deina ano, v minulomesacnom cisle Dietata to rozoberali. Lenze tam ej to celkom dobre vysvetlene, mysli sa tym skor, ze okolo 6 mes, pretoze vacsina matiek konci s kojenim zavedenim prikrmov, tak preto odporucaju zaviest lepok skor...

deina
30. júl 2010

Ano, cim neskor ho dieta dostane, tym menej mm prijma, kedze ho nahradzaju prikrmy. Preto asi ten 6.-7.mesiac odporucaju. Len nepisu vela o nekojenych detoch...

gabika7706
30. júl 2010

@deina no neviem, my sa kojime bez ohladu na prikrmy 😀 zje 300 g na obed a o pol hodku kojenie...To iste na desiatu. Zatial mame len obed a desiatu, 2 dni jeme kasu akoze na veceru..takze my s prijmomo mlieka sme tak asi narovnako...

deina
30. júl 2010

Ja uz nekojim (neodsavam), tak som hladala info o detom na UM, ale vela toho nie je. Akoby vsetky deti boli len kojene...

mima595
30. júl 2010

deina - hej, myslim že v junovom
gabika - suhlas, ale ja som nehovorila o detoch s podozrenim na alergiu, alebo s rodinnou predispoziciou alergii

a tym "in" som nemyslela modne, ako si to zrejme pochopila ty, ale skor aby sme boli v obraze.....

mima595
30. júl 2010

deina - myslim, že preto deti na UM nerozoberaju, kedže tam sa prikrmy odporucaju skor ako u kojenych deti - takže tam je to s tym lepkom asi podobne ako u kojenych deti - ja ny som zacala okolo 7.mesiaca asi - aj u Vladka som s lepkom zacala v 7.mesiaci - myslim, že stredna cesta je asi naozaj zlata....

aeouliana
30. júl 2010

@deina, mima595: odporuca sa zavadzat lepok subezne s dojcenim a kedze vela europskych mamiciek prestava dojcit spolu so zavadzanim prikrmov (okolo 6.mes.), tak sa odporuca skor (aby to bolo subezne s tym dojcenim, lebo vtedy je mensie riziko). ja planujem dojcit co najdlhsie, preto nevidim problem v zavedeni lepku neskor. ja mam obe deti alergikov, ale odhliadnuc od toho by som zavadzala prikrmy tak ako to robim teraz. nemyslim, ze ide o to aby sme boli "in" 😉 ale aby sme dali nasim detom co najlepsi zaklad. ja to robim takto, ale je samozrejme kazdeho vec ako to robi. kazda mamka vie co je najlepsie pre jej dietatko 😀

aeouliana
30. júl 2010

@deina: no a my tiez dojcime stale aj po prikrmoch 🙂 a teraz ked mu konecne idu zubky aj castejsie, podla toho ako drobec chce 😎

deina
30. júl 2010

@mima595, pochopila som to s tym "in". 😉 My sme taky pripad, ze som vyse 6 mesiacov mm odsavala, dostaval ho maly z flasky, ale potom som uz nevladala, nemala som na to nervy, necitila som sa dobre zdravotne, tak som to ukoncila. Sice som to aj oplakala, ked som mu dala UM, ale co uz... teraz si myslim, ze to bolo nakoniec spravne rozhodnutie (potom, co som videla svoje vysledky testov). Takze s prikrmami sme zacinali az v 6.mesiaci, kratko pred 7.mesiacom som dala lepok...

deina
30. júl 2010

Jaj, zubky, to je trapenie, Matesovi ide horna stolicka. 😝 (tie prve stolicky, niektori to volaju crenove zuby, ak sa nemylim)

aeouliana
30. júl 2010

@deina: klobuk dole. odsavat 6 mes. 🙂 (vela inych by pre rozne dovody skoncilo skor) ...co uz my mamky nespravime pre tie nase pokladiky. 😀

katcok
30. júl 2010

s tým lepkom to je otázne, to záleží kde si čo prečítaš, ja som čítala, že lepok sa do jedného roka nemá dávať vôbec, lebo do jedneho roku života sa vyvíja kvalita črevnej sliznice a s ňou i črevná imunita a preto je črevo veľmi citlivé a lepok ju môže značne poškodiť. Podotýkam že toto sú poznatky odreprezentované doktormi, ktorí majú aj klasické vzdelanie západnej medicíny aj tradičnej čínskej medicína a majú to otestované aj na vlastných deťoch, čiže to nie je z ich strany len teoretizovanie.

deina
30. júl 2010

@aeouliana, nuz, my zeny sme uzasne. 😅 😅 Ale ja som uz tolko rozmyslala nad tym, ci to ozaj ma zmysel, ked nas tak velmi vela veci ovplynuje a veru neviem, ci ta genetika nie je aj tak silnejsia.

deina
30. júl 2010

Ale ked takto hovorime o zdravi, v sukromnej teme sme mali debatu o BPA, nedavno bol o tom nejaky dokument... hodim aj sem jeden clanok, len ho musim najst.

deina
30. júl 2010

Vlastne je to mail od jednej vyskumnicky, ale je to velmi zaujimave citanie. 😉

...posielam Ti tento e-mail o pitnej vode, pretoze som si vsimla, ze pouzivate balenu vodu pre malu a asi ju pije aj Alenka. Viem, ze dost vedomosti cerpate z internetu, aj ked ja osobne ho beriem trochu s rezervou. Informacie o vode vsak beriem na 100%, hlavne tu cast, ze z PET flias sa do vody uvolnuju estrogenom podobne latky. Toto je totiz moja parketa s cim robim uz takych dobrych 8 rokov. Toto mozem potvrdit a ak mas zaujem, mozem Ti poslat aj vedecky clanok teraz z 2009 roku. Plasty su vytvrdzovane latkami, ktore sa skutocne uvolnuju do vody, najlepsie otestovany je bisphenol A, na ktorom sa vo svete urobilo mnozstvo studii, ktore potvrdili jeho estrogenu podobne vlastnosti. Takychto latok je vela, napodobnuju nielen estrogenne hormony, ale aj ostatne. Maju podobnu strukturu, ale casto ani nie a predsa vedia modulovat funkciu prirodzenych hormonov telu vlastnych a sposobit v organizme velky chaos v regulacii, zvlast ak je to nejake citlive obdobie vyvinu....novorodenci, puberta, gravidita, menopauza. Co to ma za nasledok? V skratke....Problemy dnesnej generacie s plodnostou, predcasny nastup puberty, nepravidelne menstruacne cykly a s nimi spojene problemy, mozno aj endometriozu, skory nastup menopauzy, psychicke problemy deti, skory nastup diabetu II typu, ale aj obezita, vsetko moze mat a ja verim, ze ma suvis s pritomnostou velkeho mnozstva hormonom podobnych latok, ktore su vsade okolo nas. Povod tychto zdravotnych problemov je samozrejme multifaktorialny, ale narusenie hormonalnej homeostazy moze byt jednym z nich. Dnes uz existuju nielen studie na zvieratach, ale aj epidemiologicke studie na ludoch, ktore to potvrdzuju. Pred par rokmi sa o tom hovorilo vo vedeckych kruhoch len s velkou rezervou. Teraz sa o tom docitas aj v popularnych casopisopch. Latky, ktore zasahuju do cinnosti hormonalnej sustavy sa uvolnuju z plastovych obalov potravin, plast. flias, su to konzervanty v kozmetickych pripravkoch, UV filtre v kozmetike, insekticidy a ine pesticidy, latky, ktore sa pouzivaju ako izolacne materialy, naterove latky...atd. Takze napr. insekticidne pripravky do zasuviek....to je dost popularne....su tiez jednym zo zdrojov..... Ja som robila pracu s herbicidom, ktory robil veci az som sa nestihala cudovat. Herbicidne latky pouzivane vo velkych kvantach casto prestupuju do spodnych vod, v USA (a nielen tam) su kontaminovane cele jazera...ryby....a su z toho potravinove retazce.... Je toho velmi vela, az sa bojim na to mysliet, v com vyrastaju nase deti. A potom moj zapas s farbivami v potravinach mi pripada byt taky banalny. a smiesny....O com vsetkom ludia nevedia...Co je lepsie? Radsej zit v nevedomosti ako si to uvedomovat na kazdom kroku..... Zvlast male deticky su velmi citlive na akykolvek zasah z vonkajsieho prostredia. Hormonalne latky posobia vo velmi nizkych koncetraciach, ako napr. 10 na -12, teda 12 miest za desatinou ciarkou. Telo dietatka (ak sa teraz zameriame na deti) ma vlastnu hormonalnu vybavu + nieco navyse zvonka, co im dennodenne ponukame, takze chronicka expozicia. To je poriadny zmatok, hormony su zradne, reguluju vsetko, spolu navzajom komunikuju. Existuje samozrejme nejaka oprava a kazdy sme nejako inak disponovany. Niekto zareaguje tak, iny onak. Netreba to brat definitivne...expozicii je velmi vela, a organizmus je uzasny, ze dokaze odolavat, prisposobovat sa a opravovat....
Dnes ked naozaj rapidne stupa vyskyt chorob, ktore mozu mat suvis s endokrinnym rozvratom sa do popredia dostala hypoteza \" developmental origin of adult diseases\", teda povod chorob dospelych prameni v detstve. Takze kazdy z nas ma osud svojich deti doslova vo vlastnych rukach a to je teda velka zodpovednost......

Ber moj e-mail len ako jeden z mnohych e-mailov, ktory Ti prisiel. Mne ten preposlany iba pomohol, lebo bol podkladom pre to, aby som k nemu doplnila to svoje, co mam z praxe, s cim robim a citam kazdy den a mam vysledky, ktore ma mozu iba podporit v tom, co tvrdim. Ale netreba to generalizovat, iba s tym ratat ako s faktom, ktory tazko ovplyvnime. Lebo obchod je obchod a my ho nemozeme zmenit, ale mozeme ho aspon trochu ignorovat a vratit sa spat a pit napr. aj vodu z vodovodu!

deina
30. júl 2010

@aeouliana, ano, aj to. 🙂 Ale to BPA nie je len v dojcenskych veciach, je napr aj v PET flasiach + v tych obaloch je aj vselico ine, nielen BPA. V kazdom pripade, zaujimave citanie (trochu strasidelne).

aeouliana
30. júl 2010

@deina: u nas je voda z vodovodu bezna. aj malemu davam z vodovodu. 🙂

deina
30. júl 2010

Ale bezim uz do postele, lebo na mna zase nieco lezie. 😠 😠 Kazdych par tyzdnov nieco...

Dobru noc. 🙂

deina
30. júl 2010

@aeouliana, aj ja, nekupujem dojcensku, prevaram vodovodnu. 🙂

aeouliana
30. júl 2010

@deina; bruuuuu..idem aj ja 🙂

gabika7706
30. júl 2010

@deina tak po precitani tohto clanku ma napadlo "menej znaš, ľepši špiš" 🙂))) snad to je zrozumitelne, ale fakt je ten, ze my tiez pijeme vodu z vodovodu, svokrovci ale len kupovanu, lebo z vodovodu im nechuti. Ja aj navsteve ponukam cistu vodu, lebo inu doma nedrzime (s vynimkou obcasnej Vinei). a to ostatne...jedna mamicka mi tu vedla v jednej teme napisala, ze keby mala vsetko na obaloch citat, tak nejedia nic...no ja citam, ale nie vsetkemu sa da vyhnut...a tak je to so vsetkym asi

katcok
30. júl 2010

@deina ja som asi pred dvoma rokmi videla v telke dokument o plodnosti eskimákov v Grónsku a ostala som v absolútnom šoku. Pointa je taká, že si to planetárne znečistenie odnesú najviac oni, lebo všetko znečistenie aj to čo mi vyprodukujeme v Európe v konečnom dôsledku idem k pólom Zeme. ☹

sakura77
2. aug 2010

ahojte
baby,neriesteeeeeeeeee uuuuuuuz 😀
tak ja s priznavam dobrovolne k totalne "spotrebnemu stylu"cloveka ale zas clovek ma ist do hrobu zhumplovany,nie 😀 😀
ale nie,srandujem 😅
menim temu
ako pokracujete so zubkami? my "az" jeden a druhy sa tlaci a niekto mi vymenil dieta za total certa 😀 a v noci mame "hodinku" poezie,Sofinka si rozprava v postielke uprostred noci a -samozrejme stoji-a vobec ju netankuje ze podaktori by si radi aj zdriemli,ze... 🙂
no a cez den,ak nie je v kociku na prechadzke tak stale stojime a chodime,uz som nalomena normalne,jaj uz aby sama behala....

didiana333
2. aug 2010

@sakura77 náš teda v noci neprednáša 😀 ale minule ma zobudilo,ako si šušotal sám pre seba...že "na-na-na-na" taký bol podarený,no bol hore,ale uplne potichučku,lebo videl,že je tma všade... 😉 tak som mu len dudlík dala,pohladkal ma po ruke a spal dalej.... 😀 😀 😀

gabika7706
2. aug 2010

Ahojte,
tak mne Martin od soboty teplotuje, v sobotu mal 38,6 postupne to klesa, dnes uz len 37,2 ale netusim, ze co ... Katka ma anginu, tak keby od nej nieco chytil, vyzeralo by to s tou teplotou asi opacne, ci nie? Tlaci sa mu zub (uz ich bude osem), ale zo zuba 38,6 by nemal. Ked mu to do zajtra neprejde, asi pojdem k dr, nech nieco nezanedbame.
V sobotu ani obed nezjedol a dnes tiez, to je u nas rarita. No a prave sa pokusa vyliezt na gauc 😀 Mame taky detsky klavir, ktory aj hra melodie sam, tak si to martin pusta a vrti tu ritou 😀

sakura77
2. aug 2010

@gabika7706 no o vyhravacich haraburdach ani nehovor,stale mi tu nieco spieva,vyhrava ,piska a podobne,no hruuuuza 😀 a tych bateriek co stale nakupujem,ani nehovorim...
ty mas poriadneho "zraloka" doma uz,ze 8 zubov... 😀

gabika7706
2. aug 2010

@sakura77 my tych haraburdier zvukovych mame tiez dost, ale nikdy nie tolko, aby sa nedali dalsie kupit 😀 v piatok nam prisla korytnacka FP, co som vyhrala na mma, ale skonfiskovala ju Katka, co dost dobre nechapem 😕 zaujala aj Martina, tak som zvedava ci a kedy sa s nou bude hrat. Katka ked mala cca rok, pospustala vsetko, co sa dalo a sedela uprostred a tlieskala 😀 😀 zatial to vyzera tak, ze Martin za nou v tomto zaostavat nebude.

sakura77
2. aug 2010

@gabika7706 😀 😀 napodobne,kiko sa tiez strasne rad zaobera "babatkovskymi " hrackami a cim vacsi ramus,tym lepsie 😅