Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
@lilly15 No chudiatko, tak to mas teda asi riadne :( Drzim palce tebe, nech ti to prejde co najskor, aby si sa uz tolko netrapila. Ja som tuto noc prvu po 2 tyzdnoch ako tak prespala, uz som menej kaslala, vcera mi otec dal nejaku nechtikovu masticku na priedusky, tak neviem, ci mi to pomohlo, alebo uz fakt vyzdravievam 🙂 Dufam, ze to uz bude len a len lepsie a aj u teba!
Lucky všetko najlepšie k meninám! 🙂
test na vrodene vady - OK 😀
@lilly15 ja som prve tri mesiace prezivala na toastoch s maslom a syrom a na pomarancovom dzuse. Teraz fici jablkovy dzus (pomarancovy, multivitamin a podobne nemozem ani citit) a uhorkovy salat. Asi tyzden tam bola paradajkova polievka - momentalne tiez pase a od zaciatku decembra prebral zezlo jablkovy kolac z Lidlu. Zvysok sice zjem, akoze raz zvladnem, ale na dalsi den to uz nechcem ani vidiet. Teraz mam na sporaku dve kukurice a pevne dufam, ze kym sa dovaria tak ma neopusti chut na ne. Inak jedenie ostane zase na manzelovi 🙂
chcem sa Vas spytat, ked chodievate na kontrolu robia Vam pokazde ultrazvuk ?
@danculka24 to zalezi od lekara, oficialne poistovna preplaca len 3 utz za cele tehotenstvo, ak nie su ziadne problemy ...
@pifina ahaa toto som nevedela, lebo som dnes bola na kontrole a nerobil mi, ze az v januari, tak som bola trosku sklamana, dakujem za odpoved
@danculka24 ja automaticky skocim na kozu a zatial ma vzdy zultrazvukovala 😉
@petka296 ono sa ti sice zrusi dnp po 270 dnoch,ale zacne sa na teba vztahovat ochranna lehota 8 mesiacov.termin mas v maji-nastup na matersku 6-8 tyzdnov pred porodom,cize to mas v pohode.a materska bude vyplatena normalne-kolko ti vypocitaju narok,tak tolko budes dostavat vsetky mesiace na materskej
Ahojte baby, chcem sa vas opytat, pocula som , ze v 20 tt sa robi nejaky specialny screening na vrodene choroby, ci na take nieco. neviete o tom nieco? Treba ist k specialnemu lekarovi, alebo to robi aj Vas gynekolog? Ja idem na poradnu az 3.1 a naposeldy mi moj gynekolog nic nepovedal, ci mam ist niekde na specialne sono, ci nie. Tak neviem, mozno to robi aj u seba.. Len ci uz niektroe nemate nahodou s tym skusenosti . dakujem
@petka296 🙂
@cobhan drzim palce,aby ti to vyslo 😉
@katkamiki mas na mysli toto? : "Tripple test alebo AFP test dokáže iba určiť, či máte alebo nemáte zvýšené riziko, že vaše dieťatko bude mať Downov syndróm alebo poškodenie neurálnej trubice. Nedokáže povedať, či dieťatko je alebo nie je skutočne poškodené.
Testy sa vykonávajú v období medzi 14. a 20.týždňom tehotenstva (počítané od poslednej menštruácie). Látky, ktoré poukazujú na Downov syndróm, su skôr dokazáteľné, ako tie, ktoré poukazujú na neurálne defekty. Tie sa vyšetrujú po 15týždni tehotenstva (počítané od poslednej menštruácie).
Pri tripple testoch sa odoberá vzorka krvi nastávajúcej mamičky. V nej sa analyzujú určité látky, pri AFP teste je to hľadina AFP (alfatetoprotein) v krvi, pri tripple teste sú to tri: AFP (alfatetoprotein), hCG hormón a estradiol. Ich množstvo v krvi sa počas tehotenstva mení, pre každé obdobie poznáme určitú hľadinu, ktorá je v norme. Znížená hľadina AFP signalizuje riziko Downovho syndrómu, zvýšená poukazuje na riziko poškodenia neurálnej trubice. "
@katkamiki
@mirkave myslim, ze ide o mornfologicky ultrazvuk v 20tt - - presnejšie sa určuje vek plodu, primeranosť rastu, veľkosť plodu, spresňuje sa termín pôrodu, pátra sa po vrodených vývojových chybách (srdca, obličiek, hlavičky, končatín) plodu, vyšetruje sa kŕčok maternice, placenta, jej veľkosť, meria sa množstvo plodovej vody. Niekde posielaju na specialne pracovisko (vacsinou je to spojene s 3D a 4D a roznymi poplatkami), niekde ho lekar spravi sam - mne to bude doktorka robit sama, preplaca to poistovna (ten zaklad)
@mirkave 😀 , mas sukromneho lekara ?? ja nie a sono robia v druhej ambulancii inak by som ho ukecavala

infosky o DNP: http://blog.etrend.sk/mihalblog/2011/12/11/dobr...