Ako často chodíte na kontrolu, keď prenajímate byt?
Ahojte. Zaujímalo by ma, hlavne od prenajimateľov, ako často chodíte na kontrolu keď niekomu novému prenajmete byt. Totiž mne sa zďá že každý 2. mesiac je priveľa. Žila som v nájme 5 rokov a majiteľa bytu som videla až keď sme odchadzali s partnerom a ešte mi poďakoval že sme sa o byt starali a to bolo v BA. Teraz sa chystám do iného bytu, v podstate maličkého a mám pocit že už len zmluva je postavená proti mne. Je to podľa vás normálne?
@ninuska36 v zmluve mám napísané každý mesiac. Chodím priemerne 3-4 krát ročne. Nového nájomcu kontrolujem vždy po mesiaci. To, že je to napísané v zmluve, neznamená, že to prenajímateľ aj bude využívať.
@gemerka17 Prepáč ale mne to príde ako čistá buzerácia. Neviem asi by som sa necítila dobre takto
@gemerka17 Prepáč ale mne to príde ako čistá buzerácia. Neviem asi by som sa necítila dobre takto
@ninuska36 a co presne je na tom buzeracia? Ze si niekto pride skontrolovat vlastnu nehnutelnost a majetok, hlavne, ked je novy najomca? Verim, ze kazdy racionalne zmyslajuci clovek to vie pochopit, predstav si samu seba na ich mieste. Ved ti majitelia tam nechodia robit hlbkove kontroly s bielymi rukavickami, je aj v ich zaujme mat tam niekoho normalneho a dlhodobo, takze ak su pricetni, kontrolu robia co najrozumnejsie, aby boli obe strany spokojne. Navsteva sa vzdy vopred dohodne, skontrolujes byt odchadzas, do par minut vybavene.
Kazdopadne ty mas samozrejme pravo sa rozhodnut s takouto zmluvou nesuhlasit a hladat dalej.
@ninuska36 ono sa na to budeš pozerať inak ak budeš mať svoj majetok (byt) za 200 000 - 300 000 eur. Nikdy nevieš koho dostaneš. To, že ty si asi relatívne slušná, neznamená, že tak všetci sú. Vyzerajú síce milo, dobre vystupujú ale po mesiaci, dvoch majú z bytu takú kôlničku na drevo a škoda je vo výške niekoľko tisíc eur. To sa stáva, keď prenajímateľ nekontroluje byt a potom je stav príšerný (neobývateľný) o rok/dva. Každý normálny prenajímateľ si vždy byt kontroluje, samozrejme sa dopredu ohlási. Nie je to neohlásená návšteva a teda dohodnú sa na termíne. Vždy keď prídem je byt voňavý, vyupratovaný. Taktiež sa spýtam nájomcu, či je všetko v poriadku a niečo nepotrebuje.
@ninuska36 je to veľmi individuálne, nepodpisuj zmluvu, ktorá sa Ti nepáči. Tiež nechápem tie časté kontroly. Však nech neprijímajú byty keď tam potrebujú byť stále strceny. Moja rodina žije v Prahe už viac rokov už v treťom podnájme a nikdy ich nik nebol skontrolovať. A samozrejme v novostavbe ktorá pred dvomi rokmi ešte nestála. Ale zmluvy s častými kontrolami jednoducho nepodpisuju.
@ninuska36 vezmi si ty teraz ,že niekomu prenajmeš byt.
A je veľa prípadov prečo chodia tak často. Dajme tomu na zmluve sú písaní dvaja dospelí pracujúci ľudia. A zrazu majiteľ zistí ,že tam s nimi býva niekto ďalší ,alebo nejaký pes -mačka hocičo a celý byt vlastne možno zničia (vo veľa prípadoch to majiteľ potom opravuje zo svojho) . Preto majiteľ hlavne zo začiatku chodí na časté návštevy. Hlavne ak má nejaké skúsenosti s niečím takýmto . Čiže neber to len zo svojej strany. Majiteľ nemá odkiaľ vedieť či si reálne spoľahlivá tak ako si sa možno odprezentovala to sa mu osvedčí až časom.
@ninuska36 je to veľmi individuálne, nepodpisuj zmluvu, ktorá sa Ti nepáči. Tiež nechápem tie časté kontroly. Však nech neprijímajú byty keď tam potrebujú byť stále strceny. Moja rodina žije v Prahe už viac rokov už v treťom podnájme a nikdy ich nik nebol skontrolovať. A samozrejme v novostavbe ktorá pred dvomi rokmi ešte nestála. Ale zmluvy s častými kontrolami jednoducho nepodpisuju.
@1andrea111 a to ja ani nejdem do žiadnej novostavby. Obyčajný byt len tam prerobili nejaké veci
Je to čistá buzerácia. V živote by som takú zmluvu nepodpísala. Jasné, ze majitel bytu môže po dohode a v prítomnosti nájomcu vstúpiť do bytu a "skontrolovať" ho. Ale robiť to pravidelne a častejšie než jeden, dvakrát do roka, tak ho sa mu na jeho byť môžem vykašľať. A áno, prenajímam byt.
@1andrea111 a to ja ani nejdem do žiadnej novostavby. Obyčajný byt len tam prerobili nejaké veci
@ninuska36 možno to majú tak zakotvené v zmluve, v realite to býva tak, že prídu 1-2x a potom už nie, keď vidia, že je všetko ok. Pracovala som v realitke, videla som neraz akú spúšť ľudia nechali po sebe a malo to súdne dohry (na prvý pohľad milí, slušní ľudia). Ja sa im nečudujem, že si to chcú pozrieť, tiež by som chcela. Alebo si od predchádzajúceho majiteľa vypýtaj referenciu o sebe ako nájomníčke 🙂.
@ninuska36 kamoška s mužom sa takto popálili už niekoľkokrát. Ženy najstaršieho povolania si prenajali od nich byt. Keby nebolo námatkovej kontroly tak by to ani nezistili. Stalo sa im to opakovane.
Z práce prenajímame 8 bytov, za 15 rokov čo tu robím som už videla kadečo, bola by si prekvapená čo všetko so videla. Je úplne jedno či jednotlivec, mladý pár alebo rodina s deťmi.
@ninuska36 napíšem ti za mňa za moje skúsenosti. Za dobrotu ma žobrotu. Prenajala som byt za značne symbolický peniaz, podnájomníci zničili zariadenie a naštrbili vzťahy. Po tejto skúsenosti som veľmi opatrná v ďalšom prenajímaní bytu. Radšej nech byt stojí ako toto znova znášať a ťahá sa to roky čo odišli. Ešte mi drzá pani povedala, že mi platili hypotéku.
@ninuska36 z môjho pohľadu je to buzerácia a nešla by som do zmluvy ktora mi dáva len povinnosti a žiadne prava
Chodím ak mi nájomník zavolá, že niečo potrebuje. Inak nie, nevidím dôvod. Zakladám si na dobrom výbere ľudí, ktorým svoj majetok poskytnem. Ak sa vyberie dobre, nie je potrebné ich kontrolovať. Ak človek či maklér na to nemá intuíciu, tak potom to skončí neplatičmi a zničenými bytmi. Takže ak majiteľ sám nedokáže odhadnúť ľudí a pýtať sa a zistiť informácie, je dobré si najať profi makléra, ktorí to dokáže.
Prikladám pár dní starú diskusiu na rovnakú tému. https://www.modrykonik.sk/forum/byvanie-a-susedske-spolunazivanie/ako-casto-majitel-kontroluje-byt-v-prenajme/?scrollto=first
V zmluve máme každý mesiac, tento rok som tam bola 2 x.
Nechodíme tam vôbec, len keď niečo treba a sám nás zavolá.
My chodíme každý mesiac, nakoľko prenajimame 4 izbak a bývajú tam vzdy minimálne 4 osoby.. Po predchádzajúcej skúsenosti, keď nam zničili byt na totalku, vtedy sme nechodili. Museli sme vymeniť okná, dvere, linku, celú kúpeľnu a WC, prepalene podlahy od cigariet....takže sme si povedali, že to už nedopustime. A tiez to mali byť vraj zodpovedné osoby. Máme to v zmluve, vždy po dohode. Nerobíme žiadnu hlbkovu kontrolu. Ak sa im nepáči, môžu si hľadať niečo iné , záujemcov máme dosť. Takže sa na to treba pozrieť aj z inej strany .
@ninuska36 pamätám si že keď som si prenajala byt v BA kedysi dávno tak pani majiteľka chodila každý mesiac, otvárala mi skrine, pozerala do poličiek medzi svetriky..neviem čo tam chcela vidieť fakt . Strašne trápne som sa cítila a povedala som si že ja toto nikdy robiť nebudem..byt prenajimam len absolútne doveryhodnemu človeku kde kontroly nie sú potrebné.
Ani raz ku nám nechodili, keď sme boli ešte v pozícii nájomcov, teda raz do roka po vyúčtovaní. Akurát ale včera som mala debatu s kamoškou na túto tému, ktorá sa rozhodla radšej byt predať, lebo mala opakovane zlú skúsenosť, a z práce poznám prípady, kedy mi vlasy dupkom vstávali. To, že nám bývalý prenajímateľ volal ešte aj po piatich rokoch, ako sme sa odsťahovali do vlastného, či nepoznáme niekoho, kto by hľadal byt, lebo on je už zúfalí z tých ľudí asi tiež o niečom svedčí..
Ja by som napríklad chodila na také námatkove kontroly, nie kontroly priamo v byte, ale zo začiatku by som sa prešla častejšie v okolí domu, bola v kontakte so susedmi.. ale to asi robíte všetci.
Minimálne raz za polrok by som prišla aj na riadnu ohlásenú kontrolu.
Nikdy som na kontrole nebola, prenajímam na Slovensku. Príde mi to neúctivé k nájomníkom.
1x rocne pridem odpisat vodu. do spalni vobec nechodim.
nebola by som v podnajme kde by chodil majitel ako na klavir
ja chodím každý mesiac kvoli tomu že mi dávajú nájom na ruku (cheli to tak ) ajked v zmluve majú že na účet , vždy sa spýtam či je všetko ok a či niečo nepotrebujú ,k bytu je aj záhrada a garáž takže to je tieť záväzok
predtým som mala podnájomníčku ktorá mala dieťa a psa nechodila som tam vôbec lebo to mala len na pol roka akože byt mi odovzdala v takom hroznom stave že som musela opať vymalovať (bolo čisto vymalované) , kuchynskú linku zničila
susedovi vodovodný kohutik vonku ked jej priatel skákal cez okno čo nám sused povedal až po mesiaci
takže za mňa dôveruj alebo preveruj
Nás nikto nebol kontrolovať ani raz. Prenajímateľku sme videli pri podpise zmluvy a potom pri odovzdaní bytu. Vedela, komu prenajíma a z časti možno nechodila aj preto, lebo ten byt sa prenajímal za veľa peňazí a zrejme usúdila, že by tam nešiel bývať žiaden sociálny prípad, čo jej byt zdemoluje. Za seba hovorím, že jedna kontrola ročne ok, ak by mi niekto podal zmluvu, že bude chodiť každý druhý mesiac, nájdem si niečo iné. Prenajímateľ má právo žiadať a ty máš ráno odmietnuť pri podpise zmluvy.
@ninuska36 je to podľa mňa úplne normálne.
Pokiaľ mi majiteľ dá vedieť aspoň 24 hodín vopred vedieť môže chodiť každý mesiac.
Ľudia sú hovada a co niektorí dokážu za mesiac si nevieš predstaviť aké škody dokážu za rok.

Normalne je tak casto ako prenajimatel vyzaduje a ty akceptujes. Ak ma niekto negativnu skusenost, je urcite opatrnejsi a nemozno sa cudovat.
Prenajimame byt cca. od marca, na kontrole sme este neboli. Jedine, ak sa vyskytne nieco, co treba riesit priamo v byte, takto tam bol manzel asi 2x. Nam tam ale byva osoba, ktoru nam odporucil byvaly kolega, takze sa mozeme viac menej spolahnut, ze to bude okej. Ak by tam bol cudzi clovek, tiez by sme hlavne prvy rok chodili castejsie, raz za dva mesiace mi nepride casto, skor akceptovatelne. Vela nasich znamych prenajima, maju kadeake skusenosti, takze kontrola je myslim nevyhnutna. Nikto tam nechodi z radosti, aby terorizoval osoby v byte zijice, chces si chranit majetok (obzvlast, ak je to napr. novostavba a byt s novym zariadenim atd.).