icon

Ako riešiť parkovacie zóny bez trvalého pobytu?

jaruska18
5. jan 2026

Ahojte viete mi prosím poradiť? V meste zaviedli parkovacie zóny pred činžiakmi.
Kartu vie dostať iba niekto kto má v danej zóne trvalý pobyt a auto na seba. Keďže trvalý pobyt mám na inej adrese, na túto sa dať nedá tak kartu nedostanem. Od 16-7:00 nesmiem parkovať na adrese. Iné parkoviská k dispozícii niesú, vraj mám parkovať kľudne aj na opačnej strane mesta. Parkovacie automaty tu nebudú. Ako postupovať? Keď k nám príde návšteva tak zaparkujú na druhej strane mesta? Neviem, ja v tomto nevidím logiku. Ale zaujímalo by ma ako to funguje u vás. Ďakujem

Strana
z2
zuzanaete
5. jan 2026
@simsalabim

@mirola ano, to by bolo riesenie, ale to nechcem, z dovodov, ktore sa mi nechce rozoberat. Faktom je, ze nemam ziadnu rezidentsku kartu (lebo doma parkujem na svojom) a preto si myslim, ze by som kludne mohla rezidentsku kartu mat a parkovat pri druhej nehnutelnosti kolko chcem. Som totiz rezident BA a toto delenie bratislavcanov na (ne)rezidentov nepovazujem za spravne. Ale to je len take moje stazovanie, nepodstatne pre tuto diskusiu.

@simsalabim Vies si kupit bonusovu kartu? Asi byvate v dome, ked parkujes na svojom. Neviem presne, ake pravidla platia pre vas. My mame situaciu, ze realne byvame mimo PAAS, ale auto je registrovane na manzela, ktory ma tp v zone paas. Mame kupenu bonusovu kartu. Nam ale staci obcas na chvilu parkovat v zone paas. Nezdrziavame sa tam dlhsie.

natalka13
5. jan 2026
@simsalabim

@anonym_ab519e akoze neplatim dane? Platim, mestu BA, ved byvam v BA. Alebo ty platis dane napr v Dubravke a nie v Raci?

@simsalabim ale mesto dane prerozdeluje podla TP. Kazda samosprava chce aby u nej mali.ludia TP.
To ze nemas rez.kartu je tvoj problem.

simsalabim
5. jan 2026
@natalka13

@simsalabim ale mesto dane prerozdeluje podla TP. Kazda samosprava chce aby u nej mali.ludia TP.
To ze nemas rez.kartu je tvoj problem.

@zuzanaete mam bonusovu kartu, ale ta umoznuje parkovat iba 2 hodiny zdarma, co vzdy nestaci…
@mirola - momentalne tam byva jedno z mojich deti po navrate z Azie - nevie, ako dlho ostane na Slovensku, preto nema vyznam menit doklady atd.
@natalka13 ano, je to moj problem, preto o tom pisem 🙈 Rezidentsku kartu nepotrebujem tam, kde byvam a preto by som uvitala ju dostat inde, pri mojej nehnutelnosti. Proste sa mi to zda nespravodlive - rovnako ako to, ze OLO ludom v bytovkach odvaza papiere a plasty 2x do tyzdna? zatialco v RD ich musime zbierat doma mesiac…

nyusika
5. jan 2026
@anonym_ab519e

@jaruska18 Neviem o akom meste sa navime, ale tu v BA si moze parkovaciu kartu zakupit kazdy. Aj ten, kto tu trvaly pobyt nema.. Len je to niekolko nasobne drahsie.. a jej cena sa odvija od zon a od typu vlastnika vozidla. Kazodpadne.. rezidencke parkovanie je viazane na trvaly pobyt..mne skor nedava logiku preco byvan roky niekde, kde trvaly pobyt nemam..Zmen trvaly pobyt a mozes byt rezident.. ako je to vsade.. a nie lamentovat

@anonym_ab519e pretože býva roky v podnájme ? Nie každý ma potrebu vlastniť nehnuteľnosť

123profil321
5. jan 2026

@jaruska18 v Nitre to máme takto napr. Od novembra sa rozširovali parkovacie zóny, čo som počula, v marci by sa mali znova...

kabyko
6. jan 2026

Založ si sro, kúp si nejaké staré auto do tisíc eur na tu sro. Následne daj sro do likvidácie a legálne si parkuj, kde chceš. Pokuty chodia na sro, ktorá je v likvidácii. V likvidácii bude roky a nakoniec to auto nebude mať žiadnu hodnotu a pokuty sú nevymozitelne.

natalka13
6. jan 2026
@simsalabim

@zuzanaete mam bonusovu kartu, ale ta umoznuje parkovat iba 2 hodiny zdarma, co vzdy nestaci…
@mirola - momentalne tam byva jedno z mojich deti po navrate z Azie - nevie, ako dlho ostane na Slovensku, preto nema vyznam menit doklady atd.
@natalka13 ano, je to moj problem, preto o tom pisem 🙈 Rezidentsku kartu nepotrebujem tam, kde byvam a preto by som uvitala ju dostat inde, pri mojej nehnutelnosti. Proste sa mi to zda nespravodlive - rovnako ako to, ze OLO ludom v bytovkach odvaza papiere a plasty 2x do tyzdna? zatialco v RD ich musime zbierat doma mesiac…

@simsalabim a ako by si to riesila?
Ja k rodicom ani zaparkovat nijako nemozem iba rezidenti. Nestaci ti 2h parkovania denne.
Plasty nam beru 2x mesacne.
Ani neocakavam 2x do tyzdna ved to by auta behaki neefektivne. Byty a domy su sakra rozdiel v tomto.
PAAS ma vela neduhov, ale nejako sa parkovanie riesit musi.

simsalabim
6. jan 2026
@natalka13

@simsalabim a ako by si to riesila?
Ja k rodicom ani zaparkovat nijako nemozem iba rezidenti. Nestaci ti 2h parkovania denne.
Plasty nam beru 2x mesacne.
Ani neocakavam 2x do tyzdna ved to by auta behaki neefektivne. Byty a domy su sakra rozdiel v tomto.
PAAS ma vela neduhov, ale nejako sa parkovanie riesit musi.

@natalka13 jednoducho - vlastnik nehnutelnosti by mal mat moznost zaparkovat v okoli na rezidentsku kartu, rovnako ako clovek s trvalym pobytom. Nemyslim si, ze b to nejako zavazne naburalo aprkovaciu politiku.
A pri plastoch a papieroch atd. nevidim rozdiel medzi bytmi a domami - a ver mi, ze to skladovat doma mesiac nie je vobec jednoduche. Nadavaju vsetci susedia, lebo to jendoducho nemaju kde drzat.

natalka13
6. jan 2026
@simsalabim

@natalka13 jednoducho - vlastnik nehnutelnosti by mal mat moznost zaparkovat v okoli na rezidentsku kartu, rovnako ako clovek s trvalym pobytom. Nemyslim si, ze b to nejako zavazne naburalo aprkovaciu politiku.
A pri plastoch a papieroch atd. nevidim rozdiel medzi bytmi a domami - a ver mi, ze to skladovat doma mesiac nie je vobec jednoduche. Nadavaju vsetci susedia, lebo to jendoducho nemaju kde drzat.

@simsalabim kde byva,s ze vam beru plasty 1x mesacne?
Ale nas pravdu, ze vlastnik by mohol mat aj 2park.miesta kedze vzdy to jedno bude volne.

simsalabim
6. jan 2026
@natalka13

Ale nas pravdu, ze vlastnik by mohol mat aj 2park.miesta kedze vzdy to jedno bude volne.

@natalka13 byvam v BA, rodinnym domom (v hociktorej MC) vynasaju plasty a papiere 1x mesacne, odkedy odpratali tie velke kose na uliciach.

simsalabim
6. jan 2026
@natalka13

@natalka13 a ja by som naozaj viazala parkovanie na vlastnika alebo trvaly pobyt, nie iba na trvaly pobyt. Ak je karta na vlastnika, uz by nebola vydana niekomu na trvaly pobyt v tom istom byte (alebo za vyssiu cenu). Najomnici castokrat trvaly pobyt od prenajimatela aj tak nedostanu.

anonym_af513e
6. jan 2026
@simsalabim

@natalka13 a ja by som naozaj viazala parkovanie na vlastnika alebo trvaly pobyt, nie iba na trvaly pobyt. Ak je karta na vlastnika, uz by nebola vydana niekomu na trvaly pobyt v tom istom byte (alebo za vyssiu cenu). Najomnici castokrat trvaly pobyt od prenajimatela aj tak nedostanu.

@simsalabim mesto dostane podielové dane len za tých čo tam majú trvalý pobyt, tak je pochopiteľné sa snažia donútiť ľudí ak využívajú služby a priestor mesta aby si tam dali trvalý pobyt
prenajímatelia by sa mali prispôsobiť a poskytovať nájomníkom aj trvalý pobyt, veď ho môžu kedykoľvek zrušiť jednou návštevou na úrade

simsalabim
6. jan 2026
@anonym_af513e

@simsalabim mesto dostane podielové dane len za tých čo tam majú trvalý pobyt, tak je pochopiteľné sa snažia donútiť ľudí ak využívajú služby a priestor mesta aby si tam dali trvalý pobyt
prenajímatelia by sa mali prispôsobiť a poskytovať nájomníkom aj trvalý pobyt, veď ho môžu kedykoľvek zrušiť jednou návštevou na úrade

@anonym_af513e ale ved ja chapem, ale ja hovorim o BA, nie o Zvolene... V OP mam trvaly pobyt BA, nie mestsku cast, v ktorej byvam. Chapem, ze parkovanie musi byt nejako nastavane a som ochotna pripustit, ze niekto, kto ma trvaly pobyt a rezidentsku kartu v Zahorskej Bystrici (MC BA) nemusi byt povazovany za rezidenta v Ruzinove (stale BA). Ale preco vlastnik nehnutelnusti dajme tomu v Petrzalke (BA) je povazovany za cudzieho, hoci byva v BA a nevyuziva rezidentsku kartu nikde v BA, pretoze doma v BA (nie v Petrzalke, ale v inej MC) parkuje navlastnom pozemku, tomu nerozumiem.

natalka13
6. jan 2026
@simsalabim

@anonym_af513e ale ved ja chapem, ale ja hovorim o BA, nie o Zvolene... V OP mam trvaly pobyt BA, nie mestsku cast, v ktorej byvam. Chapem, ze parkovanie musi byt nejako nastavane a som ochotna pripustit, ze niekto, kto ma trvaly pobyt a rezidentsku kartu v Zahorskej Bystrici (MC BA) nemusi byt povazovany za rezidenta v Ruzinove (stale BA). Ale preco vlastnik nehnutelnusti dajme tomu v Petrzalke (BA) je povazovany za cudzieho, hoci byva v BA a nevyuziva rezidentsku kartu nikde v BA, pretoze doma v BA (nie v Petrzalke, ale v inej MC) parkuje navlastnom pozemku, tomu nerozumiem.

@simsalabim v op mas samozrejme kde byvas napisane Bratialava-mc

anonym_7a0a75
6. jan 2026
@simsalabim

@simsalabim tak potom by chybalo este viac miest na parkovanie keby mal este aj kazdy majitel bytu narok a nie iba kto tam ma TP....

draik
6. jan 2026

@anonym_7a0a75
Len takto je v nevýhode vlastník RD, ak tam má TP. Dom nepostavíte bez vlastných parkovacích miest, teda vyčlenenia časti drahého pozemku na parkovacie státia. Stavebník RD si nemôže povedať, že bude parkovať v PAAS a na svojom pozemku bude mať iba trávnik.

anonym_7a0a75
6. jan 2026
@draik

@anonym_7a0a75
Len takto je v nevýhode vlastník RD, ak tam má TP. Dom nepostavíte bez vlastných parkovacích miest, teda vyčlenenia časti drahého pozemku na parkovacie státia. Stavebník RD si nemôže povedať, že bude parkovať v PAAS a na svojom pozemku bude mať iba trávnik.

@draik práve že ona by to v jej pripade mohla tak spraviť keď si dá TP na byt a bude bude mať možnosť parkovať tam a doma môže mať trávnik.Na druhej strane kto ide bývať do domu chce parkovať čo najbližsie .Všetkoma svoje pre a proti.Bývanie v byte a nedostatok miest na parkovanie ale zase vývoz smeti nonstop....verzus bývanie v dome a vyčlenenie si svojho pozemku na parkovanie..a popri tom vývoz smetí raz mesačne....

simsalabim
6. jan 2026
@draik

@anonym_7a0a75

@anonym_7a0a75 ale chapes to, ze je jedno, ci v tom byte ma niekto trvaly pobyt (a narok parkovat) alebo tam nema nikto trvaly pobyt a narok parkovat bude mat vlastnik? Nebolo by to miesto navyse, ale stale iba to jedno - jeden byt-jedna parkovacia karta. A navyse, neviem si realne predstavit, ze by som zatravnila parkovacie miesto doma a v noci realne parkovala v inej MC. To ako naco? Mna napr. velmi hnevalo, ked sme rekonstruovali byt a manzel v nom sedel na home office, aby daval pozor na robotnikov, ze si musel to parkovanie platit. A pred nedavnom som travila niekolko noci v tom byte, lebo som sa starala o jedno z dospelych deti vo vysokych horuckach - tiez som parkovala a platila. Vobec sa mi to nezda fer. Ani slovo by som nepovedala, kebyze parkujem pri byte mojho otca - ale parkovala som pri svojom.
A @draik ma pravdu, RD - aspon tu v BA - sa da postavit iba s 2 parkovacimi miestami. Moj brat ma 2 a uplne zbytocne, lebo maju iba jedno auto, svagrina nesoferuje, ale postavit a skolaudovat musel obe. Ano, da sa argumentovat, ze je to dobre, mozeme tam zaparkovat my na navsteve.

natalka13
8. jan 2026
@simsalabim

@simsalabim ten zo Zahorskej nebyva v Bratislave?

simsalabim
8. jan 2026
@natalka13

@simsalabim ten zo Zahorskej nebyva v Bratislave?

@natalka13 nerozumiem, co sa pytas. Byva v BA, ale podla PAAS je v Ruzinove cudzinec.

done
8. jan 2026
@simsalabim

@simsalabim parkovacia politika riesi parkovanie aut hlavne pri bytovych domoch, aby mali ti, ktori tam trvalo byvaju kde zaparkovat. Preto su viacere zony pass v ramci BA, aby v tychto zonach dlhodobo neparkovali ti, ktori v danej zone nemaju trvaly pobyt a nezaberali miesto rezidentom. V OP je uvedeny trvaly pobyt aj ulica, ktora spada do urcitej zony pass, ak je tam pass spusteny. Ak si zmenis trvaly pobyt do bytu alebo domu v zone pass, budes mat narok na rezidentsku kartu pre danu zonu.

simsalabim
8. jan 2026
@done

@simsalabim parkovacia politika riesi parkovanie aut hlavne pri bytovych domoch, aby mali ti, ktori tam trvalo byvaju kde zaparkovat. Preto su viacere zony pass v ramci BA, aby v tychto zonach dlhodobo neparkovali ti, ktori v danej zone nemaju trvaly pobyt a nezaberali miesto rezidentom. V OP je uvedeny trvaly pobyt aj ulica, ktora spada do urcitej zony pass, ak je tam pass spusteny. Ak si zmenis trvaly pobyt do bytu alebo domu v zone pass, budes mat narok na rezidentsku kartu pre danu zonu.

@done uz sa mi to tu nechce tolko pisat, ani rozoberat, ved stale pisem to iste - som vlastnikom bytu, v ktorom nikto nema trvaly pobyt (a teda ani parkovaciu kartu) a preto si myslim, ze by malo platit pravidlo - parkovacia karta pre rezidenta ALEBO vlastnika. Bud alebo. Nie obe naraz. Byt je oficialne moj, platim nanho dan z nehnutelnosti a vsetko ostatne s tym spojene. Doma - v inej MC - parkujem na vlastnom pozemku, takze inu parkovaciu kartu nemam.

anonym_af513e
8. jan 2026
@simsalabim

@done uz sa mi to tu nechce tolko pisat, ani rozoberat, ved stale pisem to iste - som vlastnikom bytu, v ktorom nikto nema trvaly pobyt (a teda ani parkovaciu kartu) a preto si myslim, ze by malo platit pravidlo - parkovacia karta pre rezidenta ALEBO vlastnika. Bud alebo. Nie obe naraz. Byt je oficialne moj, platim nanho dan z nehnutelnosti a vsetko ostatne s tym spojene. Doma - v inej MC - parkujem na vlastnom pozemku, takze inu parkovaciu kartu nemam.

@simsalabim dan z nehnuteľnosti je taká drobná čiastka ktorá nepokryje ani odhrabanie snehu pri nej
Každá "mestská časť" Bratislavy a Košíc funguje ako samostatná obec, nedostane peniaze z inej obce kde máš trvalý pobyt.
Tvoje podielové dane by sa mali automaticky rozdeliť na 17 častí a poslať pre každú "mestskú časť"?

simsalabim
8. jan 2026
@anonym_af513e

@simsalabim dan z nehnuteľnosti je taká drobná čiastka ktorá nepokryje ani odhrabanie snehu pri nej
Každá "mestská časť" Bratislavy a Košíc funguje ako samostatná obec, nedostane peniaze z inej obce kde máš trvalý pobyt.
Tvoje podielové dane by sa mali automaticky rozdeliť na 17 častí a poslať pre každú "mestskú časť"?

@anonym_af513e kedze nikomu nezaberam parkovacie miesto nikde v BA, stale si myslim, ze ako obcan BA by som mala mat narok na parkovanie niekde pri mojej nehnutelnosti, kedze doma parkujem na svojom.

anonym_af513e
8. jan 2026
@simsalabim

@anonym_af513e kedze nikomu nezaberam parkovacie miesto nikde v BA, stale si myslim, ze ako obcan BA by som mala mat narok na parkovanie niekde pri mojej nehnutelnosti, kedze doma parkujem na svojom.

@simsalabim ale niekto to musí zaplatiť, ak to nezaplatia podielové dane, tak si to musíš zaplatiť sama
Parkovacie miesto je komfort, nie je základným nárokovateľným právom.

done
8. jan 2026
@simsalabim

@simsalabim ved ja rozumiem, ja mam tiez dom aj byt, ale trvaly pobyt mam v byte, tak mam aj parkovaciu kartu. A suhlasim, ze by sa mala karta vydat aj pre vlastnika bez trvaleho pobytu v danej nehnutelnosti.

simsalabim
8. jan 2026
@anonym_af513e

@simsalabim ale niekto to musí zaplatiť, ak to nezaplatia podielové dane, tak si to musíš zaplatiť sama
Parkovacie miesto je komfort, nie je základným nárokovateľným právom.

@anonym_af513e ale ved aj rezident za tu kartu plati!

nyusika
8. jan 2026

parkovanie nerezidentov sa bezne roesi tak, ze si v mestkej casti, kde ziju, komercne prenajmu pakrovacie statie - x ludi z tho profituje

ja mam TP mimo BA, ale zijem v jednej mestskej casti BA v RD, tam netreba ziadne specialne parkovacie karty.
v Ruzinove ma muz byt - a tam ma prihlasene svoje auto, dalsie dve parkujeme na vedlajsej ulici na prenajatych parkovacich miestach - normalne tam obaja mame stlpik.

anonym_af513e
8. jan 2026
@simsalabim

@anonym_af513e ale ved aj rezident za tu kartu plati!

@simsalabim rezident platí mestu viac, aj keď to priamo nevidí, z podielovej dane mesto zaň dostane vyše 1000€, za nerezidenta dostane tak maximálne pár € za daň z nehnuteľnosti
tak je logické že služby chcú poskytovať pre rezidentov a nie pre dočasne bývajúcich

natalka13
8. jan 2026
@anonym_af513e

@anonym_af513e ja si odhrnanie snehu platim a aj dan, ta je o hodne vyssia nez odhrnanie snehu v BA.

Strana
z2