Ako riešiť parkovacie zóny bez trvalého pobytu?
Ahojte viete mi prosím poradiť? V meste zaviedli parkovacie zóny pred činžiakmi.
Kartu vie dostať iba niekto kto má v danej zóne trvalý pobyt a auto na seba. Keďže trvalý pobyt mám na inej adrese, na túto sa dať nedá tak kartu nedostanem. Od 16-7:00 nesmiem parkovať na adrese. Iné parkoviská k dispozícii niesú, vraj mám parkovať kľudne aj na opačnej strane mesta. Parkovacie automaty tu nebudú. Ako postupovať? Keď k nám príde návšteva tak zaparkujú na druhej strane mesta? Neviem, ja v tomto nevidím logiku. Ale zaujímalo by ma ako to funguje u vás. Ďakujem
@anonym_ab519e akoze neplatim dane? Platim, mestu BA, ved byvam v BA. Alebo ty platis dane napr v Dubravke a nie v Raci?
@simsalabim ale mesto dane prerozdeluje podla TP. Kazda samosprava chce aby u nej mali.ludia TP.
To ze nemas rez.kartu je tvoj problem.
@simsalabim ale mesto dane prerozdeluje podla TP. Kazda samosprava chce aby u nej mali.ludia TP.
To ze nemas rez.kartu je tvoj problem.
@zuzanaete mam bonusovu kartu, ale ta umoznuje parkovat iba 2 hodiny zdarma, co vzdy nestaci…
@mirola - momentalne tam byva jedno z mojich deti po navrate z Azie - nevie, ako dlho ostane na Slovensku, preto nema vyznam menit doklady atd.
@natalka13 ano, je to moj problem, preto o tom pisem 🙈 Rezidentsku kartu nepotrebujem tam, kde byvam a preto by som uvitala ju dostat inde, pri mojej nehnutelnosti. Proste sa mi to zda nespravodlive - rovnako ako to, ze OLO ludom v bytovkach odvaza papiere a plasty 2x do tyzdna? zatialco v RD ich musime zbierat doma mesiac…
@jaruska18 Neviem o akom meste sa navime, ale tu v BA si moze parkovaciu kartu zakupit kazdy. Aj ten, kto tu trvaly pobyt nema.. Len je to niekolko nasobne drahsie.. a jej cena sa odvija od zon a od typu vlastnika vozidla. Kazodpadne.. rezidencke parkovanie je viazane na trvaly pobyt..mne skor nedava logiku preco byvan roky niekde, kde trvaly pobyt nemam..Zmen trvaly pobyt a mozes byt rezident.. ako je to vsade.. a nie lamentovat
@anonym_ab519e pretože býva roky v podnájme ? Nie každý ma potrebu vlastniť nehnuteľnosť
@jaruska18 v Nitre to máme takto napr. Od novembra sa rozširovali parkovacie zóny, čo som počula, v marci by sa mali znova...
Založ si sro, kúp si nejaké staré auto do tisíc eur na tu sro. Následne daj sro do likvidácie a legálne si parkuj, kde chceš. Pokuty chodia na sro, ktorá je v likvidácii. V likvidácii bude roky a nakoniec to auto nebude mať žiadnu hodnotu a pokuty sú nevymozitelne.
@zuzanaete mam bonusovu kartu, ale ta umoznuje parkovat iba 2 hodiny zdarma, co vzdy nestaci…
@mirola - momentalne tam byva jedno z mojich deti po navrate z Azie - nevie, ako dlho ostane na Slovensku, preto nema vyznam menit doklady atd.
@natalka13 ano, je to moj problem, preto o tom pisem 🙈 Rezidentsku kartu nepotrebujem tam, kde byvam a preto by som uvitala ju dostat inde, pri mojej nehnutelnosti. Proste sa mi to zda nespravodlive - rovnako ako to, ze OLO ludom v bytovkach odvaza papiere a plasty 2x do tyzdna? zatialco v RD ich musime zbierat doma mesiac…
@simsalabim a ako by si to riesila?
Ja k rodicom ani zaparkovat nijako nemozem iba rezidenti. Nestaci ti 2h parkovania denne.
Plasty nam beru 2x mesacne.
Ani neocakavam 2x do tyzdna ved to by auta behaki neefektivne. Byty a domy su sakra rozdiel v tomto.
PAAS ma vela neduhov, ale nejako sa parkovanie riesit musi.
@simsalabim a ako by si to riesila?
Ja k rodicom ani zaparkovat nijako nemozem iba rezidenti. Nestaci ti 2h parkovania denne.
Plasty nam beru 2x mesacne.
Ani neocakavam 2x do tyzdna ved to by auta behaki neefektivne. Byty a domy su sakra rozdiel v tomto.
PAAS ma vela neduhov, ale nejako sa parkovanie riesit musi.
@natalka13 jednoducho - vlastnik nehnutelnosti by mal mat moznost zaparkovat v okoli na rezidentsku kartu, rovnako ako clovek s trvalym pobytom. Nemyslim si, ze b to nejako zavazne naburalo aprkovaciu politiku.
A pri plastoch a papieroch atd. nevidim rozdiel medzi bytmi a domami - a ver mi, ze to skladovat doma mesiac nie je vobec jednoduche. Nadavaju vsetci susedia, lebo to jendoducho nemaju kde drzat.
@natalka13 jednoducho - vlastnik nehnutelnosti by mal mat moznost zaparkovat v okoli na rezidentsku kartu, rovnako ako clovek s trvalym pobytom. Nemyslim si, ze b to nejako zavazne naburalo aprkovaciu politiku.
A pri plastoch a papieroch atd. nevidim rozdiel medzi bytmi a domami - a ver mi, ze to skladovat doma mesiac nie je vobec jednoduche. Nadavaju vsetci susedia, lebo to jendoducho nemaju kde drzat.
@simsalabim kde byva,s ze vam beru plasty 1x mesacne?
Ale nas pravdu, ze vlastnik by mohol mat aj 2park.miesta kedze vzdy to jedno bude volne.
Ale nas pravdu, ze vlastnik by mohol mat aj 2park.miesta kedze vzdy to jedno bude volne.
@natalka13 byvam v BA, rodinnym domom (v hociktorej MC) vynasaju plasty a papiere 1x mesacne, odkedy odpratali tie velke kose na uliciach.
@natalka13 a ja by som naozaj viazala parkovanie na vlastnika alebo trvaly pobyt, nie iba na trvaly pobyt. Ak je karta na vlastnika, uz by nebola vydana niekomu na trvaly pobyt v tom istom byte (alebo za vyssiu cenu). Najomnici castokrat trvaly pobyt od prenajimatela aj tak nedostanu.
@natalka13 a ja by som naozaj viazala parkovanie na vlastnika alebo trvaly pobyt, nie iba na trvaly pobyt. Ak je karta na vlastnika, uz by nebola vydana niekomu na trvaly pobyt v tom istom byte (alebo za vyssiu cenu). Najomnici castokrat trvaly pobyt od prenajimatela aj tak nedostanu.
@simsalabim mesto dostane podielové dane len za tých čo tam majú trvalý pobyt, tak je pochopiteľné sa snažia donútiť ľudí ak využívajú služby a priestor mesta aby si tam dali trvalý pobyt
prenajímatelia by sa mali prispôsobiť a poskytovať nájomníkom aj trvalý pobyt, veď ho môžu kedykoľvek zrušiť jednou návštevou na úrade
@simsalabim mesto dostane podielové dane len za tých čo tam majú trvalý pobyt, tak je pochopiteľné sa snažia donútiť ľudí ak využívajú služby a priestor mesta aby si tam dali trvalý pobyt
prenajímatelia by sa mali prispôsobiť a poskytovať nájomníkom aj trvalý pobyt, veď ho môžu kedykoľvek zrušiť jednou návštevou na úrade
@anonym_af513e ale ved ja chapem, ale ja hovorim o BA, nie o Zvolene... V OP mam trvaly pobyt BA, nie mestsku cast, v ktorej byvam. Chapem, ze parkovanie musi byt nejako nastavane a som ochotna pripustit, ze niekto, kto ma trvaly pobyt a rezidentsku kartu v Zahorskej Bystrici (MC BA) nemusi byt povazovany za rezidenta v Ruzinove (stale BA). Ale preco vlastnik nehnutelnusti dajme tomu v Petrzalke (BA) je povazovany za cudzieho, hoci byva v BA a nevyuziva rezidentsku kartu nikde v BA, pretoze doma v BA (nie v Petrzalke, ale v inej MC) parkuje navlastnom pozemku, tomu nerozumiem.
@anonym_af513e ale ved ja chapem, ale ja hovorim o BA, nie o Zvolene... V OP mam trvaly pobyt BA, nie mestsku cast, v ktorej byvam. Chapem, ze parkovanie musi byt nejako nastavane a som ochotna pripustit, ze niekto, kto ma trvaly pobyt a rezidentsku kartu v Zahorskej Bystrici (MC BA) nemusi byt povazovany za rezidenta v Ruzinove (stale BA). Ale preco vlastnik nehnutelnusti dajme tomu v Petrzalke (BA) je povazovany za cudzieho, hoci byva v BA a nevyuziva rezidentsku kartu nikde v BA, pretoze doma v BA (nie v Petrzalke, ale v inej MC) parkuje navlastnom pozemku, tomu nerozumiem.
@simsalabim v op mas samozrejme kde byvas napisane Bratialava-mc
@simsalabim tak potom by chybalo este viac miest na parkovanie keby mal este aj kazdy majitel bytu narok a nie iba kto tam ma TP....
@anonym_7a0a75
Len takto je v nevýhode vlastník RD, ak tam má TP. Dom nepostavíte bez vlastných parkovacích miest, teda vyčlenenia časti drahého pozemku na parkovacie státia. Stavebník RD si nemôže povedať, že bude parkovať v PAAS a na svojom pozemku bude mať iba trávnik.
@anonym_7a0a75
Len takto je v nevýhode vlastník RD, ak tam má TP. Dom nepostavíte bez vlastných parkovacích miest, teda vyčlenenia časti drahého pozemku na parkovacie státia. Stavebník RD si nemôže povedať, že bude parkovať v PAAS a na svojom pozemku bude mať iba trávnik.
@draik práve že ona by to v jej pripade mohla tak spraviť keď si dá TP na byt a bude bude mať možnosť parkovať tam a doma môže mať trávnik.Na druhej strane kto ide bývať do domu chce parkovať čo najbližsie .Všetkoma svoje pre a proti.Bývanie v byte a nedostatok miest na parkovanie ale zase vývoz smeti nonstop....verzus bývanie v dome a vyčlenenie si svojho pozemku na parkovanie..a popri tom vývoz smetí raz mesačne....
@anonym_7a0a75
@anonym_7a0a75 ale chapes to, ze je jedno, ci v tom byte ma niekto trvaly pobyt (a narok parkovat) alebo tam nema nikto trvaly pobyt a narok parkovat bude mat vlastnik? Nebolo by to miesto navyse, ale stale iba to jedno - jeden byt-jedna parkovacia karta. A navyse, neviem si realne predstavit, ze by som zatravnila parkovacie miesto doma a v noci realne parkovala v inej MC. To ako naco? Mna napr. velmi hnevalo, ked sme rekonstruovali byt a manzel v nom sedel na home office, aby daval pozor na robotnikov, ze si musel to parkovanie platit. A pred nedavnom som travila niekolko noci v tom byte, lebo som sa starala o jedno z dospelych deti vo vysokych horuckach - tiez som parkovala a platila. Vobec sa mi to nezda fer. Ani slovo by som nepovedala, kebyze parkujem pri byte mojho otca - ale parkovala som pri svojom.
A @draik ma pravdu, RD - aspon tu v BA - sa da postavit iba s 2 parkovacimi miestami. Moj brat ma 2 a uplne zbytocne, lebo maju iba jedno auto, svagrina nesoferuje, ale postavit a skolaudovat musel obe. Ano, da sa argumentovat, ze je to dobre, mozeme tam zaparkovat my na navsteve.
@simsalabim ten zo Zahorskej nebyva v Bratislave?
@simsalabim ten zo Zahorskej nebyva v Bratislave?
@natalka13 nerozumiem, co sa pytas. Byva v BA, ale podla PAAS je v Ruzinove cudzinec.
@simsalabim parkovacia politika riesi parkovanie aut hlavne pri bytovych domoch, aby mali ti, ktori tam trvalo byvaju kde zaparkovat. Preto su viacere zony pass v ramci BA, aby v tychto zonach dlhodobo neparkovali ti, ktori v danej zone nemaju trvaly pobyt a nezaberali miesto rezidentom. V OP je uvedeny trvaly pobyt aj ulica, ktora spada do urcitej zony pass, ak je tam pass spusteny. Ak si zmenis trvaly pobyt do bytu alebo domu v zone pass, budes mat narok na rezidentsku kartu pre danu zonu.
@simsalabim parkovacia politika riesi parkovanie aut hlavne pri bytovych domoch, aby mali ti, ktori tam trvalo byvaju kde zaparkovat. Preto su viacere zony pass v ramci BA, aby v tychto zonach dlhodobo neparkovali ti, ktori v danej zone nemaju trvaly pobyt a nezaberali miesto rezidentom. V OP je uvedeny trvaly pobyt aj ulica, ktora spada do urcitej zony pass, ak je tam pass spusteny. Ak si zmenis trvaly pobyt do bytu alebo domu v zone pass, budes mat narok na rezidentsku kartu pre danu zonu.
@done uz sa mi to tu nechce tolko pisat, ani rozoberat, ved stale pisem to iste - som vlastnikom bytu, v ktorom nikto nema trvaly pobyt (a teda ani parkovaciu kartu) a preto si myslim, ze by malo platit pravidlo - parkovacia karta pre rezidenta ALEBO vlastnika. Bud alebo. Nie obe naraz. Byt je oficialne moj, platim nanho dan z nehnutelnosti a vsetko ostatne s tym spojene. Doma - v inej MC - parkujem na vlastnom pozemku, takze inu parkovaciu kartu nemam.
@done uz sa mi to tu nechce tolko pisat, ani rozoberat, ved stale pisem to iste - som vlastnikom bytu, v ktorom nikto nema trvaly pobyt (a teda ani parkovaciu kartu) a preto si myslim, ze by malo platit pravidlo - parkovacia karta pre rezidenta ALEBO vlastnika. Bud alebo. Nie obe naraz. Byt je oficialne moj, platim nanho dan z nehnutelnosti a vsetko ostatne s tym spojene. Doma - v inej MC - parkujem na vlastnom pozemku, takze inu parkovaciu kartu nemam.
@simsalabim dan z nehnuteľnosti je taká drobná čiastka ktorá nepokryje ani odhrabanie snehu pri nej
Každá "mestská časť" Bratislavy a Košíc funguje ako samostatná obec, nedostane peniaze z inej obce kde máš trvalý pobyt.
Tvoje podielové dane by sa mali automaticky rozdeliť na 17 častí a poslať pre každú "mestskú časť"?
@simsalabim dan z nehnuteľnosti je taká drobná čiastka ktorá nepokryje ani odhrabanie snehu pri nej
Každá "mestská časť" Bratislavy a Košíc funguje ako samostatná obec, nedostane peniaze z inej obce kde máš trvalý pobyt.
Tvoje podielové dane by sa mali automaticky rozdeliť na 17 častí a poslať pre každú "mestskú časť"?
@anonym_af513e kedze nikomu nezaberam parkovacie miesto nikde v BA, stale si myslim, ze ako obcan BA by som mala mat narok na parkovanie niekde pri mojej nehnutelnosti, kedze doma parkujem na svojom.
@anonym_af513e kedze nikomu nezaberam parkovacie miesto nikde v BA, stale si myslim, ze ako obcan BA by som mala mat narok na parkovanie niekde pri mojej nehnutelnosti, kedze doma parkujem na svojom.
@simsalabim ale niekto to musí zaplatiť, ak to nezaplatia podielové dane, tak si to musíš zaplatiť sama
Parkovacie miesto je komfort, nie je základným nárokovateľným právom.
@simsalabim ved ja rozumiem, ja mam tiez dom aj byt, ale trvaly pobyt mam v byte, tak mam aj parkovaciu kartu. A suhlasim, ze by sa mala karta vydat aj pre vlastnika bez trvaleho pobytu v danej nehnutelnosti.
@simsalabim ale niekto to musí zaplatiť, ak to nezaplatia podielové dane, tak si to musíš zaplatiť sama
Parkovacie miesto je komfort, nie je základným nárokovateľným právom.
@anonym_af513e ale ved aj rezident za tu kartu plati!
parkovanie nerezidentov sa bezne roesi tak, ze si v mestkej casti, kde ziju, komercne prenajmu pakrovacie statie - x ludi z tho profituje
ja mam TP mimo BA, ale zijem v jednej mestskej casti BA v RD, tam netreba ziadne specialne parkovacie karty.
v Ruzinove ma muz byt - a tam ma prihlasene svoje auto, dalsie dve parkujeme na vedlajsej ulici na prenajatych parkovacich miestach - normalne tam obaja mame stlpik.
@anonym_af513e ale ved aj rezident za tu kartu plati!
@simsalabim rezident platí mestu viac, aj keď to priamo nevidí, z podielovej dane mesto zaň dostane vyše 1000€, za nerezidenta dostane tak maximálne pár € za daň z nehnuteľnosti
tak je logické že služby chcú poskytovať pre rezidentov a nie pre dočasne bývajúcich
@anonym_af513e ja si odhrnanie snehu platim a aj dan, ta je o hodne vyssia nez odhrnanie snehu v BA.

@mirola ano, to by bolo riesenie, ale to nechcem, z dovodov, ktore sa mi nechce rozoberat. Faktom je, ze nemam ziadnu rezidentsku kartu (lebo doma parkujem na svojom) a preto si myslim, ze by som kludne mohla rezidentsku kartu mat a parkovat pri druhej nehnutelnosti kolko chcem. Som totiz rezident BA a toto delenie bratislavcanov na (ne)rezidentov nepovazujem za spravne. Ale to je len take moje stazovanie, nepodstatne pre tuto diskusiu.
@simsalabim Vies si kupit bonusovu kartu? Asi byvate v dome, ked parkujes na svojom. Neviem presne, ake pravidla platia pre vas. My mame situaciu, ze realne byvame mimo PAAS, ale auto je registrovane na manzela, ktory ma tp v zone paas. Mame kupenu bonusovu kartu. Nam ale staci obcas na chvilu parkovat v zone paas. Nezdrziavame sa tam dlhsie.